De zwerfinator

De Zwerfinator raapt zwerfafval. Niet stilletjes en stiekem, maar nogal fanatiek en met veel trots en tamtam. Pas nadat hij zwerfafval ging oprapen uit ergernis werd hij zich bewust van de manier waarop we met de aarde omgaan. En hij werd een blij mens. Sindsdien doet hij zijn stinkende best om andere mensen ook bewust en blij te maken.

Hij doet dit door mensen fysiek en virtueel mee te nemen bij het #zwerfie rapen, door ze te verleiden zelf zwerfafval op te rapen en door ze te vertellen over de oorzaken en gevolgen van dit probleem. En dit allemaal in combinatie met bijzondere invalshoeken, een gezonde dosis humor, ongein en positiviteit. Want saai en boos verveelt snel. Duurzamer kunnen we het maken, leuker ook.

Zwerfafval en plastic soep ontstaan door kleine, onbewuste en zelfs evolutionair bepaalde handelingen. We kunnen het ook tegengaan door kleine handelingen. Wie dat inziet, begrijpt dat we op veel terreinen makkelijk duurzamer kunnen leven door kleine herhalende handelingen aan te passen.

Hij kan hier uren en vol passie over vertellen. Maar liever nog neemt hij zijn gehoor gewoon mee naar buiten om zwerfafval op te rapen. Niet om de buurt op te ruimen, maar om de mensen te laten zien en ervaren wat hij bedoelt. Want zien en doen is bewust worden.

Interesse? Neem contact op met de Zwerfinator.

 

http://zwerfinator.nl/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op De zwerfinator

 1. Matroos Beek zegt:

  Ik ben er ook voor, voor dat statiegeld. Niet voor mijzelf, want ik gooi nog geen minuscuul wikkeltje op straat. Milieuvriendelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja er is nog veel nodig om de mensen de doordringen van het meenemen van hun troep mee terug naar huis
  sluit mij aan bij Matroos

  glibberige folder groet

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho zegt:

  Het blijft bizar hoe makkelijk mensen papiertjes en andere troep gewoon achteloos op straat gooien, terwijl er vaak een afvalbak in de buurt is. Maar ook groter afval, bekers, flesjes, zakken fastfood…. Triest. Ik kan daar niet tegen en juich dit en elk initiatief tot bewustmaking van harte toe!

  Geliked door 1 persoon

 4. Myriam zegt:

  Zoveel respect voor sommige mensen, dit is er één van

  Geliked door 1 persoon

 5. bloggersterk zegt:

  Vandaag lijkt de wereld heel even schoon te zijn, want alle vuil ligt verstopt onder een dik pak sneeuw. Een mooi initiatief…en dan bedoel ik niet die sneeuw 🙂

  Geliked door 2 people

 6. Harrij Smit zegt:

  Fantastisch initiatief. Ik zou zijn blog willen volgen maar vind daarop helaas geen aanmeldknop.

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Laten we wel zijn, het aantal vuilnisbakken waar iets in geworpen kan worden is domweg te klein. Daarbij is het formaat ook vaak meer voor Madurodam dan een echte stad gemaakt. En worden die dingen slecht geleegd. Daar komt dan het wonderlijke beleid van sommige gemeenten bij om afval eens in de twee weken op te halen. Ook om grofvuil storten aan allerlei regels (of tarieven) te binden en voila een voorwaarde voor een van de pijnpunten. Los van ons gedrag, zijn het ook de voorwaarden die geschapen zijn om dit probleem een probleem te laten zijn. Bepaalde wijken springen er ook echt bovenuit. De Gemeentelijke Reinigingsdienst kan er hele verhalen over vertellen. Kortom, willen we afval echt eens bestrijden, zorg dan ook voor voorwaarden waarmee de gemiddelde en goedwillende burgers iets kunnen…Nu is het een wirwar van amateurisme…

  Geliked door 1 persoon

 8. Annette zegt:

  Denk dat mensen van plastick zijn en langzaam afbrokkelen 😦 😦

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Goed initiatief maar het moet van meerdere kanten komen. Ouders, wielrenners en mountainbikers, scholen, wandelclubs e.d.,ze kunnen allemaal de moeite nemen om een voorbeeld te geven. Gemeentes kunnen schone afvalbakken plaatsen.
  Pas dan heb je kans dat in ieder geval de kinderen het leren.

