Anousha Nzume

Bij het lezen van het boek van Anousha Nzume en de columns van Sunny Bergman komen er allerlei gedachten bij mij op. De  eerste keer dat ik de Bijlmermeer bezocht liep ik naief rond. Toen ik in de Bijlmermeer ging wonen verdween langzaam mijn naieviteit. Ik stapte in een voor mij onbekende wereld. De aardrijkskunde en geschiedenislessen uit mijn schooltijd kregen opeens ook nog een andere kant. Mijn levenslessen werden nu gekleurd door de levensverhalen van mijn buren.

Mijn boekenkast vulde ik aan met werken over de voormalige Nederlandse kolonien.

Een mooie vrouw omschreef ik altijd met lange, heel lange blonde haren. Al deed ik dit wel met een glimlach. Bewust van mijn conditionering door reclame en films begreep ik ook wel dat dit vooral een sprookje lijkt.

Mijn Surinaamse vriendin probeerde mij lang te koppelen aan leuke nichten of vriendinnen. Goed bedoeld voelde ik mij daar altijd een beetje ongemakkelijk bij. Stuk voor stuk leuke dames, maar altijd waren zij zonder het bekende vonkje voor mij.

De gevolgen van een bbq bij mijn buurman heb ik dan ook niet zien aankomen. Zijn Surinaamse buurvrouw maakte veel indruk op mij. Gezellig lachend, kletsend, genoten wij van de zonnige dag. Meteen de volgende dag zijn wij samen op pad gegaan. Verliefd tot over mijn oren heb ik een hele fijne tijd met haar gehad. Voor mijn is zij nog steeds een mooie vrouw. Al heeft zij natuurlijk niet die lange, heel lange blonde haren.

Wij zijn niet meer samen. Maar wel kijk ik nu anders naar vrouwen. De conditionering van reclame en films ben ik kwijt geraakt. Al heb ik wel weer hele mooie vrouwen voorbij zien komen in een paar Afrikaanse films ….

Mijn Surinaamse vriendin leerde mij dat Zwart een geuzennaam voor haar is. De tegenstelling Zwart en Wit gebruikte zij graag. In het dagelijkse leven ervaar ik telkens weer de bevoorrechte positie waarin ik verkeer. In Nederland geboren, levend in Nederland met een Nederlands paspoort hebben mij altijd voorspoed gegeven. Altijd eten, een eigen bed, een dak boven mijn hoofd, een opleiding, werk zijn altijd vanzelfsprekend voor mij geweest.

Door verhalen van sommige buren verdwijnt mijn naiviteit. Niet voor iedereen is het leven altijd zo makkelijk. Bij een politiecontrole word ik nooit aangehouden. En dat is maar een klein voorbeeld waarin blijkt dat kleur een grote rol speelt in Nederland. Werkloosheid en armoede speelt rondom mij heen een grotere rol. Waarbij volgens mij kleur wel een grote rol speelt.

Wanneer ik tegen mijn leerlingen zeg dat je huidskleur een kadootje is van je ouders. Dan bedoel ik daar mee dat jezelf moet zorgen wat je van je leven maakt. Daar sta ik achter. Maar in de praktijk blijkt dat de een een voordeel heeft van dat kadootje. En dat de ander van geboorte af aan in Nederland een nadeel heeft van zijn huidskleur. Dat begint al met de veel voorkomende leus ga terug naar je eigen land. En dat is een niet te verteren opmerking voor zwarte leerlingen die gewoon in Nederland zijn geboren. Zeker als hun ouders altijd een Nederlands paspoort hebben gehad. Het ene feestpapier geeft dus vooral geluk. Het andere pakpapier staat vol met het slechte voorpagina nieuws en daarbij horende oordelen en vooroordelen van een krant als de Telegraaf.

Nee, ik ben niet kleurenblind. Wel houd ik van al mijn buren. Hun kinderen, pubers in  alle soorten, dom, slim, dwars, meegaand, welopgevoed en van de straat zijn mij allemaal even lief. En ik gun hun net zo’n onbezorgde jeugd zoals ik die heb gekend.

Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume
ISBN: 9789462984141
Paperback Aantal paginas: 140
Wit is ook een kleur van Sunny Bergman
ISBN: 9789038803050
Nederlandstalig, Paperback, 2016

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Anousha Nzume

 1. Huids- of haarkleur zijn niet bepalend voor het feit of de spreekwoordelijke vonk al dan niet overslaat. Het oog wil natuurlijk ook wat, maar op lange termijn is een relatie gestoeld op het ‘totaalpakket’ van beide partners. Ik zie mezelf niet in relatie met een XXL-dame (met alle respect), net als ik mezelf in zo’n formaat zou accepteren. Ben heel blij dat ook inzake idealen en toekomstplannen mijn schat en ikzelf nog op hetzelfde kanaal zitten.
  Mijn advies: neem altijd een vangnet mee, waar je jezelf ooit verplaatst, want vroeg of laat komt jouw ideale vrouw uit de lucht vallen.
  De vriend van de schoonmoeder van mijn jongste zoon (ben je nog mee met het verhaal?) ‘zocht’ zijn vriendin in Vlaanderen, “want die Hollandse dames van +50 zijn toch zo ‘oud’, Paul” zei hij me op een avond, na het nuttigen van enkele flinke trappisten. Misschien een tip, Rob 🙂 ??

  Geliked door 3 people

 2. eltjedoddema zegt:

  ain
  dij kleuren
  zain wil
  zugt ook
  meer
  in swaartwit

  Geliked door 2 people

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  wat zei de buurman als jij met z’n vrouw op stap ging 🙂
  ja als je in die jaren dat jij in de Bijlmer kwam van uit de provincie , was het een andere wereld
  wat je zegt helaas is het zo dat kleur vaak betekend , geen werk of zo wat
  pure discriminatie en niet alleen in de USA , nee gewoon in ons eigen kikkerlandje

  vrolijke groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Morgaine zegt:

  Ik vind en blijf het leuk vinden om mensen te vertellen dat ik een halve Indo ben, ogen die groot worden, omdat ik zo blank ben, echt waar? Ja, echt waar…. hahahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. egoecho zegt:

  Goede boeken die gelukkig ook stof doen opwaaien. Letterlijk hoop ik toch vooral.
  En ja, de liefde komt altijd precies wanneer je die het minst verwacht.

  Geliked door 1 persoon

 6. ms zegt:

  Het is algemeen geweten dat iedereen “valt” oor een ander type.

  Als je dan niet enkel het uiterlijk belangrijk vindt, kan het gebeuren dat je op een ander type verliefd wordt.

  Geliked door 2 people

 7. Matroos Beek zegt:

  Prachtig stukje over een kleurenblinde liefde. Ik wens iedereen een goed lief. Kleur doet er niet toe. Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

 8. staartje zegt:

  Het heeft met meer te maken dan alleen zwart en wit. Ook cultuur en uitstraling. Andere culturen verrijken je leven als je ervoor openstaat. En ja, ook ik ben bevoorrecht. Eten, een dak en een inkomen zijn gewoon. Dat is niet voor iedereen zo. Dat realiseren we ons te weinig. Mijn lijstje te lezen boeken is al lang, maar ze gaan erbij

  Geliked door 2 people

 9. Sjoerd zegt:

  Voor mij zijn alle soorten gelijk, wellicht wat andere gewoonten en culturen, maar van binnen zitten we allemaal hetzelfde in elkaar.

  Geliked door 2 people

 10. Rebbeltje zegt:

  Wanneer leren wij om mensen als mensen te zien ongeacht kleur of afkomst…
  En een kleurijke omgeving zal daar wel aan mee werken 😉
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 11. Bertie zegt:

  Huidkleur, ach wat,als je op iemand verliefd bent vind je alles mooi aan hem/haar.

  Geliked door 2 people

 12. Suskeblogt zegt:

  Als je op iemand verliefd word is kleur en afkomst van geen betekenis. Zo zou het in feite altijd moeten zijn. Huidskleur zegt niets over de persoon zelf.

