Praattelefoons?

Even terug sprak mijn afdelingsleider over praattelefoons. Hoewel je tegenwoordig meer met een kleine zakcomputer rondloopt, het zijn oorspronkelijk praattelefoons. In onderwijsland spreken veel mensen over de prachtigste ICT-mogelijkheden. Waarbij vooral het gebruik van telefoons in de les geprezen wordt.

Zelf vind ik mobieltjes een stoorzender en een bron van afleiding. Natuurlijk zijn er leuke toepassingen mogelijk. Maar ik zie vooral de gedachten afdwalen.

Telefoongesprekken worden er nauwelijks gevoerd met een mobieltje. Wel wordt er flink op het het internet gedwaald. De schermverslaving van mensen met een smartfoon blijft mij dan ook verbazen. Zeker omdat ik een duidelijke verschuiving van roken naar mobieltjes zie. Vroeger werd het zakgeld aan raken besteed, nu zie ik dat het zakgeld naar het mobieltje gaat. Van de ene ziekmakende verslaving naar de andere?

Een collega schreef hier een mooi blog over zijn ervaringen met mobieltjes bij zijn leerlingen.

https://www.leraar.nl/blog/view/53604482/telefoons-in-de-les-stoorzender-of-toch-niet

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Praattelefoons?

 1. shivatje zegt:

  Als leraar denk ik dat het moeilijk is om hier een grens in te gaan trekken. Want men kan het niet volledig in het oog houden wat iemand aan het doen is. Maar denk wel dat het goed bruikbaar kan zijn in een les.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  je collega zijn blog , sta ik achter
  al spreekt hij toch ook in raadselen Kahoot!, Socrativ en Quizizz , nog nooit van gehoord :0

  een mobiel vrije dag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Smartphones moeten afgezet worden tijdens de les, tenzij de leerkracht een moment inlast waarbij ze iets mogen opzoeken op internet.
  Wie betrapt wordt op stiekem gebruik, moet zijn telefoon afgeven en mag die gaan halen op het einde van de schooldag bij de directeur. Zo gaat het bij ons op school. Er wordt heel streng op toegezien. O wee als er een tingel of rinkel afgaat… dan mogen ze hun trouwe vriend afgeven… en dat is dan altijd een grote ramp. Het werkt vrij goed op die manier. Anders is het toch geen doen voor een leerkracht om goed les te geven?
  Dit is bovendien een heel belangrijke sociale vaardigheid die we bijbrengen: luisteren naar anderen en respectvol handelen = smartphone UIT.
  Hartelijke groet.

  Geliked door 2 people

 4. eltjedoddema zegt:

  t Woord “buutsmobieltje” zegt t al: in de buutse mit dat ding……

  Geliked door 2 people

 5. HesterLeyNel zegt:

  Dat verslawing verskuif het van rook na mobiele fone is goeie nuus – die fone ruik beslis beter 😄 Ek weier om te praat met iemand wat na ’n skerm sit en staar; ek dink dis gewoon slegte maniere.

  Geliked door 1 persoon

 6. egoecho zegt:

  Dit zal nog lang een discussiepunt blijven. Mijn mening: geen mobiel in de klas. Het leidt altijd af. Daar weegt een ‘excuus-quiz’ niet tegen op.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Het is een goed stukje wat die leraar schrijft maar het zal in de praktijk moeilijk zijn. Het scheelt op welke school je zt, lijkt me.

  Geliked door 1 persoon

 8. Gewoon die dingen inleveren, bij het binnenkomen van de klas.

  Geliked door 1 persoon

 9. Moeilijk om daar in algemene zin iets van te zeggen. De ene school is de andere niet en dat geldt ook voor de leerlingen van de verschillende schooltypen. Voor brugklassen zou ik zeggen: mooi verbieden die mobieltjes.

  Geliked door 1 persoon

 10. Annette zegt:

  Het beste is nog altijd elkaar vlooen.
  Of zoals in Denemarken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hygge

  Knusse groet,

  Annette 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Uit met die dingen zodra je in de klas bent, en degene die toch betrapt wordt met zo’n mobiel, inleveren en voor straf iedere dag zijn telefoon afgeven.

  Geliked door 1 persoon

 12. Koen zegt:

  Mooi woord … praattelefoon …

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Niet alleen in de klas uit…ook hier wil ik niet dat de ouders met die dingen spelen en gaat er eentje toch rammelen dan naar de gang/of buiten hihi
  Tot nu toe houden ze zich er wel aan 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 14. Jan Jaap zegt:

  Van een smartphone krijg je geen longkanker, dat is een hele stap vooruit!

  Geliked door 1 persoon

 15. majaer zegt:

  Het is zeker een verslaving maar zonodig uit die dingen zeker in de klas.
  groetjes

  Geliked door 1 persoon

 16. Inleveren die dingen aan het begin van de schooldag.. Achter slot en grendel ermee tot ze weer naar huis gaan. Kan me zo voorstellen dat het voor leraren heel erg irritant is!

  Geliked door 1 persoon

 17. Villasappho zegt:

  Ik ben heel blij dat ik niet meer op school zit en jouw vak niet heb. Die telefoons zijn net zo handig als ellendig.

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  In de klas moeten de leerlingen zich op de leerstof concentreren, niet op de smartphone. Daarom mogen ze volgens mij alleen in goed afgesproken momenten gebruikt worden. Op mijn werk zijn GSM’s in feite ook niet toegelaten. Alleen in hoogdringende gevallen en tijdens de pauze mag die gebruikt worden.

  Geliked door 1 persoon

 19. Makkelijk op te lossen. Schoon binnen, jas aan de kapstok, mobieltje in de kast.

  Geliked door 1 persoon

 20. Nou verslaving is geen goed ding, maar liever verslaafd aan mijn smartphone dan aan drank, drugs en sigaretten.😰😰😰😰😃😃

  Geliked door 1 persoon

 21. ollieherman zegt:

  In het openbaar vervoer zie ik toch dat veel mensen hun mobieltje wel degelijk gebruiken om te kletsen. Maar er wordt inderdaad ook aardig op de schermpjes getuurd. In het boek “American Gods” van Neil Gaiman worden de schermpjes gezien als de nieuwe goden, die wij aanbidden.

  Geliked door 1 persoon

 22. wdfyfe zegt:

  When I was young we used to gather where all the other kids did. Today, the kids are the same they just gather around their telephones. But, I think, not in the classroom.

  Geliked door 1 persoon

 23. meninggever zegt:

  Ik heb al jaren zo’n ding. En ben er ook erg blij mee. Ik vind mijn weg, maar ook de auto terug in vreemde omgeving, ik krijg nieuws door, ik kan communiceren zonder te hoeven bleren…Ik zie wat het weer morgen doet en kan mijn plannen maken, maar ook de route ingeven. Kortom, dat neemt niemand me meer af. Maar ik ken ook momenten van rust hoor. Dan staat hij uit. Tot groot ongenoegen van mensen die me dan willen bereiken. Jammer, maar helaas. Af en toe is een boek ook leuk, of een wandeling zonder communicatie. Overigens is de meest gebruikte functie in dat ding de camera. Dat is echt een revolutionaire omwenteling voor iemand die altijd en overal een camera bij zich had. Zit nu verpakt in de slimme telefoon…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.