Afval

Smeer, goor, vies en peuk afval?

Bij alle openbare gebouwen ligt in een ronde boog het afval van de rokers. Nu er binnen niet meer gerookt mag worden staan de rokers in een boogje rondom de ingang. De entree is dan de grote openbare asbak. 10 Miljard peuken per jaar, zo’n 2,5 kilo per roker is een ruwe schatting.

Of we het nu hebben over schoolpleinen of de stoep bij de huisarts de peuken zijn de stille getuigenissen van de rokers ….

Het verteren van filter van een sigaret duurt lang. Er wordt gesproken van 2 tot 12 jaar. Cellulose acetaat is het hoofdbestanddeel van een sigarettenfilter. Ik vergelijk het altijd maar met een opgerolde nylonkous. De verzameling aan giftige stoffen van het roken heeft ook al een slechte naam voor onze gezondheid en het milieu.

Ik pleit voor meer inzamelingsbakken bij de ingang van openbare gebouwen. Wat er daarna met dit chemische afval moet gebeuren? Misschien kan een milieudeskundige zich hier eens over buigen?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

48 reacties op Afval

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja dat zie je overal , ik weet van op SPL dat er de hele dag een man met een grote stofzuiger rond loopt om die zooi weg te halen
    wat er nadien mee gebeurt geen idee , wat er mee zou moeten gebeuren , is zeker een onderzoek waard

    folder groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Sigaren roken. Daar zit geen filter in, haal je niet over je longen… maar blijft weliswaar ook ongezond. Stoppen met roken dus… maar die preek ben ik al lang moe… Maandagse ochtendgroet.

    Geliked door 2 people

  3. egoecho zegt:

    Een wolkje rokers voor een gebouw en bij de ingang, het is geen uitnodigend gezicht en om er eerst doorheen te moeten voor je naar binnen kunt… Geen feest. Dus ook daar zou best iets mee kunnen. Dan zijn de halve manen peukafval in ieder geval ook alvast bij de ingang weg. Lijkt mij dat er vast iets geniaals en recyclebaars op bedacht kan worden.

    Geliked door 2 people

  4. shivatje zegt:

    Men zou zoals je schrijft meer openbare asbakken moeten voorzien. Dan zouden de peuken geen zwerfvuil worden en zou men ze op een andere manier kunnen recycleren misschien.
    Zal er nog eens snel eentje gaan roken ze 🙂

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  5. That's me zegt:

    Statiegeld op elk filtertje maken… bijvoorbeeld € 0,25

    Geliked door 2 people

  6. Bertie zegt:

    Een paar afvalbakken aan beide kanten van de entree i.p.v.1? Peukentegel als in https://aretten.wordpress.com/2017/05/05/de-peukentegel/ ? Verzoekbordje om peuken niet op de grond te gooien?

    Geliked door 3 people

  7. KnutzEls zegt:

    In ieder geval een of meer ruime asbakken, niet die mini dingen waar je net 5 peukjes in kwijt kunt. Zo’n peukentegel komt al in de buurt.

    Geliked door 2 people

  8. gemma1952 zegt:

    Leuke aanvulling op mijn verhaal de Peukentegel, die ze bij ons ook mogen introduceren.

    Geliked door 3 people

  9. gewoonanneke zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens. Maar dan moeten ze ze er ook wel ingooien. Ik zie soms wel eens asbakken en dan nog ligt er veel naast. Ik was deze week mijn pad tussen mij en de buren een beetje onkruid vrij aan het maken en dat lag ook vol met peuken want ze roken buiten en dan valt er wel eens een op het tussenpad en ik heb daar zo’n hekel aan. Stinkt en vies. (zeg ik ex roker die zijn het ergste zeggen ze altijd). Soms maken ze de peuken ook uit in mijn plantenbakken, nog erger.

    Geliked door 2 people

  10. Toen ik nog roker was, (gelukkig) heel lang geleden, heb ik me er ook schuldig aan gemaakt, aan het weggooien van peuken. Bah, vies hè. En dat terwijl ik nog geen snippertje papier of uitgekauwde kauwgum zo maar weggooi(de). Zo’n peukentegel vind ik prima, vele malen beter dan een lelijke asbak.

    Geliked door 2 people

  11. Hier zit bij verschillende gebouwen, een rooster in de grond, waar men de peuk in kan deponeren alvorens naar binnen te gaan.

    Geliked door 2 people

  12. Zij zegt:

    Ik vind het ook verschrikkelijk! En wat nog verschrikkelijker is.. je moet steeds door zo’n vies walm voor je ergens naar binnen kan!

    Geliked door 2 people

  13. perdebytjie zegt:

    Dit was vir my opvallend hoe baie sigaretstompies oral in veral Amsterdam gesaai gelê het.My reis deur Europa het my laat besef daar is ’n geweldige rookkultuur.In SA word dit nie sosiaal goed aanvaar as mense rook nie,maar ons het dieselfde probleem met die morsjorse!

    Geliked door 2 people

  14. Rebbeltje zegt:

    Ja dat het afval is mag duidelijk zijn maar ook hier geld de regel je eigen troep opruimen, maar er moeten dan wel bakken staan.
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  15. majaer zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens je ziet overal peuken liggen op de gekste plaatsen,
    Maar ik vraag mij af ook al staan er overal bakken, of ze het er in wel ingooien?????

    Geliked door 2 people

  16. tagrijn zegt:

    Ik pleit voor een rookverbod in alle openbare ruimten, dus ook op straat. Wie wil roken doet dat maar lekker thuis.

