Van wie is het kind

Tijdens een ouderavond is dat meestal geen vraag. Het spreekwoord: “de appel valt niet ver van de boom.” wordt met een ouderavond vaak bevestigd. Maar tijdens politieke debatten is het verhaal vaak anders.

Nu moeten de leerlingen op school het Wilhelmus gaan leren. Of het kind nu van anarchistische of republikeinse ouders is? De onderhandelingen voor onze nieuwe regering maken dat het onderwijs er een taak bij heeft gekregen.

De structuur van ons onderwijsbestel heeft in de vorige eeuw veel veranderingen ondergaan. De maakbare maatschappij is hierin vaak hert hoofddoel geweest.

In Amsterdam zijn deze eeuw een aantal vernieuwende onderwijssoorten bedacht en ontwikkeld. Bestaande scholen hebben zich op de meest vreemdsoortige manieren hier tegen verzet. Alsof de vrije onderwijskeuze van de ouders niet bestaat.

Zelf houd ik er een heel eenvoudige visie op na.

Rust, regelmaat en herkenbaarheid staan in mijn lessen voorop. De lesmethode probeer ik aan te vullen met actuele voorbeelden uit de praktijk. Voor zover dat mogelijk is probeer ik toetsen te geven volgens de lesmethode en de komende examens.

Het gebruik van mobieltjes, tabletten, laptops en computers zie ik als mogelijkheden. Maar zeker niet als een moeten.

Zonder dat ik het heb over mijn eigen politieke voorkeur geef ik normen en waarden mee. Respect voor jezelf, anderen, je eigen spullen en de spullen van een ander en onze omgeving probeer ik uit te dragen en door te geven.

M.b.t. het Wilhelmus zal ik zelf nog even moeten gaan studeren. Al weet ik zeker dat niemand mij wil horen zingen. Dus deze opgelegde politieke taak laat ik graag aan mij voorbij gaan.

De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van kinderen ligt volgens mij altijd bij de ouders. Mochten hier problemen zijn dan vind ik dat goede (Jeugd-)hulpverlening een betere oplossing is dan in paniek vanuit de politiek Onderwijsland met allerlei nieuwe taken op te zadelen …

https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/van-wie-is-het-kind/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Van wie is het kind

 1. eltjedoddema zegt:

  Dit spreek ik nait tegen………

  n Knikkende groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. egoecho zegt:

  Ben ik van mensenbloed. Niets aan toe te voegen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Cliché: roeien met de riemen die je hebt, dat geldt in het onderwijs nog meer.
  Je hebt een goede instelling Rob, houd het zo en laat het volkslied maar aan de muziekleraar over. Als dat mogelijk is, tenminste.

  Geliked door 1 persoon

 4. Er zullen denk ik, niet veel mensen zijn, die de 15 coupletten van het Wilhelmus uit volle borst kennen zingen.

  Geliked door 1 persoon

 5. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik ben van Friese bloed en die koning van Spanje ken ik niet , dus zal ik het lied ook nooit zingen 🙂

  volgens mij houd jij er een goede wijze van lesgeven op na
  en zeker het respect hebben en het afblijven van andermans spullen zijn wijze lessen
  laat de pompoensoep je maar goed smaken

  rustdag groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Michel zegt:

  Ik kom niet verder dan het eerste couplet en daarbij, ik zing liever een ander lied.

  Geliked door 1 persoon

 7. Willem zegt:

  Heb er geen enkel probleem mee als kinderen op school ons volkslied moeten leren. Hoe je er ook over denkt en wat je ook vindt van de tekst, het is wel ons nationale volkslied en de tekst is altijd nog betert dan ons nationale volkslied van pakweg een eeuw geleden; “Wien Neerlands bloed door de aadren vloeit, van vreemde smetten vrij ….” Als je het hebt over een draak van een tekst……
  Ze mogen van mij ook nog het provinciale (volks)lied leren. Het geeft allemaal een stukje verbondenheid als je het nodig hebt en enige kennis naast het ‘noodzakelijke’ is ook altijd mooi meegenomen.
  Waar ik wel grote moeite mee heb is de dwang die van overheidswege in dezen wordt opgelegd. Een beetje kort door de bocht gezegd, ik ben me ervan bewust. Mijn angst is een beetje dat het een opmaat wordt naar wat ikzelf betitel als “Amerikaanse toestanden”, waar een schooldag geopend wordt met het volkslied, een sportwedstrijd begint met het samen zingen van het volkslied, etc. Je ziet op dit moment de ophef daar over het staan of knielen bij het volkslied voor de opening van een wedstrijd. De sporters die knielen geven daar iets mee aan en in plaats van die reden aan te pakken, gaat de massa (Trump) er wordt een serieus politiek item van maken. Nu kun je natuurlijk gemakkelijk zeggen dat het voor Trump makkelijk scoren is bij iets wat kennelijk ‘de mensen aanspreekt’, of zo je wilt, wat de massa begrijpt, maar voor mij heeft het verschrikkelijk griezelige trekjes die in de buurt komen van wat enkele politieke groeperingen in NL voorstaan. De een is een gevestigde partij en de andere een beginnend partijtje, maar daarvoor heb ik meer angst dan zijn ‘grote broer’
  Kortom, laat de kinderen gerust het Nederlandse volkslied leren, maar hoed je voor de verplichting om het te pas en te onpas te (moeten)zingen. Houd dat exclusief, uiteindelijk mag het niet verworden tot een straatdeuntje.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Ik ben het HELEMAAL met je eens Rob! Gelijkgestemde groet.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Mis de 3e r nog hihi die van reinheid
  En als ik zie hoeveel uren ze op school doorbrengen is er toch ook wel een opvoedingstaak voor de leerkracht. Of dat het volkslied leren moet zijn ?
  Denk het niet…anders zing jij het en mogen ze je wegstemmen hihi
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Respect voor ieder ander en elkaar in waarde laten.

