Zomertijd naar wintertijd

In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Het is dan weer wintertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?

In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen ‘nacht van de nacht’ en in de zomer geen ‘gebroken nacht’.

Waarschijnlijk was de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. De geleerde schreef dat hij op een dag om zes uur ´s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.

 

William Willett en de Zomertijd

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden.

Willett schreef in zijn brochure The Waste of Daylight onder meer het volgende:

“Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, and nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used.”

Velen namen met interesse kennis van het plan van Willett, maar er werd niets mee gedaan.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.

Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.

https://historiek.net/zomertijd-waarom-en-sinds-wanneer/6085/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=week39-2017

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Zomertijd naar wintertijd

 1. Bertie zegt:

  Van mij mag de klok op zomertijd blijven staan.

  Geliked door 2 people

 2. Zo dan. Wat ben ik vroeg wakker vandaag!

  Geliked door 2 people

 3. Ik ben geen fan van het foefelen met de tijd…

  Geliked door 2 people

 4. fietszwerver zegt:

  ja ik zou ook de zomertijd vast willen zetten

  Geliked door 2 people

 5. shivatje zegt:

  Weer een mooi stukje geschiedenis gekregen op een zondag morgen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 6. Interessant Rob, van mij mogen ze de zomertijd definitief invoeren.

  Geliked door 2 people

 7. Suskeblogt zegt:

  Heel interessant om lezen Rob. Ik houd het ook liever bij de zomertijd. Nu wordt het vroeg donker en daar houd ik niet van.

  Geliked door 2 people

 8. egoecho zegt:

  Ik ben voor een tijdloos bestaan 😉

  Geliked door 4 people

 9. Ik blijf het een raar idee vinden dat van die wintertijd en die zomertijd. Net of er een voordeel aan zit dat ik niet zie.

  Geliked door 2 people

 10. Ik prijs me bij de aanpassing van de tijd elke keer weer gelukkig dat ik geen juwelier ben … al die klokken verzetten, wat een werk. Van mij mag de zomertijd onze normale tijd worden.

  Geliked door 2 people

 11. Sjoerd zegt:

  Voor mij mogen ze die onzin afschaffen….

  Geliked door 2 people

 12. Heb met beide geen moeite…🍀🍀🍀

  Geliked door 2 people

 13. burroholanda zegt:

  Opnieuw een zeer lezenswaardig blog. Dankjewel Rob.

  Geliked door 2 people

 14. gemma1952 zegt:

  Het maakt mij altijd onrustig.

  Geliked door 2 people

 15. HesterLeyNel zegt:

  Nou verstaan ek ook wat daylight saving beteken.

  Geliked door 2 people

 16. majaer zegt:

  Mooi verhaal, ik heb er eigenlijk nooit last van maar ze mogen het van mij afschaffen.

  Geliked door 2 people

 17. Mies Huibers zegt:

  Zelf vind ik het ook een verschijnsel waar ik niet vrolijk van word. Afgelopen vrijdag kwam ik nog lekker in het licht thuis maar morgenavond is het ineens zwart voor de ogen als ik mijn fiets in de schuur parkeer.

  Geliked door 2 people

 18. meninggever zegt:

  De wintertijd is dus in feite de normale tijd. Past ook meer bij de periode. Ik las dat die overgang van zomertijd/wintertijd precies 0,3% energiebesparing oplevert. Nog altijd goed voor het verbruik van 80.000 mensen, maar dat is relatief klein in een land waarin we intussen met 18miljoen leven. Ik heb vooral last van de biologische klok na dat overzetten. Zo stond ik vanochtend om zes uur naast mijn bed. Klaarwakker. Net als de poezen. Dus dat uurtje winst is aan mij voorbij gegaan..

  Geliked door 2 people

 19. Spontanity zegt:

  Ik zie het nut er ook niet van in.
  Laat de klokken gewoon met rust.

  Geliked door 2 people

 20. Ons skuif ook nie die tyd aan nie … hoewel die son in die Kaap later opkom as hier in Limpopo

  Geliked door 2 people

 21. Kakel zegt:

  Een heldere uiteenzetting! Laten we voor eens en altijd ophouden met die flauwekul. Zet desnoods de klok voor altijd of zomertijd, maar daarna laten we de tijd zoals-ie is.
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 22. gewoonanneke zegt:

  Mooi verslag er van. Ja in het voorjaar heb ik er altijd wel wat last van nu is dat wat minder lijkt het iedere keer nog een uur mee te vallen.

  Geliked door 2 people

 23. wdfyfe zegt:

  My father used to say that Daylight Savings Time was like cutting a metre off the top of a blanket, sewing it on the bottom and declaring that the blanket was now longer. Me, I don’t care so much.

  Geliked door 1 persoon

 24. Affodil zegt:

  Wie ook de initiatiefnemer mag geweest zijn en wat ook de motieven waren, men had tijdig moeten ingrijpen door hem/haar op te hangen bij de navelstreng. Ben ik – net als zovele insomnialijders – net een beetje terug “op schema”, wordt er weer met onze gezondheid gerommeld. En met ons miljoenen patiënten die op strikt tijdsgebonden medicatieschema’s zitten e.d. Om nog maar te zwijgen over al die shiftarbeiders, die zó al roofbouw plegen op hun systeem door hun natuurlijke klok tegen te werken. En de winst? Ziltsh, nada, niks, noppes, rien.

  Als het nog niet duidelijk zou zijn: het wordt hoog tijd dat ze met hun klauwen van de klok afblijven!

  Geliked door 1 persoon

 25. Emigrant zegt:

  Ik vind het heerlijk, de zomertijd! Hij zal niet afgeschaft worden, want het is een Europese zaak, en Europeanen worden het zoals bekend nooit over iets eens …

  Geliked door 1 persoon

 26. Patty zegt:

  Ik denk dat het nu economisch en op andere gebieden wellicht voor grote choas zou zorgen om die tijdsverandering weer af te schaffen?

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil zegt:

   Ik denk dat het switchen op zich veel meer werk meebrengt dan dat ze eindelijk eens alles laten zoals het is. Dan lopen alle schema’s toch gewoon door? Of het nu 6 maanden of 10 jaar is, wat verandert er dan?

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.