Dankjewel zeggen

 

Dankjewel zeggen

Terwijl de bokser zijn broodje hamburger eet observeer ik de andere gasten van de snackbar. Pidgin talen hebben vaak een bevelend karakter. De fijne nuances in de omgang ontbreken vaak in de grammatica. Het aantal woorden is vaak ook maar beperkt. Bij Straattaal valt mij hetzelfde op. De bezoekers van de snackbar plaatsen hun bestellingen als orders. Maar eigenlijk klinken de bestellingen als bevelen. Doe mij dit, doe mij dat.

Ondertussen zit er minstens 1 oorknopje van de mobiel in het oor. Multitasken gaat deze bezoekers goed af. De ene luistert naar muziek en is ook driftig aan het appen. De ander is gewoon tijdens het bestellen met iemand aan het bellen.

Ik denk dan aan de schoolkantine die ik laatst bezocht. Aan de muur hingen twee prijslijsten. Op een prijslijst stond achter elk product dik gedrukt het woord Dankjewel. Bij de andere prijslijst ontbrak het woord Dankjewel, alleen hier waren alle prijzen verdubbeld!

Feitelijk kost het natuurlijk niets om Dankjewel te zeggen. Maar het klinkt zo plezierig.

Als ik dan weer naar de bokser kijk ben ik mij weer bewust dat het fijn is om gezond te zijn. Maar wie moet ik daar dankjewel voor zeggen?

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

51 reacties op Dankjewel zeggen

  1. Zwerver zegt:

    Misschien een bordje op hangen met “wij zijn niet in uw dienst maar tot uw dienst”?

    Grappig, die verdubbelde prijzen. Waren er ook mensen die de verdubbelde prijzen betaalden? Om maar onder het Dankjewel uit te komen? Want dat is de keerzijde natuurlijk, uitlokking van horkerig gedrag tegen betaling. Persoonlijk vind ik het fijn om AANDACHT te geven aan iemand, soms ongezegd. Intermenselijkheid.

    Geliked door 2 people

  2. Morgaine zegt:

    Tegen jezelf of het Universum, ik dank elke dag, voor alle mooie dingen die gepasseerd zijn, soms is de lijst kort en is het maar 1 iets, en soms kan ik niet stoppen omdat het een lange lijst van dank je wel is voor wat er allemaal gebeurd is 😀

    En ik dank ook vaak zomaar, voor al het moois wat er wel is, lees The Magic maar eens van Rhonda Byrne….

    Soms vergeet ik ‘live’ dank je wel te zeggen tegen mensen, in de winkels altijd, maar tegen personen die iets voor mij hebben gedaan, al is het gezelschap zijn, maar dan denk ik er later aan en dank alsnog, zo belangrijk!

    X

    Geliked door 2 people

  3. shivatje zegt:

    Spijtig genoeg worden die woorden nog weinig gebruikt of gezegd. Het kan zoveel meer betekenen voor de andere persoon. En voor jezelf voelt het ook beter aan. Net als een goedemorgen zeggen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  4. Mammalien zegt:

    Wat een briljant idee, die prijslijst met dankjewel…

    Het is maar hoe je het aanleert denk ik ook. Mijn ouders zeggen in elke zin drie keer dankjewel, en dat neem je over. Tot je leeftijdsgenoten je heel raar aankijken of de snackbarmeneer het gek vindt dat je vráágt om een patatje (en daar dan een leuke grap over maakt) 🙂 Maar ook ik probeer het aan mijn kinderen door te geven.

