Fietsen

Elke zaterdag kijk ik op het Holendrechtplein tegen de overblijfselen van een fiets aan. Een fietsframe, het stuur en een fietsbel zijn om een paal gewikkeld. De regel is dat als er 3 onderdelen van een fiets ontbreken het een fietswrak is. Binnen 3 weken hoort zo’n fietswrak verwijderd te worden. Vreemd genoeg kijk ik al een jaar naar dit fietswrak. Denk niet dat het een verborgen plekje is. Nee, die paal staat midden op het Holendrechtplein. Dagelijks komen de bezoekers van het Boodschappencentrum en het buurthuis over dit plein.

De gekleurde huurfietsen duiken nu ook weer op in Amsterdam-ZuidOost. Het Kwaku-festival staat weer in het Nelson Mandelapark. Begonnen als een Surinaams voetbaltoernooi is dit nu een landelijk vreetfestijn. Met OV-fietsen en gekleurde huurfietsen komen de sportieve bezoekers naar het festival. Het voetbaltoernooi is jammer genoeg verdwenen bij dit festival. Eten en rotzooi maken zijn nu het motto.

De huurfietsen staan weer op de invalidenparkeerplaatsen bij de hoofdingang van het Nelson Mandelapark. Ondanks veel mooie woorden heeft de organisatie vooral oog voor geld verdienen. En alle invalidenparkeerplaatsen buiten het festivalterrein worden daarvoor ingepikt.

In Amsterdam-Zuidoost heb ik tot nu toe nog geen deelfietsen gezien. Het verhaal gaat dat verder in Amsterdam boze bewoners de deelfietsen op de inzamelingsplekken voor grof vuil plaatsen.

De huurfietsen worden voor een verhuurstalling aangeboden. De deelfietsen staan willekeurig ergens in de openbare ruimte.

Met fotoshop zijn prachtige plaatjes van Amsterdam te maken. M.b.v. fotoshop moeten dan wel de fietsen weggehaald worden. Fietswrakken, huurfietsen, deelfietsen en privé-fietsen staan overal …

Ja, er worden steeds meer overdekte fietsenstallingen gebouwd. Maar bij de bouw van nieuwe huizen ontbreekt vaak een schuurtje of opbergruimte.

Mijn carport staat leeg. Maar in mijn schuur staat mijn fiets. Want ondanks dit negatieve verhaal ben ik juist dol op fietsen!

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Fietsen

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja het is een schande , dat bij zo’n organisatie het ( grof ) geld verdienen voorop staat , maar even erg is dat zeg de politie er niet tegen op treed
  en dan die meest malafide fietsverhuurders , voor elke verkeerd geparkeerde fiets een forse boete zijn ze snel naar de kl*te
  er was een tijd dat bij nieuwbouw geen schuurtje meer gebouwd hoefde te worden , geeft meer ruimte voor dure woningen , zie IJburg , daar staan duizenden zeer dure fietsen in weer en wind 😦

  fiets groet

  Liked by 3 people

 2. egoecho zegt:

  Van rat race naar bicycle race.

  Liked by 2 people

 3. staartje zegt:

  Jammer, jammer, we veramerikaniseren in rap tempo. Ik hoop dat we snel weer gebruikmaken van hoe we het vroeger deden. Jammer, wegblijven maar daar

  Liked by 2 people

 4. bloggersterk zegt:

  Blijkbaar willen ze toch meer automobiliteit. Uurtje parkeren voor E. 12,50 brengt meer geld in het laatje.

  Liked by 1 persoon

 5. Bly jy is steeds dol op fietsen want ek is ook

  Liked by 1 persoon

 6. Morgaine zegt:

  Fietsen is gewoon heerlijk, er zijn altijd wel ergens negatieve verhalen te vinden net als irritaties onderweg, en dan is het de kunst om daarna gewoon weer te genieten van je fiets 😀

  x

  Liked by 1 persoon

 7. Aspaai zegt:

  Dit is vir my hartseer dat dinge so gaan. Die agteruitgang is oral om die wêreld so. Ek het nie raad daarvoor nie. Maar dink wel dat jy jou fiets moet neem en hom gebruik daar in julle pragtige land in gedeeltes waar jy kan gemoedsrus kan vind. Lank lewe fietsry!!

