Kofi en Barbara

Kofi kennen wij vooral van Kofi Annan. Mijn eerste Ghanese leerling heet ook Kofi. Het is ook niet zo’n uitzonderlijke naam. Het is de jongensnaam in Ghana voor iemand die op vrijdag is geboren. In de supermarkt begroet Kofi mij enthousiast. Zijn omhelzing is hartelijk. Meteen komen mijn herinneringen weer naar boven. In 1992 kreeg Kofi les van mij. Af en toe komen wij elkaar tegen. en telkens is de begroeting warm.

Kofi had een klasgenoot, een landgenoot in mijn lessen. Kofi verstond alleen Twi en Engels. Soms vroeg ik aan zijn maatje om te vertalen naar het Twi. Maar ook gaf ik hem les in het Engels. Mijn andere leerlingen waren daar erg van onder de indruk. Het waren speciale lessen. Waarbij Kofi snel de draad oppakte. Een slimme leerling in mijn lessen, maar ook met de Nederlandse taal.

Barbara is een heel ander verhaal. Het verhaal gaat dat zij naar Barbra Streisand is vernoemd. Zelf denk ik eerder dat zij naar haar grootmoeder is vernoemd. Grootmoeder maakte als de beste haringen schoon. Al kon grootmoeder ook echt plat Amsterdams uit de hoek komen. Als ik naar huis fiets hoor ik daar nog iets van doorschemeren. Barbara woont op de bovenste verdieping van een van de laatste Bijlmerhoningraatflats. Nog steeds vindt zij het dan nodig om van de galerij allerlei scheldwoorden naar mij te schreeuwen. Natuurlijk vergezeld van mijn naam en werkplek.

Jullie begrijpen dat ik geniet van een ontmoeting met Kofi. En dat ik mij bij het voorbijfietsen vreselijk schaam voor Barbara. Op de een of andere manier neem je zo toch je werk mee naar huis

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Kofi en Barbara

 1. eltjedoddema zegt:

  Elke docent kent wel zo’n Barre-bara…..

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kan me voorstellen dat je die Barbara af en toe naar de Zuidpool zou willen sturen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Twee herinneringen, tegenpolen van elkaar. Ook als je de oorzaak zou weten van Barbara’s woede zal het inderdaad een beschamend gedoe zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. egoecho zegt:

  Wat een tegenstellingen. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, helaas. Toch zou het fijn zijn als Kofi zou wonen waar Barbara woont.

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Het lot van een leraar…
  mooie herinneringen aan fijne leerlingen, maar het zou fijner zijn mocht Barbara naar Amerika verhuizen. Andere lucht zou haar mogelijks goed doen. Meelevende groet.

  Geliked door 2 people

 6. Sjoerd zegt:

  Dat maakt het leven, de mensen om je heen, en allemaal anders.

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  wat een enorme verschillen , ja zo’n Barbara zal iedere leraar wel kennen , maar toch liever een leerling als die Kofi
  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 8. burroholanda zegt:

  Zo’n Barbara, die schreeuwt en scheldt ken ik niet. Wel oud leerlingen, de de andere kant opkijken, als ik er aan kom. Tja het hoort er nu eenmaal bij.

  Geliked door 1 persoon

 9. henk50 zegt:

  De naam Barbara schijnt vreemdeling te betekenen. Ze is kennelijk nog steeds een vreemdeling die eenzaam van zich af moet bijten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Oostindisch doof zijn is soms wel handig 😉
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 11. fietszwerver zegt:

  wijze woorden sprak je bij mij Rob
  ik heb door het altijd buiten werken en zijn , geleerd om het weer te nemen zo het komt en dan heb je altijd mooi weer

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 12. Toch weer bijzondere ontmoetingen! Niet alleen leuk (soms dus niet) voor de leraren maar ook voor de leerlingen. Mijn dochter werd gevraagd voor een reünie van de lagere school, ze heeft geantwoord dat ze komt, maar alleen als meester de B er ook zou zijn. Ze heeft mazzel, de organisator heeft het haar verklapt, is dus voor iedereen een verrassing behalve voor haar.. Maar nu gaat dus zeker 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Wolf zegt:

  Zo kan je dus voor de één iets heel anders betekenen dan voor een ander. En het is niet altijd duidelijk of logisch waaraan dat ligt.
  Geldt niet alleen voor mensen trouwens. Heel veel diersoorten trekken liever op met de ene dan met de andere groepsgenoot.
  Maar om zo nageschreeuwd te worden, dat is niet plezant. Denk op die momenten maar heel hard aan Kofi.

  Geliked door 1 persoon

 14. vivapo zegt:

  Kan je geen ommetje maken? Of vriendelijk naar haar wuiven vooraleer ze haar keel open zet?

  Geliked door 1 persoon

 15. Zilvertje zegt:

  Wat dat meisje doet is best heftig, ik zou dat aanpakken.Rot voor je.

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Heb je die vrouw iets aangedaan dan?? Wij hadden daar ooit in de Bijlmer een ‘buurvrouw’ die zo gek als een deur was. Gilde en bleerde en ramde soms op de deuren omdat wij haar iets hadden aangedaan. Geen idee wat, want we liepen in een boog om haar heen. Toen ze op enig moment vastgebonden op een brancard door EHBO en politie werd afgevoerd en het huis leeggehaald wisten we dat niet wij maar zij last had van waanvoorstellingen….

  Geliked door 1 persoon

 17. Pingback: Iwan de Verschrikkelijke …. | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.