Een veilige school

Een flink aantal scholen heb ik van binnen mogen zien. Zoals ik ook op een paar schoolpleinen ben geweest. Wat mij opvalt is dat nog steeds de uiterlijke kenmerken van een veilige school ontbreken. De aanduiding van een verzamelplek voor een ontruiming is makkelijk genoeg te herkennen. Zoals in een gebouw in elke ruimte het bordje met de vluchtroute ook niet te missen kan zijn.

Het aantal incidenten op een school is gelukkig te verwaarlozen. Toch heeft elke school een wettelijke verplichting om een gedegen actueel veiligheidsplan op te stellen. Het twee keer per jaar oefenen van een ontruiming is een verplicht onderdeel van zo’n veiligheidsplan.

De risico’s zijn er vooral bij de gymlessen. Maar niet elke gymdocent heeft een geldig EHBO-diploma … Ook zijn er niet altijd goed gevulde EHBO-koffers voorhanden. Natuurlijk zijn er met mobieltjes snel allerlei hulptroepen te mobiliseren. Een dokter en/of ambulance moet binnen 15 minuten ter plaatse zijn. Maar is dat ook zo als het opeens nodig is? Het gebruik van een AED is erg eenvoudig. Maar is er een AED aanwezig op de school? Wordt hier mee geoefend? Is de batterij op orde?

Tijdens praktijklessen kan er snel iets misgaan. Is er blusapparatuur? Wordt dit gecontroleerd? Wordt hier mee geoefend? En ook hier gelden de punten m.b.t. EHBO.

Het schrijven van een actueel en gedegen veiligheidsplan vind ik een leuke opdracht. Het implementeren van veiligheid is lastiger. Sommige leerkrachten zijn zich bewust van de noodzaak. Vaak hebben directieleden geen oog voor het belang van veiligheid. Directies leggen vaak andere prioriteiten. Gelukkig is het aantal incidenten op een school klein. Al ontbreken de juiste cijfers. Er wordt namelijk ook niets geregistreerd. De werkwijze lijkt op; als het kalf verdronken is dempt men de put.

Een paar tips waarmee een buitenstaander snel kan zien of er sprake is van een redelijk veilige school;

staat er op de website van de school een veiligheidsplan,

is er een lijst van BHV-ers (bedrijfshulpverleners) op de website van de school,

is bekend wie de ploegleider is bij een ontruiming op de website van de school,

is er een bord op de verzamelplek bij ontruiming,

is er bij de ingang een melding van een aanwezige AED,

is er in elke ruimte een bordje met een plattegrondje van de vluchtroute,

zijn er duidelijk zichtbare noodknoppen in de praktijklokalen,

wordt er 2 keer per jaar geoefend voor een ontruiming,

wordt er ontruimd bij elk alarm.

Dit zijn de zichtbare punten bij calamiteiten zoals bijvoorbeeld brand.

M.b.t. sociale veiligheid behoren er bijvoorbeeld een pestprotocol op de website te staan.

Zoals er ook duidelijke gedrag en omgangsregels op de website moeten staan.

Natuurlijk horen ook de vertrouwenspersonen en veiligheidscoordinator  en de  contactpersoon bij de politie, de buurtregisseur op de schoolwebsite.

Wanneer de benodigde gegevens op de website van de school staan is er ooit goed over nagedacht.

Natuurlijk moeten de scholen deze gegevens elk jaar bijhouden en vernieuwen ..

Een veiligheidsplan voorkomt geen incidenten.

Maar een school is zo wel beter voor bereid op calamiteiten!

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Een veilige school

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dat is nog al wat , wat er zo al moet zijn
  vraag ik mij weer af , hoe was dat dan in mijn schooltijd
  maar je hebt gelijk er moeten regels zijn en zeker wat betreft veiligheid
  suc6 met het schrijven van dat veiligheid plan

  wandel groet

  Geliked door 2 people

 2. wdfyfe zegt:

  Well thought out procedures are important especially when young people are involved

  Geliked door 2 people

 3. egoecho zegt:

  Veiligheid voor alles, maar die woorden staan helaas soms ver van de daad.

  Geliked door 2 people

 4. Morgaine zegt:

  En wat doe je, als een ex leerling met een pistool de school binnen loopt… ja dat is ons ooit overkomen in de eighties… laat staan dat delen van de school een aantal keren in de fik is gestoken, gelukkig wel op een moment dat er nog niemand of bijna niemand was… maar toch…

  X

  Geliked door 2 people

 5. Klinkt verontrustend!

  Geliked door 2 people

 6. Patty zegt:

  Daar mag de Arbo-inspectie (of wie is er verantwoordelijk voor dat die verplichting wordt nageleefd?) dan wel eens beter op controleren zeg!

  Geliked door 2 people

 7. KnutzEls zegt:

  Veiligheid is voor iedereen, maar sommigen zien de noodzaak er niet zo van in. Goed dat er op gelet wordt, al denk ik dat een algemeen maar beknopt plan beter werkt dan al die regeltjes waardoor je de bomen in het bos niet meer ziet. Een gymleraar zou gewoon een EHBO-opleiding moeten hebben, in elke school (of organisatie) moet een goed bereikbare EHBO-doos zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. gemma1952 zegt:

  Bij de keuze van een school moet het gebouw je een goed gevoel geven. Toen onze dochter voor de eerste keer naar school ging, betraden wij samen haar school. Ik keek om mij heen en vroeg mijzelf af: of ik als kind voor deze school zou kiezen? Mijn gevoel zei ‘Nee.’ Mijn dochter reageerde dat ze ook niet naar deze school wilde, met als gevolg dat wij uiteindelijk voor een andere school kozen. Het bleek een goede keuze te zijn geweest.