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Zag laatst een man op tv die iedere dag een blikje opraapt en mee naar huis neemt…je moet ergens beginnen 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. ’t Zijn de kleine dingen die ’t doen, daarmee begint alles. Als iedereen met het oog daarop nou eens kritisch naar zijn of haar eigen gedrag kijkt en begint die kleine dingen stap voor stap te veranderen, dan komen we er wel.

  Geliked door 1 persoon

 12. tagrijn zegt:

  Helaas interesseert het steeds minder mensen hoe de stad eruit ziet. Wellicht zien ze het niet meer door het getuur op hun smartphone. (Nog zoiets: vroeger veegden de mens na sneeuwval ook het trottoir voor hun woning schoon. Moet je nu eens om komen…)

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Klopt ik veeg mijn stoep schoon en sneeuwvrij. Maar sinds mijn oudste buurman is overleden ben ik de enige in mijn straat ….

   Sneeuwvrije groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Tijdens de eerste wandeling na de twee sneeuwdagen zagen we dat bij 80-% van de woningen en winkels de sneeuw (al dan niet opgevroren) gewoon op de stoepen was blijven liggen. De gemeente doet slechts iets aan de wegen, straten deels, en fietspaden. Mensen die lopen moeten zich maar zien te redden…

    Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Op mijn werk help ik regelmatig mee zwerfvuil op te ruimen in de stationsbuurt. Niet te geloven hoe slordig mensen met hun omgeving en de natuur omgaan. Een goed initiatief dus.

  Geliked door 1 persoon

 14. Anuscka zegt:

  Nou, wat een geweldig initiatief! Je kunt inderdaad zelf zo klein beginnen… en het goede voorbeeld geven. Leuk, dit! (En helaas zo hard nodig)

  Geliked door 1 persoon

 15. afwaswater zegt:

  Wat een mooi initiatief en helemaal om er anderen in te motiveren. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 16. Michel zegt:

  Iemand met een missie en niet alleen woorden maar ook daden. Mooi.
  Ik heb hier langs het huis af en toe sigarettenpeuken liggen, terwijl ik zelf niet rook. Tot nu toe niemand betrapt, maar ik zal degene er zeker op aanspreken. Anders bel ik de zwerfinator 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Sjoerd zegt:

  Ik ben mijn hele leven al actief bezig met het opruimen van mijn eigen afval en het sorteren hiervan. Ik denk dat als iedereen dat op deze wijze doet er gewoon geen zwerfafval meer is. Rommel neem je mee naar huis…

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja zag het nieuws gisteravond , grote puinhoop op het spoor en ook luchthavens
  en dan heb ik het nog niet over dat record aan autofille 🙂
  je kwam goed thuis las ik en dat stukje wandelen door de sneeuw , zal je goed gedaan hebben , dat is genieten
  ik straks nog dat ene wijkje doen , en alles mak an , komt helemaal goed

  opgewekte groet

  Like

 19. ed mather zegt:

  Raap al jaren zwerfafval, plastic vooral. Toegegeven: vaak knarsetandend en weinig blijmoedig. Moet nog veel leren, kennelijk …

  Like

 20. els zegt:

  Het draait allemaal om respect voor onze eigen leefwereld, de aarde.
  Is het maar een indruk van mij of is het echt zo dat jongeren van tegenwoordig minder respect tonen? Loopt dit al niet mis in de opvoeding?

  Geliked door 1 persoon

 21. Patty zegt:

  Prachtig initiatief.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 22. wdfyfe zegt:

  Staying positive when faced with garbage tossed on the street is a good trick. We have several people who routinely pick up trash around our neighbourhood, including me, and it’s difficult not to get angry.

  Geliked door 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Goed initiatief. Ik zie bij het busstation ook vaak iemand lopen die het afval op gaat rapen, vele zullen het een apart iemand vinden, ik vind het een bijzonder iemand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.