Meneer Smits in het Onderwijs

Bij mijn eerste schooltje In Amsterdam-Watergraafsmeer regelde Meneer Smits alle financiën. Netjes volgens de geldende cao betaalde hij ons salaris op tijd. Ook over een voorschot werd niet moeilijk gedaan. Lesmaterialen waren altijd ruim beschikbaar. Met een goede onderbouwing waren er ook extra’s te regelen. Het kleine stadsschooltje is fusie na fusie op gegaan in een mega-mbo college. De provincies, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn nu het werkgebied. Niet de administrateur Meneer Smits maar afdelingsleiders, locatieleider, regiodirecteur, College van Bestuur en de Raad van Toezicht zijn nu verantwoordelijk voor de financiën.

Mijn hele leven hoor ik velen zeggen dat de jeugd de toekomst heeft. Maar dat daar wel een goede scholing bij hoort. Als ik het goed begrepen heb wordt er elk jaar dan ook steeds meer geld aan Nederlands Onderwijsland gegeven.

Toch blijf ik terugdenken aan de tijd van Meneer Smits. Snel, kort en zakelijk werden alle financiële zaken geregeld. Van elk snippertje papier werd elke ruimte gebruikt om berekeningen te maken. En met al die snippertjes papier hield Meneer Smits de centjes in de gaten.

De vele manager lagen die daarna kwamen kosten natuurlijk geld. Nooit is mijn salaris te laat overgemaakt. op elke school waar ik werkte heb ik altijd op tijd mijn rechtmatige salaris gekregen.

In de loop der jaren heb ik een salaris gekregen met de BVE-Cao, Beroeps- en Volwassenen Educatie, met de Cao VO, Voortgezet Onderwijs. Nu ga ik werken in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Mijn salaris volgt dan de Cao PO, Primair Onderwijs oftewel het basisonderwijs. Met de BVE-Cao kreeg ik ruimhartig betaald, met de Cao VO werd dat ietsje minder. Met de Cao PO ga ik er weer een stukje op achteruit.

Ik werk graag en met plezier. De schoolvakanties zijn voor mij steeds meer noodzakelijk om bij te tanken. Mijn salaris blijft voldoende om leuke dingen mee te doen. Maar of de betaling binnen het Onderwijs nu echt aantrekkelijk zijn om nieuwe jonge collega’s te krijgen?

Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Nederlandse regering zal er vast weer iets extra voor Onderwijsland komen. Toch betwijfel ik of dat de oplossing is voor goed onderwijs.

Er is vast wel een manier te bedenken om een baan in het Onderwijs leuk en aantrekkelijk te maken. Mega fusie producten hebben niet gegeven wat er van verwacht werd. Extra managementslagen zijn erg duur en geven weinig toegevoegde waarde in een leslokaal. Een goed salaris en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden doen het altijd. Het respect en de waardering kan ook een stuk beter.

Ach, de tijd van Meneer Smits zal nooit meer terugkomen. Maar misschien dat de onderhandelaars opeens iets goeds en beters bedenken? En dan bedoel ik geen bemoeienis met het onderwijs om politieke idealen te verwezenlijken. Het curriculum hoort bij onderwijsmensen en niet bij politici ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Meneer Smits in het Onderwijs

 1. Matroos Beek zegt:

  De nagel op de kop Rob! In België worstelt men in grote lijnen met dezelfde problemen binnen het onderwijs. Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. eltjedoddema zegt:

  En nait te vergeten meneer Smits “mìnselke moat”…….

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  De tijd van meneer Smits komt inderdaad nooit terug. Al die fusies maken het niet makkelijker voor de mensen die er werken en onderwijs geven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nannie H zegt:

  tja alles veranderd voortdurend hopelijk deze problemen dus ook

  Geliked door 1 persoon

 5. Zilvertje zegt:

  Van oorsprong kom ik uit de verpleging HBO opgeleid, het salaris, op zware plekken was karig, na een nieuwe opleiding werd ik docent in de verpleegkunde en had een ruime bevoegdheid omdat het gebied heel breed is, nou ik viel om van het salaris. Nooit zo een rustige baan gehad, met zo veel tijd om voor te bereiden en ik hoefde geen nachten te draaien, en stond nergens alleen voor en heb er bijna 20 jaar mijn eenoudergezin helemaal van kunnen onderhouden, ja, een ander vindt het mogelijk karig, maar mijn loon verdubbelde bijna en dan voor minder moeilijk werk in normale uren en dan die heerlijke lange vakanties, nee, ik heb nooit geklaagd over het onderwijs.