    Geliked door 2 people

  5. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    wat betreft het bedanken voor je gezondheid , bedank daarvoor jezelf maar 🙂
    en ja omgangsvormen zijn flink verandert in de loop der jaren , soms tot het onbeschofte aan toe
    goed idee om hen die geen dank je wel kunnen of willen zeggen terug te pakken waar het bij hen pijn doet , in de portmonee dus 🙂

    geniet jij je vrije dagen maar in alle rust
    ik ga nog ff verder met het HH

    HuisHaat groet

    Geliked door 1 persoon

  6. eltjedoddema zegt:

    intermìnselk
    kontakt
    kent veul
    leegtes

    ainglieks
    is t ter
    vol van

    Geliked door 2 people

  7. gewoonanneke zegt:

    Ja dit is heel herkenbaar hoor. Ik stuur regelmatig foto’s naar mensen die er om vragen per mail. Maar heel sporadisch krijg ik een mailtje terug met een bedankje. Niet dat ik het daarvoor doe maar toch stoort het me zo dat alles tegenwoordig zo “normaal” lijkt.

    Geliked door 2 people

  8. bloggersterk zegt:

    Da’s gewoon mazzel hebben, in goed Amsterdams gezegd.

    Geliked door 1 persoon

  9. Berti zegt:

    Die jou gemaakt heeft verwacht geen bedankje Rob, hij/zij weet al heel lang dat bedanken uit is ☻

    Geliked door 1 persoon

  10. henk50 zegt:

    Leuke tip: die prijslijst!
    Ik heb idd in mijn werk moeten wennen aan de ‘bevelende toon’ die lang niet altijd zo bedoeld is, maar die ik vanuit eigen cultuur wel zo ervaar. “Commandeer je hond en blaf zelf’ dacht ik wel eens.

    Geliked door 2 people

  11. Esther Cuyvers zegt:

    dankjewel, alstublieft !

    Geliked door 1 persoon

  12. Mathilde zegt:

    Nou ik was dit weekend toevallig in Marienberg, Ommen en Dalfsen, en daar ging het bij de snackbar van beide kanten uiterst mensvriendelijk aan toe. Zowel klant als personeel. Waar ik natuurlijk hard aan mee deed….

    Geliked door 2 people

  13. schrijfsels zegt:

    Ik denk dat erheen (groot) verschil is tussen stad en dorp, tussen Randstad en bijvoorbeeld Limburg?
    Wat mij opvalt als ik in Oostenrijk ben is dat iedereen elkaar (bekend of vreemd) begroet. Nu hoeft dat ‘Grüss Gott’ voor mij persoonlijk niet, maar een vriendelijk ‘Guten Tag’ of ‘gewoon ‘hallo’ is toch zó leuk om te geven/krijgen.

    Dankjewel voor je leuke berichten 🙂

    Geliked door 3 people

    • Zwerver zegt:

      In de stad wordt het ook wel erg bewerkelijk om iedereen te begroeten. Er zijn gewoon te veel mensen. Op rustige plaatsen kan het weer wel. En in den vreemde beginnen Nederlanders onderling zelfs een praatje als zij andere Nederlanders op merken. Mits het natuurlijk een plaats is waar niet veel Nederlanders komen.

      Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Ik blog met plezier, geniet van de reacties.

      Goede als begroeting en de wens voor een fijne dag blijven samen plezierig.

      Dank voor jouw vriendelijke reactie.

      Vrolijke vakantiegroet,

      Geliked door 1 persoon

  14. Rebbeltje zegt:

    Prachtig die prijslijsten 😉

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Zelfs in de meer normale volwassen wereld waarin ik meestal verkeer is alsublieft en dankuwel een verdwijnend fenomeen. Of een simpel ‘goede middag’ of kreten die daar op lijken. Niet uit te roeien is ook dat je ‘iets mag’ van de tegenover je opgestelde assistente of receptioniste. Dan mag u nu even de adem inhouden als ik u pijn doe….jaja. De Nederlandse taal. Gaat ten onder aan de verloedering die we zo lang bejubelden. Terwijl het zo weinig kost om een beetje voorkomend te zijn. Dankuwel dat ik even mijn zegje mocht doen…..Het ga u vandaag goed….fijne dag nog!

