Naaktgeboren

Een van de grappige familienamen is voor mij Naaktgeboren. Toch leven we in een preutse wereld. Op veel schilderijen zien we dan ook een bedekking van een vijgenblad. En over een Vijg wil ik het hier hebben. Klimaatsverandering maakt dat het warmer en warmer wordt. Toch worden de vijgen aan mijn vijgenboompje nooit echt rijp. De gewone vijgenwesp vind het in Nederland te koud. En juist deze galwesp is noodzakelijk om de vruchten te laten rijpen.

Van de vijg bestaan honderden verschillende rassen. Enkele hiervan zijn: Belle, Brown Turkey, Brunswick, Caromb, Dauphine, Grise de St.Jean, Grosse Grise, Pitta Lusse, Precoce, Rouge de Bordeaux, Goutte d’Or en Bornholms Diamant. Welk ras ik in mijn tuin heb staan weet ik niet.

Door het Centrum van Amsterdam lopend kun je op de meest onmogelijke plekken reusachtige vijgenbomen tegenkomen. Ook exemplaren met mooie ingesneden bladeren zijn er te zien. De verhalen er om heen geven aan dat het vaak spontaan opgekomen planten zijn. Een toevallig verloren of uitgespuwde vrucht geven aan dat de Natuur vooral haar eigen weg zoekt.

In boeddhistische en hindoeïstische teksten wordt soms het spreekwoord ‘zoeken naar een bloem in een vijgenplant’ gebruikt, verwijzend naar de afwezigheid van bloemen aan deze plant. Dit spreekwoord wordt gebruikt als iets vrijwel onmogelijk is, of als kwaliteit totaal afwezig is. Bovendien wordt er soms over vijgenbloemen gesproken als iets dat heel zeldzaam is.

De symboliek uit de bijbel heeft dan weer meer met de familienaam Naaktgeboren te maken. Ach, voor mij is het een mooie tuinplant.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijg_(fruit)

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Naaktgeboren

 1. Volgens de overlevering ben zelfs ik naaktgeboren 🙂 !

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje zegt:

  Naaktgeboren en de vijg een geheel. 🙂

  Fijn weekend

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Toevallig deze week 3 vijgen gekregen en gegeten van een vriendin haar vijgenboom. Ze waren overheerlijk. Haar familienaam is Geluk… Als dat niet mooi is. Zonnige ochtendgroet!

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  mooie namen en vruchten hebben zo een mooi gevonden verbintenis
  en je ziet het doe er een naam als Geluk bij en je hebt de heerlijkste vijgen 🙂

  visserijdag groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Die schaamte is ons aangeleerd…

  Geliked door 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  Met dat vijgenblad zijn ze al duizenden jaren bezig.

  Geliked door 1 persoon

 7. Interessant Rob, dat er honderden verschillende rassen vijgen bestaan, wist ik niet.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Er zijn rond de 800 ficussoorten bekend, waarvan de vijg (Ficus carica) er een van is. De meeste ficussen worden gehouden om hun decoratieve vorm of blad en een beperkt aantal, de vijgen, om hun smakelijke vruchten. In ons klimaat heb je de grootste kans op vruchten bij het ras ‘Brown Turkey’ als je die voor een (beschutte) zuidmuur plant, zodat die in het vroege voorjaar al bladen kan vormen en de (paarse) vruchten kunnen narijpen in het najaarszonnetje

   Geliked door 1 persoon

 8. That's me zegt:

  Waarom niet naakt geboren en gebleven….scheelt een hoop in kleding 💰 geld…..

  Geliked door 1 persoon

 9. egoecho zegt:

  Ik stop vijgen al sinds mijn geboorte in mijn oor. Bij voorkeur na het douchen, dus naakt. En dan hoop ik dat er iemand aanbelt met een bosje vijgenbloemen. Maar tot nu toe geen geluk.
  😉

  Geliked door 1 persoon

 10. HesterLeyNel zegt:

  ’n Vy is ’n heerlike vrug, maar hier in ons streek aard dit glad nie en ons kry dit nie vars te koop hier nie. Ek koop maar vyekonfyt en ingelegde groenvye – heerlik! Naaktgeboren 😄 Min mense weet eintlik dat die vy ’n vals vrug of veelvuldige vrug is waarvan die blomme en sade saam groei om ’n enkele massa te vorm. Die vrug is ook die blom.

  Geliked door 1 persoon

 11. Jan Jaap zegt:

  Ik moest van de week een vijgenboom snoeien bij een klant van me. Helaas bleek ik gevoelig te zijn voor het melksap wat uit de afgeknipte takken kwam en/of het blad, want mijn handen stonden na het snoeien in brand. Au!

