Jantje zag eens pruimen hangen …

Ook ik heb als kind eens zonder te betalen snoep gepakt. Ik schaam mij er nu nog voor. Vooral het moment dat ik mijn ouders deze misdaad moest bekennen. Uiteindelijk ben ik toch wel goed terecht gekomen, durf ik nu te zeggen.

Vrijdagmiddag wordt de school gebeld door de Politie. Paul is betrapt bij het meenemen van snoep uit een supermarkt. De vraag is of Louis bij ons op school zit. Paul vertelde dat Louis ook iets met deze diefstal te maken heeft. Na het weekend worden er steeds meer namen genoemd.

Het fijne komt niet boven tafel. Wel zijn er een aantal leerlingen drukker dan normaal.

Poortjes, camera’s, video-opnamen, dna spray’s en extra beveiligers moeten onze maatschappij veiliger maken. Toch vind ik het meer Big Brother is watching us.

Onze leerlingen zijn met de schrik vrij gekomen. Het verhaal vanuit de politiecel wordt even als spannend beluisterd. Toch geloof ik dat deze eenmalige vergissing geen vervolg zal krijgen.

Tegelijkertijd herinner ik mij de gewelddadige dood van een van mijn oud-leerlingen. Die enkeling die toch in het criminele circuit terecht komt treft het nu slecht. Het gedichtje “Jantje zag eens pruimen hangen” weerspiegelt een verloren romantiek. Het geweld van tegenwoordig komt vooral van pubers. Het stelen van een rol snoep is daar niets bij.

De juiste begeleiding en ondersteuning van ontspoorde jeugd heeft meer zin dan een overal aanwezige Big Brother en buitensporige straffen.

https://www.youtube.com/watch?v=-V3R0fiBhWY

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Jantje zag eens pruimen hangen …

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  die rol snoep als ook de appels en peren uit de boomgaard herinner ik mij nog wel
  en brengt mij terug naar wat ik van de week al noemde , het was toen gemoedelijker
  de samenleving is zo enorm verhard , en inderdaad onder de grootste criminelen zitten vele pubers 😦
  begeleiding en ondersteuning noem jij , ik zou als eerste opvoeding willen noemen
  te beginnen met het ” mijn en dijn ”
  wat niet van jouw is blijf te af , of vraagt of je het mag hebben
  . uit

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Michel zegt:

  Je hebt zelfs camera’s in sauna’s hangen, alles wordt gefilmd en vastgelegd want je weet maar nooit 😦 En dan gebeurt het zomaar dat kleine vergrijpen enorm worden opgeblazen. Big Brother indeed!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Ondersteuning is prima.Maar toch…
  Het is niet nieuw, ook welopgevoede kinderen pikten wel eens wat. Bakker en groenteman die in de buurt van onze middelbare school woonden lieten de leerlingen geen seconde uit het oog, begrijpelijk dat ze op de duur naar camera’s grepen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Spontanity zegt:

  Ik heb het zelf nog nooit bewust gedaan.
  Wel eens een keer vroeger er thuis achter komen dat ze in de winkel vergeten waren iets aan te slaan wat ik in het karretje had laten staan maar wel gezegd had dat……!
  Niet mijn fout.

  Geliked door 1 persoon

 5. perdebytjie zegt:

  As Big Brother die enigste manier is, is dit maar waarmee ons moet sit. Hier is dit die “have en have nots” en geen opvoeding gaan dit verbeter nie. Die “have nots” eien hulsef die reg toe om van ander te steel.

  Like

 6. Met die laatste zin van je blog met ik ’t helemaal eens.

  Geliked door 1 persoon

 7. Cruijff zei het al: “elk nadeel heb z’n voordeel” en dat geldt ook voor cameratoezicht.
  Er zouden waarschijnlijk nog meer onopgeloste zaken bij de politie op de plank liggen als er geen cameratoezicht was.
  En natuurlijk heb je gelijk vwb de juiste begeleiding van de “ontspoorde” jeugd. Maar helaas komt er bij sommigen een moment dat allen straffen nog zoden aan de dijk zet.

