Doof ……

Door een chronische voorhoofdsholteontsteking kreeg ik last van mijn gehoor. Ik hoorde alles twee keer. Maar elk geluid werd ook 10 keer zo hard. Met een nieuwe en sterkere medicatie zijn mijn voorhoofdsholtes leger en schoner geworden. Maar mijn gehoor is vanaf die tijd langzaam achteruit gegaan.

Stilte was wat ik ben gaan zoeken. Schoollawaai hoort nu eenmaal bij mijn werk. Maar buiten mijn werk ben ik steeds meer de stilte gaan zoeken.

Geleidelijke doof worden blijft lastig. Mijn bril draag ik al van klein af aan. Met mijn slechte zicht heb ik leren leven. Mijn doof worden is uiteindelijk een moeilijker proces. Praten en luisteren is een groot deel van mijn werk. Maar voortdurend moeten vragen: “Wat zegje?”, is een vervelend iets.  

Leerlingen en collega’s hebben dit tot nu toe van mij geaccepteerd.

Na verschillende onderzoeken heb ik nu voor een oor een hoorapparaat. Direct met het aanmeten hoorde ik weer allerlei verdwenen geluiden. Het tikken van een klok. Het schuren van mijn kleding over mijn huid bij het aankleden. Het gefluister van mijn leidinggevende Tineke en het gemurmel van mijn collega Bob.

Het indoen van mijn hoorapparaat ’s morgens gaat nog onhandig. Met mijn bril ben ik veel handiger. Maar ik hoor weer alle geluiden. En nog fijner ik versta wat er gezegd wordt om mij heen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

50 reacties op Doof ……

 1. HesterLeyNel zegt:

  Ek is bly vir jou Rob. Ons maak almal staat op ons sintuie om voluit te leef, al is dit soms met ’n bietjie hulp. Ek is so blind soos ’n mol sonder my bril en vind dit baie irriterend; my bril is my beste vriend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Een vervelend probleem Rob. Gelukkig zijn er de hulpmiddelen. Fijn dat je nu alles weer klaar en duidelijk kan horen. Ik draag nu bijna een jaar constant een bril. Dat was even wennen, maar nu vergeet ik hem soms af te zetten tijdens de nacht…
  Meelevende groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf heb ik al jaren last van een vervelende tinnitus. Het toeval wil dat ik er gisteren zodanig veel last van had dat ik op één oor bijna niet meer hoorde. Griezelig, echt griezelig zoiets. Blij te lezen dat er oplossingen bestaan die ook helpen. Maar begrijp ik dan goed dat je weer kunt horen als iemand een scheet laat in je klas?

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ben blij voor je dat er van die goede oplossingen zijn , en de handigheid met het indoen van dat apparaatje zal iedere keer makkelijker gaan
  als je het op je neus wilt zetten is het tijd om je zorgen te maken

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 5. shivatje zegt:

  Dat is niet leuk doof worden. Hier staat men wel al verder in dan met onze ogen. Zodat men een hoorapparaat kan gaan gebruiken. En laat het nog wat onhandig zijn Rob je kan toch weer beter horen als ervoor.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Dit herken ik. Doof worden is lastig, bij ons is een familieprobleem. Hulpmiddelen maken niet àlles goed maar wel veel. Helpt ook enigszins tegen tinnitus.

  Geliked door 1 persoon

 7. Leo zegt:

  Net als aan een 👓 bril…..je went aan een gehoor apparaat……succes.🎼

  Geliked door 1 persoon

 8. ms zegt:

  Nog even en het indoen gaat even vlot als je bril. Ik doe ze van de hele dag dan ook niet meer uit.

  Geliked door 1 persoon

 9. eltjedoddema zegt:

  Bie mie is ain oor “hoog-frekwentsie-doof”. Dat is t ook oor mit n konstante giergeluud.
  Sinds ik nait meer waark is de tinitus aan t aandere oor verdwenen en dat geldt ook veur de ménière aanvallen……….

  Geliked door 1 persoon

 10. Min of Meer zegt:

  Fijn dat je nu we iets beter hoort. Zoals je wellicht weet heb ik sinds de zomer apparaatjes aan beide kanten, dolblij ben ik.
  Het is natuurlijk geen oplossing voor de tinnitus. Maar ik probeer dat naast me neer te leggen. En merk ook wel dat de tinnitus erger is als ik erg moe ben dus t werkt ook als waarschuwingsignaal.
  Tip: sinds ik een netipot gebruik om mijn neus te spoelen krijgt de voorhoofdsholte-ontsteking bij mij geen kans meer. Ik gebruik er een van het merk rhino horn.
  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 11. Heel lastig zo’n kwaal, zeker voor je werk! Ik heb wel eens gedacht wat zou erger zijn, blind worden of doof worden.. lijkt me allebei verschrikkelijk. Mooi dat er in ieder geval iets verbetering is door de hoormiddelen van tegenwoordig!

