Herdenken op Gevoel

Imagine IC nodigt u uit voor de opening van de tentoonstelling Herdenken op Gevoel: Archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp op donderdag 7 september. Het programma begint vanaf 17.30 uur in ons nieuwe huis met de OBA aan het Bijlmerplein 393 in Amsterdam Zuidoost. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Noraly Beijer.

Wilt u bij de opening zijn? Laat het graag weten door een mail te sturen naar info@imagineic.nl o.v.v. ‘opening Herdenken op Gevoel’.

Op 4 oktober 2017 is het 25 jaar geleden dat een El-Al vrachtvliegtuig in Zuidoost neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg. Veel mensen hebben hun emoties over deze Bijlmervliegramp ‘in een doosje gestopt’. Figuurlijk. Maar ook letterlijk. Of in een eigen archief. Imagine IC heeft zulke collecties en archieven verzameld en presenteert ze in combinatie met items uit zijn buurtarchief en bruiklenen van onder meer het Nationaal Archief, dat na 25 jaar een enkel stuk over de ramp openbaar kon maken.

Wat doen de uiteenlopende aandenkens ú? Benieuwd? Wij in elk geval wel. Wat is vandaag de dag de breder gedeelde betekenis van wat 25 jaar lang werd bewaard? Hoe worden persoonlijke herinneringen als erfgoed omarmd door nieuwe generaties? Worden ze deel van een nationaal verhaal? Want hoewel de Bijlmerramp groot nieuws was, zijn er mensen blijven zitten met het gevoel dat hij te klein gehouden is. Herdenken op Gevoel verkent deze en andere emoties. De tentoonstelling brengt niets nieuws over de ramp – maar verkent zijn erfgoed.

Opening Herdenken op Gevoel: Archieven van 25 jaar Bijlmervliegramp
Op 7 september bij Imagine IC & OBA – Bijlmerplein 393

Herdenken op Gevoel loopt tot maart 2018 op verschillende locaties in de stad en het land. Voor informatie en boekingen van:

 

 

 

 


inloop vanaf 17.30 uur; start programma om 18.00 uur

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Herdenken op Gevoel

 1. egoecho zegt:

  Alweer 25 jaar, alsof het gisteren was.

  Liked by 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja de tijd vliegt
  ik wandelde in Lenzerheide , trof een bekende van de piste dienst
  die vertelde mij dat er een vliegtuig was neer gestort in Amsterdam , hij weet dat ik op Schiphol werk , en ja wij hadden de ElAl in de afhandeling , en een aantal van mijn collega’s hadden die kist geladen 😦

  zo herinner ik die ramp

  vochtige groet

  Liked by 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Al weer zolang geleden en als de dag van gisteren. Ik denk zo onderhand het ergste nieuws na de oorlog en de watersnoodramp.

  Liked by 1 persoon

 4. Dat kan ik mij nog heel goed herinneren Rob, het was verschrikkelijk.

  Liked by 1 persoon

 5. Ann McDunn zegt:

  Ook ik kan het me nog heel goed herinneren, een zwarte bladzijde in de geschiedenis Rob.

  Liked by 1 persoon

 6. Patty zegt:

  Jehiemig. 25 jaar geleden alweer. Ik woonde toen in Zuid-Limburg, maar ook daar waren we allemaal geschokt en verdrietig.

  Liked by 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  25 jaar, wat vliegt de tijd.

  Liked by 1 persoon

 8. Levensjutter zegt:

  25 jaar geleden alweer… Ik herinner me het als de dag van gisteren. Na mijn scheiding huurde ik tijdelijk de flat van een collega, en had daar een klein zwart-wit tv’tje. Het was een onwerkelijke situatie. Mooi om alle al dan niet weggestopte gevoelens er nu bij te betrekken.

  Liked by 1 persoon

 9. Villasappho zegt:

  De tijd gaat snel ik weet nog dat ik de beelden zag

  Liked by 1 persoon

 10. henk50 zegt:

  Pim Fortiyn, Theo van Gogh, Twin Towers, Bijlmerramp, maar ook de moord op Kennedy en op Martin Luther King: dat zijn van die gebeurtenissen waarvan ik na > 25 jaar nog weet waar ik was en wat ik deed toen ik het bericht hoorde. Alsof de wereld even stil stond.
  Ik bleef die avond lang TV kijken, want ik kon het me bijna niet voorstellen. Ooit woonde er een zwager en goede vrienden in diezelfde flat.
  En dan de berichten op de buitenlandse Journaals, inclusief de beschrijving van een zwart ghetto waar de politie soms niet durfde te komen, een probleemwijk, alsof de Bijlmer niet ook een bijzonder veelkleurige wijk was (en is)

  Like

 11. meninggever zegt:

  Goh wat gaat dat toch snel allemaal. Ik zat in Schotland met vrouwlief. We vierden onze trouwdag, met een lekker toastje en een glaasje. Tot de BBC het nieuws bracht. Over een vliegramp in Amsterdam. Eerst leek het om Amsterdam-West te gaan, later kwam men me beelden en wisten we dat het de Bijlmermeer betrof. De lol van de festiviteiten was er vanaf. We zaten stom geslagen voor het beeld in de hotelkamer. Immers, die Boeing was ingeslagen tegenover de flat waar wij vroeger ooit hadden gewoond. Ongekend, niet te geloven. En als ex-Schipholwerknemer die de maatschappij goed kende en precies de kist waarmee dit gebeurde, was ik extra aangeslagen. Wat een ellende. Later las ik het rapport over de ramp. Hoe ernstig zaken waren, hoe veel onbekend, en wat er allemaal mis ging. Het gat in de Bijlmer werd gedicht in beton, nooit in de harten van hen die dit hebben meegemaakt of gezien. Ramp van ongekende omvang…..

  Liked by 1 persoon

 12. Wolf zegt:

  Ja dat was afschuwelijk. Die beelden van toen, ik zag alles weer voor me. Woonde toen zelf in een flat, maar niet zoals de Bijlmer.
  Ik vraag me af hoe het de toenmalige bewoners / overlevenden gaat.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.