Afval

Smeer, goor, vies en peuk afval?

Bij alle openbare gebouwen ligt in een ronde boog het afval van de rokers. Nu er binnen niet meer gerookt mag worden staan de rokers in een boogje rondom de ingang. De entree is dan de grote openbare asbak. 10 Miljard peuken per jaar, zo’n 2,5 kilo per roker is een ruwe schatting.

Of we het nu hebben over schoolpleinen of de stoep bij de huisarts de peuken zijn de stille getuigenissen van de rokers ….

Het verteren van filter van een sigaret duurt lang. Er wordt gesproken van 2 tot 12 jaar. Cellulose acetaat is het hoofdbestanddeel van een sigarettenfilter. Ik vergelijk het altijd maar met een opgerolde nylonkous. De verzameling aan giftige stoffen van het roken heeft ook al een slechte naam voor onze gezondheid en het milieu.

Ik pleit voor meer inzamelingsbakken bij de ingang van openbare gebouwen. Wat er daarna met dit chemische afval moet gebeuren? Misschien kan een milieudeskundige zich hier eens over buigen?

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

48 reacties op Afval

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja dat zie je overal , ik weet van op SPL dat er de hele dag een man met een grote stofzuiger rond loopt om die zooi weg te halen
  wat er nadien mee gebeurt geen idee , wat er mee zou moeten gebeuren , is zeker een onderzoek waard

  folder groet

  Liked by 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Sigaren roken. Daar zit geen filter in, haal je niet over je longen… maar blijft weliswaar ook ongezond. Stoppen met roken dus… maar die preek ben ik al lang moe… Maandagse ochtendgroet.

  Liked by 2 people

 3. egoecho zegt:

  Een wolkje rokers voor een gebouw en bij de ingang, het is geen uitnodigend gezicht en om er eerst doorheen te moeten voor je naar binnen kunt… Geen feest. Dus ook daar zou best iets mee kunnen. Dan zijn de halve manen peukafval in ieder geval ook alvast bij de ingang weg. Lijkt mij dat er vast iets geniaals en recyclebaars op bedacht kan worden.

  Liked by 2 people

 4. shivatje zegt:

  Men zou zoals je schrijft meer openbare asbakken moeten voorzien. Dan zouden de peuken geen zwerfvuil worden en zou men ze op een andere manier kunnen recycleren misschien.
  Zal er nog eens snel eentje gaan roken ze 🙂

  Aum Shanthi

  Liked by 2 people

 5. That's me zegt:

  Statiegeld op elk filtertje maken… bijvoorbeeld € 0,25

  Liked by 2 people

 6. Bertie zegt:

  Een paar afvalbakken aan beide kanten van de entree i.p.v.1? Peukentegel als in https://aretten.wordpress.com/2017/05/05/de-peukentegel/ ? Verzoekbordje om peuken niet op de grond te gooien?

  Liked by 3 people

 7. KnutzEls zegt:

  In ieder geval een of meer ruime asbakken, niet die mini dingen waar je net 5 peukjes in kwijt kunt. Zo’n peukentegel komt al in de buurt.

  Liked by 2 people

 8. gemma1952 zegt:

  Leuke aanvulling op mijn verhaal de Peukentegel, die ze bij ons ook mogen introduceren.

  Liked by 3 people

 9. gewoonanneke zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens. Maar dan moeten ze ze er ook wel ingooien. Ik zie soms wel eens asbakken en dan nog ligt er veel naast. Ik was deze week mijn pad tussen mij en de buren een beetje onkruid vrij aan het maken en dat lag ook vol met peuken want ze roken buiten en dan valt er wel eens een op het tussenpad en ik heb daar zo’n hekel aan. Stinkt en vies. (zeg ik ex roker die zijn het ergste zeggen ze altijd). Soms maken ze de peuken ook uit in mijn plantenbakken, nog erger.

  Liked by 2 people

 10. Toen ik nog roker was, (gelukkig) heel lang geleden, heb ik me er ook schuldig aan gemaakt, aan het weggooien van peuken. Bah, vies hè. En dat terwijl ik nog geen snippertje papier of uitgekauwde kauwgum zo maar weggooi(de). Zo’n peukentegel vind ik prima, vele malen beter dan een lelijke asbak.

  Liked by 2 people

 11. Hier zit bij verschillende gebouwen, een rooster in de grond, waar men de peuk in kan deponeren alvorens naar binnen te gaan.

  Liked by 2 people

 12. Zij zegt:

  Ik vind het ook verschrikkelijk! En wat nog verschrikkelijker is.. je moet steeds door zo’n vies walm voor je ergens naar binnen kan!

  Liked by 2 people

 13. perdebytjie zegt:

  Dit was vir my opvallend hoe baie sigaretstompies oral in veral Amsterdam gesaai gelê het.My reis deur Europa het my laat besef daar is ’n geweldige rookkultuur.In SA word dit nie sosiaal goed aanvaar as mense rook nie,maar ons het dieselfde probleem met die morsjorse!

  Liked by 2 people

 14. Rebbeltje zegt:

  Ja dat het afval is mag duidelijk zijn maar ook hier geld de regel je eigen troep opruimen, maar er moeten dan wel bakken staan.
  Groetjes

  Liked by 2 people

 15. majaer zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens je ziet overal peuken liggen op de gekste plaatsen,
  Maar ik vraag mij af ook al staan er overal bakken, of ze het er in wel ingooien?????

  Liked by 2 people

 16. tagrijn zegt:

  Ik pleit voor een rookverbod in alle openbare ruimten, dus ook op straat. Wie wil roken doet dat maar lekker thuis.