  Geliked door 1 persoon

 12. omabaard zegt:

  Fijn dat het bestaat. Een bril is al langer goed ingeburgerd. Lesgeven met hoorapparaat geeft voor- en nadelen :-). Gun jezelf de tijd om te wennen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Harrij Smit zegt:

  Nu ‘hoor’ je er ook wat geluiden betreft weer helemaal bij. Fijn voor je!

  Geliked door 1 persoon

 14. Problemen met je gehoor, is erg vervelen Rob, het gaat ook ten koste van je sociale contacten, je gaat je steeds meer terugtrekken. Zelf ben ik aan één oor doof, alles is daar operatief uit verwijderd.

  Geliked door 1 persoon

 15. Koen zegt:

  Het gaat nog goed. Heel af en toe grijp ik naar een brilletje als het relatief donker is en ik getalletjes niet goed kan lezen. Horen gaat langzaam achteruit. Niet bij 1 op 1 – dat gaat nog goed. Maar in groter gezelschap – met veel omgevingsgeluid – hoor ik beduidend slechter dan vroeger. Succes met jouw nieuwe hulpmiddel.

  Geliked door 1 persoon

 16. perdebytjie zegt:

  Ek het ook gehoorvelies en kan my indink in jou situasie, Rob. Gelukkig vir die gehoorapparaat.

  Geliked door 2 people

 17. Fijn dat een hoorapparaat bij jou het gewenste effect heeft. Ik begrijp precies waar je het over hebt voor zowel ogen als oren. En het zal idd wel wennen, zo gaat dat meestal.

  Geliked door 1 persoon

 18. Sjoerd zegt:

  Ik heb twee hoorapparaten, als ik die uitdoe wordt het wel heel erg stil om me heen. Ik draag ze nu net iets meer dan een jaar, het is een uitkomst.

  Geliked door 1 persoon

 19. zem zegt:

  Wat zul je verrast zijn nu je merkt, hoeveel geluiden er zijn. Wind, vogeltjes..
  Maar op school is het natuurlijk heel fijn om alles weer te kunnen horen.
  Het zal nog wel even wennen zijn, die apparaatjes in je oren, ik merk het bij mijn echtgenoot.
  Hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 20. De moderne gehoorapparaten kunnen tegenwoordig gelukkig veel gehoorproblemen helpen oplossen. Het lijkt me afschuwelijk om doof te worden of te zijn, om te beginnen vanwege de communicatieproblemen die dit met zich meebrengt, maar ook vanwege het gemis aan allerlei alledaagse geluiden en b.v. muziek.

  Geliked door 1 persoon

 21. Klinkt zeer bekend in de oren. Dank voor de tip

  Geliked door 2 people

 22. willy zegt:

  heel vervelend is dit

  hopelijk brengt het gehoorapparaat een blijvende oplossing

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 23. Hans aka Het Blauwe Mannetje zegt:

  Dan moet je je apparaat niet vergeten in te doen ’s morgens Rob.

  Geliked door 1 persoon

 24. Kakel zegt:

  Het is vast een kwestie van wennen om je gehoorapparaat in te doen. Jammer dat je ‘m nodig hebt, maar als je er goed mee kunt horen, is dat veel waard.
  Mijn oma heeft als kind middenoorontsteking gehad (nooit behandeld, geen geld) en heeft daar ernstige doofheid aan overgehouden. Wat me vooral trof was dat ze zich in gezelschap zo eenzaam voelde omdat ze niemand kon verstaan. Ik ben blij dat je weer beter kunt horen.
  Fijn weekend, Rob!

  Geliked door 2 people

 25. fietszwerver zegt:

  zo het bij jou wennen is aan het muziek en andere mooie geluiden
  zo zal ik moeten wennen aan het niet drinken van pinten 🙂
  las verbaasde groet , nu ik moet echt wat aan het buikje doen en het gewicht pppfffttt
  alvast fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 26. Nannie zegt:

  Nou Rob dit klinkt me zeer bekend in de oren want ik draag al sinds 2005 gehoortoestelletjes en draag een bril vanaf mijn zevende jaar. Ik kan echt niet zonder deze hulpstukken en ben gewoon dankbaar dat ik ze kon aanschaffen, helaas hoor ik nog steeds niet gemakkelijk in een omgeving met veel door elkaar pratende mensen. Jij wel ?

  Geliked door 1 persoon

 27. Vervelende kwaal maar gelukkig biedt het hoorapparaatje soelaas

  Geliked door 1 persoon

 28. Dick zegt:

  Ik heb gezien de opdringerige reclame-campagnes zo af en toe de indruk dat we inmiddels allemaal aan een gehoorapparaatje zouden moeten omdat het nu eenmaal een behoorlijk lucratieve industrie is geworden. Toch fijn voor jou (en vele anderen) dat er zogezegd weer een wereld voor je opengaat of openblijft in de zin dat je weer een normaal gesprek kunt voeren zonder al te veel onderbreking.
  Als de familiegeschiedenis een indicator is maak ik ook een goeie kans me te zijner tijd gewonnen te moeten geven aan de audicien.
  Voorlopig hou ik het maar even bij m’n tinnitus waarmee te leven valt en zonder leesbrilletje kom ik echt niet ver meer.

