Groot en klein II

In ruim een eeuw tijd zijn onze landbouwgronden veranderd. Groter en nog groter is nog steeds het devies. De mechanisering, automatisering en industrialisering van de Landbouw heeft ons landschap in haar greep. Ruilverkaveling heeft de bedrijven vooral groter gemaakt.

Rond 1900 waren de landbouwbedrijven kleinschalig en vooral gericht op een optimaal gebruik van de beschikbare grond. De grondsoort, de ligging hoog of laag, de afwatering, het beschikbare water, de vruchtbaarheid met alles werd rekening gehouden. Kennis van generatie op generatie werd benut. Je zou denken waarom dan toch ruilverkavelen? De mechanisering, automatisering en industrialisering leken op een verbetering ….

Zoals de boeren rond de vorige eeuwwisseling van elk lapje grond wisten wat daar het beste groeide, zo willen de boeren nu van de grootste lappen grond het snelste oogsten. De gevolgen voor ons milieu worden gemakshalve maar vergeten. De coöperatieve gedachte achter melkfabrieken, banken en verzekeringen zijn verschoven naar te grote financiële belangen.

De enkele landbouwer die kiest voor een kleinschalige verantwoorde bedrijfsvoering heeft dan naast een andere financiering ook een eigen afzet en klantenkring nodig.

https://boerenenburen.nl/nl

http://vanhavertotgort.nl/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, Natuur en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Groot en klein II

  1. Matroos Beek zegt:

    Toch jammer dat de kleine boer het zo moeilijk kreeg… hier bijna geen boeren meer te zien in de streek. Vele erven werden campings. De laatste boer in onze buurt werd onteigend. Zijn landerijen staan nu onder zilt water (ontpolderend). Een totaal andere invulling dus gekoppeld aan toerisme, nieuwe natuur/ontpoldering… de onbegrijpelijke ontpoldering. Nog zoiets. Niemand kan precies uitleggen waarom men moet ontpolderen in ruil voor uitdieping van de Westerschelde. Maar dat is weer een andere kwestie. Veel vruchtbare grond wordt nu gewoon teniet gedaan door verzilting. Toch heel jammer.
    Geniet van een tropische dag!

    Geliked door 2 people

  2. egoecho zegt:

    Je zou bijna denken dat ze vroeger niet de kennis hadden van de gevolgen. Tegenwoordig lijkt het andersom: wel de kennis maar de gevolgen ontkennen. De geldstroom is heilig.

    Geliked door 2 people

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik werkte op de boerderij van zeg maar 1960 tot 1979 en heb het allemaal zien gebeuren , vind het heel erg , maar de bank regeert en niet alleen in het boerenbedrijf

    folder groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Ik denk ook dat de invloed van het geld het zover heeft laten komen. Dat boeren niet meer boeren om het boer zijn, maar vanwege het geld.

    Geliked door 2 people

  5. bloggersterk zegt:

    Héél lang geleden, toen schaalvergroting op school ter sprake kwam, hoorde ik dat het er uiteindelijk toe zou leiden dat niemand op de wereld meer honger hoefde te hebben. Nu blijkt er tussen hoeven en hebben een wereld van verschil te liggen……

    Geliked door 2 people

  6. Villasappho zegt:

    Hier nog boeren genoeg maar vooral varkens

    Geliked door 2 people

  7. Tja, het iser in het buitengebied niet mooier op geworden. De ruilverkavelingen hebben het landschap veranderd. Om nog ouderwets landschap te zien kijk ik vaak even over de grens.

    Geliked door 2 people

  8. meninggever zegt:

    Het was de komst van het EU-denken dat zorgde voor die schaalvergrotingen. Het rommelen met twee koeien, een varken en wat kippen en dan ook nog wat graan was niet rendabel. Boterbergen nodig, megastallen met koeien die altijd binnen stonden, tienduizenden kippen, het moest allemaal kunnen. Is het beter of slechter voor het milieu? Ik dank dat de regelgeving nu veel beter is dan vroeger en de gezondheid van ons, consumerende mensen er beter op is geworden. Niet alle nieuwe ontwikkelingen zijn per definitie slecht. Ook niet voor het milieu…

    Geliked door 1 persoon

  9. fialas zegt:

    en in de gebieden rond de zandgronden liggen de vogels met gebroken poten in het nest. De jarenlange ammonium verzuring.heeft In de bodem alle kalk afgebroken waardoor vogels vergeefs zoeken naar hun voedsel, huisjesslakken en miljoenpoten. En die boer is net zo goed slachtoffer van het marktdenken en van onze op vleesexport gerichte politiek. Ergens zal er wel flink verdiend worden, de banken denk ik.

    Geliked door 2 people

  10. fietszwerver zegt:

    blij te horen dat je hebt kunnen ontspannen Rob
    ik heb logé’s dus wat extra drukte , vandaag waren zij op hun eigen weg
    had ik rust , waren het niet dat ik 4 wijken reclame liep hihi
    niet eg hoor , het is lekker weer

    fijne avond groet

    Like

  11. Kakel zegt:

    In de Krimpenerwaard boeren nog een behoorlijk aantal “kleine” boeren. Zij bezitten de grootste grasoppervlakte en blijven halsstarrig weigeren hun landbouwgrond te verkopen voor huizenbouw. En daarom zijn wij zo trotst op ze!
    Wereldwijd denkt men alleen maar aan de economie en aan geld. Net als ons kabinet. Geld moet er vloeien. Doe liever eens wat aan het milieu!

    Geliked door 2 people

  12. wdfyfe zegt:

    You can still live on a mixed farm in Canada but they are disappearing.

    Geliked door 2 people

  13. joke_dev zegt:

    Zag deze morgen in een Vlaamse krant een vergelijking tussen de mystieke zomer van 1976 en de droge zomer van 2017 en de gevolgen voor de landbouw maar ook met de verandering van de landbouw, weg weilanden, weg groen en bomen enz

    Geliked door 1 persoon

  14. Suskeblogt zegt:

    Hier gebeurt het omgekeerde : lappen landbouwgrond verdwijnen en verkavelingen vol huizen komen in de plaats Alles is hier bijna dichtgebouwd.

    Geliked door 1 persoon

  15. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ja ik paste ook vandaag mijn tempo weer aan , 78 jaar oud meerder operaties aan knie gehad , dus hij doet het niet slecht

    slaap wel groet

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Klopt helemaal hoor. Mijn vader werkte vroeger bij een boer die wist alles van de polder. Ook waar de hazen zaten met jongen en vogels. Daar werd toen gewoon rekening mee gehouden.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.