Levendige geschiedenis

Terwijl mijn klas bij een collega naar binnen stormen willen ze mij nog van alles vertellen. Imke Hendriks heet de collega moet ik weten. Geschiedenis geeft zij. Waarop ik vertel dat zij daar veel te jong voor is. Tenslotte heb ik als levend fossiel de meeste geschiedenis als ervaringsdeskundige meegemaakt.

Fossielen zijn de versteende overblijfselen van uitgestorven dieren en planten. De belangrijkste bron voor paleontologen om de geschiedenis van de natuur op Aarde te onderzoeken.

Een levend fossiel is dan maar een beetje een vreemde benaming voor mijzelf. Al verbaas ik mij er wel over dat mijn Geschiedenis collega’s vooral jong zijn. Dagelijks geniet ik nog van mijn werk. Maar ook merk ik dat ik ouder word.

De voortdurende nieuwe ontwikkelingen in de ict maken dat ik nu al in een futuristische omgeving woon. Grappend maak ik vaak de opmerking dat ik kom uit de tijd van rookwolken en de tamtam. Voor pubers van nu is het onvoorstelbaar om te leven zonder internet en/of een smartfoon. Toch herinner ik mij het kwartje dat ik als puber mij droeg om in nood in een telefooncel naar huis te bellen. Overal stonden telefooncellen. Waar nu iedereen een mobieltje heeft! Of de smartfoon bij noodgevallen gebruikt wordt? Naar mijn idee wordt er vooral veel en onzinnigs gedaan met een mobiel!

In een ouder boekje lees ik van alles over fossielen. Harde afdrukken in zachte gesteenten zijn de herinnering aan vervlogen tijden. De dingen die nu in de wolken worden opgeslagen zijn in mijn ogen zo vluchtig als een regendruppel onder een pril zonnetje. Of over 1 jaar, 1 eeuw of 1 Millennium onze bestanden in de wolken terug te lezen zijn? Ik betwijfel het. Wat er wel over blijft van onze huidige maatschappij? Misschien dat er nog tijdmachines zullen komen? Anders blijft dit altijd de vraag!

Het boekje Fossielen beschrijft de zin en onzin m.b.t. fossielen. Voor mij als oudere nog steeds leuk en leerzaam om te lezen ..

Fossielen van Yvette Gayrard-Valy

ISBN 90 02 19129 4

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Levendige geschiedenis

 1. Matroos Beek zegt:

  Leuk stukje Rob. Ondertussen komt men er stilaan achter dat die fossielen zoveel meer betekenis hebben dan die vluchtige info via de smartphone. Zet jezelf dus nog niet aan de kant. Je bent van onschatbare waarde en vooral… je komt weer helemaal in zwang. Mensen zijn weer toe aan fossielen… Hoopgevende groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. HesterLeyNel zegt:

  We visited the Mzamba Fossils and Petrified Forest on the Wild Coast two days ago. I also mentioned the possibility of time machines to my daughter – wouldn’t it be fabulous to be able to come back to earth at least once every century, just to see what changes have taken place?

  Geliked door 1 persoon

 3. bloggersterk zegt:

  Wie weet krijg je nog een mooi plekje in een vitrine van het Onderwijsmuseum. En musea digitaliseren momenteel alles en slaan het op in de ‘cloud’. Ben je straks het eerste digitale fossiel in de wolken 😉 Nee, gewoon met plezier les blijven geven!

  Geliked door 3 people

 4. majaer zegt:

  Dat kan ook niet het heeft tijd nodig. Maar het is wel fijn dat je bij je zus even je gedachten kon verzetten en dat je het naar je zin hebt gehad.

  Like

 5. egoecho zegt:

  Een slimme foon zal nooit een fossiel worden, tenzij het merk Fossil ermee aan de haal gaat.
  Ik weet in ieder geval wie ik met mijn noodkwartje bel in geval van geschiedenisnood! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Hahahaha……als levend fossiel, loop je toch wél rechtop hè?

