Voor paal staan …

Bij het ontstaan van de Stadsdelen in Amsterdam ontstonden er nieuwe Koninkrijkjes. De almachtige dienst Publieke Werken werd aan kleinere en mindere zetbazen gegeven. Zonder overzicht ontstonden er vreemde situaties. Nu de stadsdelen weer zijn verdwenen komen de meest bizarre dingen te voor schijn.

Op de Dam is daar en voorbeeld van te zien. De mooi ontworpen lantaarnpalen blijken moeilijk te repareren en/of te vervangen. Een ratjetoe van vervangende lichtpalen moet ons Nationale Monument nu verlichten.

Een inventarisatie van soorten, maten en type straatverlichting in heel Amsterdam blijkt de 200 te benaderen. In 2017 werden er 196 internationaal erkende landen geteld. Alsof er voor elk land ergens in Amsterdam een licht brandt? Vreemd genoeg verdwijnen er ook steeds meer originele antieke lantaarnpalen.

Mijn begin alinea is misschien ietwat scherp geformuleerd. Maar handhaving van oorspronkelijke lantaarns binnen de grachtengordel lijkt mij een goed idee. Het mooie van de Amsterdamse grachten zit hem in mijn ogen in veel kleine details. Moderne frivoliteiten en opzichtige reclameverlichtingen horen daar volgens mij niet bij. Buiten de grachtengordel lijkt mij een efficiënt te onderhouden uniforme straatverlichting de eerste prioriteit. Wellicht zou dit dan ook met een duurzame en energiezuinige lampen kunnen gebeuren?

Het boek van Thomas Rosenbaum beschrijft hoe het huis van een kleine eigenzinnige man naast / voor het Victoria Hotel bij het centraal Station is blijven staan. Ik vraag mij dan af hoelang de onbegrijpelijke keuzen van Stadsdeelwerken en/of de Diensten Beheer Openbare Ruimten nog te zien blijven in Amsterdam.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Publieke_Werken_(roman)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Publieke_Werken_(film)

http://www.onsamsterdam.nl/nieuws/3220-hoe-waar-is-het-verhaal-van-publieke-werken

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Voor paal staan …

 1. bertiebo zegt:

  Wat leuk! Ik kijk altijd naar lantaarns en heb een hele Pinterestpagina vol foto’s die ik in de loop der jaren van lantaarns maakte. Daar zitten heel wat ‘Amsterdammers’ tussen.

  Like

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik vind het schandalig dat er zoveel verschillende mensen over van alles en nog wat gaan , of het allemaal nog ooit goed komt , ik heb er een zwaar hoofd in
  allereerst maar al die vreselijke reclame uitingen verwijderen , en zien dat de originele verlichting terug komt , natuurlijk met duurzame lampen

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Die hebben duidelijk het licht nog niet gezien…

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  De publieke werken die hier in onze straat gebeuren na de aanleg van nieuwe natuur zijn ook een regelrechte ramp. Als je meldt dat de lantaarns het weer eens niet doen, dat de campers illegaal overnachten voor je deur, dat de berm is verzakt, dat de dijk is overwoekerd, dat ze racen door het doodlopend straatje,… dan sturen ze je van het kastje naar de muur en gebeurt er verder niks. Het gebeurt niet alleen in Amsterdam.
  Desondanks ook hier een opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja Rob, het is echt vreselijk. Bovendien vierde de corruptie hoogtij, bijvoorbeeld met het verlenen van parkeervergunningen. Er schijn wel het eea veranderd te zijn , maar daar heb ik geen zicht op.
  Boek van Thomas Rosenboom, Publieke Werken, is een groots boek.

  Like

 6. Suskeblogt zegt:

  Ik ben benieuwd hoe die antieke lantaarnpalen zomaar kunnen verdwijnen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Wij mensen maken er een zooitje van 😉

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Het boek ken ik, het is veelzeggend. De belanghebbenden zouden het verplicht moeten lezen!

  Geliked door 1 persoon

 9. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  vandaag was denk ik de ergste dag met het boren van gaten en het vullen van de spouw , ik kan mij er gelukkig goed van afsluiten , heeft me niet gestoord
  fijne middag groet

  Like

 10. ollieherman zegt:

  Dat doen ze hier in Leiden dan beter. Daar is een model ingevoerd binnen de singels, met een oud model. Daardoor krijg je een grote eenheid in de binnenstad.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Lantaarnpalen.
  Ik weet even geen reactie op dit stukje te geven nu 🙂
  Weet wel dat ze hier dusdanig door de meeuwen …………… dat ze weinig licht meer geven 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  Mooi beschreven! Die stadsdelen waren een wangedrocht ontstaan vanuit de wens om te decentraliseren. Maar door de eigen bestuurslagen en daaronder werkende ambtenarij was het alsof Amsterdam idd bestond uit een optelsom van eilanden die niets met elkaar van doen wilden hebben. Bespottelijk en peperduur systeem dat de burger bepaald niet opleverde waarnaar hij ooit verlangde. Vergunningen werden op persoon afgegeven of geweigerd. In het ene stadsdeel was links denken actueel, in het ander koos men meer voor de liberale aanpak. Hoe bedenk je het. Goed dat de stad weer de touwtjes in handen neemt. En ik ben voor echt ouderwetse straatlantaarns die het altijd doen, LED-verlichting voor het milieu desnoods aangestuurd met zonnecellen. Maar laten we stoppen met al die bestuurslaagjes die zorgen voor nog meer politiek aangestuurde mensen die wel een baan voor een paar jaar gegarandeerd krijgen, maar weinig prestatie leveren voor hun geld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.