De eetbare stad

Mijn ene opa verdiende zijn geld op een tuin in het Westland. Mijn andere opa werkte in een apotheek annex drogisterij. Mijn moeder komt daardoor uit Den Haag. Mijn vader is een Amsterdammer. Maar zelf ben ik opgegroeid in de Meierij van ’s Hertogenbosch. Besloten Een Kampenlandschap vind ik nog steeds warme en prettige omgeving.

Tijdens boswandelingen leerde ik de bladvormen van Nederlandse bomen. Tijdens vroege zondagochtenden leerde ik inheemse wildzang vogels.Op mijn eigen vierkante meter tuin kweekte ik kilo’s tomaten. Maar toch ben ik een stadsmens.

De Eetbare Stad van Ellen Mookhoek, Geert Timmermans en Anneke Blokker lees ik daarom met veel plezier. Het is een gids voor wildplukkers met recepten.

Eetbaars uit de stad wordt overzichtelijk per seizoen beschreven. Blad, bloesem en bloemen, vruchten, paddenstoelen, zaden, pollen en noten, wild en gevogelte, vis, schelpen, slakken en schaaldieren komen allemaal voorbij.

In Amsterdam-ZuidOost zie ik regelmatig mensen van alles oogsten. Opvallend hierin is dat het vooral de Nieuwe Nederlanders zijn die zich heel goed een weg door de Nederlandse stadsnatuur weten te vinden. Mijn opvoeding bestond er vooral uit om voorzichtig te zijn met de natuur. Verontreiniging door ontlasting van voorbij komende dieren, neergeslagen luchtverontreiniging en gevaar op vergiftiging zijn mij goed ingeprent.

Regelmatig ga ik op pad met drie generaties van een bevriende Vietnamese familie. Samen bezoeken we pluktuinen. Maar ook wijs ik hen op mooie plekjes bij ons in de buurt. Zij herkennen direct de smakelijkste dingen.

Het boek de “Eetbare Stad” krijgen ze van mij cadeau. Het lezen en bladeren door dit boek geeft ze nog meer inzichten in het mooie van onze stad. En dat er een smakelijk vervolg zal zijn weet ik nu al.

ISBN 9789059374782 www.lubberhuizen.nl

Uitgaven voor fijnproevers, met name over literatuurgeschiedenis en de stad Amsterdam; tijdschriften De Parelduiker en Over Multatuli.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Vietnam en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op De eetbare stad

 1. shivatje zegt:

  Eetbaars in de stad als men het kent is er zoveel te plukken maar ik laat het over aan mensen die het kennen en de plaatsen weten.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Klinkt mooi,toch zijn de meningen verdeeld. Van mij mogen de mensen plukken wat ze eten willen, anderen beschouwen het als openbaar groen en daar blijf je van af, stellen ze. Bij bloemen kan ik me dit indenken.
  Tja, wat is wijsheid.
  Een paar jaar geleden stelde iemand voor om ipv plantsoenen, fruitbomen te plaatsen. Mooi plan maar ook dit het stuitte op weerstand.

  Geliked door 2 people

 3. Ben altijd een beetje bang om dingen uit het wild te eten.. behalve bramen dan, en die zijn ook nog eens een van mijn favorieten.. Bloemen en andere planten? Misschien zou ik eens zo’n boek moeten lezen…

  Geliked door 2 people

 4. Morgaine zegt:

  Ik leerde al jong van mijn oma om op te passen WAAR ik pluk, en daarom doe ik het eigenlijk nooit, omdat er hier veel teveel honden en katten rond lopen, zelfs in de natuurgebieden waar het vol hangt met bramen, vind je gewoon stront onder de struik.. nee bedankt. Laat staan de uitlaatgassen, ik koop het wel.

  heb het van de week overigens wel gedaan wat bramen geplukt, gewassen en in de koelkast gezet, 2 dagen later… alsnog schimmel erin, en niet zo’n klein beetje ook, dat was mijn test of het veilig was, gezien schimmel in de koelkast lang uit zou moeten blijven…

  X

  Geliked door 2 people

 5. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik vertoef veel in de natuur , maar ben van nature ook een stadsmens 🙂
  op een enkele bosbes of braam na , laat ik alles staan
  jij had al een smakelijke vooruitblik met het geven van dat boek 🙂
  nou laat het je smaken

  fijne middag groet

  Geliked door 2 people

 6. Stefanie's Wereld zegt:

  Wat klinkt dat geweldig. Ik ben de supermarkt ook geregeld zat.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zilvertje zegt:

  Nee, ik ben geen stadsmens en daarom was ik ook altijd te vinden in de duinen en aan zee, nu lukt me dat al een poosje niet en ik mis het enorm. In de duinen is ook van alles te vinden dat eetbaar is en mits je een beetje neemt is het vrij voor zover ik weet. Maar ik zag regelmatig mensen met emmers vol, bramen, bessen, en paddenstoelen. Ik denk dat als je goed de weg weet, je prima kunt eten uit de natuur, ik denk veel schoner dan wat er in de winkels ligt ( toevoegingen en gif ) en stront is stront is mest, ja, wel goed wassen, maar ik durf het niet. Ik zou ook graag uit eigen tuin willen eten, maar bijna dit hele dorp is vervuild door de voormalige gasfabriek. Maar ik heb wel vaak mijn eigen kruiden in een potje en zelfs eenmaal een wasmand boerenkool en een wasmand aardappels, nou echt zo lekker had ik het nog nooit gegeten. Het boek lijkt me leuk, leer je in dat boek hoe je het herkent?

