Veranderende tradities?

6 Januari is Driekoningen. Alle nieuwjaarswensen moeten dan uitgewisseld zijn. De Kerstboom gaat het huis uit. En zo zijn er nog meer tradities met Driekoningen. Maar velen zullen het verhaal van Driekoningen nu nog maar half kennen.

De gevolgen van veel Nieuwjaarsfeesten liggen nog in het ziekenhuis. Op de straten is de oorzaak van deze ziekenhuisgevallen alom te zien.

Vuurwerk met veel lawaai zou de boze geesten verdrijven. Vuurwerk met schitterende kleuren zou geluk brengen in het nieuwe jaar.

Tot nu toe zijn veel mensen vooral bang voor het kwijtraken van tradities. Alsof onze cultuur aan het verdwijnen is.

De eerste keer dat de zoons van mijn Schotse ex naar Amsterdam kwamen voor Oud en Nieuw waren zij geschokt vanwege het rondvliegende vuurwerk. Iets wat in Schotland als zeer gevaarlijk wordt gezien en totaal verboden is.

Of de traditie van jaarlijkse gewonden en doden met de viering van Oud en Nieuw een staande traditie is? Of de rommel van vuurwerk op alle straten een staande traditie is?

Na Driekoningen worden bij de vuurwerktroep ook nog eens de oude Kerstbomen gegooid.

Van mij mogen deze gewoonten en tradities verboden worden!

 

 

Van mij mogen deze gewoonten en tradities en bij het oude weg te gooien vuil gegooid worden ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Veranderende tradities?

 1. Bij ons in Tienen wordt alles door Het Stadsbestuur georganiseerd.
  Bekijk maar in de volgende link.
  Nieuwjaarsnacht is er om 12u ook traditioneel een groot vuurwerk op De Grote Markt, door professionele vuurwerkmakers, zo groots en zo mooi dat niemand behoefte heeft om bij hem / haar thuis vuurwerk aan te steken.
  Zelfs diegenen die niet naar het vuurwerk gaan, gaan naar buiten om te kijken, want het kan van vele kilometers ver gezien worden.
  Vriendelijke Groet en mijn Beste wensen voor 2018
  Theo
  https://groetenuittienen.blog/2017/11/24/wintermagie-in-tienen/

  Geliked door 1 persoon

 2. Mies Huibers zegt:

  Van mij heeft het nooit gehoeven die ongein. Dit jaar leek het wat mee te vallen hier. Het zou natuurlijk kunnen omdat ik zelf wat minder gespannen was. Onze Collie was er enorm bang voor. Maar ze overleed half december. Ik zat dus niet in de stress voor haar. Dat scheelt wel.

  Like

 3. HesterLeyNel zegt:

  Vuurwerke is ’n onding. Ek stem saam – dis ’n tradisie wat gerus maar kan uitsterf. Ek het gelees van ’n gesin wie se huis uitgebrand het as gevolg van vuurwerke wat op die dak geval het. Hulle was by die kerk en het na middernag huis toe gekom om te sien dat al hulle besittings verwoes was.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  In Nederland kan men niet omgaan met vuurwerkwetten en zal de traditie afgeschaft moeten worden.
  Het is niet anders.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vuurwerk wordt volop aangekocht in België om bij jullie gelost te worden. Drugs worden in Nederland verkocht en in België geconsumeerd. Inderdaad stomme tradities!

  Geliked door 2 people

 6. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja hoor dit is zo’n traditie die mag van mij gelijk weg , en niet terug komen
  traditie van die 3 koningen ken ik niet , heb nooit vuurwerk gehad , maar als kwajongen wel kerstbomen lopen struinen en nadien in de fik op het moffen landje aan de Watergangseweg , kan nu niet meer , is een stad aangebouwd 🙂

  fijn weekend groett

  Geliked door 1 persoon

 7. Van mij mag het vuurwerk onmiddellijk worden verboden Rob.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Van mij ook Rob. Tradities die enkel schade en overlast berokkenen? Weg ermee. Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 9. AnneMarie zegt:

  Toch wel een bijzonder landje dat Nederland.

  Geliked door 1 persoon

 10. egoecho zegt:

  Vuurwerk – Dikke doei!

  Geliked door 1 persoon

 11. Harrij Smit zegt:

  Bommen en granaten, Rob, daar begint het steeds meer op te lijken. Afschaffen dus en je bijvoorbeeld weer eens laten verrassen door een veilig en goed (van overheidswege) georganiseerd vuurwerk.
  Een aantal jaren geleden was ik met Oud op Nieuw met mijn vrouw in een hotelletje in Cluny waar we om twaalf uur ontdekten dat er geen vuurwerk werd afgestoken, maar dat er wel drommen mensen de straat op gingen. Al gauw bleek dat al die mensen het nieuwe jaar gingen vieren met eten en drinken in café’s, restaurants en zalen. De haast gewijde stilte daar in Frankrijk was een heel wat mooiere manier om het nieuwe jaar te verwelkomen dan de klerenherrie hier in Nederland. Hopelijk rukt de beschaving nog eens op naar ons macho landje – tradities: ammehoela 😦

  Geliked door 1 persoon

 12. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  ik kan aardig fietsen maken , maar opeens was ik het afzakkende brilletje zat en zonder gaat niet 🙂
  chilipeper gaat ver terug , de Azteken gebruikten het al en Columbus bracht het mee terug naar Spanje , zo ik denk dat bij de oorspronkelijke bewoners in heel het huidige Zuid en Midden Amerika wel al bekend was , en niet enkel Chili 🙂
  met dank aan : https://nl.wikipedia.org/wiki/Chilipeper

  fijne middag groet

  Like

 13. Het is hier redelijk rustig verlopen, maar als er helemaal een eind komt aan het consumentenvuurwerk, dan zal ik er niet om treuren.

