Nut of genot

Mijn werk is erg belangrijk voor mij. Soms te belangrijk. Maar daar probeer ik aan te werken.

Tijdens pauzes en na het einde van de schooldag klets ik graag bij met mijn collega’s. Het uitwisselen van belangrijke gegevens over ons werk en de leerlingen hoort daar dan ook bij. Maar waar ik weer erg slecht in ben zijn de standaard personeelsuitjes. Hoewel daar telkens wel een leuk thema voor wordt bedacht. Of dat er soms nieuwe mij onbekende locaties worden bezocht. Ik kan steeds slechter tegen grote mensen massa’s. Mijn gehoorprobleem heeft daar nu misschien iets mee te maken. Maar het verplicht aanwezig zijn bij personeelsbijeenkomsten vind ik gewoon vervelend.

Onverwachte ontmoetingen met vrienden daar geniet ik weer wel van. Feestjes of grotere groepen vind ik dan minder vervelend. Niet alles hoor of versta ik. Maar een enkele opmerking over mijn doof worden helpt ook.

Nut of genot het lijkt op elkaar maar is tegelijkertijd iets heel anders. Nutsvrienden zijn goede collega’s. Tijdens het werk heb ik het goed met ze. En in de weekenden of vakanties zie ik deze goede mensen niet. Genotsvrienden zijn de mensen die ik heb uitgekozen. Ik werk met veel plezier met hen, maar tijdens mijn vrije tijd kies ik voor anderen.

Nutsvrienden of genotsvrienden, ik heb ze allebei nodig. Maar niet tegelijkertijd.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

30 reacties op Nut of genot

 1. De paragraaf over personeelsuitjes (inclusief de gehoorproblemen) kon door mij zijn geschreven. Ook ik ontzie die al de pest.

  Liked by 2 people

 2. Matroos Beek zegt:

  Ook ik herken mijzelf hierin. Je bent niet alleen Rob. Hartelijke groet.

  Liked by 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja goede collega’s zijn goed , maakt het werk ook leuker
  en soms is een gezamenlijk uitje of feestje ook wel leuk , maar ik hoef ook geen grote mensen massa’s en al de herrie
  zijn er niet van die gehoorapparaatjes die speciaal voor die drukke gelegenheden zijn gemaakt ? , dacht zoiets wel eens gelezen te hebben

  opgewekte groet

  Liked by 1 persoon

 4. eltjedoddema zegt:

  soamen
  op n kloetje
  beleef ik
  ook nait
  as n toetje

  Liked by 3 people

 5. Heel begrijpelijk.. mijn collega’s waren ook mijn vrienden niet. Hoewel een gezellig samenzijn buiten werk vaak geel vernieuwend was en werkte!

  Liked by 2 people

 6. Sjoerd zegt:

  Ik heb er ook een hekel aan sinds mijn oren de geest aan het geven zijn en ik met twee oortjes in rondloop.

  Liked by 2 people

 7. fialas zegt:

  Vroeger probeerde ik in een wir-war van conversatie ook altijd een duit in het zakje te doen. sinds ik al die herrie door elkaar niet meer zo goed kan volgen beperk ik mij tot glimlachen. Men vindt mij nu veel aardiger dan vroeger.

  Liked by 3 people

 8. Rebbeltje zegt:

  Wat je hier beschrijft geld ook voor internet (vrienden)
  Gezellig om samen te bloggen en de diversiteit aan blogjes te lezen…maar ontmoeten of samen een weekend doorbrengen doe ik ook liever met echte vrienden en fam.
  Groetjes

  Liked by 3 people

 9. HesterLeyNel zegt:

  Ek stem saam met jou, Rob, ek haar dit ook om aan sulke verpligte uitstappies deel te neem. Soms dink ek dis ook maar goed dat ek nie alles kan hoor nie, want die helfte van die besprekings interesseer my glad nie. As dit regtig belangrik is, stuur vir my ’n e-mail; ek hou van stilte.

  Liked by 2 people

 10. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  velen kijken al uit naar het schaatsen op natuur ijs , en op ondergelopen land zal dat er ook wel van komen , maar echte toertochten , nee dat zit er volgens mij nog niet in
  fijne avond groet

  Like

 11. Bertie zegt:

  Herkenbaar, ooit voelde ik het ook zo. Voordat dat doofte echt toesloeg verstond ik in grote gezelschappen al haast niemand meer.