  Geliked door 1 persoon

 29. matroos zegt:

  Fijn om te horen! succes met je gehoorhulpje.

  Geliked door 1 persoon

 30. djaktief zegt:

  Hi Rob,

  Al sinds mijn puberteit draag ik gehoorapparaten. Ik kreeg er pas vrede mee toen ik me realiseerde dat ik kon horen ipv volledig doof was (ik had de film ‘children of a lesser God gezien’). Het is wel zo dat een gehoorapparaat een totaal ander hulpmiddel is als een bril. Het is veel lastiger daaraan te wennen, zeker als je het pas op latere leeftijd krijgt. Een brilleglas kan precies versterken wat je nodig hebt, bij een gehoorapparaat is dat misschien na lang instellen tot bij benadering mogelijk. Je staat er positief in ondanks de ongemakken. Chapeau!

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

 31. EJW zegt:

  Gelukkig kun je weer goed horen dankzij de techniek van de digitale hoorapparaten. Volgens mij gaat er nu een wereld voor je open

  Geliked door 1 persoon

 32. gewoonanneke zegt:

  Lastig inderdaad om niet goed te kunnen horen. Ik had dat ooit na mijn oren uit te hebben laten spuiten dat ik opeens weer mensen hoorde lopen. Was zo doof geworden langzamerhand zonder er erg in te hebben. Fijn dat er tegenwoordig van die goede gehoorapparaten zijn die maken je wereld weer anders.

  Geliked door 1 persoon

 33. Michel zegt:

  Erg vervelend. Ik heb sinds zaterdag een piep in mijn oren door te harde muziek afgelopen zaterdag (oordoppen vergeten) maar dat is maar een kleinigheid vergeleken met jou. Gelukkig dat je nu beter kunt horen door het apparaat.

  Geliked door 1 persoon

 34. wdfyfe zegt:

  For now I will continue with my “selective” hearing but I can see a hearing aid on the horizon.

  Geliked door 1 persoon

 35. Wolf zegt:

  Ik herinner me een demonstratie van een gehoorapparaten-leverancier, toen ik nog bij een zorgverzekeraar werkte. Met de toenmalige apparaten hoorde je ALLES op hetzelfde geluidsniveau. Dus het lepeltje in de koffie, alle stemmen, de vogels buiten. Niets was voor of achter.
  Ik hoop dat je zo ’n geweldig modern apparaat hebt. Hoe dan ook, super dat je weer “gewoon” kan luisteren.

  Geliked door 1 persoon

 36. Annette zegt:

  Fijn dat het helpt. Ik draag ze al heel lang.
  Een hartelijke groet,
  Annette

  Geliked door 1 persoon

 37. Mijn oudste broer had hetzelfde verloop, met uiteindelijk gehele doofheid…
  Hij had gehoorapparaten, maar àls hij stilte wilde, deed ie ze uit en was voor niemand meer ‘bereikbaar’ … Ook een manier …
  Voor jou fijner dat je wèl weer goed hoort !
  Groetjes uit het zuiden, hanny

  Geliked door 1 persoon

 38. afwaswater zegt:

  Ik ben blij voor je te lezen dat het werkt en je weer allerlei geluiden kunt horen. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 39. Patty zegt:

  Wat fijn voor je! Het zal in het begin ook heel vermoeiend zijn. Ik herinner dat nog van mijn moeder, die was de eerste weken s’avonds bekaf. Maar echt, wat zal het heerlijk zijn weer meer te kunnen horen! Zo blij voor je.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 40. meninggever zegt:

  De klachten komen met de jaren. En ik vrees dat we op termijn nog heel wat meer gehoorbeschadigingen mee gaan maken door een generatie of wat die meent dat hard ook echt hard moet zijn of staan. Net zoals ik vroeger dacht dat het krijsende geluid van een binnenrijdende passagiersjet best kon worden beluisterd zonder vingers in de oren of gehoorbeschermers. Stond stoer…Maar o wee als dat schade veroorzaakte…Gelukkig nu nog niet…maar toch…

  Geliked door 1 persoon

 41. An Tonia zegt:

  Dag Rob, wat ontzettend vervelend voor je… ik hoop, dat het nog goed zal komen. Lichamelijke gebreken krijgen is confronterend en naar. Mijn evenwichtsorgaan is van slag (ook een oor-kwestie) en ik werd daar behoorlijk onzeker van. Ik wens je beterschap en sterkte en ik wens je veel fijne mooie lentegeluiden. An.

  Geliked door 1 persoon

 42. Hadassa Goldberg zegt:

  Hoi Rob,

  ja… dat herken ik!
  Ik ben heel blij met mijn hoorapparaten. Het eerste wat ik doe, als ik ben opgestaan is mijn apparaatjes indoen.
  Ik wil alles horen…
  En het fijnste is, dat ik nu overal bij betrokken ben.
  Ik sta er niet meer buiten.

  Concerten gaan ook prima.
  Alleen films staan zo nu en dan te hard.
  Dan zet ik ze gewoon uit…

  Groet van Dasja

  http://sterrenlied.blogspot.nl/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.