  Geliked door 2 people

 9. cat zegt:

  Awesome article about First Aid and CPR and AEDs, friend Rob … Have no idea on how up to date our schools here, but I know that our shopping centers and airports are well equipped as are most of the staff working there are trained … The hospital I work in is of course a different story as everybody is always on standby with code carts and such … Surprisingly not so much on our psych units … but we do have secret buttons in many locations on the unit in case something goes wrong … thus emergency teams and security are usually there within a few minutes in order to assist us. Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Veel van deze plannen smoren in de goede bedoelingen. Je zult ook twee keer per jaar zo maar tijdens de lessen een oefening moeten doen. Domweg om de paniek weg te halen die ontstaat als er echt iets plaatsvindt waar je niet op zit te wachten. En in onze huidige tijden is dat nooit helemaal denkbeeldig…

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik mis in jouw overzicht de gangsweepers, de mensen die daadwerkelijk zijn aangewezen om te kijken of ruimten en klaslokalen ook wel leeg zijn na een ontruiming.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Veiligheid voorop, maar is niet te realiseren met zoveel regeltjes

  Geliked door 1 persoon

 13. Annette zegt:

  Zou me bij jou wel veilig voelen:)

  Geliked door 1 persoon

 14. Melody62 zegt:

  Al ken ik het dan niet zo goed van schoolgebouwen maar vanuit het vrijwilligerswerk met het gehandicaptenplatform, in combinatie met ‘agenda 64’ waaraan architekten/bouwbedrijven etc zich moeten houden bij het (ver-)bouwen van gebouwen zie ik ook altijd die gevaarlijke punten in elk gebouw… ik kijk dan met de ogen van een rolstoelgebruiker en er schort op heel veel plaatsen inderdaad nog schrikbarend veel aan dit soort zaken.
  Als ik jouw relaas goed begrijp valt er daar dus ook nog wel het eea verbeteringen uit te voeren.

  Geliked door 2 people

 15. Zij zegt:

  Klinkt toch best een beetje verontrustend.
  Vriendelijke groeten,

  Geliked door 1 persoon

 16. Hier is daardie planne nie altyd prakties nie.

  Geliked door 1 persoon

 17. Orde kan pas heersen met reglementen…

  Geliked door 1 persoon

 18. Villasappho zegt:

  Ik weet het 1 van mijn oude scholen is afgebrand.

  Geliked door 1 persoon

 19. Goede tips voor ouders die met hun kids keuzes moeten gaan maken!

  Geliked door 1 persoon

 20. Matroos Beek zegt:

  Op de meeste punten voldoet mijn school wel. Desondanks zitten we hier en daar nog in héél oude gebouwen waar wel eens iets mis zou kunnen gaan. Tegen leerlingen met een wapen of andere gekken zijn we vermoedelijk niet opgewassen. Ik wil er ook liever niet aan denken. Het is onmogelijk om zich tegen alle gevaren te wapenen. … Mild bezorgde groet.

  Geliked door 1 persoon

 21. burroholanda zegt:

  Jeetje, Rob! Dank je wel. Je bezorgt me weer een partij werk! Daar gaat mijn vakantie!
  Wat is de regel als een leerling tijdens het schoolkamp naar jou toe loopt met een niet ontplofte fosforgranaat in de handen? Hij sprak de woorden,:”Meester ik heb een bom gevonden!” Ik herkende het kreng omdat ik militair ben geweest.
  Stond niet in ons veiligheidsprotocol.

  Geliked door 2 people

 22. Kakel zegt:

  Sjonge, jonge, dat is nogal wat!
  Bij mijn man op de zaak wordt momenteel ook hard gewerkt aan veiligheidsvoorschriften. Ik kan ze jouw link wel toesturen…
  De schooltijd ligt achter mij. Roos zit op het Erasmus.
  Warme groet.

  Geliked door 1 persoon

 23. Bertie zegt:

  Bezorgdheid valt wel mee maar aan die regels zou echt voldaan moeten worden.
  En nu ook de brandmelders extra controleren.☹

  Geliked door 1 persoon

 24. Wolf zegt:

  Good golly. Bij mijn weten bestond in mijn schooljaren niets van dergelijke protocollen. Oefening ontruiming? Nooit gehad. BHV’ers? Nooit gezien.
  Dan besef je ineens hoe de wereld is veranderd….
  Een maat van mij was allround-klussenman bij een kinder-opvang-keten. Aan het eind van de rit, hij naderde de 60, waren de protocollen van bijna Monty Python-achtige aard. Pleistertje op wondje plakken? Twee man minimaal voor nodig, drie formulieren, vijf protocollen.
  Ik denk dat het goed is dat er voor nu gedacht en gewerkt wordt aan veiligheid en veiligheidsprotocol.
  Maar wat waren wij toch gelukkig in onze onnozele tijden!

  Geliked door 1 persoon

 25. Suskeblogt zegt:

  ik heb nog brandalarm oefeningen meegemaakt in een school. De ene doet meer aan veiligheid dan de andere.

  Geliked door 1 persoon

 26. constant•ino zegt:

  Mag ik een misschien domme vraag stellen: wat is een AED? Met nieuwsgierige groet!

  Geliked door 1 persoon

 27. Rob Alberts zegt:

  Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

  Domme vragen bestaan niet, wel domme antwoorden.

  Vriendelijke groet,

  Like

 28. constant•ino zegt:

  Dank je, Rob. Dat zijn dus die dingen die ook op stations te vinden zijn!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.