Geld ruiken

Bij de vernieuwingsoperatie van de Bijlmermeer zijn ongeveer 15.000 sociale huurwoningen betrokken. Het eenzijdige aanbod en de monotonie van de honingraatflats moest doorbroken worden. Een simpele kijk op de demografische gegevens laat dan zien dat er voor de aanstormende jeugd geen woningruimte voor handen is. Ook voor de oudjes die langer zelfstandig moeten blijven wonen ontbreekt de nodige woonruimte.

Als liefhebber van duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig bouwen zag ik vooral ongekende mogelijkheden.

De zonnepanelen op een gerenoveerde flat staan nu in de schaduw van het nieuwe winkelcentrum. De klachten over de spaarzame wooncomplexen voor ouderen rijzen de pan uit. De enkele kleine projecten voor jongerenhuisvesting zijn als een druppel op een gloeiende en groeiende plaat.

Nu vind er alom verkamering plaats. Verkamering is het opkopen van woonruimte en verhuren per kamer. Hoewel hier vergunningen voor nodig zijn gaat het vooral om illegale verhuring. Veiligheidsaspecten t.a.v. brandveiligheid worden niet nageleefd. Ook de afvalverwerking is beroerd. Huizen die duidelijk voor gezinsbewoning zijn gebouwd zijn slecht met meerdere jongeren te bewonen.

Onze overheid heeft hier van alles laten liggen. Maar de speculant gebruikt gewoon zijn neus en ruikt geld.

Als de overheid voor de Bijlmer vernieuwing wat meer naar de eigen bevolking had gekeken …

Als de handhaving van de overheid op sterkte is ….

 

Bij een nieuwe start met bijna 15.000 nieuwe woningen liggen de kansen voor het oprapen.

Jammer genoeg mogen de speculanten weer met de winst op de loop gaan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Kinderen, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Geld ruiken

  1. eltjedoddema zegt:

    de snuit
    òfvegen
    is veur de massa

    gewaitenlozen
    plundern
    de kassa…….

    Geliked door 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    en dat zal niet enkel in de Bijlmer zo gaan
    het is een grote schande dat zij die er verantwoordelijk voor zijn en er de mond van vol hebben om alles te regelen , de andere kant opkijken , want zij zijn geen haar beter en zitten voor het grote geld in de politiek , bah 😦

    nog droge groet

    Geliked door 1 persoon

  3. bloggersterk zegt:

    Zalig zij de marktwerking……

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Huisjesmelkers waren er altijd al. Je zou -en mag- verwachten dat een overheid hier ingreep, sociaal bouwen bevorderde om dit te voorkomen.
    Maar ja, ‘culturele waarden’ en staande het volkslied zingen is natuurlijk véél belangrijker.

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik begrijp de woningmarkt al heel erg lang niet meer… Er is heel veel wat ik niet begrijp overigens 😉 Hartelijke groet ☀

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Het is ook overal hetzelfde als men geld ruikt duiken de verkeerde erin

    Geliked door 1 persoon

  7. Ann McDunn zegt:

    Het is al een oud gezegde, “Geld wat stom is, maakt recht wat krom is”, en dat niet alleen in de Bijlmer. Laat ik me maar stil houden over de overheid, we worden er toch allemaal beter op, dat denk ik dus niet, echt belangrijke zaken zoals jij die schetst daar bemoeien ze zich niet eens mee.
    Bedenkelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  8. Die ‘spirit’ komt naar Vlaanderen overgewaaid. Jammer.

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    Het blijft aanmodderen met achterstandswijken.

