Hasti Tarekat

Mijn vader kreeg jaren terug een nieuwe collega. Ergens zoemt er het verhaal dat het een Indonesische Prins is.  Maar het fijne weet ik er niet meer van. Mijn ouders werden uitgenodigd om te komen eten. Waarop mijn moeder bij thuiskomst trots vertelde dat zij kooklessen kreeg. Of hier ook een echte rendang bij zat weet ik niet meer.  Ik herinner mij het lekkere Indonesische eten goed. Mijn broers en zus aten dan witte rijst met bruine basterd suiker en een klontje boter. Ik gruwel daar nu nog van.

Nederland heeft een rijke geschiedenis met Indonesie. Al komen steeds meer de mindere kanten hiervan boven water.

De echte Indonesische keuken is minder bekend. De restaurants maken hier toch een vertaalslag naar wat de Nederlanders lekker vinden. De combinatie van Chinees en Indonesisch eten is ook al vreemd. Al zijn er natuurlijk wel veel Chinezen uit Indonesie naar Nederland gevlucht.

Ik ben een echte liefhebber van authentiek eten. Dat authentieke eten maakt Hasti Tarekat. Zij heeft haar zaak in de World of Food. Anderen hebben al de loftrompet over de World of Food laten horen. In dit blog wil ik speciaal de complimenten geven aan Hasti Tarekat. In haar zaak Dadjan proef je de verse en met zorg uitgekozen ingredienten. De liefde waarmee zij staat te koken maakt elk gerecht smakelijk. Bij haar proef ik voor het eerst een verse zelf gemaakte sambal. En  nu vraag ik mij af wat ik met mijn verzameling sambal potjes moet. De Oosterse, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse keuken heeft scherp gekruide gerechten of stevige pepers. Ik vind dat lekker. Maar soms is de peper alleen maar scherp en heet. De sambal van Hasti is vooral smakelijk en lekker!

Op het internet zoekend vind ik de passie van Hasti Tarekat voor authentiek erfgoed. Voor haar gaat het dus verder dan alleen maar lekker eten. Het culturele erfgoed van Bandung en de Soendanezen geeft zij een warm hart. Maar zij werkt ook samen met andere landen en culturen. De laatste keer dat ik bij haar at, vertelde zij trots over het college dat zij die ochtend aan studenten van de hele wereld heeft gegeven.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Kinderen, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Hasti Tarekat

 1. minofmeer zegt:

  Hier ook dol op Indonesisch eten. Mijn vriend maakt dat meestal. Ook sambal. Dan is hij uren bezig om met engelen geduld de pepers te snijden. En wat je zegt, de smaak is niet te vergelijken met de sambal die je in de winkel koopt.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ook ik houd van de oosterse keuken , maar toch niet al te pittig of heet , zeg maar zo het in die landen zelf gegeten wordt
  op het werk at ik ook wel Turks of Marokaans als collega’s wat mee namen
  toch was ik vroeger een echte boer , wat ik niet kon dat at ik niet 🙂

  folder groet

  Geliked door 1 persoon

 3. wdfyfe zegt:

  I have never eaten Indonesian food. There are Indonesian restaurants here but I have been told they are not good ones — tarted up for Western taste. When real Indonesian restaurant does come along I will certainly try it.

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Bedankt voor deze tip Rob… krijg ik de kapitein dan toch eens mee naar Amsterdam… want voor authentiek Indonesisch eten wil hij graag een ommetje maken. Ik vind het ook héél lekker. Smakelijke groet.

  Geliked door 2 people

 5. morkreba zegt:

  ik, wat een boerin niet kent eet ze niet
  geef mij maar bloemkool met piepers
  hihihi, maar even een vraag wat hier nergens opslaat
  ik zie bovenin het slotje van je www adres
  nu heb ik bij mij instellingen gekeken en weet niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen
  bovendien is de uitleg ook nog in het Engels
  wat ik helemaal niet begrijp
  Weet jij hoe dit werkt ?

