Gras, grazers en meer

Ons konijn liep vroeger in een klein rennetje op ons grasveld. Eigenlijk zat of sliep hij meer dan dat hij liep. Ondertussen zocht ik naar de lekkerste onkruiden om hem te verwennen. Het renpaard van de eierboer stond dan over het hek te kijken. Echt rennen heb ik dat paard nooit zien doen. Maar het verhaal was dat de eierboer er soms mooie prijzen mee won. een paar straten verderop liep een oud boertje dagelijks met een een paar koeien van de ene weide naar de ander weide.

Als wij dan bij mijn grootouders naar het wild op de Veluwe gingen kijken waren wij of te laat of te luidruchtig.

Nu heeft het wild het steeds beter? Er is in ieder geval steeds meer dat rondloopt in of buiten de natuur.

Vooral het wild van de Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen komt steeds meer in het nieuws. Het konijn in onze tuin, het renpaard achter onze tuin en de koeien van even verderop leven niet meer. De dieren op de Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Oostvaardersplassen leven te uitbundig. Steeds meer en meer worden het er. In de zomer komen de jonge dieren en in de winter sterven de te magere dieren.

De bewegingsruimte van ons konijn was beperkt. Het was er ook maar een. En uiteindelijk belandde het konijn gewoon in de pan. Of het oude renpaard is opgegeten weet ik niet. Wel was mijn moeder een liefhebber van paardenvlees. De koeien werden vooral gemolken. Maar misschien ook wel geslacht voor het vlees.

Dat wat leeft in de Nederlandse natuur mag wel of niet geschoten worden? Het Nederlandse wild mag wel of niet gegeten worden? Zonder iets te doen zal de natuur altijd voor meer en meer nakomelingen gaan zorgen. Als de ruimte niet groter wordt zal er dus meer te eten moeten komen?

Ons land is klein. Natuurlijke selectie met grotere vleeseters is hier niet mogelijk. Bijvoeren maakt dat er steeds meer wild komt. Wie weet de oplossing?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

37 reacties op Gras, grazers en meer

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja zo het was , komt niet weer
  nu zegt men over dat konijn , dat eindigde in de pan
  nee niet doen dat is zo zielig
  en zo is het bijna overal mee , ook met de overbevolking in het AWD en OVP
  met vind het mooi om te zien , maar zielig als het gaat over afschieten en slachten
  niet het dier is veranderd , de mens is zielig geworden

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 2. basdew1922 zegt:

  Hoe leuk of sympathiek het lijkt, bijvoeren door “gewone” burgers moet verboden worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. eltjedoddema zegt:

  t benul
  staait
  bie te veul lu
  te voak
  op nul

  Geliked door 3 people

 4. bloggersterk zegt:

  Anticonceptie 😉

  Geliked door 2 people

 5. Het is best wel een probleem, om de juiste oplossing te vinden, en het natuurlijk evenwicht niet te verstoren.

  Geliked door 1 persoon

 6. shivatje zegt:

  Mannelijke en vrouwelijke dieren gescheiden houden 🙂 🙂

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 7. That's me zegt:

  Ik weet niet of natuurlijk evenwicht hier mogelijk is Rob. Wat ik wel weet is dat wij het nooit goed doen…is het niet voor die een…dan well voor de ander.Zo zitten wij hier toch in elkaar.

  Geliked door 2 people

 8. egoecho zegt:

  Minder mensen. Het is een begin.

  Geliked door 2 people

 9. Matroos Beek zegt:

  Hier in de buurt wordt de niet te stuiten toenemende populatie aan vossen doodgeschoten. Er wordt dus op gejaagd omdat alle grondbroeders worden vermoord door de té vele vossen. Soms zie ik er wandelend bij schemeruur rondlopen. Mooie beestjes, maar grote vernielers van alles wat op de grond leeft. De fazanten die hier altijd zaten, zijn verdwenen… Wat kan men nog anders dan afschieten?

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine zegt:

  mensen uitdunnen lijkt mij een goed plan, oh wacht… dat proberen ze al te doen en mag ook niet 😉 (korrel zout he… hahaha)

  X

  Geliked door 2 people

 11. HesterLeyNel zegt:

  Effective birth control for people?

  Geliked door 3 people

 12. Annette zegt:

  Ons evenwicht is duidelijk verstoord. Van alles minder graag. En meer beschaving.
  Vaak lossen ‘problemen’ zichzelf op.

  Ben het eens met mijn oom:
  https://www.vn.nl/ton-lemaire-wij-mensen-zijn-tragische-dieren/
  Hartegroet Annette

  Geliked door 2 people

 13. Als er dieren zijn uitgezet (zoals in de Oostvaardersplassen) om een natuurlijk geheel te creëren, moeten ze met rust gelaten worden en zeker niet bijgevoerd. Als ze sterven is dat maar zo. Maar als er echt teveel komen tja.. dilemma. Er worden nu edelherten afgeschoten op de Veluwe, zal toch wel het beste zijn. Er moet voor die dieren ook genoeg eten te vinden zijn en als ze met teveel zijn wordt dat moeilijker.. Dilemma op dilemma…

  Geliked door 2 people

 14. kniepertie zegt:

  Wij menschen denken te weten hoe we met natuur om moeten gaan, ik denk dat het precies andersom is, de natuur weet wel hoe ze met ons om moet gaan.

  Geliked door 1 persoon

 15. Bertie zegt:

  Hebben een paar natuurmakers wel seksuele voorlichting gehad, vraag je je af.