  Geliked door 1 persoon

 13. Koen zegt:

  Ook ik droomde als tiener van een blonde vrouw met lange haren, minstens een d-cup en een zon-gebruind velletje. En langzamerhand verandert het ideaal-beeld. Liefde is kleurenblind. Nog elke dag ben ik gelukkig met mijn ‘chocolaatje’ zoals haar plagend soms noem. Ik hoor namelijk vaak genoeg ‘mulungo’ als ik in Mozambique ben. Daar wordt ook vaak op ‘kleur’ geoordeeld, iets minder vaak dan in Zuid Afrika want daar wordt alles gemeten volgens kleur. Bah. Groetjes Rob.

  Geliked door 2 people

 14. Dick zegt:

  What we need is a great big melting pot, Big enough to take the wordl and all it’s got … zong Blue Mink in de zestiger jaren en ‘Vive la difference’ plegen de Fransen te zeggen.

  Geliked door 2 people

 15. perdebytjie zegt:

  Vir my gaan dit meer oor kultuur as velkleur. Ek het nie besef dat julle in Nederland nog met kleurbrille kyk nie.

  Geliked door 3 people

 16. Ann McDunn zegt:

  Verliefdheid is een virus, houden van een (meestal) chronische kwaal, het maakt niet uit wat voor kleur iemand heeft, als Amor schiet ben je verloren. Ideale partners bestaan niet, alleen in onze fantasie. Tijdens mijn nu toch al lange jaren op deze aardkloot, heb ik heel wat “liefdes” zien veranderen in haat of onverschilligheid. Zelf ben ik 42 jaar getrouwd geweest en ik hield van mijn man, de man met de zeis heeft hem opgehaald. Toch, als ik terugkijk op al die lange jaren waren er heel wat dingen die anders hadden gekund, beter, liever, mooier. Een lang huwelijk wordt n.l. ook een gewoonte, maar dat zie je later pas. Mensen met een andere huidskleur zal ik nooit bij voorbaat veroordelen of over ze oordelen op een verkeerde manier. Toch ben ik niet naïef, en weet ook dat er heel veel getinte Nederlanders zijn die het voor anderen verpesten, en dat heb ik niet alleen uit de Telegraaf, de media klopt heel veel op en vaak niet op een goede manier, maar als mensen met een stel goed werkende hersenen moeten we kunnen relativeren. Wit, Zwart, en alles wat daar tussen is kan ik niet zomaar vertrouwen, mijn cadeaupapier heeft scheuren opgelopen.

  Geliked door 2 people

 17. Wat een mooi en persoonlijk blog, Rob. Ik heb het met veel genoegen gelezen. Ik schreef ooit een blog over deze thematiek. Ben het helemaal met jou eens over de rijkdom van de verschillende culturen in ons land. En dat iemand zwart als Geuzennaam beschouwt vind ik getuigen van een gezonde en krachtige persoonlijkheid.
  vr. gr.
  Burro

  Geliked door 2 people

 18. lummel zegt:

  Bedankt voor de leestip Rob, het staat op mijn lijstje. Geschreven groet

  Geliked door 1 persoon

 19. Wolf zegt:

  Ik had moeite met dit boek, vond het overtrokken.
  Nu zie ik dat ik misschien een nuance mis. Omdat ik domweg nooit hiermee te maken krijg.
  Tijd om te observeren en na te denken.

  Geliked door 1 persoon

 20. Patty zegt:

  Prachtig verwoord!
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik ben ook blij en trots dat ik een Surinaamse ben, ook al hoor ik vaak…Jij uit Suriname? echt? Je lijkt helemaal niet op een Surinaamse…Pardon…hoe ziet een Surinaamse eruit dan…
  En het lijkt alsof ik meer privilege hebt dan een donkere Surinaamse/Surinamer.. en dat vind ik soms hinderlijk…Hier in Nederland wordt men in hokjes geduwd..hoe donkerder hoe lager op de ladder…het begint op India te lijken…😢😢😢😢😢

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Ja het is een moeilijk probleem. Zag het pas ook in de trein, mensen die liever bleven staan dan vroegen of ze naast die donkere (weet niet waar hij vandaan kwam) jongeman mochten zitten. Ik had er een best plaatsje en nog een leuk gesprek ook. Al betrap ik mezelf er ook wel op hoor dat ik toch wel eens dingen heb zoals in de trein als er een paar Syriërs zitten met rugzakken dat ik denk…… het zal toch niet haha. Je wordt toch inderdaad ook wel beïnvloed door media en dingen die er gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.