  Geliked door 1 persoon

 8. bentenge zegt:

  Toch denk ik dat “big(ger) brother” dan nu (en dan denk ik aan mijn thuisbasis) een basisvoorwaarde is om grotere en steeds verder escalerende criminaliteit tegen te gaan. Ik ben het niet zo eens met al dat privacy gedoe. Met het principe wel natuurlijk, maar niet met het gevolg ervan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Helemaal mee eens Rob. Help en ondersteun de ontsporende pubers. Vaak hebben ze thuis al niks om op terug te vallen. Op scholen doet men heel veel voor deze jongeren. Toch is zo’n jongere vaak geneigd om het op te geven als zijn ouders hem/haar hebben opgegeven. Steeds vaker te zien na/tijdens o.a. ‘vechtscheidingen’ of verslavingsproblematieken bij ouder(s).

  Geliked door 1 persoon

 10. An Tonia zegt:

  Pubers hebben liefde, aandacht en duidelijke sturing (en voorbeelden) van sterke volwassenen nodig. Er is licht in elk individu, maar soms is het verduiveld lastig te zien. Groet van An.

  Geliked door 1 persoon

 11. Tja, wie heeft er in zijn jonge jaren nooit een kleine misstap als het pikken van een rolletje drop of iets dergelijks gemaakt …? Ik wel, en ik ben daar nog steeds niet trots op, maar dankzij een goeie opvoeding ben ik uiteindelijk toch ook nog aardig terecht gekomen. Want daar begint het uiteindelijk toch allemaal: opvoeding thuis. Maar helaas ontbreekt het daar nogal eens aan, en dan mag de maatschappij er linksom of rechtsom een oplossing voor zoeken.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Helemaal mee eens..en ik zag geen pruimen hangen maar noten en die waren lekker als je er zo een kan pakken vanaf de andere kant van de heg 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Het zijn niet alleen de pubers. Het is heel de maatschappij die aan het onsporen is. Hopelijk is het nog niet te laat en kunnen we er iets aan doen, te beginnen in eigen huishouden.

  Geliked door 1 persoon

 14. burroholanda zegt:

  Milieu en sociale plaats op de ladder zijn bij ons zo enorm van belang. Vroeger was mijn schooltje helemaal wit. Een vechtpartij kwam in geen 10 jaar voor. Nu is de wijk betaalbaar voor mensen van allerlei afkomst. Gekleurd of wit het maakt geen verschil. Vechten op het plein zien we nu één keer per week. Waar woorden tekort schieten, moeten vuisten de oplossing bieden.
  En inderdaad nu komt de politie wel regelmatig langs.

  Geliked door 1 persoon

 15. Mack zegt:

  Wat zeg je dat netjes, meegenomen uit de supermarkt. Dat doe ik ook wel eens. Zegt mijn vrouw, heb je nog koffie meegenomen?

  Geliked door 1 persoon

 16. gewoonanneke zegt:

  Een moeilijk probleem hoor. Heb vroeger ook wel eens een paar kwartjes minder terug gegeven aan mijn moeder na het boodschappen doen. In een winkel wat gestolen durfde ik gewoon niet haha…. Mijn neefje heeft jeugddetentie gehad en is daar niet echt beter van geworden trouwens…….

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Paul en Louis vast fakenamen om het verhaal niet al te persoonlijk te maken?! In ieder geval is wel duidelijk dat een deel van de jeugd toch meent dat crimineel gedrag moet kunnen en je ook een zekere status geeft. Als je trouwens meent dat die camera’s inbreuk maken op onze privacy moe tik je teleurstellen. De meeste camera’s zijn van dusdanige kwaliteit dat men de evt. daders van misdrijven niet kan herkennen. Dat is het paard achter de wagen dunkt mij…

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  het was inderdaad ff wat waaien in huis 🙂
  maar het modernste glas zit er in

  fijne avond groet

  Like

 19. Villasappho zegt:

  Ben wel ooit beschuldigt. Denk ook niet dat dat per se het begin van ontsporing te zijn. Maar straffen dat moet wel.

  Like

 20. johan corthals zegt:

  “Jantje zag eens pruimen hangen als knikkers o zo klein, pruimen hoeven niet altijd zo groot als eieren te zijn” – hoorde ik Drs.P. ooit eens debiteren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.