    Geliked door 1 persoon

  10. Willem zegt:

    “Onze overheid heeft hier van alles laten liggen”
    Wie bedoel je precies met ‘onze overheid’. Het lijkt me toch echt dat in dit specifieke geval het Amsterdamse stadsbestuur verzuimt om te handhaven.
    Nou weet ik net zo goed als ieder ander dat het al jaren in Amsterdam een zooitje is als het op woningverdeling aankomt. Een goede kruiwagen versneld de woningtoewijzing met vele jaren. Dat was 50 jaar geleden al zo en naar ik hoor is er de afgelopen 50 jaar geen zier veranderd in Amsterdam.
    Voorbeeld: een zus van me had in 1966 binnen enkele een woning in Amsterdam, alleen omdat haar man de juiste personen kende. Zij kwam terecht op de Willem de Zwijgerlaan en dat was voor Amsterdamse maatsteven een topbuurt. Ik vond de buurt een gribus, maar ik ben, evenals mijn zus, opgegroeid op het Drentse platteland waar de bebouwing in harmonie was met de omgeving. Toen nog wel, nu heeft de standaardisatie tgv de optimalisatie in de landbouw, er ook genadeloos toegeslagen.
    Na een jaar of vijf Amsterdam heeft ze het platteland weer opgezocht, en in de tussentijd is ze nog een keer wezen kijken voor een woning in de toen volop in aanbouw zijnde Bijlmermeer, maar ze zag zichzelf daar absoluut niet wonen met twee kinderen in de kleuterleeftijd.
    Eind jaren ’80 gaat een nicht van me studeren in Amsterdam en heeft daar de beschikking over een complete woonetage (onderhuur), die geschikt was voor een heel gezin. Het rare, eigenlijk volstrekt idioot, is dat de officiële huurder vrolijk elders woont in Amsterdam in een koopwoning. Hij stond op twee adressen ingeschreven, maar niemand die dat kennelijk controleerde. Haar hele studietijd heeft ze daar gewoond, als officiële (mede)bewoner.
    Ik geef het eerlijk toe, ben nooit een liefhebber geweest van Amsterdam, maar die beide ervaringen hebben er ook niet aan bijgedragen dat mijn kijk op bestuurlijk Amsterdam ten positieve gekeerd is.
    Wat mij nog het meest verbaast is dat Amsterdam al sinds mensenheugenis door ‘links’ bestuurd wordt, maar dat ze op bestuurlijk gebied vaak op een derdewereldstad lijken. En helaas, maar met grote regelmaat komt er ook een Amsterdamse bestuurder in het landsbestuur terecht en lijkt daar op gelijke voet door te willen gaan. Wat Amsterdam bovengemiddeld goed beheerst is het bouwen van het imago ‘alles kan en is mogelijk in Amsterdam’. Helaas, de praktijk is dat Amsterdam een verzameling dorpjes is die mekaar vaak het licht nog niet in de ogen gunnen.

    Geliked door 1 persoon

  11. Spontanity zegt:

    Hier in DH Zuidwest precies hetzelfde hoor.
    En we kunnen wel verhuizen hoor als we het zouden willen, maar dan gaan we dubbel zoveel betalen als dat we nu doen, geen optie.

    Geliked door 1 persoon

  12. meninggever zegt:

    Ooit, toen wij trouwden, was er een enorme wachtlijst voor woningzoekenden. Je kon echt nergens terecht voor een betaalbare huurwoning. Kopen deed je niet, we hadden daar ook geen ervaring mee. Amsterdam was verpauperd, huisjesmelkers waren ook toen al actief en horizontale splitsing van woningen net in zwang. Na een tijdje wonen bij schoonouders in een (gelukkig groot) huis, verhuisd naar de Bijlmer. Konden we maar net betalen. Maar we hadden een mooi huis. Warm, comfortabel, maar ook zeer gehorig. Flats waren niet zo goed geisoleerd. Na 1975 veranderde onze droom in een nachtmerrie. De bevolking veranderde in rap tempo, het geluidsniveau van buren was soms verschrikkelijk. Vervuiling, criminaliteit. Niemand deed er echt iets aan. Links stadsbestuur vroeg om begrip van medebewoners voor deze nieuwe groepen. De huren werden voor ons niet verlaagd, integendeel. Verplicht je auto stallen (tegen betaling) in een onbevieligde garage. De inbraakschades en meer mocht je zelf betalen. Begin jaren tachtig uit arremoede (want wie in de Bijlmer woonde kreeg geen huis in de overige stadsdelen ivm achterlaten van niet gewenste woning) maar verhuisd naar Almere. Wat een rust en frisse lucht. Geen intimidatie meer. Nieuwe kansen. Nee, Amsterdam heeft het indertijd verklooid. En dat doet het nog. Probeer maar eens een betaalbaar huur/koophuis te krijgen in de stad. Men bouwt niet voor de gemiddelde Amsterdammer, maar voor de yup of de immigrant die hier zijn nieuwe toekomst zoekt. De rest moet maar uitwijken naar elders. Wel eens gelet op de huur/koopprijzen???

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.