  Geliked door 1 persoon

 16. Rebbeltje zegt:

  Die mannetjes en vrouwtjes gescheiden houden is een goeie tip , maar waarschijnlijk niet te doen haha

  Geliked door 2 people

 17. Sjoerd zegt:

  reguleren is de oplossing. Vangen en slachten en dan de verkoop in. Herten zijn heerlijk, konijn in het zuur ook… Ganzen hebben veel vlees en eendenborstfilet is een delicatesse…
  Het spijt me voor al die vega boys en girls. Ik lust graag een stuk vlees op mijn bord.

  Geliked door 2 people

 18. Villasappho zegt:

  In bedwang houden en de natuur ook de ruimte geven.

  Geliked door 2 people

 19. Wolf zegt:

  Normaliter, als er te veel van een populatie ontstaat, regelt de voortplanting zich ook wel.
  Soms moet de mens een handje helpen. Omdat wij zelf voor omstandigheden hebben gezorgd waarin niet alle natuur kan gedijen naar behoefte, zal soms ingegrepen moeten worden. Omdat wij stadswatjes zijn geworden, “mag” er nooit een beestje “zichtbaar” naar de slacht- zielig!!! – maar we willen ook niet dat de knijnen, eenden, ganzen, hertjes enzovoorts, onze moestuintjes verwoesten.
  Het “knuffelgehalte” van het te vreten beestje telt duchtig mee in de publieke opinie omtrent wel of niet afschieten. Zelden is die opinie gebaseerd op feiten.

  Ik ben sinds mijn 18e vegetariër maar waarschijnlijk noemt men mij hedendaags een “flexitariër”.
  Als ik een zeer sterke behoefte voel aan, bv.,lever, dan eet ik lever. Ik ben van mening dat het lichaam aangeeft waar het behoefte aan heeft, en daar moet je naar luisteren, niet naar wat jouw “geloof” of “dieet” zegt.
  Ik ben dus een vegetariër die een enkele keer een stukje varken eet. Of kip.
  In de keus wélk soort varken of wát voor kip, daar heb ik alle vrijheid in en dan kies ik voor bio-dynamisch en “uit de omgeving”.

  Wij hebben hier hoopjes gras en grazers. Het is elke keer weer imposant, de ontmoeting met de grazers. Als ze té dichtbij zijn, sla ik het natuurgebied waar ze vrij lopen, even over – ook de hond moet kunnen relaxen.

  Tussen mens en natuur zal het misschien wel nooit meer goed komen.
  Wat ik hoop mee te mogen maken in onze tijd, is een terugkeer naar de natuur, zonder flauwekul en hypes, maar echt op natuur en hoe dat vanzelf allemaal ging, vroegâh, toen we nog niet in de daily-fashionable-wear van een toko als de primark verkeerden.

  Sorry voor mijn lange verhaal.. Je raakte een snaartje.

  Grtz, Wolf

  Geliked door 1 persoon

 20. Jullie land is te klein? En dat in de wetenschap dat jullie overal kolonies hebben/hadden?
  Domme opmerking, sorry (het is ook vrijdag!).
  Het koeien- konijnen en mierencondoom kan een oplossing bieden!

  Geliked door 2 people

 21. Anita zegt:

  Have a very nice day dear
  Kisses

  Geliked door 1 persoon

 22. Ann McDunn zegt:

  De oplossing staat hier ergens al boven, de dieren die teveel zijn gewoon op een humane wijze slachten en het vlees verkopen voor niet al te veel geld. Er worden al heel veel damherten afgeschoten, maar waar ze blijven mag Joost weten, al weet die het waarschijnlijk ook niet. Het niet bijvoeren in de winter vind ik een crime, dieren door de honger om laten komen is een misdaad, zo denk ik er tenminste over. Door alle wetten en regels is het voor mensen op het platteland niet mogelijk om nog een paar schapen of koeien te houden. Nederland heeft heus nog wel ruimte om dieren te verspreiden, daarna is het een mogelijkheid om ze te vangen en te slachten. Nog een heel goede dag Rob.

  Geliked door 1 persoon

 23. fialas zegt:

  de wolf natuurlijk!

  Geliked door 1 persoon

 24. meninggever zegt:

  Een andere overbevolking betreft de ganzen. Het barst er overal van. Gevolg van een jachtverbod. En die dieren telen als gekken. Ze zijn een bedreiging voor boeren met akkerlanden, maar ook voor Schiphol. Het wachten is op een grote ramp. Als je het ene dier beschermt sterft het andere juist uit. We hebben al allerlei import gezien van kreeften en waterplanten, van kikkers en vogels, terwijl de aloude inheemse soorten uitsterven. Soms is het beter om de natuur haar gang te laten gaan maar in andere gevallen moet je gewoon regulieren. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden. Als ik het vanuit de schoonheid van een dier bekijk is het massaal afschieten van damherten ook niet meteen iets om blij van te worden..

  Geliked door 1 persoon

 25. Paul zegt:

  Ik vrees dat het antwoord is: ‘de natuur zijn werk laten doen’. Dus niet bijvoederen, en dieren laten sterven als er onvoldoende voedsel is.

  Geliked door 2 people

 26. Vriendin van zegt:

  Geen oplossing, wel genoten van je herinneringen!

  Geliked door 1 persoon

 27. Jokezelf zegt:

  Bijvoeren maakt dat wild ook steeds minder wild wordt. De enige manier om dat te voorkomen is niet bijvoeren. Verder weet ik het ook niet. Ik ben niet wild genoeg om hier een oplossing voor te kunnen bedenken, ben ik bang.

  Geliked door 1 persoon

 28. De wolf is een oprukkende oplossing. Meestal lost de mens niets op, behalve de natuurlijke loop der natuur 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.