Co de Rood …

Een Rotterdamse oma wordt door haar kleindochter gevraagd waarom zij zo vaak in het nieuws genoemd wordt. Oma heet voluit Co de Rood. Code Rood voor een storm krijgt dan opeens een andere betekenis.

Ik wil het hier over gebeurtenissen bij echte stormen hebben.

Tijdens een vergaderdag stormt het door het hele land. Het hele team zit met deskundigen verspreidt door het schoolgebouw. Wanneer ik uit mijn vergadering kom krijg ik te horen dat Monique op mij heeft gewacht. Zij brengt mij naar huis. Alle treinen zijn uitgevallen vanwege stormschade. maar iedereen wordt gewoon door een collega naar huis gebracht.

Op een andere school ontdek ik dat de meeste leerlingen uit de buurt komen. Lopend of op de fiets gaan alle leerlingen na schooltijd naar huis. Het ene groepje met een flinke tegenwind. Het andere groepje laat zich gewoon door de afzwakkende storm meewaaien.

Een enkeling wordt door een ouder opgehaald. Een klasgenootje uit de buurt wordt dan spontaan meegenomen. Een klein groepje blijft achter op school. Een voor een wordt de schooltelefoon gebruikt, geen beltegoed, mobieltje vergeten.

Dat ouders opeens onbereikbaar zijn vind ik vreemd. Maar het meest verbazingwekkende vind ik dat er ook ouders zijn die geen hulp aanbieden.

Het kind blijft dan vertwijfeld naar de telefoon staren. En kijkt daarna hulpeloos naar een van ons.

De grootste praatjesmaker lost het uiteindelijk helemaal op. Tijdens de lessen is Paul een onrustmaker. Maar nu laat hij zien dat zijn hart op de juiste plek zit. Hij belt zijn vader op. Hij beschrijft het probleem. En vader sluit zijn winkel en rijdt naar de school. De achterblijvers worden door hem meegenomen. En elk kind wordt naar zijn eigen huis gebracht.

Oma, Co de Rood, heeft alles voor haar kleinkinderen over. Maar volgens mij moet elke ouder voor de eigen kinderen overhebben. Code Rood voor een storm of niet.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Co de Rood …

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dat kan je , je toch niet voorstellen dat er ouders zijn die zich dan niet om hun eigen kinderen bekommeren 😦
  en het aan anderen overlaten , goed werk van die onruststoker en zijn vader , klasse 🙂

  fijn weekend groet

  Liked by 1 persoon

 2. Grappige naam, mooie levensles op het eind.

  Liked by 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Precies, zo is het. Instemmende groet.

  Liked by 1 persoon

 4. Villasappho zegt:

  Ja of je hebt werk zoals ik en kan niet weg.

  Like

 5. fietszwerver zegt:

  ja Rob , dat lange weekend bevalt mij steeds meer 🙂
  jij spreekt van kouder weer , nu dan denk ik nog wel eens aan m’n oud collega’s als die bij nacht en ontij de vliegtuigen moeten gaan de-icen bbbrrrr

  opgewekte groet

  Like

 6. Voor mij niet te begrijpen dat er ouders zijn, die hun kinderen dan aan hun lot overlaten.

  Liked by 2 people

 7. Harrij Smit zegt:

  Zou vanzelfsprekend moeten zijn, ja.

  Liked by 2 people

 8. KnutzEls zegt:

  Ja, onbegrijpelijk… arme kinderen. Maar ja, ik heb wel eens een vader horen zeggen dat zijn zoon maar moest leren hoe hard het leven was en hem in storm en regen vele kilometers naar huis liet fietsen. Zelf stapte hij in een dikke auto…. zelfs het OV vond hij te ongemakkelijk…

  Liked by 1 persoon

 9. Anuscka zegt:

  Niet te geloven hoe laconiek sommige ouders zijn… Mooi dat juist zo’n onruststoker er eentje blijkt te zijn met het hart op de goede plek.

  Liked by 1 persoon

 10. Suskeblogt zegt:

  Het is meer en meer ieder voor zich. Gelukkig zijn er nog mensen met het hart op de juiste plaats.

  Liked by 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Ik zou me als ouder schamen om mijn kind daar te laten staan.

  Liked by 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Vervelend. Maar ja, je hebt mensen en mensen….

  Liked by 1 persoon

 13. Spontanity zegt:

  Het gebeurt.
  Gelukkig zelf nooit meegemaakt en ook mijn kinderen niet.

  Liked by 1 persoon

 14. Kakel zegt:

  Mijn ouders hadden vroeg nooit tijd voor mijn broertje en mij. Zodoende moesten we alles zelf oplossen. We zijn er niet slechter van geworden maar leuk was anders.
  Lief dat collega’s klaar stonden om andere collega’s naar huis te brengen. En dat de grootste onruststoker zijn vader om hulp vroeg. Op zo’n manier brengt natuurgeweld de mensen dichter bij elkaar.
  Lieve groet

  Liked by 1 persoon

 15. gewoonanneke zegt:

  Wij organiseren ieder jaar een huttendorp dan vragen we of de ouders indien nodig thuis zijn en waar bereikbaar als ze een nachtje mogen blijven slapen of bij calamiteiten. Is al regelmatig gebeurt als kind het ’s nachts opeens niet meer durfde of misselijk van het snoepen of zo was en we haar/hem thuisbrachten dat ouders niet thuis of bereikbaar waren. Ik snap dat echt niet hoor.

  Liked by 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Als ik soms lees dat er nog steeds kinderen zijn die zonder ontbijt naar school komen verbaast me dit niks. Sociaal zijn is dus ook richting hen die het minder hebben. En sommige kinderen hebben het thuis minder dan anderen. Daarbij is dit wat jij beschrijft een goed voorbeeld van het idee. Laten anderen dan even zorgen dat alles goed komt. Ik kom uit een tijd dat armoede bij sommige gezinnen nog min of meer normaal was. Men keek naar elkaar om. Hulp kwam van school of de kerk waar nodig. In de huidige tijd zou dat de altijd over maatschappij en sociaal denken sprekenden wellicht eens tot daden en wat minder tot woorden over…moeten doen neigen. Wellicht morgen beginnen??

  Liked by 1 persoon

 17. Rebbeltje zegt:

  Hoi Rob
  Passende naam bij je blog…Co de Rood hihi
  Kan me er wel iets bij voorstellen met werkende ouders maar overal is een oplossing voor en ook wij mogen dan regelmatig inspringen 😉
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 18. bentenge zegt:

  Heel mooi van de papa van de Paul. Enne, I couldn’t agree more. Onze dochter is mijn alles. Ze gaat tot ze helemaal op eigen benen staat voor alles.

  Liked by 1 persoon

 19. pattylaurens zegt:

  Onvoorstelbaar dat mensen geen rekening houden met bepaalde situaties en niet voor hun kinderen iets regelen. En het probleem wordt steeds erger want het gaat vaker stormen in Nederland.

  Liked by 1 persoon

 20. wdfyfe zegt:

  I’m glad everything worked out (eventually.) We only heard about your “Code Red” after it was over.

  Liked by 1 persoon

 21. Anita zegt:

  Have a very Nice week dear
  Kissed

  Liked by 1 persoon

 22. Zilvertje zegt:

  Helden kondigen zich nooit aan, maar zijn er als je ze nodig hebt.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.