Scholing en opleiding

Een diploma zegt wat je hebt gedaan.

Het zegt niets over wat je kunt?

 Vaker kan ik zeggen dat ik niets maar dan ook niets toepas van datgene wat ik op school heb geleerd. Toch verdien ik mijn brood met lesgeven. Lesgevend aan pubers zorgt elke dag voor verrassingen. Vandaag vertelde een leerlinge dat haar hersens op haar 27ste volgroeid zijn. Waarmee zij tegelijkertijd meende dat leren op jongere leeftijd zinloos is. Toch blijft het voor mij genieten om te zien hoe pubers zich ontwikkelen. Het dwarse en tegendraadse neem ik daarbij maar op de koop toe.

Of alles nuttig is wat de leerlingen van mij moeten leren? Zij zullen meteen antwoorden dat andere dingen voor hun veel belangrijker zijn. Al zal er later misschien ook wel eentje aan terug denken wat zij in mijn lessen hebben geleerd. 

De groei en ontwikkeling van pubers meemaken blijft voor mij het mooie van lesgeven.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Scholing en opleiding

 1. Bertie zegt:

  Ga zo lang mogelijk door Rob!

  Like

 2. Matroos Beek zegt:

  Het is een fijne stiel. Het puberbrein vol kortsluiting houdt het boeiend. Nog een fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

 3. Niemand past alles toe wat hij/zij op school heeft geleerd, maar je leert wel redeneren, onthouden,… Je krijgt algemene kennis die altijd wel eens van pas komt. En je leert om, zonder dat de leerkracht het ziet, een propje papier met een elastiekje in het rond te schieten.

  Geliked door 2 people

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja het is al lang geleden dat ik als opstandige en dwarse puber in de klas zat ook nog eens in de roerige jaren ’60 , toch heb ik er veel van opgestoken
  https://jarenzestig.nl/# , mooie collages 🙂

  beetje witte sneeuw groet

  Geliked door 1 persoon

 5. zinderen zegt:

  Super! Ze zeggen ook wel eens dat je langer jong blijft als je tussen het jonge volkje zit… Dat kan jij misschien bevestigen?

  Like

 6. egoecho zegt:

  Mooi man. Die gastjes boffen met je. En ja, die opstandigheid… Feest! 😉

  Geliked door 2 people

 7. Sjoerd zegt:

  Ik kan me daar wat bij voorstellen. En pubers zijn gewoon vaak tegendraads, ook thuis.

  Geliked door 1 persoon

 8. HesterLeyNel zegt:

  ’n Mens leer nie net akademiese inligting op skool nie. Jy leer ook dissipline wanneer jy werk moet doen waarvan jy nie hou nie (dit gebeur in die werkplek ook), om met mense klaar te kom, spanwerk, ens. ’n Goeie onderwyser is sy gewig in goud werd.

  Geliked door 1 persoon

 9. Michel zegt:

  Ik ben al op mijn zeventiende van school gegaan, maar ik leer nog elke dag.

  Geliked door 1 persoon

 10. Villasappho zegt:

  Ik ben blij dat ik van school ben vooral wiskunde vind ik nog steeds zinloos

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  Tegenwoordig zitten we in de peuterpuberteit maar ook die heeft zijn leuke kanten

  Geliked door 1 persoon

 12. Ferrara zegt:

  Pas jij echt niets toe van je opgedane kennis?
  Tijdens vakanties ben ik maar wat blij met de verplichte talen die we in de jaren zestig tot ons moesten nemen. Keuzepakketten bestonden nog niet, behalve of je wiskunde of handelsvakken wilde doen. Frans kost wel moeite, maar met Duits en Engels kom ik een heel eind.
  Alle bewondering voor onderwijzend personeel!

  Geliked door 1 persoon

 13. Stefanie's Wereld zegt:

  Ik ben het soms nog wel met de tieners eens,.. Vooral omdat het allemaal in zo’n ‘strak stramien’ zit, terwijl in verschillende onderzoeken bewezen is dat dat niet aansluit op de groei en toekomst van de leerlingen. Ben dan ook blij dat er rustig aan steeds meer scholen hun klassieke onderwijs gaan veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 14. wdfyfe zegt:

  I’m always surprised at how much my teachers learned between the time I was 14 and 18

  Geliked door 1 persoon

 15. Spontanity zegt:

  Inderdaad zal het laatste mooi zijn om mee te maken, omdat het denk ik toch zeker ook een vak is wat schaduwkanten heeft!