  Like

 6. gewoonanneke zegt:

  Ben zelf niet zo van pepers en sambal maar wel mooi als iemand zijn passie en cultuur zo uit kan dragen

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  De echte Indonesische keuken ken ik slechts van de gespecialiseerde restaurants in ons land en in onze stad op de eerste plaats. Soms is het verlangen naar een lekkere rijsttafel te groot om te minachten. Dan geven we ons over aan een paar uur durend eetfestijn. Spicy, smakelijk, en dan afgieten met een lekkere Bintang of zo. IK heb er al eens het e.e.a. over geschreven. Wat dat verleden betreft; de Indo-Nederlanders die hierheen kwamen zijn geweldig geintegreerd en vulden onze keuken en smaak aan met een mooie keuze aan lekkere gerechten, maar ook de nodige uitspraken die onze taal verrijkten. Het niveau van veel van deze mensen was hoog. Zij integreerden geweldig en moeten eigenlijk op een hoge zetel worden gezet voor hun moed en durf om te kiezen voor dat koude land. Al weet ik uit de geschiedenis dan wel weer dat niet alles was wat het leek. Zeker niet waar het de rol van de nationalisten betrof. Nederland heeft wellicht een vage rol gespeeld als toenmalige economische grootmacht, het bracht ook ontwikkeling en voorspoed. Niet voor niets wilden de Japanners die archipel graag van ons overnemen. Zonder te betalen en met veel geweld uiteraard. Na het vertrek van de Hollanders bleef van al die welvaart maar weinig over….

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ik ben ook erg voor de Indonesische keuken, vroeger had ik Indonesische vrienden en at ik er wel vaker. Het is jammer dat vele restaurants uiteindelijk ten onder zijn gegaan. Nu maak ik het maar allemaal zelf.

  Geliked door 1 persoon

 9. Joycerdt zegt:

  Echt Indonesisch eten heb ik nog nooit gehad, helaas. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, dus toch maar eens op zoek naar een goed Indonesisch restaurant! Liefs.x

  Geliked door 1 persoon

 10. tagrijn zegt:

  Mijn al jaren geleden overleden buurvrouw kwam uit voorm. Ned. Indië. ‘Wat jij bij die Chinezen haalt is rommel’, zei ze altijd. En op een dag vroeg ze of ik echte nasi goreng kwam eten. Echt, dat deed geen ‘chinees’ haar na.

  Geliked door 1 persoon

 11. bloggersterk zegt:

  Lang geleden, tussen de middag bami eten bij een Moluks vriendje, met een zwarte sambalsaus. Jammie! Ik houd ook (te veel) van lekker eten. Authentiek of aangepast, maakt niet uit. Het liefst met een pilsje erbij 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Suskeblogt zegt:

  Hier zijn we niet zo gekend met de indonesische keuken. We moeten ons behelpen met wat de “chinees” ons voorschotelt.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ken de Indonesische keuken nog van een vriendin van mijn ouders vroeger. Dat is heel wat anders dan ‘De Chinees’… Maar lekker eten, hoe dan ook klaargemaakt, gaat er wel altijd in 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. benjamín zegt:

  Het slot van je schrijfsel ontbreekt.

  Like

 15. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja er mist een ” d ” 🙂
  ik zie op wandelingen gelukkig weer meer en meer hele akker randen ingezaaid met prachtige bloemen , om de bijen te helpen

  fijne avond groet

  Like

 16. My vader het ook ’n tyd lank daar gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 17. Rabarbara zegt:

  Het Italiaanse bloed in mij laat mij altijd snakken naar pizza! Met de oosterse keuken heb ik weinig (al vind ik kroepoek wel erg lekker!)

  Geliked door 1 persoon

 18. gemma1952 zegt:

  Het toeval wil dat ik drie Indonesische vrienden heb. Twee mannen en een vrouw. Door de tijd heen hebben ze mij veel verteld over voormalig Nederlands Indië. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 19. Emigrant zegt:

  Ach, wat mis ik de Indonesische keuken(s) hier in Duitsland. Er is hier wel veel Thais eten, maar dan maken ze het minder scherp omdat anders de Duitsers hun mond verbranden. En sambal achteraf toevoegen is niet the real thing.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.