  Geliked door 1 persoon

 8. HesterLeyNel zegt:

  Vrugtebome en groente groei baie maklik hier by ons, maar die ape vreet jou tuin leeg en dan kry jy niks.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Eten uit de natuur oke maar uit de stad haha
  Geintje…dacht dat je uit Son kwam 😉
  Den Bosch een mooie stad, maar niet om te wonen

  Groetjes en fijn weekend…al is het nu een heel lang weekend. Vakantie toch?

  Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek zegt:

  Lijkt me toch een bijzonder boek. Mensen zijn zo vervreemd van de bron van hun voedsel dat ze geen bes meer van een bonbon weten te onderscheiden. Kipfilets groeien aan bomen en zalm komt uit koelkast bij Ikea. Men zou meer schrik moeten hebben van al die halffabrikaten vol toevoegingen in de supermarkt. Alsof dat niet giftig is. Ja, ik ben ervoor: terug naar de natuur, naar de bron van het voedsel. En die bron ook willen (h)erkennen. Smakelijke groet!

  Geliked door 3 people

 11. staartje zegt:

  Ik kocht/ kreeg 30 jaar geleden boeken met titels als eetbaar onkruid en eten uit de berm. We maakten vlierbier en deden paardebloemblaadjes in de sla. Het zakte wat weg door de beslommeringen in het leven. Deze week las/hoorde ik tot mijn verbazing dat er een fikse boete op bramen plukken staat. Deramen zijn voor de vogels en de mensen mogen maximaal een magnetronbakje vol plukkken

  Geliked door 2 people

 12. staartje zegt:

  Ik ben zelf niet zo’n veelplukker, maar ik ken veel mensen die bramen plukken en daar heerlijk sap etc van maken. Waarom zou dat niet mogen? De bramen ( en andere vruchten, paddestoelen etc.) groeien er toch ook voor ons? In het kookprogramma ‘ Koken met van Boven’ kwam ook een ‘plukapp’ voorbij. Logisch dat je rekening houdt met de natuur. De natuur niet vertrapt, niet plukt langs vervuilende wegen etc. etc. Ik ben dus voor!
  BTw: Deramen hierboven moet zijn: De bramen zijn…

  Geliked door 1 persoon

 13. Sjoerd zegt:

  Een van mijn opa’s was ook tuinier, de ander was koelpiet… Aan mij zijn echter tuinen niet besteed.

  Geliked door 1 persoon

 14. egoecho zegt:

  Smikkelen en smullen maar! 😊

  Geliked door 1 persoon

 15. Michel zegt:

  Ondanks dat ik van het platteland kom weet ik niet precies wat wel en niet eetbaar is in de natuur. En als je ooit de film “Into the wild” hebt gezien dan weet je dat je voorzichtig moet zijn. 😉

  Geliked door 1 persoon

 16. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ook ik houd van bloemen en zeker die in het veld of bos staan
  ik ben morgen weer de hele dag weg te wandelen en hoop er velen te zien

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 17. Zwerver zegt:

  Haha, zo zeggen Westlanders dat: op een tuin. Herkenning;-)

  Soms denk ik ook wel eens, was ik maar jager/verzamelaar. Maar het komt er niet van om uit de natuur te eten. Nou ja, ik heb wel eens brandnetels gegeten. En bramen. Maar het mag geen naam hebben.

  Geliked door 1 persoon

 18. Willem zegt:

  Als geboren en getogen plattelander werd mij al vroeg geleerd wat wel en niet eetbaar was. Een les van mijn vader was dat alle eetbaars wat boven kniehoogte aan struiken genuttigd mocht worden. Die kniehoogte verklaarde hij met “Daarboven piesen de vossen niet”. Gek genoeg gold dat niet voor de bosbessen. Kennelijk kwamen vossen niet in de buurt van bosbessen, hoewel de bramen en frambozen soms in hetzelfde bos stonden.
  Omdat ik veel zwierf door bos en heide had ik ook groot gemak van de vroege kennis van eetbare vruchten en bessen. Maar tijdens mijn militaire diensttijd (opkomst aug. 1964) kwam ik er achter dat er meer volstrekte onbenullen op dat gebied zijn dat kenners; ik plukte tijdens een veldoefening wat vogelkers van een struik en at die op, ze zijn verre van lekker, maar wekken speeksel op waardoor je dorstgevoel minder wordt. De begeleidende sergeant deed alsof ik ieder moment dood neer kon vallen, want ik had giftige bessen gegeten en wat voor een oliebol ik wel niet was die speelde met zijn leven en nog veel meer fraais. En dat allemaal in een door mij verafschuwd taaltje dat ik nog steeds beschouw als het smerigste dialect van Nederland. Mijn opmerking dat ik dan als vijfjarige al doodgegaan zou zijn maakte zijn stemming er niet beter op en mijn graad van irritatie over zoveel domheid steeg ook met stip, wat uiteindelijk culmineerde in mijn opmerking dat hij maar een domme Amsterdammer was. Die opmerking was goed voor mijn eerste rapport CC en uiteindelijk ‘drie dagen licht arrest’. De erop volgende opleidingsmaanden kenden nog een aantal vergelijkbare ‘incidenten’ met een vergelijkbare afloop.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De meeste domme Amsterdammers zijn uit Amsterdam vertrokken.
   Al heb ik er ook een aantal plezierige mensen tussen kunnen ontdekken.
   Ik ben zelf in Arnhem geboren.

   Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost,

   Like

   • Willem zegt:

    Even vooropgesteld, ik heb geen hekel aan mensen, dus ook niet aan Amsterdammers en ben een liefhebber van streektalen. Een door mij zeer gewaardeerde collega was ook Amsterdammer en hij had, en heeft het waarschijnlijk nog steeds, een stevig West-Amsterdams, accent. Maar deze sergeant bleef het door mij zeer verafschuwde Jordanees praten en vond het nodig mij voor ‘dom boertje’ uit te maken. Daarop kwam mijn opmerking over zijn intelligentie en afkomst.

    Geliked door 1 persoon

 19. Een paar jaar geleden spitte ik zo’n vierkantemetertuin om voor mijn lieve dame. Het eerste jaar werden plantjes gezet, en konden we al smullen van het lekkers. Vorig jaar gooide ik er een laag compost overheen. Door de ziekte van mijn moeder had ik geen tijd om te tuinieren, maar wonder boven wonder kwamen heel wat plantjes naar boven. Gewoon gezaaid uit de compost die ik had gegoten. De lekkerste tomaten uit, tot zelfs twee ajuinplanten. De natuur is wonderlijk!

  Geliked door 1 persoon

 20. henk50 zegt:

  Hoi Rob, wat een prachtige boekentip! Trouwens nog meer aardige boeken bij deze uitgever! Ga ik werk van maken. Delftsblauwe groet, Henk Algra

  Geliked door 1 persoon

 21. fietszwerver zegt:

  ja Rob ik kom van alles tegen op mijn wandelingen , maar zulke mooi brievenbussen als in de pps zag ik nog niet 🙂
  vandaag ook weer een mooie wandeling gemaakt
  nu in de ruststand
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 22. afwaswater zegt:

  Het lijkt me heerlijk te weten welke planten er precies eetbaar (of anders bruikbaar) zijn en voor welke je moet oppassen. Leuk zo’n boekentip, ik hoop er ooit zo eentje voor hier tegen te komen. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 23. meninggever zegt:

  De vroegere generaties waren daar toch beter in. Mijn moeder haalde altijd bramen uit struiken aan de rand van de toenmalige stad en die dingen waren nog lekker ook. Ik zou overigens eerder gaan voor datboek over het Waterlooplein dat nu zo armoedig is van opzet en nog eens door de ambtenarij verder om zeep dreigt te worden gehopen. Ik mis dat oude sfeertje soms zo…

  Geliked door 1 persoon

 24. Suskeblogt zegt:

  Mijn schoonmoeder is een specialiste op gebied van kruiden en plukbare planten en bessen. Ikzelf heb hier geen verstand van. Mijn vrouw haalt alle groenten uit het warenhuis, da’s het veiligste.

  Geliked door 1 persoon

 25. Wolf zegt:

  Ben geen stadsmens, heb bescheiden doch steeds succesvoller moestuintje, en heb alle jaren van mijn zelfstandigheid “wild geplukt”, nog vóór die boeken in de schappen lagen.
  Toevallig heb ik mij vandaag verdiept in de Zuring, omdat ik een hoop enorme zuringplanten in de achtertuin heb staan en ik vond het zonde om ze zomaar te ruimen.
  Blijkt dat weer zo’n vergeten groente!!!
  Kan ik een hoop leuke dingen mee gaan doen :O}}

  Je begrijpt, ik ben een enthousiaste wildplukker, en als het niet voor onszelf is, dan toch in ieder geval voor de kippies!

  Geliked door 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Mijn vriend weet heel veel over vergeten en eetbare groentes, ik ben altijd nog wel een beetje huiverig maar heb de laatste tijd toch al veel geprobeerd ook en zeker de gemengde salades zijn heerlijk daardoor.

  Geliked door 1 persoon

 27. Patty zegt:

  Nou hoop ik wel dat niet al die stads-mensen gaan plukken, zou dan een kale boel worden haha

  Geliked door 1 persoon

 28. Spontanity zegt:

  Het Westland is mijn achtertuin!

  Geliked door 1 persoon

 29. Oudmaarnietversleten zegt:

  Lijkt me niet erg prettig om iets te plukken in de stad waar veel vervuiling is van verkeer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.