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Het rookverbod in openbare binnen ruimten is bij wet vastgelegd.
      Voor de openbare buiten ruimten zouden Algemene Politie Verordeningen ingesteld kunnen worden?

      Rookvrije groet,

      Like

  17. bloggersterk zegt:

    Binnen niet roken, maar bij de ingang ook niet: dat is meestal het beleid. Dus worden daar geen asbakken neergezet om ‘geen slechte gewoonten te faciliteren’. Maar de roker die even snel naar buiten piept om er in de pauze van een vergadering één op te steken doet dat juist wel daar, want hij moet snel weer verder en, tja, geen asbak….dan maar onder de schoenzool uitmaken.

    Geliked door 2 people

  18. Suskeblogt zegt:

    Mijn ervaring is dat rokers hun peuk liever naast dan in de asbak gooien. Vuile gewoontes als je het me vraagt.

    Geliked door 1 persoon

  19. Ik rook zelf ook, en ik heb dan ook een zakasbakje (gekregen als vrijwilliger op een festival). De gemakzucht waarmee mensen alle vormen van afval gewoon van zich af gooien is echt een sociaal-maatschappelijk probleem. Als je het niet wil geloven moet je maar eens opletten hoeveel blikjes en zakjes en dergelijke er rondzweven. Rokers zijn inderdaad vaak aso’s die niet lijken te snappen hoe een asbak werkt, maar dat geld ook voor niet rokers en prullenbakken.

    Geliked door 3 people

  20. Want vrijheid geld niet voor rokers? Er zijn al ideeën op aan het gaan om het binnenshuis ook verboden te maken (voor toekomstige bewoners). Verbied dan gewoon roken, en dan ook koffie, alcohol en dergelijke als je het op volksgezondheid wil gooien, of benzine en dieselmotoren als je het op luchtverontreiniging wil gooien.

    Geliked door 1 persoon

  21. Rob Alberts zegt:

    Een verbod op roken in eigen huis vind ik bizar!

    Vrijheidslievende groet,

    Geliked door 1 persoon

  22. fietszwerver zegt:

    alle tegen de peuken op de grond
    ja Rob , ik denk dat een ieder wel een rugzak heeft , de 1 wat groter dan de ander

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  23. Sjoerd van bVision zegt:

    Gewoon niet roken is het enige alternatief…

    Geliked door 2 people

  24. Rokers verplicht hun peuken laten opeten…

    Geliked door 2 people

  25. voulaah zegt:

    Have a very nice day dear
    kisses

    Geliked door 1 persoon

  26. Lijkt me een prima idee… Meer afvalbakken bij openbare gelegenheden.
    Hoewel. Bij de Pyramide hebben ze IN het bos een aantal prullenbakken weggehaald. Er ligt nu minder zwerfvuil dan toen ze er nog stonden…

    Geliked door 1 persoon

  27. Spontanity zegt:

    Ik als ex rookster……..
    Het is bizar door hoeveel rook je je soms een weg naar binnen moet werken.

    Geliked door 1 persoon

  28. Mieke zegt:

    Dat roken… Ik deed het ooit zelf, jaren geleden. Nu vind ik het onbegrijpelijk vies. En al helemaal als een respectloos gebeurt.

    Geliked door 1 persoon

  29. henk50 zegt:

    Ooit een tegeltje in mijn kantoor gehad: “Een zoen van een roker is als een lik uit een asbak.”

    Vanwege longproblemen (huisarts spreekt van COPD, al heb ik nooit gerookt, wel veel meegerookt) kom ik soms hoestend een station binnen omdat ik eerst een rijtje rokers moet passeren.

    Like

  30. Morgaine zegt:

    Ik zat van de week te wachten op de bus en ik merkte op dat we nu een asbak tegel hebben in de grond, om dus de filters te verzamelen maar gek genoeg, snap ik dus niet… lagen er meer filters langs de bankjes dan in het gat van de asbaktegel…. why… Dus of het zin heeft?

    X

    Geliked door 1 persoon

  31. Lenjef zegt:

    Misdaden tegen al wat leeft

    in pure nonchalance en gemakzucht wentelen zich velen
    dat merk je aan hun ongezien smerige streken
    zoals het werpen van afval in grachten en beken
    terwijl ze er aan voorbijgaan dat ze onze toekomst stelen

    Straks is onze mooie planeet één groot stort, Rob. 😦
    Lenjef

    Geliked door 1 persoon

  32. Rob Alberts zegt:

    Bij een advertentie voor een peukentegel lees ik het volgende:

    Waar laat u de sigarettenpeuk als u buiten rookt?
    * asbak of prullenbak
    * op de grond
    * anders…

    Wist u dit?
    * Giftige stoffen: Bij het verbranden van de tabak ontstaan er meer dan 4000 chemische stoffen, waaronder ammonia en arsenicum. Die komen via het filter op straat of in het rioolputje terecht.
    Sigarettenpeuken zijn 100% chemische afval.
    * Moeilijk afbreekbaar: Sigarettenpeuken breken erg moeilijk af. Gemiddeld duurt het zo’n vijf jaar, voordat de sigarettenpeuken helemaal zijn verdwenen.

    Like

  33. Oudmaarnietversleten zegt:

    Ja zo smerig en ongezond. Waarom verbieden ze het niet! En wel lekker dat peukje roken, is het dan zo moeilijk om het even in de prullebak te gooien. Kaugum hetzelfde verhaal.

    Geliked door 1 persoon

  34. Rob zegt:

    Moest gelijk denken aan mijn ski-vakantie. Je kon aan het aantal peuken op de grond (midden in het bos, kan jou het schelen) zien waar het liftstoeltje had stil gehangen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.