  Liked by 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Het rookverbod in openbare binnen ruimten is bij wet vastgelegd.
   Voor de openbare buiten ruimten zouden Algemene Politie Verordeningen ingesteld kunnen worden?

   Rookvrije groet,

   Like

 17. bloggersterk zegt:

  Binnen niet roken, maar bij de ingang ook niet: dat is meestal het beleid. Dus worden daar geen asbakken neergezet om ‘geen slechte gewoonten te faciliteren’. Maar de roker die even snel naar buiten piept om er in de pauze van een vergadering één op te steken doet dat juist wel daar, want hij moet snel weer verder en, tja, geen asbak….dan maar onder de schoenzool uitmaken.

  Liked by 2 people

 18. Suskeblogt zegt:

  Mijn ervaring is dat rokers hun peuk liever naast dan in de asbak gooien. Vuile gewoontes als je het me vraagt.

  Liked by 1 persoon

 19. Ik rook zelf ook, en ik heb dan ook een zakasbakje (gekregen als vrijwilliger op een festival). De gemakzucht waarmee mensen alle vormen van afval gewoon van zich af gooien is echt een sociaal-maatschappelijk probleem. Als je het niet wil geloven moet je maar eens opletten hoeveel blikjes en zakjes en dergelijke er rondzweven. Rokers zijn inderdaad vaak aso’s die niet lijken te snappen hoe een asbak werkt, maar dat geld ook voor niet rokers en prullenbakken.

  Liked by 3 people

 20. Want vrijheid geld niet voor rokers? Er zijn al ideeën op aan het gaan om het binnenshuis ook verboden te maken (voor toekomstige bewoners). Verbied dan gewoon roken, en dan ook koffie, alcohol en dergelijke als je het op volksgezondheid wil gooien, of benzine en dieselmotoren als je het op luchtverontreiniging wil gooien.

  Liked by 1 persoon

 21. Rob Alberts zegt:

  Een verbod op roken in eigen huis vind ik bizar!

  Vrijheidslievende groet,

  Liked by 1 persoon

 22. fietszwerver zegt:

  alle tegen de peuken op de grond
  ja Rob , ik denk dat een ieder wel een rugzak heeft , de 1 wat groter dan de ander

  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 23. Sjoerd van bVision zegt:

  Gewoon niet roken is het enige alternatief…

  Liked by 2 people

 24. Rokers verplicht hun peuken laten opeten…

  Liked by 2 people

 25. voulaah zegt:

  Have a very nice day dear
  kisses

  Liked by 1 persoon

 26. Lijkt me een prima idee… Meer afvalbakken bij openbare gelegenheden.
  Hoewel. Bij de Pyramide hebben ze IN het bos een aantal prullenbakken weggehaald. Er ligt nu minder zwerfvuil dan toen ze er nog stonden…

  Liked by 1 persoon

 27. Spontanity zegt:

  Ik als ex rookster……..
  Het is bizar door hoeveel rook je je soms een weg naar binnen moet werken.

  Liked by 1 persoon

 28. Mieke zegt:

  Dat roken… Ik deed het ooit zelf, jaren geleden. Nu vind ik het onbegrijpelijk vies. En al helemaal als een respectloos gebeurt.

  Liked by 1 persoon

 29. henk50 zegt:

  Ooit een tegeltje in mijn kantoor gehad: “Een zoen van een roker is als een lik uit een asbak.”

  Vanwege longproblemen (huisarts spreekt van COPD, al heb ik nooit gerookt, wel veel meegerookt) kom ik soms hoestend een station binnen omdat ik eerst een rijtje rokers moet passeren.

  Like

 30. Morgaine zegt:

  Ik zat van de week te wachten op de bus en ik merkte op dat we nu een asbak tegel hebben in de grond, om dus de filters te verzamelen maar gek genoeg, snap ik dus niet… lagen er meer filters langs de bankjes dan in het gat van de asbaktegel…. why… Dus of het zin heeft?

  X

  Liked by 1 persoon

 31. Lenjef zegt:

  Misdaden tegen al wat leeft

  in pure nonchalance en gemakzucht wentelen zich velen
  dat merk je aan hun ongezien smerige streken
  zoals het werpen van afval in grachten en beken
  terwijl ze er aan voorbijgaan dat ze onze toekomst stelen

  Straks is onze mooie planeet één groot stort, Rob. 😦
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

 32. Rob Alberts zegt:

  Bij een advertentie voor een peukentegel lees ik het volgende:

  Waar laat u de sigarettenpeuk als u buiten rookt?
  * asbak of prullenbak
  * op de grond
  * anders…

  Wist u dit?
  * Giftige stoffen: Bij het verbranden van de tabak ontstaan er meer dan 4000 chemische stoffen, waaronder ammonia en arsenicum. Die komen via het filter op straat of in het rioolputje terecht.
  Sigarettenpeuken zijn 100% chemische afval.
  * Moeilijk afbreekbaar: Sigarettenpeuken breken erg moeilijk af. Gemiddeld duurt het zo’n vijf jaar, voordat de sigarettenpeuken helemaal zijn verdwenen.

  Like

 33. Ja zo smerig en ongezond. Waarom verbieden ze het niet! En wel lekker dat peukje roken, is het dan zo moeilijk om het even in de prullebak te gooien. Kaugum hetzelfde verhaal.

  Liked by 1 persoon

 34. Rob zegt:

  Moest gelijk denken aan mijn ski-vakantie. Je kon aan het aantal peuken op de grond (midden in het bos, kan jou het schelen) zien waar het liftstoeltje had stil gehangen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s