Meer over Geerdinkhof:

Met plezier lees ik het jubileumboekje van 40 jaar Geerdinkhof. Op het zelfde moment stuurt een oud-Geerdinkhoffer, Emile Jaensch, mij het boekwerk “ Bewonersparticipatie in de Bijlmermeer”. Het jubileumboekje is een mooie weergave van de geschiedenis van Geerdinkhof en haar verenigingsleven. Het boekwerk “Bewonersparticipatie in de Bijlmermeer” is een academisch proefschrift.

In mijn eerdere blog:

https://robalberts.wordpress.com/2017/03/01/my-backyard-geerdinkhof/

beschrijf ik de betrokkenheid van Geerdinkhoffers met hun buurt en de omgeving van de buurt. In het proefschrift wordt dit bevestigd. De inbreng van de huizenbezitters in de G-buurt valt op. Door het verlagen van de dreven is het vernieuwingsgebied steeds meer richting Geerdinkhof opgeschoven. Deels als de 3 G’s (Gouden Leeuw, Groenhoven en Geerdinkhof) deels als Vereniging van huiseigenaren Geerdinkhof of als individuele bewoner is er ruimschoots gebruik gemaakt van de participatie tijdens de vernieuwing van de Bijlmermeer.

De plannen voor de Droomzone ’s-Gravendijkdreef hebben veel weerstand in Geerdinkhof opgeroepen. Vooral de bewoners naast de Droomzone zagen hun woongenot verdwijnen. Vreemd genoeg krijgen zij ook nog eens een WOZ-stijging gepresenteerd door de naburige Droomzone. Maar na het verzet vanuit Geerdinkhof is het nu ook voor de bewoners van de Droomzone mogelijk om lid te worden van de Vereniging Groot Geerdinkhof. De bebouwing langs de toegangsweg van Geerdinkhof is uit de plannen verdwenen. De aanleg van het nieuwe groen langs deze toegangsweg en het terugplaatsen van het beeld aan het begin van de toegangsweg zijn resultaten van de inspanningen van de bewoners van Geerdinkhof. Het beeld Zonder titel door Matthijs van Dam en Peter Jansen, 1984 aan de ’s Gravendijkdreef heeft als bijnaam de “Kruisraket”. Geerdinkhof bewoonster Carin Bruins Plomp geeft aan dat het oorspronkelijk verkeerd geplaats werd. Of het nu de dreef verlaagd is wel goed staat?

Ook een torentje met appartementen aan de ’s Gravendijkdreef is door argumenten van Geerdinkhof uit de planning verdwenen. De bewoners uit Kantershof hebben het torentje met appartementen naast hun woonwijk niet tegen kunnen houden.

Hoe de plannen verder langs de Bijlmerdreef eruit gaan zien na de sloop van de parkeergarages van Gouden Leeuw en Groenhoven is nog niet duidelijk. Al verwacht ik ook hier weer veel inbreng van de bewoners van Geerdinkhof.

Bewonersparticipatie, meepraten, meedenken, meedoen, meebeslissen, betrokken zijn of invloed hebben het proefschrift beschrijft het voor de Bijlmermeer. Ik schreef al dat ik dit proefschrift kreeg van een oud-Geerdinkhoffer. Emile Jaensch, oud-portefeuillehouder en oud Algemeen Bestuurder van Amsterdam-ZuidOost woonde jarenlang in Geerdinkhof. Nu is hij burgemeester van Oegstgeest. Maar andere (oud-)bestuurders en lokale politici uit Amsterdam-ZuidOost wonen nog steeds in Geerdinkhof. Emile Jaensch is voor zijn politieke baan in Amsterdam-ZuidOost naar Geerdinkhof verhuisd. Maar andere bestuurders en lokale politici zijn actief geworden nadat zij in Geerdinkhof zijn komen wonen.

Al met al speelt Geerdinkhof met haar bewoners een actieve rol in de Bijlmermeer en Amsterdam-ZuidOost!

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Meer over Geerdinkhof:

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  veel reuring in dat buurtje
  ik zoek de rust op

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. perdebytjie zegt:

  Klink tog of mense goed saamwerk om uiteindelik die beste plan te maak vir die buurt.

  Geliked door 1 persoon

 3. gemma1952 zegt:

  Interessant artikel.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  zeker een mooie omgeving daar , kwam al door mooie landschappen
  deze route is voor mij eigenlijk de 1ste kennismaking met Brabant
  op er met de auto door rijden na en 1 x met de fiets richting België en verder
  vandaag ging er wat mis met de trein , zo ik verschoof de wandeling naar morgen

  fijne avond groet

  Like

 5. Het is bij jullie al net zo als bij ons in het dorp. Heel veel groenstroken, broodnodig in deze oceaan van flatgebouwen worden bestemd tot woongebied. Hele wijken lopen te hoop in de protesten tegen de bestuurders. De arrogantie waarmee de ambtenarij de mensen schoffeert is dramatisch. Maar ja het levert de gemeente veel geld op en dus… Oh ja. Niemand vindt die nieuwe huizen nog mooi ook.

  Geliked door 1 persoon

 6. bentenge zegt:

  Samen sterker als samen van goede wil is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Ik wou dat wij hier ook zo’n vereniging hadden, dan werd er misschien eens écht geluisterd. Hartelijke groet.

  Geliked door 2 people

 8. studio562614 zegt:

  Zo hé zo’n vereniging zou hier in de buurt ook niet verkeerd zijn…

  Geliked door 1 persoon

 9. joke_dev zegt:

  Die vereniging levert precies wel werk af

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.