  Like

 12. Michel zegt:

  Mooi om te lezen. Zo’n boom kan behoorlijk hoog worden. Niet zo geschikt voor ons tuintje 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Ben dol op vijgen in salade Yummie met geitenkaas 😉

  Geliked door 2 people

 14. gemma1952 zegt:

  Ooit had ik een collega op kantoor die van haar mansnaam POEPJES heette. Ze noemde zich PO-EPJES maar viel vrijwel direct door de mand. Ze vond deze naam vreselijk en gebruikte nadien haar meisjesnaam.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Al die ‘merkwaardige namen’ zijn waarschijnlijk ontstaan omdat men niet geloofde dat ‘die gekkigheid van Napoleon’ om een vaste achternaam te hanteren, lang stand zou houden. Bij mijn weten is de achternaam ‘Poepjes in Smilde en omgeving niet ongewoon. Op de middelbare school had ik een klasgenoot met die naam en op de school was er nog een tweede met diezelfde naam. Later kreeg ik te maken met een bouwmaterialenhandel, getooid met de naam Pielkenrood. Maar de leukste naam vind ik nog altijd ‘Kroeskop’. Er is mij verteld dat er in Meppel nog altijd een garagebedrijf is met die naam.

   Geliked door 1 persoon

 15. Hé Rob, ik had vijgen, naakt en achternamen niet aan elkaar verbonden. Ik hoop dat vijgen me gewoon blijven smaken. Dank voor je informatie.

  Geliked door 1 persoon

 16. Ann McDunn zegt:

  Zelfs hier in de Kruidhof worden de vijgen niet rijp, in Spanje ze wel ooit rijp gegeten van een boom en wat zijn die heerlijk. Iemand met de naam Naaktgeboren zal in zijn/haar leven wel de nodige op- en aanmerkingen hebben gehad, overigens moest ik een keer naar een arts die Beenhakker heette, ik was nog jong en het leek me helemaal niet prettig.
  Zomerse groet, Ann.

  Geliked door 2 people

 17. Wist ik niet, dat van die sluipwespen. Dus het kleine boompje dat ik hier heb zal waarschijnlijk nooit vrucht dragen, jammer.

  Geliked door 1 persoon

 18. Zilvertje zegt:

  Vijgen vind ik heerlijk, hier in het dorp zijn ze vaak alleen maar met de Ramadan te krijgen, mogelijk moet ik vaker naar de Turkse groenteboer die heeft zoveel lekkere dingen. Morgen heb ik ook een blogje over hoe de natuur zich ontpopt zonder dat we er erg in hebben, zonder dat we het bedoelde, maar de natuur gaat toch zijn gang, prachtig is dat.

  Wat zijn er toch veel leuke namen he en soms zo toepasselijk, en vaak is het ook bijzonder als je huisarts en je tandarts de zelfde achternaam hebben, ik heb ooit ook eens naast mijn tandarts gewoon, nou een huis er tussen, maar omdat we dezelfde naam hadden, kreeg ik vaak pakjes van hem, en hij van mij, nou dat was en giller, maar toen ik het eenmaal doorhad, maakte ik het niet meer open, want van tandartspakjes schrik je.

  Geliked door 1 persoon

 19. Patty zegt:

  Leuke en interessante artikelen weer, Rob.
  Fijne zondag en nieuwe week.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 20. joke_dev zegt:

  Een nederlandse collega heette ook zo. Toen ik dat voor de eerste keer hoorde ben ik stiekem gaan rondhoren of ze mij niet bij de neus namen, het was nog voor de computertijd 😀

  Geliked door 1 persoon

 21. Eclect zegt:

  Zorgwekkend, die verpreutsing.

  Geliked door 1 persoon

 22. Nannie H zegt:

  ik ben dol op gedroogde vijgen die ik meestal koop in zo`n oosters-winkeltje.
  Graag en gretig gelezen!

  Geliked door 1 persoon

 23. Morgaine zegt:

  Naaktgeboren, ja de naam kwam bij ons op voortgezet onderwijs ook voor… ik hoor haar naam nog omgeroepen worden, gek genoeg blijft die ook altijd hangen…

  X

  Geliked door 1 persoon

 24. lummel zegt:

  Gekleedgeboren vind ik verrassender

  Geliked door 1 persoon

 25. afwaswater zegt:

  Heerlijk, een vijgenboom in je tuin. De onze is nog piepklein. Het spreekwoord ga ik proberen te onthouden, het is erg mooi. groetjes, Hanneke

  Like

 26. gewoonanneke zegt:

  Weet ook niet welk ras ik heb. Heb heel veel vijgen er in staan maar nog geen rijpe. Wel seizoenen gehad dat ik ze niet voor kon eten. Hoop dat er nog wat komt want ze zijn heerlijk.

  Like

 27. meninggever zegt:

  Als iets ons vertelt over onze herkomst, dan het feit dat we naakt geboren worden. E dat we door allerlei wonderlijke en vaak door geloof ingegeven gedachten menen dat we beter preuts kunnen zijn dan trots op wat de natuur ons schonk. Ik pleit al langer voor het nudistengeloof. En dat de volgelingen zich ook mogen voorstaan op het recht om zo over straat te gaan. Moet kunnen toch? En dat we ook in ons geloof voorschrijven dat vrouwen zich niet mogen bedekken. Eens zien of we in dat gespiegelde denken iets herkennen van wat we nu allemaal zo interessant en acceptabel vinden. Weg met die vijgenbladen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.