Diepwatermossel is een “watje”

Het mosselseizoen vangt in principe in juli aan. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel.

In Nederland houdt men zich vaak aan het credo “mosselen eten als de “r” in de maand is”. Weinigen beseffen dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. “Mosselen eten als de “r” in het seizoen is (zomer, herfst, winter)” zou beter passen.

In de Waddenzee terug te brengen wilde het maar niet lukken om mosselbanken terug te brengen. Welke technieken men ook probeerde, de mosselen die werden uitgezet spoelden al snel weer van de wadplaten af. Onlangs promoveerde Hélène de Paoli op de oorzaak: mosselen die niet zijn opgegroeid op een wadplaat, hebben niet geleerd zich aan te passen aan ruige omstandigheden.

Rif-vormende schelpdieren zoals mosselen zijn belangrijk op droogvallende platen, omdat ze stevige structuren bouwen waarop weer allerlei soorten algen, sponzen en kreeftachtigen hun plaats vinden. In de jaren ‘70 en ‘80 waren langlevende mosselbanken wijdverbreid op de getijdeplaten in de Waddenzee. Tot ze dertig jaar geleden bijna allemaal verdwenen, door een combinatie van natuurlijke oorzaken en intensieve visserij. Tien jaar geleden begonnen de mosselbanken zich te herstellen, maar slechts gedeeltelijk.

Waddensleutel
Reden voor Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ om in 2010 het project Waddensleutels te starten. Binnen dit project is geprobeerd om met mosselen uit dieper water van de Waddenzee, de mosselbanken te herstellen op droogvallende getijdenplaten. ‘Dit mislukte, de ene keer nog dramatischer dan de andere, aldus Paoli’s promotor Johan van de Koppel van NIOZ. Toen Paoli ging zoeken naar de oorzaken, bleek dat het niet aan de gebruikte techniek of mosselsoort lag, maar aan de omstandigheden waaronder mosselen opgroeien. Mosselen die opgroeien op zo’n wadplaat, wapenen zich tegen de sterke golfslag. Maar in herstelprojecten worden vaak mosselen gebruikt, die eerst een rustige jeugd hebben gehad in dieper, kalmer water. Die lukt het vervolgens niet meer om te blijven liggen op de getijdenplaten. Ze spoelen er links en rechts vanaf. Watjes zijn het.’

‘Paoli heeft eigenlijk ontdekt hoe het niet moet, zegt Quirin Smeele, projectleider bij Natuurmonumenten. ‘Dat klinkt misschien wrang, maar daarmee heeft ze wel de basis gelegd van ons huidige onderzoek waarin we met ondersteunende structuren de mosselen beschermen tegen golfslag en roofdieren. We kunnen nu op tal van plaatsen mosselbanken herstellen met nieuwere technieken, waar we zonder haar werk niet opgekomen waren.’

Bron: NIOZ

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Diepwatermossel is een “watje”

 1. Wolf zegt:

  Hulde voor deze onderzoekster. Alles hangt met alles samen, en daarom zijn mosselbanken net zo belangrijk als Iepen en Essen.
  Zelf eet ik geen mosselen meer sinds ik doorhad dat ik ze levend kookte.

  Geliked door 4 people

 2. Ik denk dat meer dan de helft van jullie mosselproductie door de Belgen wordt opgesmuld. En dat terwijl wij heel wat politiekers hebben die ook als mossel zouden kunnen worden bestempeld…

  Geliked door 1 persoon

  • constant•ino zegt:

   Mosselen verdienen mijns inziens beter dan als ‘politiekers’ te worden beledigd. Hoewel ze die vermoedelijk niet hebben, tonen ze in de regel toch meer ruggegraat!

   Geliked door 2 people

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja mooi te lezen dat dit onderzoek aan geeft hoe het herstel wel kan lukken
  wat Wollf zegt alles hangt met alles samen
  ik zal ook weer eens een lekker pannetje mosselen maken

  regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  En pannetje mosselen op zijn tijd kan ik ook wel van genieten. Ik hoop dat een volgende poging meer resultaat zal brengen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Morgaine zegt:

  Ik heb vis en zeedieren intolerantie, maar mosselbanken terug brengen, zo zie je maar, dat juist mislukkingen helpen om het dan wel goed te doen, zonder te mislukken in de dingen des levens, leer je juist 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Heel interessant om te lezen Rob. Ik ben geen echte mossel eter.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  ‘Watjes’.. dan toch maar de Zeeuwse? 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. egoecho zegt:

  Een schrijnend mooi voorbeeld van de mens die zich ergens mee bemoeit, maar er zoveel beter aan had gedaan om in eerste instantie zich gedeisd te houden (overbevissing). En dan komen de redders…. Het ene gat vullen met het andere. Want ja, zoals hierboven is gezegd hangt alles met elkaar samen. Behalve de arrogante tweevoeter die denkt dat alles van hem afhangt. Excuses voor mijn donkere blik.

  Geliked door 1 persoon

 9. bloggersterk zegt:

  Ze zijn lekker, maar ik kan ook zonder…..tot er een goed evenwicht is gecreëerd tussen consumptie en een gegarandeerd voortbestaan van de mosselsoort. Klinkt als eigenbelang en is dat ook, want watjes zijn natuurlijk nooit lekker 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Voor mij geen mosselen maar voor de liefhebber fijn om te lezen.
  Fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 11. Villasappho zegt:

  Wat een leuk onderzoek moet zij gehad hebben. Ik laat ze toch graag aan me voorbij gaan.

  Geliked door 1 persoon

 12. gemma1952 zegt:

  Interessant artikel en een leuke koptekst.

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  IK heb er helemaal niets mee. Zal ze echt nooit eten. Weet wel dat het basrst van die mosselbanken in het Zeeuwse. En dat de Vlamingen ze altijd lekker eten met hun bekende friet als zijdish. Maar verder? Nee…..

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik houd niet van schelpdieren dus eet ik ze zeker niet.. Maar ik gun iedereen lekkere mosselen als het moet het hele jaar door! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Dankzij die “intensieve visserij” is alle leven in zee zowat leeg gehaald. Gevolg is dat alles peperduur geworden is. De garnalen zijn niet meer te betalen en de prijzen van vis gaat de hoogte in. Hopelijk kunnen ze hoe dan ook de mossel redden.

  Geliked door 1 persoon

 16. wdfyfe zegt:

  I have a selfish interested in more mussels. I love the taste. Good luck to everyone involved

  Geliked door 1 persoon

 17. De ‘r’ in de maand gaat over vroeger toen mensen nog geen koelkast hadden. Zonder koeling is het tricky om mosselen te eten en werd het in juni, juli en augustus af geraden.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ann McDunn zegt:

  Mosselen zijn heerlijk Rob, en het is een interessante ontwikkeling dat ze er achter zijn gekomen waarom het in de Waddenzee niet meer lukte. Hopelijk komt het weer in orde, de Waddenzee is overigens prachtig en ik woon er niet zo ver vandaan. Je hebt een mooie site met heel veel om te lezen, ik ga je volgen. Vriendelijk groet, Ann.

  Geliked door 1 persoon

 19. gewoonanneke zegt:

  Ben ooit op een mosselboot mee geweest, niet echt om ze te gaan vangen, maar bij een feest bij de eerste mosselen waar Miss Mossel gekozen werd. Maar je kon wel die kotter bekijken, was best leuk om een keer mee te maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.