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Het onderwijs wordt met name de nek omgedraaid door aan de ene kant de enorme regelzucht en de managementlagen, maar aan de andere kant ook door de instroom van leerlingen met een aardige achterstand die extra onderwijs nodig blijken te hebben. Vandaar ook de diverse scholen met taalcoaches etc. Begeleidingsteams voor mindere leerlingen (veelal van allochtone herkomst) waren er al toen ik nog in de ouderraad van de lagere school in ZuidOost was waar mijn zoon tussen 20 andere nationaliteiten in de klas zat. Het zgn. ABC-team. Gespecialiseerd in onderwijs aan Surinaamse kinderen had dagwerk en dat was allemaal extra budgettair. Kortom, er is niet zoveel nieuws. Ik stam nog uit de tijd dat het onderwijs werd betaald door het Bisdom….Had ook wel iets. Je leerde er in ieder geval zaken waar ik nu nog profijt van heb, Inclusief de Nederlandse taal.

  Geliked door 1 persoon

 7. staartje zegt:

  Terug naar meneer Smit! En gelijke salarissen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Nostalgie met dhr. Smits
  Alles veranderd maar of het beter zal zijn?
  Vind het een roeping om een goede leraar/onderwijzer te zijn…hopelijk voelen veel nieuwe jongeren zich geroepen
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. Ann McDunn zegt:

  Terug naar de tijd van mijnheer Smits, dan blijft er wat meer over om de leerkrachten wat extra te geven, ze verdienen het!

  Geliked door 1 persoon

 10. Anita zegt:

  Have a very nice week dear
  Kisses back to you

  Geliked door 1 persoon

 11. joke_dev zegt:

  Een minder salaris volgens type onderwijs? Iets heel raar…

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Goed beschouwd is dat natuurlijk nogal merkwaardig. Wat ik erg raar vind aan de betaling in het onderwijs is dat het belangrijkste onderwijs dat een mens volgt, de basisschool, het slechts betaald wordt. Zoals de naam van de school al zegt; op de basisschool wordt het fundament gelegd voor je latere carrière.
   Ik heb mijn werkzame leven doorgebracht op ontwerpbureaus en bouwplaatsen en vergelijk het onderwijs vaak met een nieuw te bouwen gebouw. Als het fundament niet goed is, kun je het mooiste gebouw ontwerpen, maar het zal nooit de uitstraling krijgen die de ontwerper in gedachten had. Dat principe geldt ook voor de school. Het belangrijkste onderwijs krijg je op de basisschool en dat mag daarom ruimhartig betaald worden.
   En het argument “Maar daarvoor heb ik lang geleerd” is een flauwekulargument. Het is me vaak opgevallen dat een technisch HBO ‘er veel ruimer betaald wordt dan een onderwijzer terwijl dat ook een HBO-opleiding is.

   Geliked door 2 people

 12. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja vreemd dat je per naam van het onderwijs meer of minder wordt betaald
  krijgen de managers ook minder of meer , die afschaffen levert goed geld op wat naar mijn mening beter aan goede leerkrachten kan worden uitgegeven

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 13. Sjoerd zegt:

  Investeren in onderwijs is investeren in je kinderen… Na de privatisering is de zorg ook niet meer betaalbaar, kijk maar eens naar een ander verdien model. De kinderen van nu zijn voor de toekomst van ons allen.

  Geliked door 1 persoon

 14. lummel zegt:

  Ik wil wel minister van gedane zaken worden. Niet veel te doen en een riant salaris

  Geliked door 1 persoon

 15. wdfyfe zegt:

  In Canada there is a civil war going on in education. Many factions are at odds with each other. The problem is the only casualties are the students.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.