  Geliked door 1 persoon

 11. Zilvertje zegt:

  Ik baal er van, dat alles over de schutting van de school wordt gegooid, nu ook weer met ongewenste intimiteiten, jeetje hoorde ik op DWDD een dame zeggen: de school moet beter voorlichting geven, nou, ik vind, het is echt aan de ouders om dit goed te doen en als school tijd heeft prima, maar straks moeten we nog leren kinderen hun gat af te vegen.

  Ik zou toch wel graag jouw gezang horen hoor. :^0

  Geliked door 2 people

 12. fietszwerver zegt:

  dus je geniet dit natte weer binnen en van je vakantie , morgen een betere dag om er uit te gaan
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 13. Zwerver zegt:

  Ik adviseer republikeinse kinderen om te playbacken. Onderwijl in je hoofd een republikeinse tekst ‘zingend’ . Een stille daad van verzet tegen Buma en het koningshuis;-)

  Geliked door 1 persoon

 14. Sterkte met het leren! Wordt dat nou in de muziekles gedaan?

  Like

 15. Mijn gezang wordt meestal op gejoel onthaald…

  Geliked door 1 persoon

 16. Suskeblogt zegt:

  Als ik zing maken de katten dat ze weg zijn. Spreek in mijn geval dus nooit over kattengejank.

  Geliked door 1 persoon

 17. wdfyfe zegt:

  Children are like sponges — they soak up everything — that’s why it’s so important for adults (parents and teachers) to give them good foundations so they can eventually make their own informed decisions. And don’t worry Rob I can’t sing either!

  Geliked door 1 persoon

 18. Kakel zegt:

  Ik vond het een aanfluiting dat Rutte de eerste regel van het Wilhelmus fout had. Bovendien hoop ik niet dat we in NL net zulke kinderen krijgen als in America met dat overdreven gezang in de ochtend.
  Rust, regelmaat en respect. Daarmee bereik je het meest. Om dat te weten hoef je niet gestudeerd te hebben. Jij lijkt me een voorbeeld voor een model-leraar. Serieus. I kid you not (-:

  Geliked door 1 persoon

 19. afwaswater zegt:

  Persoonlijk vind ik het ook heel mooie waarden en normen die je mee probeert te geven. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 20. Sterk verhaal weer, Rob, ik kan me helemaal vinden in jouw gedachtegang.

  Geliked door 1 persoon

 21. Vlinder1960 zegt:

  Ik denk dat ze een beetje willen proberen het patriotisme erin te krijgen in het kikkerlandje. In USA hangen overal Amerikaanse vlaggetjes, in Zweden zie je dat ook. Ikzelf ben meer mondiaal ingesteld als het op ‘wie ben ik en hoe voel ik me’ aan komt. We zijn met z’n allen op één klein bolletje en ik vind dat we dan ook met z’n allen dat bolletje goed moeten verzorgen. En niet ieder voor zich en god voor ons allen.
  Ik ken enkel het eerste couplet van ons volkslied. Achterhaalde tekst. Mag van mij wat moderner.

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Bij ons werd het er vroeger echt wel ingestampt met daarbij nog een aantal vaderlandse liederen. Weet eigenlijk niet wat ik er van moet denken. In het buitenland zie je juist vaak dat mensen er trots op zijn om hun volkslied vol passie mee te zingen. Bij ons lijkt er wel een taboe op te rusten. Zou dat de noordelijke koelheid zijn. Verplicht vind ik ook zo’n ding weer…..

  Geliked door 1 persoon

 23. EJW zegt:

  Vind het onzin dat kinderen verplicht het volkslied moeten leren. Doet me denken aan sommige landen waar ze dit ook doen en er ook nog eens een uniformen bij dragen. ”Ben ik van Duitsche bloed,” Alleen dit stukje tekst al wekt mijn weerzin op.

  Geliked door 1 persoon

 24. Amen. Helemaal eens met je Rob! Hartelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 25. meninggever zegt:

  Het Wilhelmus moet je pas zingen als je trots bent op dit land, het koningshuis, de democratie of haar geschiedenis. Gezien de enorme kritiek die vooral bij bepaalde groepen bestaat op het land waarin zij zijn komen wonen, lijkt mij het Wilhelmus geen goede optie. Overigens zou dit moeten worden geleerd door de ouders, aangevuld door de school die dan die andere 25 coupletten kan opleggen. Maar dan ook uit volle borst en met het hoofd naar de Nederlandse vlag gekeerd. Die langzaam in de mast wordt gehezen. Zien we dan niet zitten, stop dan met die flauwekul van dat gezang. Leer kinderen onze NEDERLANDSE taal, leer ze de cultuur (h)erkennen, de regels, leer ze rekenen, zorg dat ze de geschiedenis snappen. En als dat is gelukt kan dat Wilhelmus altijd nog.

  Like

 26. Johan de Jong zegt:

  Leuke discussie.
  Neem ook eens een kijkje op mijn eigen blog waar ik schrijf over leuke en inspirerende momenten met mijn VMBO leerlingen: johanvoordeklas.wordpress.com

  Like

 27. tiaschouppe5 zegt:

  juf en studente aan bijkomende lerarenopleiding in België. Ik kreeg vorig jaar de kans om in enkele scholen in Nederland te observen. Volgens mij kunnen we heel veel van elkaar onderwijssysteem leren. Zo bewonder ik het feit dat in de scholen waar ik ben gaan observeren heel veel ruimte is voor het initiatief van de kinderen zelf, en dat ze niet zoveel druk opgelegd krijgen. Een heel erg leerrijke ervaring voor mij!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.