    Geliked door 3 people

  16. Fijn logje, Rob, het is me uit het hart gegrepen!

    Geliked door 3 people

  17. Zilvertje zegt:

    Het valt me ook op, veel jonge mensen praten gebiedend, weinig oog voor omgeving, oog zit vastgeplakt aan mobiel. Hopelijk is het tijdelijk. Ja, doe mij dit of dat, dat hoor je daar. Zwerver zegt het ook mooi.

    Wie je moet bedanken? De man van de snackbar? Maar je boft wel, het is zo fijn om gezond te zijn, helaas kan ik dat niet meer zeggen. Wie moet ik niet dankbaar zijn? De dame in de auto die me aanreed en de dame op de brommer die me aanreed en de genade klap gaf, maar toch ben ik dankbaar, want ik heb het wel overleefd en dat kan lang niet iedereen zeggen. Zomerse vakantiegroet terug.

    Geliked door 2 people

  18. Ferrara zegt:

    Groeten, dankjewel zeggen, rolt mij regelmatig van de tong. Kleine moeite en hopen dat de ander het overneemt.

    Geliked door 2 people

  19. Sjoerd zegt:

    Dankjewel voor dit verhaal

    Geliked door 2 people

  20. Jouw reacties op onze blogs vind ik onbetaalbaar. Door je type groet geef je altijd je empathie aan en dat wil ik toch eens zeggen. Dank je wel daarvoor.
    Wij leren onze Zoon van Zes heel duidelijk dank je wel uitspreken, en met bijbehorende blik en glimlach. Het valt mij op dat niet iedereen dat verwacht, en dat sommigen zelfs niet eens stimuleren dat hij dat leert. Ik vind het zo intens belangrijk dat je elkaar dankt, elkaar aankijkt en dat je oprecht met anderen leeft. Ik houd ook niet van die commando’s. Niet tegen mensen en niet tegen dieren.
    Dank voor deze log. Ik denk dat ik er binnenkort een staartje aan brei. Lieve groet,

    Geliked door 3 people

  21. Matroos Beek zegt:

    Ik vind goede manieren heel belangrijk. Een dankjewel en goedendag zijn immens belangrijk. Helaas is men het een beetje vergeten. Maar jij dus niet Rob. Je groet altijd zo deugddoend. Ik hoop dat velen een voorbeeld aan jou nemen. Hartelijke groet en bedankt voor deze interessante blogpost.

    Geliked door 2 people

  22. Ann McDunn zegt:

    Een glimlach, alstublieft en dankjewel zijn hier nog heel normaal, net als het een prettige dag wensen. Het niet bedanken begint overigens al heel jong, en dat komt toch voort uit de opvoeding, voeding alleen is niet genoeg. Zelf het goede voorbeeld geven wil wel eens helpen. Dat jij gezond bent is geweldig, en daar hoef je niemand voor te bedanken, je hebt gewoon geluk en sterke genen. Vriendelijke groet, Ann.

    Geliked door 2 people

  23. kniepertie zegt:

    Geweldig zo’n prijslijst en nee het kost niets -meer- om te groeten, niet te bevelen maar te vragen of een welgemeend dankjewel te uiten.
    Jammer dat het steeds minder goed gebruik schijnt te worden.
    Groet

    Geliked door 2 people

  24. Spontanity zegt:

    Ik werk zelf in een ziekenhuis.
    Het publiek daar, groot gedeelte althans weet volgens mij niet eens wat het betekent.
    Net zoals, “goedemorgen,” ook zoiets.
    Als zij het niet zeggen zeg ik het wel.

    Geliked door 2 people

  25. afwaswater zegt:

    Mooi log Rob. Gewoon echt fijne woorden, dank je wel. Een van de dingen die ons opvielen toen we hier (NZ) kwamen wonen, was dat iedereen bij het verlaten van de bus “Thank you (driver)” zei. groetjes, Hanneke

    Geliked door 2 people

  26. staartje zegt:

    Bedanken is zo belangrijk. Het zit niet zo in onze cultuur, maar je maakt er mensen zo blij mee. De toon doet ook heel veel. Mooi log Rob!