  Liked by 2 people

 12. Suskeblogt zegt:

  Ik heb nog een goed gehoor, maar voor de rest ontzie ik ook die verplichte uitjes met collega’s. Gelukkig heb ik daar op mijn huidig werk geen last van.

  Liked by 1 persoon

 13. Ek sê Altyd … ek doen nie mense nie wat beteken dat groot groe4pe mens nie vir my is nie.

  Liked by 2 people

 14. Michel zegt:

  Ik herken dat. Sociaal contact is prima, maar niet altijd en niet iedereen tegelijk. Ook best vermoeiend, vooral als je gehoor niet al te best is.

  Liked by 2 people

 15. Kakel zegt:

  Ik ben ooit één keer naar een bankfeest geweest maar daarna nooit meer. Echt vreselijk vond ik het! Ik kan ook niet tegen grote groepen mensen voornamelijk omdat ik het qua energie niet aankan. Wel jammer dat je slechte gehoor het leven lastiger maakt voor je.
  Warme groet.

  Liked by 2 people

 16. wdfyfe zegt:

  I find it quite pleasant to have “selective’ hearing.

  Liked by 3 people

 17. cat zegt:

  Have absolutely no idea what you are talking about, friend Rob, but no matter … cuz all that matters is that we are still standing, hmmm ? … anyway … Winter is terribly cruel to us here this year … so me is dreaming of the ocean more than ever … booked a flight to Mexico come March … smiles … Love, cat.

  Liked by 1 persoon

 18. Anuscka zegt:

  Ik kan je helemaal volgen Rob… massale bijeenkomsten en ‘verplichte’ personeelsuitjes zijn aan mij ook niet besteed. Bij dat soort bijeenkomsten versta ik mijn gesprekspartners ook niet, en dat maakt ook nog eens onzeker. Wegblijven dus, en proberen de rust (waarin jij denk ik ook nog wel gewoon goed hoort) zoveel mogelijk op te zoeken.

  Liked by 1 persoon

 19. Zilvertje zegt:

  Oh, vreselijk die uitjes van school hoe goed bedoeld ook, collegae dronken zien enz, vreselijk en die sfeer, maar op school vond ik ze leuk, maar dan hadden ze ook nog niks op. Naar van je gehoor. Zeker met lesgeven, gaat dat wel?

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Vooral voor de leerlingen is mijn doof zijn vervelend. Te vaak moeten zij iets herhalen.
   Persoonlijke dingen worden vooral gefluisterd en dat is mijn doof zijn erg storend.

   Met een beetje humor en zelfspot probeer ik het zelf en naar de leerlingen te relativeren.

   Er is een hoorapparaat in de maak. Misschien dat het helpt?

   De meest schaamtevolle momenten ontstaan inderdaad door verkeerd / teveel drank misbruik.

   Vriendelijke groet,

   Liked by 2 people

 20. meninggever zegt:

  Werk levert over het algemeen verplichtingen op. Zoals leuk samen een feestje vieren of zo. Thuis maak ik die feestjes gezellig, op de diverse werkplakken deed ik mee. Niet vrijwillig. Ook de verplichte ‘Bosdagen’ die ik als onderdeel van MT’s nog wel eens meemaakte, met verplichte overnachting vanwege de ‘teambuilding’ vond ik een crime. Nee, met vrienden deed en doe ik dat graag. Maar met collegae??

  Liked by 1 persoon

 21. fietszwerver zegt:

  dit weer is gezond weer Rob , en nee echt koud is het niet 🙂
  fijne avond groet

  Like

 22. Patty zegt:

  Toch vond ik het ook altijd leuk, om collega’s op een andere manier te leren kennen en vond ik het wel ook bijdragen aan teambuilding. Dus skip niet alle uitjes 😉
  Nu ik langzaamaan richting vijftig ga, merk ik dat drukke omgevingen mij ook steeds minder bekoren. Wellicht ook omdat we nu besefffen hoe belangrijk onthaasten is?
  XxX

  Liked by 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Onze personeelsuitjes zijn altijd wel heel gezellig dus ook genotsuitjes en helemaal op vrijwillige basis om wel of niet mee te gaan. Maar je moet wel een keuze er in hebben. Geniet van je genotsuitjes.

  Liked by 1 persoon

 24. bentenge zegt:

  Ik denk dat dat (nut/genot) relatief standaard is hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.