  Geliked door 1 persoon

 14. KnutzEls zegt:

  Vuurwerk in handen van domme figuren is dodelijk. Maar goed gemaakte vuurwerkshow is wel weer prima.

  Geliked door 1 persoon

 15. In Spanje is Driekoningen een feestdag! Kinderen en volwassenen krijgen cadeautjes, zogenaamd gebracht door de 3 Koningen. Zoals bij ons het Sinterklaasfeest… Die tradities haal je er niet zomaar uit. Maar dat vuurwerk mag van mij georganiseerd worden als het dan zonodig moet! Veel veiliger…

  Geliked door 1 persoon

 16. Rebbeltje zegt:

  De kerstboom staat er nog…en gaat de grond weer in.
  Ben dol op deze dagen vol met tradities…vuurwerk mag wel weg van mij
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 17. Sjoerd zegt:

  Als je naar het milieu kijkt is het helemaal verkeerd wat we doen. Ik sluit me bij je aan, weg met de kerstboom en het vuurwerk.

  Geliked door 1 persoon

 18. Hier vier ons dit nie

  Geliked door 1 persoon

 19. wdfyfe zegt:

  I’m not a fan of fireworks! cheers

  Geliked door 1 persoon

 20. Suskeblogt zegt:

  Hier was er ook vuurwerk met de jaarwissel, maar ik heb er letterlijk niet wakker van gelegen.

  Geliked door 1 persoon

 21. Kakel zegt:

  Er wordt steeds zwaarder vuurwerk afgestoken. Het liefst illegaal. Ik vind dat de regering zich krachtdadiger moet opstellen en vuurwerkplaatsen moet aanwijzen waar professioneel vuurwerk afgestoken mag worden en verder nergens. Tradities zijn er om veranderd te worden!

  Geliked door 1 persoon

 22. els zegt:

  Vuurwerk….ja, oke, dat mag wat mij betreft afgeschaft worden.
  Maar de traditie van de driekoningentaart (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningentaart) mag toch blijven hoop ik?

  Geliked door 1 persoon

 23. Anuscka zegt:

  Helemaal eens! Afschaffen dat vuurwerk! Voor het geld dat hiervoor wordt uitgegeven kan verdorie een continent gevoed worden…

  Geliked door 1 persoon

 24. Morgaine zegt:

  Het is dan ook overgewaaid vanuit Azië, eigenlijk als je heel ver terug gaat kijken, hier werd het vroeger gedaan met vuren… zoals de kerstboom verbranding, dus ik kan mij indenken dat de Schotten die hier waren geschokt waren, want daar moet je kijken hoe we het hier vroeger echt vroeger deden ooit…

  X

  Geliked door 1 persoon

 25. Emigrant zegt:

  Het vuurwerk zoals dat in Nederland ‘traditie’ geworden is mag van mij ook afgeschaft worden. Hier in Marburg (Dld) organiseert de stad een groots vuurwerk, wat de behoefte aan particulier vuurwerk doet afnemen — net als in Tienen (B) dus. In historische binnensteden is particulier vuurwerk verboden vanwege brandgevaar. Er wordt gepatrouilleerd. In de buitenwijken kopen particulieren wel vuurwerk, maar het blijft meestal bescheiden en leuk. Hoe het in grote steden is weet ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Of een nieuwe traditie toevoegen, het opruimen van je eigen rotzooi…….. Ik blijf het altijd wel leuk vinden. Zo’n oudejaarsdag dat je overal al hoort schieten en knallen, dat speciale gevoel van het jaar loopt weer op het eind…… Ben inderdaad een keer in Engeland geweest met oud en nieuw daar was een groot vuurwerk bij de Bigben en daarna was het stil zo apart.

  Geliked door 1 persoon

 27. meninggever zegt:

  Honderden gewonden, doden, miljoenen schade, dierenwereld in de war en de huisdieren binnen in de stress. Zie daar de resultaten van het jaarlijkse vuurwerk afsteken. Anders dan bij de tamleijk onschuldige Zwarte Pieten of kerstbomen-tradities is die van het vuurwerk door de jaren heen ontwikkeld tot een fenomeen dat echt niet meer kan naar mijn mening. Alleen al de dampen die worden veroorzaakt zijn net zo omvangrijk als een maand lang verkeer in een grote stad. En dan maar mekkeren over milieuzones. Maar geen verbod op dit soort vervuiling. Traditie of niet, ik vind deze in de huidige tijd niet meer kunnen. We zijn het eens!!

  Geliked door 1 persoon

 28. gemma1952 zegt:

  Ik houd mij ook vast aan tradities. Komt denkt ik door mijn pensioengerechtigde leeftijd 65.

  Like

 29. Mack zegt:

  Van mij ook, maar ik heb makkelijk praten, ik hou niet van vuurwerk. Ze moeten natuurlijk niet aan tradities komen die ik wel leuk vind.

  Geliked door 1 persoon

 30. Menck zegt:

  Het publiek juicht een vuurwerk toe, maar geen zonsopgang. Verdomde jammer.

  Geliked door 1 persoon

 31. Spontanity zegt:

  Ik vind vuurwerk wel leuk hoor.
  Maar ook alleen maar om naar te kijken.
  Onverwachtse knallen vind ik doodeng, de rotzooi die niet opgeruimd wordt is mij een doorn in het oog.

  Geliked door 1 persoon

 32. Oudmaarnietversleten zegt:

  Zo met je eens, al die ongelukken niet te vergeten, en wat een geld is ermee naar de knoppen waar ze beter iets goeds mee kunnen doen. Daarbij de vernielingen die er in de nacht wordt verricht. Van mij mag die traditie ook zo snel mogelijk weg.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.