Grijs, zwart en zwart-wit

Zo lang ik hier nu woon verwonder ik mij elk voorjaar over twee grijze duiven. Het beklimmen van elkaar gaat met veel gespartel en lawaai. Meestal vallen ze dan samen uit de boom naar beneden. Of er sprake is van echt paren? Het echtpaar grijze duiven verdient hiervoor niet de schoonheidsprijs. Na verloop van tijd wordt er wat gescharreld met takjes en twijgjes. Maar een geheel of beter een nest wordt het nooit. Uiteindelijk vallen de takjes en twijgjes ook naar beneden.

Meneer Black Bird, de merel, heeft betere kwaliteiten. Voor het ochtendgloren laat hij zich in het voorjaar al horen. De prachtigste melodieën klinken eruit zijn snavel. Elk jaar wordt er daarna in mijn tuin een nest gebouwd. Telkens is het de verrassing waar. Maar in mijn tuin, voor, achter, links, rechts hij bouwt samen met zijn liefje een nest. Hoewel het elke keer ergens anders is, de buurtkatten weten de eitjes en jongen altijd nog te vinden. Een tweede nest wordt dan ook maar weer gebouwd en gevuld.

Dit jaar is er een echtpaar Ekster aan de slag. De geliefde boom van de grijze duiven is nu getooid met een aller lelijkst nest. Takken steken naar alle kanten uit. Maar rechts bovenin zit de opening. Of er al eieren gelegd zijn weet ik niet. Maar de grijze duiven zijn verjaagd. Het echtpaar Ekster heeft hun boom overgenomen.

Grijs, zwart, zwart-wit het maakt hier helemaal niet uit. Vogels van alle kleuren krijgen hier hun kinderen en voeden deze kinderen op. Natuurlijk verloop zorgt ervoor dat er geen sprake is van overbevolking. De natuur zorgt voor haar zelf.

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Kinderen, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Grijs, zwart en zwart-wit

 1. Matroos Beek zegt:

  Eksters hadden wij hier ook, maar die verjoegen alle andere vogels uit de tuin. Ze zaten ook vaak te ruziën met de duiven e.a. gepluimte… Blij dat ze verkast zijn… het zijn mooie vogels, maar lawaaierige ruziemakers die de anderen verjagen. Hopelijk hou je daar nog wat grijs en zwart over… Hartelijke groet.

  Liked by 2 people

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja gelukkig zie ik alle vogels hier ook , vind dat er genoeg bomen en ander groen is voor een ieder , maar je weet het , die lawaai papagaaien alias Ekster willen altijd de baas zijn

  opgewekte groet

  Liked by 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  Tijden geleden dat ik hier nog eens een doodgewone mus zag. Die lijken door de merels en eksters verjaagd.

  Liked by 1 persoon

 4. bloggersterk zegt:

  Mussen en het mooie gezang van merels hebben we hier ook nog. En er zijn andere vogels met verschillende kleuren: de groenling, de hop, stuntende zwaluwen. Als ik ze op de foto krijg laat ik ze nog zien en ‘vogelen’ in de tuin met een biertje erbij is goed te doen. Maar waar ze nestelen….?

  Liked by 1 persoon

 5. Houtduiven zijn inderdaad grote stuntels als het gaat om nestbouw. Vorig jaar is er een heel nest met duif en al uit de top van een grote spar in mijn tuin gelazerd. Je vraagt je af waarom er toch nog zo veel houtduiven zijn….

  Liked by 2 people

 6. Bertie zegt:

  Kraaiachtigen, altijd brutaal. In onze omgeving is al jaren een kauwenoverval gaande, we zien al minder klein grut. Merels trekken zich niets van kauwen aan, ze zijn voor niemand bang of te dom.
  Kauwen zijn individueel wel leuk, maar die grote groepen doen eerder denken aan heksensabbats. Molen, hoge bomen en kerktoren nemen ze in beslag met hun gekwek. Ze doen mezen en vinken niets maar snaaien alles weg voor de kleintjes.
  Katten doen er niet veel aan, we zouden een tijger moeten hebben.

  Liked by 1 persoon

 7. Mies Huibers zegt:

  Prachtig om te zien altijd. Bij ons overleven de nakomelingen – als het al zover komt – maar zelden.

  Liked by 1 persoon

 8. KnutzEls zegt:

  Merels, lijsters, heggemussen, meesjes van allerlei soort, het hipt en tript hier rond. Aan de reuring te zien nestelen heggemussen in klimop en vuurdoorn. Likkebaardend scharrelen de buurkatten rond. Daar kan geen tv of netflix tegenop 🙂

  Liked by 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Duiven!!!
  En meeuwen.
  Duiven hou ik helemaal niet van, zijn er veels teveel, “moet” elke dag de ramen lappen.
  Meeuwen horen op het strand.
  Niet in een woonwijk.
  Kan soms niet naar de auto lopen zonder ondergesch……..n!! te worden 🙂
  Is maar zelden, maar toch.
  Hele meeuwenkolonies hier omdat de mensen ze maar blijven voeren.

