Plastics in compost?

Typen plastic verpakkingen: 

Biobased verpakkingsmaterialen zijn materialen waarvan de grondstoffen direct of indirect van natuurlijke oorsprong zijn, zoals zetmeel uit aardappels of suikers uit suikerbieten. De natuurlijke oorsprong van de grondstoffen betekent niet automatisch dat het plastic materiaal ook biologisch afbreekbaar/composteerbaar is.

Biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen kunnen door micro-organismen (bacteriën en/of schimmels) worden afgebroken tot water en kooldioxide (CO2). Deze afbraak (snelheid) is sterk afhankelijk van de omgeving: temperatuur, vochtigheid, etc. Dat geldt ook voor composteerbare verpakkingsmaterialen.

De termen biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn niet beschermd en zeggen niets over de snelheid waarmee de afbraak plaatsvindt (in bijvoorbeeld een composteerinstallatie of in de natuur).

Composteerbare verpakkingen die voldoen aan EN-13432 composteren in een industriële composteerinstallatie, maar niet altijd in een minder gecontroleerde omgeving zoals bij een thuiscompostering of in de natuur. Verpakkingen die voldoen aan de composteerbaarheidseisen van EN-13432 zijn herkenbaar door het Kiemplantlogo of het OK-compost-logo.

Tot slot wordt de term bioplastics gebruikt als een verzamelnaam voor biobased en biodegradeerbare/composteerbare plastics.

Wat gebeurt met plastic verpakkingen in een composteerproces?

Composteerbare plastic verpakkingen die voldoen aan EN 13432 kunnen in een industrieel composteerproces biologisch afbreken tot water en kooldioxide. Alle andere plastic verpakkingen breken niet af in een composteerproces. Wel kunnen deze plastics onder invloed van de procesomstandigheden desintegreren in kleinere stukjes.

Plastics die niet-biologisch afbreken komen terecht in de compost. Door mechanische nabewerking van de compost kunnen industriële composteerinstallaties de plastics voor een heel groot deel verwijderen. Dat lukt echter nooit helemaal. Vooral heel kleine stukjes plastic zijn moeilijk te verwijderen. 

Meer informatie

BVOR (Branche Vereniging Organische Reststoffen) – info@bvor.nl, (0317) 42 67 55

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (2016). Eenduidig communiceren – _over de end-of-life fase van biobased en/of biologisch afbreekbare (composteerbare) verpakkingsmaterialen.

Vereniging Afvalbedrijven (2017). Factsheet dragers gft.

WUR – _Food & Biobased Research (2017). Bio-based and biodegradable plastics – _Facts and figures. Focus on food packaging in the Netherlands.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Plastics in compost?

  1. Bertie zegt:

    Aangezien ik nooit weet welke soort je in handen heb stop ik alles meteen maar in de zak-voor-plastic. Maar nu blijkt dat het weinig helpt voor het milieu en er niet veel van te recyclen valt vraag ik me af wat de oplossing dan wel is.

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Er is maar een oplossing me dunkt… ons plasticafval beperken… maar hoe doe je dat? Zowat alles is verpakt in plastic… ongelooflijk hoeveel er in die zakken voor plasticafval verdwijnt. Over het verpakkingsafval moet dus grondig gedacht worden hoe het anders en beter moet. Hartelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  3. kniepertie zegt:

    Ik probeer al zoveel mogelijk alle plastics te mijden, blijkt dat mijn fleece-kleding gemaakt is van pet-flessen en de vezeltjes hiervan komen door het wassen in de voedselketen terecht.
    We hebben inmiddels de aarde behoorlijk ver’kloot’

    Geliked door 1 persoon

  4. schrijfsels zegt:

    Ik probeer het goed te doen maar doe het blijkbaar al jaren cq nog altijd fout … frustrerend hoor

    Like

  5. Sjoerd zegt:

    Een goed en gedegen verhaal, weer wat van opgestoken.

    Geliked door 1 persoon

  6. Suskeblogt zegt:

    Composteerbare verpakking is een goede stap vooruit wat betreft het natuurbehoud en de afvalberg.

    Geliked door 2 people

  7. En sommigen kunnen wel in de biobak maar niet in de plasticzak. Ik vind het lastig al die soorten te onderscheiden, ook nog na lezing van deze welkome blog 🙂
    Gisteren overigens weer stapels rotzooi uit het bos gehaald. Onvoorstelbaar wat mensen gevuld en zwaar meenemen en dan gewoon voor de beesten achterlaten. Tot bierblikjes aan toe. Enfin, onze rugzak was weer gevuld en sommige plekken van het bos weer veilig voor het etend gedierte.

    Geliked door 2 people

  8. majaer zegt:

    Dat is een heel verhaal, ik hou al het plastic apart en denk het goed te doen, maar het blijk dat dat niet zo is.

    Like

  9. joke_dev zegt:

    Plastiek beperken lijkt me het beste, je raakt er niet meer aan uit, wat wat is…

    Geliked door 1 persoon

  10. Afrika word versmoor onder plastiek

    Like

  11. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ja al jaren wordt hier alles gescheiden , en nu hoor je in het nieuws dat het weinig helpt
    dus zeg ik al heel lang , de verpakking industrie samen met de leveranciers van alles en nog wat , anders telaten verpakken of helemaal niet

    las dat je genoot van dit mooie weer , ik ken er nog zo een 🙂
    fijne avond groet

    Like

  12. Spontanity zegt:

    Een leven zonder plastic?
    Kun je je niet meer indenken toch?
    Maar de enige oplossing is dan idd helemaal geen plastic meer.

    Geliked door 1 persoon

  13. wdfyfe zegt:

    Every little bit counts.

    Geliked door 1 persoon

  14. bloggersterk zegt:

    Terwijl ik dit lees heb ik om me heen allemaal soorten plastic waarvan ik echt niet weet in welke categorie ze vallen: de kast van m’n laptop; alle pasjes in mijn portemonnee; de vliegenmepper; een pen en een stift; m’n muis; twee elektronische sleutels; een sleutelhanger; het handvat van een schaar; een contactdoos; een ventilator……ga zo maar door. Nuttig materiaal, maar op de afvoer moet beter toegezien worden.

    Geliked door 1 persoon

  15. afwaswater zegt:

    Fijn, deze informatie. En zo jammer dat plastic verpakkingen vaak zo moeilijk vallen te vermijden. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Ik vind het best ingewikkeld allemaal. Ik schrik zo vaak van al dat plastic waar alles in verpakt zit. Gooi tot het kleinste stukje in de plastic bak maar toch……. statiegeld op kleine flesjes zou een mooi begin zijn.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.