  Geliked door 1 persoon

 16. Herkenbaar, Rob, in mijn werkzame jaren werkte ik met een soortgelijke blik en intenties met tieners en jongeren in buitenschoolse situaties.

  Geliked door 1 persoon

 17. Suskeblogt zegt:

  Zo’n bende pubers onderwijzen zie ik me niet doen.
  Een pluim voor jou Rob.

  Geliked door 1 persoon

 18. burroholanda zegt:

  Ik moest deze week het delen door breuken uitleggen aan een groep 8. Het is wel een poos geleden, dat een supermarkt mevrouw aan mij vroeg of ik een heel pak melk wilde of liever 5 tiende deel daarvan. ( Of is dit nu wel een heel erg ‘kort door de bocht’ reactie?) 😉

  Geliked door 1 persoon

 19. Kakel zegt:

  Ik moest naar de havo omdat dat “hoger” was dan de opleiding voor bloem-binden. Maar met die laatste had ik een vak geleerd en bij de havo niet. Dat begrijpen mijn ouders nog steeds niet.
  Voor mensen zoals jij heb ik echt bewondering. Leraren die er lol in hebben met het omgaan van pubers en ze ook nog iets bijbrengen!
  Winterse groet.

  Geliked door 1 persoon

 20. meninggever zegt:

  Ik leerde op de lagere school de taal die ons land zo bijzonder maakt. Ik leerde er rekenen, kreeg inzicht in de geschiedenis, leerde waar welke plaats in dit land was gelegen en door de godsdienstige achtergrond ook nog eens normen en waarden die er toe deden en nog doen. Later leerde ik in het voortgezet onderwijs hoe cultuur in elkaar zit, hoe economie werkt, en dat je met een beetje inzicht in een andere taal ook nog eens over de grenzen kunt kijken. Daarnaast mochten wij ook nog eens achter een schrijfmachine onze zaterdagochtenden verbrengen tot nuttige aanvulling op de normale schooolweek. Aan al dat soort informatie heb ik iets gehad. Zonder enige twijfel. Toen ik ging werken leerde ik daar ook weer veel van. Net als van de studie die mijn puberjaren mede deed kleuren. Kortom, ik ben overtuigd dat goed onderwijs met plezier gegeven juist bijdraagt aan dat wat je later maakt tot wat je bent. Een uniek mens met het vermogen aangedragen informatie op te nemen. Ook als je jong bent. Maar je moet wel willen. Voor wie niet wil is elke poging er iets van te bakken zinloos. Dan blijft slechts beroemd worden als rapper of namaak-ster…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De nietszeggende programma’s op tv waar Jan en alleman of Marie en allevrouw denken beroemd en/of rijk te worden hebben gemaakt dat ik mijn tv heb weggedaan.
   Nieuwsgierig en leergierig om je heen kijken blijft voor mij het belangrijkste.

   Vriendelijke groet,

   Like

 21. afwaswater zegt:

  Lesgeven aan pubers lijkt me niet eenvoudig. Zelf ben ik toch heel blij met de vaardigheden die ik op school heb geleerd. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Kan me best voorstellen dat het voldoening geeft. Ik kom (kwam) regelmatig op middelbare scholen voor de krant en als ik die jeugd dan soms hoorde dan had ik toch altijd wel veel respect voor leerkrachten hoor……. En ik ga niet zeggen vroeger was het anders want toen werd er ook genoeg uitgehaald bij ons op school tenminste wel.

  Geliked door 1 persoon

 23. henk50 zegt:

  Uiteindelijk denk ik meer geleerd te hebben van de persoon van de docent dan van het vak zelf. Een docent die met hart en ziel les gaf deed mij zelfs de voor mij saaie vakken nog leuk vinden. Een docent die met tegenzin haar lessen leek af te draaien maakte dat ik zelfs mijn favoriete vak (aardrijkskunde) vervelend ging vinden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.