Typisch Kleiburg

Vanaf Maandag 26 maart 2018 om ongeveer 19.15 uur kunt u kennismaken met mijn buren van Kleiburg.

Op NPO-2 zendt BNN-Vara in 12 afleveringen ontmoetingen in en rondom Kleiburg uit.

Op doordeweekse dagen zijn alle afleveringen 3 weken lang te bekijken.

De moeite waard!

Er gaat vast een nieuwe wereld voor u open.

Instructeur Philip zag het meteen toen hij uit de metro stapte in de Bijlmer: de flat was nog een verloederde kolos beton vol met grafitti, maar voor sporters met geweldige mogelijkheden.

https://www.npo.nl/typisch-kleiburg/26-03-2018/BV_101387403

Manouschka is in Suriname geboren, op haar negende naar Nederland gekomen, en toen woonde ze een poosje bij haar tante in de oude Kleiburgflat. Vrienden zeggen nog steeds: wonen jullie in De Bijlmer?

https://www.npo.nl/typisch-kleiburg/27-03-2018/BV_101387402

We volgen Joanne en Johannes en hun kinderen, overdag een ‘gewone’ baan, maar ’s avonds wordt er gekookt voor tientallen gasten en is er een bijeenkomst in de kapel.

Kapper Taiwo begon voor een vriendenprijsje in de Afrikaanse kerk mensen te knippen en te scheren. Nu heeft hij z’n eigen zaak in Kleiburg en komen er ook witte bewoners uit de flat.
50 jaar geleden kwamen de bewoners van de Bijlmer overal vandaan, ook in Kleiburg vind je mensen uit alle windstreken. Ook vanuit Nederland is de stap naar Amsterdam-Zuidoost niet vanzelfsprekend.
Kleiburg heeft een vaste schoonmaker: Kwame. Hij komt uit Ghana en was daar een beroemde spits in het nationale voetbalteam. In Europa zou hij het helemaal gaan maken, maar die droom kwam niet uit.

Henk is geboren Surinamer, maar in het café Van Buuren in de flat kookt hij echt Hollands. Zuurkool met vette jus, en vanavond boerenkool met worst.

De Kleiburgers zijn relatieve nieuwkomers in de Bijlmer, maar de wijk zelf bestaat al vijftig jaar. Hier zie je het nieuwe Nederland, zeggen de bewoners.
Henk gaat het liefst vissen in Suriname, maar als dat niet kan rijden hij en z’n zoon naar een zalmforellenvijver in de buurt.
 https://www.npo.nl/typisch-kleiburg/09-04-2018/BV_101387395
In café Van Buuren in de Kleiburgflat is er vanavond een wijnproefavond, helemaal in Franse sferen. Organisator Jan Bart maakt zo reclame voor wijn van kleine wijnboeren uit Frankrijk.
 https://www.npo.nl/typisch-kleiburg/10-04-2018/BV_101387394
Henk was voor een routineonderzoek in het ziekenhuis en kreeg slecht nieuws: een tumor in z’n darm. De tumor is succesvol verwijderd, maar nu moet hij opnieuw naar het ziekenhuis.
Jehtro vertrok drie weken geleden naar Argentinië om de top van de Aconcagua op 7000 meter te bedwingen. En vandaag haalt zijn moeder hem weer op van Schiphol. Is de missie geslaagd?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

26 reacties op Typisch Kleiburg

 1. gewoonanneke zegt:

  Ja dat zijn best leuke series….en ik begrijp dat de Passion dit jaar ook daar afspeelt…. ga je ook nog meelopen ???

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Dank voor de tip!
  Nog een gezellige avond.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Ik hou het in de gaten…

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb zitten kijken en moest direct aan jou denken. Zag ik je nou in het buurtrestaurant binnenkomen? Ik heb de eerdere serie’s uit Breda en Leeuwarden ook gezien en was ook toen onder de indruk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Was ik al van plan te bekijken maar… te laat.. Morgen zoek ik op Uitzending Gemist.

  Geliked door 1 persoon

 6. Er ontgaat mij nog wel eens wat als het om tv gaat, hiervoor ben ik dus ook alweer te laat voor de live-uitzending. ik zal mijn best doen om hem even op te zoeken bij Uitzending Gemist.

  Geliked door 1 persoon

 7. KnutzEls zegt:

  Eerste uitzending gezien. Leuk zo’n beeld van een wijk. Qua flats lijkt het een beetje op Ommoord, ook veel groen. Ga zeker nog verder kijken.

