Banh chung bij Tet

Banh chung is een mysterieus vierkant pakketje dat bij Tet, het Vietnamees Nieuwjaar, hoort. Het is een koek van kleefrijst gevuld met mungbonen, mager varkensvlees en stukjes spek. De koek is gewikkeld in bananen- en/of bamboeblad en vastgebonden met touw.

Het gerecht zou ontworpen zijn door Tiet Lieu, de jongste zoon van keizer Hung Vuong VI, die daarmee de troonopvolging kreeg. De koning vroeg zijn zonen hem het meest speciale gerecht te presenteren om als offer aan de voorouders te schenken en dat tegelijkertijd zijn smaak kon behagen. De zoon met het beste ontwerp zou zijn troonopvolger worden.

Het bananenblad geeft de kleefrijst weliswaar een aparte aroma en de kleverige substantie is zeker lekker. Banh chung is vooral Vietnamese traditie tijdens de nieuwjaarsdagen. De vierkante pakketjes rusten tijdens de feestdagen op het familiealtaar dat in elk Vietnamese huiskamer aanwezig is. Banh chung wordt besteld bij speciaalzaken of is een cadeau van familie en vrienden.

Bánh tét is de ronde variant uit het midden en Zuiden van Vietnam.

Niet alleen omdat het gerecht 12 uur in bouillon wordt gekookt is het een bewerkelijk recept. Toch levert het tijdens het nieuwjaar een prettige bijverdienste op voor de makers.

 

Ik wens iedereen een mooi en smakelijk Vietnamees Nieuwjaar!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk, Vietnam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Banh chung bij Tet

  1. shivatje zegt:

    Dit is lekker 🙂

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    lijkt wel lekker te zijn als ik dat zo lees en het zal dan volgens mij ook wel het hele jaar te krijgen zijn , toch
    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Sjoerd zegt:

    Nooit van gehoord… je maakt me nieuwsgierig.

    Geliked door 2 people

  4. Ook voor jullie een gelukkig nieuwjaar!

    Geliked door 2 people

  5. bentenge zegt:

    Sjonge. Interessant. Mungbonen, geen idee. Er zijn culturen waar ik niets van weet blijkbaar. Van tet en tiet daarentegen 🙂 Hehe. TGIF.

    Geliked door 2 people

  6. Bertie zegt:

    Nooit van gehoord maar is er erg veel wat vreemd voor ons is.
    Jij ook een gelukkig nieuwjaar, een Nederlandse. 🙂

    Geliked door 2 people

  7. Suskeblogt zegt:

    Dat wil ik wel eens proeven.

    Geliked door 2 people

  8. Villasappho zegt:

    Het klinkt best lekker maar ik ken het niet.

    Geliked door 2 people

  9. Kakel zegt:

    Nog nooit van gehoord. Inderdaad bewerkelijk als de bouillon al 12 uur moet trekken. Daardoor smaakt het vast lekkerder!

    Geliked door 2 people

  10. wdfyfe zegt:

    Happy New Year to you. I’m told by my Chinese friends it’s the Year of the Dog.

    Geliked door 1 persoon

  11. ik kom er meteen aan, ik wil dit ook eens proeven!

    Geliked door 1 persoon

  12. meninggever zegt:

    Ik heb eigenlijk net het bij ons meer gebruikelijke Nieuwjaar verwerkt. Intussen weet ik nog wel dat er ooit in de Vietnamoorlog een Tet-offensief plaatsvond door de Viet Kong. Maar dat zal voor velen wel vergeten zijn…

    Geliked door 1 persoon

  13. Anita zegt:

    Have a very Nice sunday dear

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.