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd van bVision zegt:

  Zo vlak voor mijn pensioen werk ik in de ICT en heb alles van dichtbij meegemaakt. Wat de jeugd nu mist is die ervaring…

  Geliked door 1 persoon

 8. Fossielen als jij zijn onbetaalbaar. Je kunt de geschiedenis interpreteren zoals je die hebt meegemaakt, en moet geen interpretaties van anderen lezen om je een beeld te vormen van wat werkelijk is gebeurd. Toch wat de laatste vijftigtal jaren betreft…

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Ha je ziet jezelf al bijna als fossiel…niet versteend hopelijk 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Fossielen zijn kostbaar, er wordt naar ze gezocht.

  Geliked door 1 persoon

 11. Mmmmm ken ’n hele paar lewende fossiele

  Geliked door 1 persoon

 12. Suskeblogt zegt:

  Binnen duizend jaar zullen ze niets meer van ons terugvinden en dus denken dat we wilden waren die niet konden lezen en schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 13. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  vooral blijven genieten van alles wat je doet , dus ook het werk
  ja waar wij gister waren zijn vele fossielen gevonden
  waar die van vandaag te vinden zullen zijn over een 100 jaar of meer , ik heb geen idee
  we zijn gister niet verdwaald en kunnen dus vandaag hier in de buurt een rondje om

  zonnige wandel groet

  Like

 14. Kakel zegt:

  Vroeger kon ik nog de grap maken: hier heb je een kwartje, kan je al je vrienden bellen.
  Dat gaat helaas niet meer op. Ik kom uit het Krijt ongeveer (-:
  Kinderen weten niet meer wat de Gouden Gids is, of een cassettebandje. Toch zie ik daar wel de humor van in. Wij hebben wat fossielen in België geraapt. Ben er nog steeds blij mee!

  Geliked door 1 persoon

 15. Michel zegt:

  Er wordt in elk geval weinig meer gebeld met de smartphone 😉
  Ik heb net zoveel twijfels over die technologie als dat ik het interessant vind. Maar als begin-veertiger herinner ik mij ook nog die tijd toen wifi nog niet zo vanzelfsprekend was als water 😉
  Maar de schatten uit de geschiedenis boeien mij in elk geval des te meer.

  Geliked door 1 persoon

 16. Morgaine zegt:

  Wat ik lastig vind in deze tijd, heeft weinig met geschiedenis te maken, wel met het hier en nu, artsen, medewerkers bij instanties bijv. Die nog jonger zijn dan mijn dochter en dat ik daar een zeer belangrijk gesprek mee moet voeren, dat ik denk, uh… dit klopt niet 😉

  X

  Like

 17. meninggever zegt:

  Er bestaan hele volksstammen die van al die fossielen niets moeten hebben. Omdat ze niet kunnen stammen uit een periode van miljoenen jaren her. Immers, de schepping is pas 20/25.000 jaar geleden geweest volgens de diverse testamenten. Relativiteit is altijd aanwezig. Ook ten aanzien van hen die delen van de recente geschiedenis hebben meegemaakt, maar ook op school leerden hoe die oudere geschiedenis in elkaar stak. Toen ik onlangs op tv hoorde dat veel geinterviewde scholieren geen benul hadden van wat er nu precies in WO2 had plaatsgevonden, wie tegen wie vocht en vooral wat het gevolg was voor de burgerij, begon ik weer te koken. Vraag het dan aan mij! Ook al weet ik intussen ook alles over de moderne digitale wereld (nou ja..alles), die geschiedenis moet je kennen om te snappen waar we nu leven. En waarom die geschiedenis zich zo vaak herhaalt…..

  Geliked door 1 persoon

 18. tagrijn zegt:

  Soms denk ik wel eens dat er meer fossielen vrij rondlopen dan er onder de grond zitten.

  Geliked door 2 people

 19. fietszwerver zegt:

  Ha die Rob
  ben blij dat je kon genieten van het blog
  hoop dat je dat ook van de wandeling deed
  ik liep 4.5 van de 6 wijken en had slechts in het begin enige druppen regen
  waren een 6 uren goed toeven buiten 🙂

  fijne avond groet

  Like

 20. afwaswater zegt:

  Geschiedenis vind ik leuk en fossielen blijven boeien. Onlangs heb ik nog iemand geplaagd dat een paar houtjes en een doosje lucifers ook prima werken om signalen door te geven. Maar ik zie ook hoe bv zoonlief hier ‘even’ een foto maakt met zijn telefoon om het juiste artikel bij de bouwmarkt te kunnen vinden. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.