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  mij ontgaat ook veel al het om tv gaat , behalve in de winter het schaatsen en nu weer de voorjaar klassiekers op sporza
  zal proberen het te onthouden – alias ik schrijf het op 🙂

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 9. fialas zegt:

  heb er met grote belangstelling en lichte jaloezie naar gekeken, een verticaal dorp, mooi gezegd!

  Geliked door 1 persoon

 10. Je buren worden BN’ers!

  Geliked door 1 persoon

 11. Suskeblogt zegt:

  Ik ga kijken als er niets tussen komt.
  Dank voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 12. fietszwerver zegt:

  ha die Rob , heb de aflevering terug gezien , dacht dat al die flats tegen de vlakte waren gegaan , heb er een van gekend Frissenstein hebben mijn 2 jongste broers een flat gehad op de bovenste verdieping , ruime flat met een pracht uitzicht toen

  frisse groet

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik lees dit net, maar ga het programma van gisteren zeker terugkijken. En dan een opname instellen voor de hele serie! Dank voor de tip! Ik houd ervan!

  Geliked door 1 persoon

 14. majaer zegt:

  Ik heb dit gemist, maar ga er zeker naar kijken
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 15. Jan Jaap zegt:

  Ik heb het gezien gisteravond. Vriendelijke mensen en heel sociaal. Het zou dus niks voor mij zijn om daar te wonen, want ik ben erg op mezelf.😐

  Geliked door 1 persoon

 16. Rebbeltje zegt:

  Oops gemist 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Hoi Rob,

  leuke tip!
  Ik ga t als serie opnemen… en die van gisteren bij uitzending gemist bekijken.
  Groetjes van Dasja

  Geliked door 1 persoon

 18. Willem zegt:

  Omdat het in jouw blog ter sprake kwam heb ik vanavond gekeken en wist ook meteen weer waarom ik niet van duiven houd. De flats die ze lieten zien deden me denken aan zangkooien waar jonge zangkanaries in opgeleid worden of massale duiventillen. Ik heb me zelfs even afgevraagd wat het probleem is dat mensen hebben met de bio-industrie. De huisvesting in al die galerijflats verschilt niet wezenlijk van een loopstal bij de intensieve veehouderij.
  Kortom, ik vond het een grote droefenis, en dat terwijl er op hetzelfde oppervalk bijna net zoveel huizen met een klein tuintje gebouwd hadden kunnen worden. In plaats van een groot aantal kleine speeltuintjes etc. had er dan een grote centrale speeltuin/park aangelegd moeten worden.
  De regel was, en is nog steeds, hoe hoger het woongebouw, hoe groter de ‘vrije ruimte eromheen. Per saldo levert hoogbouw weinig ruimtewinst op.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bij de sloop van zo’n 10.000 woningen in de Bijlmer Honingraatflats was de opdracht om verdicht terug te bouwen. Er moest 110% aan woningen terug komen. Hoewel er ook stukken park en andere lege plekken bebouwd zijn blijkt nu dat de honingraatflats een zeer effectieve vorm van bebouwen is. Inclusief de extra plekken waar nieuwe woningbouw is gekomen is er maar 80% terug gekomen. Het verlies zit hem vooral in de benodigde extra straten en/of extra parkeerplekken. De nieuwbouwwijken hebben ook veel wateroverlast. De groene ruimten tussen de oorspronkelijke Bijlmerflats werkten als een spons. Het riool en de capaciteit van de polderbemaling kan nu het regenwater niet snel genoeg afvoeren. De omgeving is horizontaal versteend.
   Ik vind jouw vergelijking met duiventillen en loopstallen wel mooi gevonden.
   Maar de rekensom voor het aantal woningen klopt niet.
   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Tijdens mijn studie bouwkunde, inderdaad, al heel lang geleden, hebben we eens aan de hand van de toen geldende bouwvoorschriften uitgerekend wat de echte winst was van hoogbouw tov laagbouw. Er was destijds nog sprake van een monimale woningbreedte van rond 6.5 m. Het exacte getal weet ik niet meer, maar het bleek dat je, in geval van hoogbouw slechts een winst boekte van rond 15% tov laagbouw.
    Later is de minimale woningbreedte nogal verminderd, dus die 85% zal zeker niet naar beneden gegaan zijn. Vooral als je bedenkt dat de ‘moderne’ flatwoningen als regel een groter woonoppervlak hebben dan de jaren ’60 flats.
    Geef het meteen toe, voor geen goud zou ik in zo’n duiventil willen wonen, maar realiseer me ook dat er mensen zijn die er zielsgelukkig in en mee zijn en niet anders zouden willen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.