  Liked by 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Beschouw het wrak als een kunstwerk,dat ergert minder. 🙂
  Een woning zonder schuurtje of berghok is niet af. Ook als je geen tuin hebt zijn er altijd spullen die je niet in huis kan bergen.
  Liever was ik de vliering kwijt dan de schuur..

  Liked by 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Een schuurtje hoort er gewoon bij. Fietswrakken zijn overal een doorn in het oog. Het zou makkelijker moeten zijn om de eigenaar te achterhalen.

  Liked by 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Zag het ook op het nieuws…de fietsen die her en der verstrooid worden.
  Op zich een leuk idee maar als het overlast geeft op troitoirs en parkeerplekken dan ga je je al snel ergeren aan die rage 😉
  Groetjes en blijven fietsen hoor 😉

  Liked by 1 persoon

 11. Soms moet je om de fietsen heen pareren… Geniet van het fietsen, want het blijft toch een heerlijk vervoermiddel.

  Liked by 1 persoon

 12. Annette zegt:

  Geen negatief verhaal hoor maar de waarheid.
  Ik kan niet goed tegen achteloos leven…..alsof het er niet toe doet.
  Gewoon de boel opruimen.
  Kleine moeite met een fijn resultaat.

  Schone groet,
  Annette 🙂

  Liked by 1 persoon

 13. HesterLeyNel zegt:

  Hier by ons moet jy liefs jou fiets op jou rug vasmaak eerder as om te parkeer, want as dit vir langer a vyf minute buite staan, kry dit onmiddellik ’n nuwe eienaar.

  Liked by 2 people

 14. Hier kan jy nie eintlik ’n fiets te lank parkeer nie.

  Liked by 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Ik fiets liever door de stad dan dat ik er met de auto door rijd. Fietsen kan niet genoeg gepromoot worden.

  Liked by 1 persoon

 16. henk50 zegt:

  Ruim tien jaar geleden zochten we een huis in Amsterdam. We wilden graag een wat ouder huis. Maar het ketste – behalve de prijs – ook af op de grote moeite om een huis te vinden waar we ook vier fietsen kwijt konden… Onze kinderen hebben hun fietsen buiten staan. Ze roesten ondanks dagelijks gebruik compleet weg.

  Liked by 1 persoon

 17. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja tuintje ligt er mooi bij hé hihi goed personeel die reeën en Schotse hooglanders samen met de schapen , het is er goed toeven
  morgen ben ik weer eens op de Veluwe zoom te wandelen , de Posbank ligt er vast ook mooi bij 🙂

  opgewekte groet

  Liked by 1 persoon

 18. EJW zegt:

  Het stikt hier ook van de fietswrakken. Opruimen en dat doen ze ook regelmatig. De wrakken worden losgeslepen en op een vrachtwagen gegooid. Deelfietsen vind ik niet prettig, Een fiets moet toch op maat zijn voor de berijder.

  Liked by 1 persoon

 19. Ferrara zegt:

  De fiets is een prima vervoermiddel. Helaas loopt het in Amsterda, net als met de airbnb, uit de hand. Op het inpikken van invalideparkeerplaatsen moet een flinke boete staan,

  Liked by 1 persoon

 20. wdfyfe zegt:

  We are just learning bicycle culture here so not many problems — yet.

  Liked by 1 persoon

 21. Spontanity zegt:

  Kijk, dat hebben wij hier nu met winkelwagentjes!!!

  Liked by 1 persoon

 22. meninggever zegt:

  Blij dat ook jij toe geeft dat fietsen bijdragen aan de vervuiling van onze leefomgeving. Gelukkig heeft men in andere stadsdelen wel beleid om fietswrakken weg te halen. Bij onze laatste stadswandeling, afgelopen vrijdag, zag ik dat ‘SD Centrum’ o.a. scooters die op de stoep staan en te lang blijven hangen, voorziet van een waarschuwing. Reageert de eigenaar niet binnen een week, wordt het ding losgeknipt en opgeladen. Het kan dus wel….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.