  Like

 10. Elk jaar zit er op mijn balkon een paartje tortelduiven te vrijen, een lief en mooi gezicht.

  Liked by 1 persoon

 11. Oh, heerlijk, daar kun je toch uren naar kijken ?? Ik wel hoor, ik heb vanaf mijn bank een vrij uitzicht op een nestkastje waar 2 koolmeesjes af en aan op af vliegen. Genieten !

  Liked by 1 persoon

 12. Duiven zitten hier ook, volgens mij ieder jaar hetzelfde stelletje, gezellig samen op de pergola. En eksters, Vlaamse gaaien, groene specht. Vader roodborstje komt nog trouw eten (halen) van de pindakaas, zijn vrouwtje zal wel ergens op ’t nest zitten. En als hi is uitgegeten komen de koolmeesjes. Ik kan zó genieten vanuit mijn luie stoel 🙂

  Liked by 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Altijd leuk wat vogeltjes in de tuin…ik geniet ervan 😉

  Liked by 1 persoon

 14. Wat een gezellig gescharrel daar in die tuin bij jou!

  Liked by 1 persoon

 15. HesterLeyNel zegt:

  Dis wonderlik. Ek het die voëls in my tuin gemis in die twee jaar wat ons in ’n woonstel gewoon het. Ons is klaar besig om die nuwe tuin in te rig vir voëltjies om te kom kuier en neste te maak.

  Liked by 1 persoon

 16. perdebytjie zegt:

  So kry elkeen ’n beurt om daardie boom as huis te gebruik.Mooi vertelling,Rob!

  Liked by 1 persoon

 17. Leuk dat je dat allemaal volgt… Ik heb ook veel eksters in mijn tuin. Ze bevolken mijn voederhuisje met 3 man/vogel.. ;-). Maar ik wil zo graag kleine vogelsoorten, die verjagen zij denk ik.. jammer hè..

  Liked by 1 persoon

 18. constant•ino zegt:

  Hier in Brasil heb je ook grotere duiven, maar het meest algemeen zijn rolinhas (http://www.wikiaves.com.br/495474&t=s&s=10386&tag=FOTOCASAL), duifjes die ongeveer zo groot zijn als leeuweriken. Stomverbaasd was ik toen ik ze voor het eerst zag. We hebben er al nesten van gehad in onze cocosboom en op een balk in het achterhuis. Zo’n nest stelt weinig voor, maar er groeien wel twee jongen tegelijk in op en je kunt het goed volgen. Veel gevleugeld plezier gewenst.

  Liked by 1 persoon

 19. Sjoerd van bVision zegt:

  Bij mij is het rustig, een paar koppeltjes mezen en af en toe een roodborstje

  Liked by 1 persoon

 20. Morgaine zegt:

  Dit jaar is het rustig rond de bomen waar ik op uitkijk, vorig jaar zat er nog van alles in de bomen tegenover mij, ik zie ze wel vliegen maar verder weg.

  X

  Liked by 1 persoon

 21. joke_dev zegt:

  De eksters zijn in volle expansie en waar je een aantal jaar geleden geen meer zag zie je ze nu volop terug nesten bouwen.

  Liked by 1 persoon

 22. Villasappho zegt:

  Werd vanmorgen wakker van een stel stoeiduiven het is de boom voor of de boom achter die ze bezetten.

  Liked by 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Ik vind wel dat er opvallend veel eksters komen de laatste tijd. Jaren geleden zag ik die zelden maar nu struikel je er ongeveer over. Wel mooie vogels maar inderdaad brutale rakkers…….De natuur zal het inderdaad wel zelf regelen. maar toch soms denk ik wel zoals die enorme aantallen zwanen bij ons in de polder en ganzen….. ??

  Liked by 1 persoon

 24. meninggever zegt:

  Als ik mussen wil zien of horen kwetteren moet ik naar het nieuwe land. In de grote stad wonen die, maar in onze wijk komen ze niet voor. Meesjes, kraaien, halsbandparkieten, roodborstjes, duiven, roeken, het is allemaal te zien. Zelfs weidevogels die zich vergissen. Een reiger of zo. Maar mussen? Nee, die zijn er niet. Straks verschijnen ineens wel de gierzwaluwen. Dan weten we dat het betere weer in aantocht is. Maar ik mis oprecht die mussen…. Overigens vallen er ook wel eens mensen uit hun bed als ze al te onstuimig bezig zijn met hofmakerij en meer hoor…

  Liked by 1 persoon

 25. Haha leuk geschreven!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.