Hoog en laag II

Eerder schreef ik al over hoog en laag.Hierbij was hoog droog en laag nat. Nu wil ik dat omdraaien. Door polderen zakt de bodem. Vreemd genoeg zijn dan de afwateringen hoger dan het polderlandschap. De Amstel, het Gein, de Gaasp, de Smal Weesp liggen hoog. Een stukje van de Weespertrekvaart is de verbinding tussen de Amstel en de Gaasp. En het Amsterdam-Rijnkanaal gaat weer dwars door de Smal Weesp. Het waterpeil van deze rivieren of moet wel even hoog zijn. De polders er omheen zijn grotendeels droog maar niet even hoog, of moet ik laag zeggen.

Toch vind ik het elke keer apart om over een dijkje te fietsen. Het water hoog en de grond laag. Veel waterlopen zijn gekanaliseerd. Overstromingen worden door goed dijkbeheer tegen gegaan. Maar als ik om mij heen kijk dan kan er van alles mis gaan wanneer de dijken instorten. Vreemd is het ook dat de dijken soms net iets hoger liggen of wat breder zijn.

Nostalgisch denk ik terug naar de meanderende Dommel tussen Son en Breugel. Een klein stukje “dooie arm” is een restant van dat meanderen. Het water rondom de Bijlmermeer is vooral ingedijkt. Of moet ik zeggen dat de polders zijn omdijkt? Op oudere kaarten is te zien dat de oorspronkelijke veenafwatering er al langer is geweest.

Nu worden de kanalen of rivieren gebruikt voor vrachtvervoer en recreatiebootjes. Waarbij velen vergeten dat zonder deze wateren de bewoners met natte voeten staan.

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

26 reacties op Hoog en laag II

  1. fietszwerver zegt:

    prachtig verwoord Rob
    ik kan alle waterlopen je noemt
    ik liep er of fietste er langs
    en ook ik verbaas mij nog wel eens
    ik wandelde het grote rivieren pad , geen 1 is er gelijk

    slaap wel groet

    Geliked door 1 persoon

  2. gewoonanneke zegt:

    Een mooie serie die hierover momenteel wordt uitgezonden is Nederland in 7 overstromingen op dinsdag om 17.10. Heel interessant

    Geliked door 1 persoon

  3. Rebbeltje zegt:

    Eens een brabander altijd een brabander of toch niet 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. constant•ino zegt:

    Mooi stukje, Rob, honderd procent Hollands. Ik herinner me nog dat ik het voor het eerst meemaakte, dat ik vanuit mijn auto zag dat de waterspiegel naast me hoger lag. Iets om nooit meer te vergeten. Ik wens jou en je streekgenoten droge voeten toe!

    Geliked door 1 persoon

  5. Palescue zegt:

    Rijd eens richting – je schrikt je dood. Je kijkt meters de diepte in, daar ligt ‘het land’, de boden van de Zuiderzee.

    Geliked door 1 persoon

  6. Een blijvende strijd, dat waterbeheer in Nederland.
    Weet dat, mocht de strijd ooit verloren worden, jullie steeds welkom zijn in Vlaanderen (maar niet allemaal tegelijk, aub).

    Geliked door 1 persoon

  7. bloggersterk zegt:

    Mooi om overheen te fietsen zijn de dijken in het noorden van de noordoostpolder. Daar kun je zien dat de nieuwe polders destijds de oude hebben doen verzakken. Het nieuwe land ligt hoger en daar zie je in de diepte dijkhuisjes achter dijken die het achterliggende gras lijken tegen te houden.

    Geliked door 1 persoon

  8. Morgaine zegt:

    Ik zou haast denken dat jij kijkt naar de serie: Nederland in 7 overstromingen, waarin vertelt wordt dat inpolderen eigenlijk niet zo goed is omdat het land zakt dus, en als de dijken dan doorbreken, bla… hahaha

    X

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Vreemde ervaring krijg je hierdoor.
    We keken onze ogen uit toen we, zittend bij zus in de tuin, Sail Amsterdam over een dijk zagen langskomen. Zo leek het. Achter die dijk ligt het Noordzeekanaal, heel wat hoger dan het land waar zus woont.

    Geliked door 1 persoon

  10. egoecho zegt:

    Een knap staaltje, maar het komt vroeg of laat onherroepelijk met een prijs, vrees ik.

    Geliked door 1 persoon

  11. Villasappho zegt:

    Ach ja die mooie Dommel het andere gebied ben ik niet bekend

    Geliked door 1 persoon

  12. fialas zegt:

    onze Limburgse Maas heeft ook een paar dode armen, het waterpeil is gelijk aan dat van de Maas, ga maar eens kijken in de Eijsder Beemden, het is een rijk vogelgebied.

    Geliked door 1 persoon

  13. Sjoerd zegt:

    Ik zou me er niet thuis voelen. Maar ik ben dan ook hoog en droog gewend…

    Geliked door 1 persoon

  14. meninggever zegt:

    Bij toeval die serie over overstromingen op TV gezien. Daarin werd gepleit voor meer natuur rond de rivieren opdat dan slib kan aanzetten en de grond hoger komt te liggen dan het hoogste water. Werkt alleen waar die rivieren ook echt stromen of waart de zee met eb en vloed aan de gang kan. Niet dat veel experts het daar nu meteen mee eens waren of zijn, maar toch. Interessante theorie. Alleen moet je dan ergens anders gaan wonen met een groot deel van de West-Nederlandse bevolking. Je ruilt zo de totale economie in voor een stukje veiligheid extra op zeer lange termijn. Maar ik geef toe, onder waterniveau leven heeft toch wel iets onrustigs. En veel mensen beseffen zich dat toch wat te weinig.

    Geliked door 1 persoon

  15. Melody62 zegt:

    dijken en zo en polders etc zijn hier natuurlijk ook zat te vinden, nou ja met hier bedoel ik dan uiteraard mijn geboorte- ipv woongrond ;-0 ben er echter niet zo in thuis qua achtergrondinformatie. maar wat jij schrijft herken ik wel…

    Geliked door 1 persoon

  16. Matroos Beek zegt:

    Nederland waterland… Ik vind het prachtig, maar denk ook liever niet te diep na over hoe wij hier onder zeeniveau wonen. Gelukkig werden dijk en duinen met een flink aantal meter in de hoogte en breedte versterkt. Het WAS een zwakke schakel. Nu niet meer, hoop ik… In ieder geval ligt er een kajak in de tuin. Je weet maar nooit 😉 Hartelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  17. wdfyfe zegt:

    Interesting. I live close to sea level but not below it. Dutch people must hope Mother nature never gets angry.

    Geliked door 1 persoon

  18. Suskeblogt zegt:

    Diti s allemaal nieuw voor me. Leuk om over te lezen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.