    Geliked door 1 persoon

  27. wdfyfe zegt:

    There is a war on polite and it’s good to see some people fighting back. cheers

    Geliked door 1 persoon

  28. EJW zegt:

    Weet niet wat Pidgin talen zijn maar aan straattaal irriteer ik me. De harde opdringerige klank, en bij rappers heb ik het ook vaak dat de rillingen over mijn rug lopen.

    Geliked door 1 persoon

  29. Patty zegt:

    Dank je wel, Rob.
    XxX

    Geliked door 1 persoon

  30. Dit heb ik gemaakt Rob: http://mooileven.org/wees-gewoon-beetje-netjes/ 🙂 Dank je wel voor de inspiratie! Lieve groet,

    Geliked door 1 persoon

  31. Jong geleerd is oud gedaan Rob. Mijn kinderen maar ook mijn kleindochters weten heel goed dat ze dankjewel moeten zeggen als iemand iets gedaan heeft voor ze of als ze iets krijgen..
    Ik weet ook niet beter!
    Lieve groet!

    Geliked door 1 persoon

  32. vivapo zegt:

    Jouw verhaal inspireert mij om zelf een logje te schrijven over dit onderwerp naar aanleiding van een opmerking van mijn negenjarige kleindochter toen we op de bus zaten. Ik noteer mijn reactie toch maar hiér.
    Het viel hààr op dat in Brugge dank-je-wel wordt gezegd tegen de buschauffeur bij het afstappen van de bus en dat dit niét het geval is in Gent.
    Dank voor jouw logje en dank voor de inspiratie.
    Dank ook voor jouw bezoekjes aan mijn blog(s) én jouw reacties!

    Geliked door 1 persoon

  33. Hilde zegt:

    Elementaire beleefdheid, zo moeilijk is dat toch allemaal niet hé. Mijn dochter heb ik deze waarde ook meegegeven. Zo belangrijk.

    Geliked door 1 persoon

  34. Villasappho zegt:

    Een wijze maar voor de rest voor mij onbekende vrouw zei me ooit dat een man attent kan zijn stoel aanschuiven jas aanpakken deur open houden etc maar dat ie nog een klootzak was als hij onbeschoft zou doen tegen de ober.

    Geliked door 1 persoon

  35. Rietepietz zegt:

    Ik volgde het spoor van de Gans;-) en zeker, dankjewel zeggen lijkt erg moeilijk te zijn. Toch ben ik dat nog redelijk gewend , ook goede morgen/middag/avond zeggen als we mensen tegenkomen maar dat houdt meestal op zodra we het “dorp”uit zijn. Mijn dochter werkt in een notenwinkel en weigert heel lief en meedenkend mensen te woord te staan die een telefoon aan het oor hebben,
    Ze zegt tegen een andere klant “kan ik U helpen want die mevrouw wil ik niet storen die is even bezig! Er wordt altijd snel opgehangen. 😉

    Geliked door 1 persoon

  36. Beleefdheid is ver te zoeken in deze tijd..Zie het om mij heen, men zegt geen dankjewel meer, maar de fout ligt ook aan de andere kant..
    Mijn moeder zei altijd alsjeblieft en wij moesten dankjewel zeggen…
    maar tegenwoordig duwt men het in je mik en zegt er niks bij…
    Zie het ook met de ouders en hun kids…
    Ze geven iets aan de kids maar zeggen er niks bij, dus hoe kan dat kind dan dankjewel zeggen?
    Nee manieren zijn ver te zoeken tegenwoordig en dat is jammer
    Als ik in een winkel aan de kassa sta zeg ik altijd gedag, en spreek men aan met U want zo heb ik het geleerd …

    Geliked door 1 persoon

  37. Oudmaarnietversleten zegt:

    De fatsoens normen zijn bij velen ver te zoeken, ik merk het zelfs bij mijn eigen kind. Wat kost het nou om even dank je wel te zeggen je wint er zoveel mee.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.