Hoog en laag

Via John Jorna, johnchmjorna.nl lees ik de prachtigste verhalen over Nederland. Door hem heb ik meer oog gekregen voor de kleinere hoogteverschillen van ons land. Lopend door Kampenlandschappen geniet ik van kleine en grotere beschutte ruimtes. Wandelend over de  heuvellandschappen van Nederland geniet ik van de onverwachte vergezichten. In de omgeving van Amsterdam is dat anders. De veenweide gebieden rondom Amsterdam zijn vooral wijds. De hoogteverschillen zijn miniem.

In de stad zijn sommige punten bij regenval altijd ondergelopen. Het spoorviaduct naast het Amstelstation is zo’n plek. Soms is het zelfs voor het autoverkeer een plek die niet meer te nemen is. Terwijl de trein hoog en droog over het viaduct heen rijdt. Amsterdam-ZuidOost bestaat feitelijk uit een aantal polders. De Bijlmermeer is nu natuurlijk een polder. Een wijk in de Bijlmermeer, Venserpolder is weer een andere aparte polder.

Voor de Bijlmermeer heb ik lang gepleit voor het handhaven van het laatste restje  originele Bijlmer ringdijk. Op dit authentieke dijkje stond ook nog eens een mooie knotwilg met een ingegroeide wilde kers. Jammer genoeg hebben de projectontwikkelaars bij de bouw van de Spinoza Campus hier geen rekening mee gehouden. Er ligt nu wel een gemaakt heuveltje net 50 meter naast de oorspronkelijke ringdijk.

Fietsend van het ene wijkje naar het andere wijkje in de Bijlmermeer gaat het soms op en af. Niet elke polder heeft de zelfde ligging of hoogte t.o.v. het N.A.P.. Binnen de vernieuwingsgebieden van de Bijlmermeer zijn verschillende hoogtes te vinden. Bij veel regen blijven veel stukken uren zelfs dagenlang onder water staan.

Hoog of laag is binnen de bebouwde kom van Amsterdam dan ook vooral droog of nat. Te weinig groen maakt dat het langer nat blijft. Het groen kan als tijdelijke spons veel regenwater vasthouden. Te veel steen van bestrating of bebouwing maakt dat een regenbui zo snel mogelijk afgevoerd moet worden. Vijvers kunnen dit soms opvangen of helpen me de afvoer.

Buiten Amsterdam is dat weer heel anders. Daar schrijf ik een volgende keer over.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Hoog en laag

  1. Matroos Beek zegt:

    Interessant stukje, ook hier last van natte delen achter – soms ook in – de tuinen… door de druk van de nieuwe dijk en duinen… iets wat men nu gelukkig probeert te verhelpen met extra groen en drainage. Groene groet.

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    jammer van dat stukje dijk en mooie knotwilg , lui als project ontwikkelaars zien dat niet , die hebben eurotekens voor de ogen , en leggen alles vol asfalt en beton
    met als gevolg dat er geen tot weinig natuurlijke afwatering meer is en de boel blank komt te staan

    zonnige groet

    Geliked door 2 people

  3. Morgaine zegt:

    Hier in Almere, klim en daal je natuurlijk heel veel en vaak, een heleboel mensen hebben het niet eens in de gaten, ik zie dat al vanaf het begin en was ook bang voor dijkdoorbraken toen we hier pas woonden, mijn moeder vertelde mij, dat we op de eerste verdieping droog zouden blijven zitten, dus zit ik goed met op 1 hoog wonen 😛

    X

    Geliked door 1 persoon

  4. Er zijn prachtige stukjes natuur te vinden in Nederland. Ongetwijfeld zullen mensen over enkele tientallen jaren het door jou genoemde gemaakte heuveltje ‘een stukje natuur’ noemen. Want zo gaat dat.

    Geliked door 1 persoon

  5. meninggever zegt:

    Met name de oude ondergrond is oorzaak voor al die verzakkingen. Gecombineerd met al te economisch bouwen. Zo ook in de Bijlmermeer wat ooit een polder was met drassige grond. Al snel na de bouw van de flats zakten de aangelegde wegen gestaag weg en bleven de onderheide viaducten keurig op hoogte. Resultaat springheuvels. Het bekende inplempen van de grond blijft gewoon doorgaan, op water en moeras bouwen blijft een hele kunst. In alle polders hetzelfde beeld. Ook in het nieuwe land van Almere zagen we dit. Huizen bleven keurig op hoogte alles er omheen zakte weg. Groen of niet, het zakte. De ooit zo mooi aangelegde heuvel in het Amsterdamse Bos (1932) baseerde zich op afval uit die dagen, afgedekt met een grondlaag. Die heuvel stak jarenlang ver boven het bos uit. Er stond zelfs een lichtbaken voor Schiphol. Je kon er skieen en sleetje rijden in de winter. Kom er nu nog maar eens om. Het is slechts een verhoging in het aangelegde bosperceel. Kortom, dat zakken zit in de bodem, wat minder in het water dat we via groen toestaan de bodem in te zakken. Omdat op vier meter onder het grondniveau al water zat zit…

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      De hoge dreven zijn nu vervangen door zogenaamde stadstraten.
      Lage straten met ventwegen en woonhuizen moeten nu de sociale veiligheid in de openbare ruimte vergroten.

      Vriendelijke groet,

      Like

  6. meninggever zegt:

    Overigens heb ik ooit ook eens uitgezocht hoe ver je onder water kwam te staan op sommige nu bewoonde gebieden. Waddinxveen ging met 7,5 meter kopje onder, Almere ruim 4,5 meter. Ook voor Amsterdam mag gevreesd worden…

    Geliked door 1 persoon

  7. Mathilde zegt:

    De kleinste hoogteverschillen merk je direct na een regenbui: hier een plas, daar een droog stukje. Hier rond Wageningen en Arnhem zijn de hoogteverschillen veel groter.
    En laat ik nou denken dat ook mijn blog over landlopen je inspireerde om naar hoogteverschillen en t landschap te kijken…..

    Geliked door 1 persoon

  8. Sjoerd van bVision zegt:

    Met mijn honderdvijf meter boven de zeespiegel hoe ik me daar niet druk om te maken… Ook heipalen zijn hier niet nodig.

    Geliked door 1 persoon

  9. gemma1952 zegt:

    Helaas verdwijnen er stukjes groen en ook gebouwen in Nederland. Zonde van de knotwilg en de wilde kers. Ze hadden dit stukje groen beter kunnen handhaven dan een dijkje.

    Geliked door 1 persoon

  10. tagrijn zegt:

    Een neef van mij die in de Gouden Leeuw woont, heeft wel eens een geslaagde poging ondernomen mijn vooroordelen tegen de Bijlmerbouw weg te nemen dmv een rondleiding. Zeker de laatste jaren is daar heel wat fraais verricht, mede dankzij initiatiefnemers zoals hij en jij.

    Geliked door 1 persoon

  11. Dat ‘hoog’ in Nederland is ver te zoeken. Iemand bij jullie die op een barkruk staat vindt zich alpinist…

    Geliked door 1 persoon

  12. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ik woon hier op 11 M boven NAP , wordt alleen onder liftschachten geheid zoveel zand ligt er
    ja een zomers weekje deze , ik heb wat wandel plannen klaar liggen al
    die rot ziekte K , zorgt in elke familie wel voor ellende
    ik mag niet klagen over mijn gezondheid , kan het af met 1 pufje / dag , heel soms en 2de

    fijne avond groet

    Like

  13. Bertie zegt:

    Interessant ondrerp,als je je er in verdiept gaat het je boeien.

    Geliked door 1 persoon

  14. Bertie zegt:

    …onderwerp…

    Geliked door 1 persoon

  15. Wolf zegt:

    Hier is het hoog en laag op de vierkante kilometer. Droog en nat is vreemd genoeg de laatste maanden vaak van plaats gewisseld. Als moestuinier zeg ik: het is extreem droog of extreem nat, er lijkt niet veel tussen. Sproeien of waterafvoeren.
    En dan die lui maar volhouden dat er niet zoiets bestaat als “klimaatverandering”…

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Bij een naburig dorp hebben ze wel een stukje oude Tiendweg bewaard, helemaal ingebouwd door woningen dat wel maar authentiek gebleven met knotwilgen en al. Rij er altijd even graag overheen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.