Uitgesteld pensioen

Geboren in 1956 maakt dat ik met 67 jaar en 3 maanden met pensioen mag gaan. Collega’s gingen mij voor rond hun zestigste verjaardag. Waarbij mij twee dingen opvielen. Een aantal stierf vrij snel na deze leeftijd. Maar een andere groep kwam nog wekelijks even een kop koffie drinken. De uitvaarten vond ik treurig. Vaak werd besproken dat er nog prachtige plannen klaar lagen; mooie reizen, gezellige opa en oma dagen en/of vrije tijd voor verwaarloosde hobby’s. De koffiedrinkers moesten nog leren om met hun verdiende vrije tijd om te gaan.

 Dat laatste leren om te gaan met mijn vrije tijd ben ik nu aan het leren. Volledig werken vind ik niet meer nodig. Met vrijwilligerswerk maak ik nieuwe contacten.
Mijn nieuwe bank, de bloedbank maakt mij nu weer jonger.  Oorspronkelijk mocht ik tot 69 jaar doneren. Deze leeftijd is maar liefst 10 jaar opgehoogd. Nu mag ik tot een dag voor mijn tachtigste verjaardag doneren.
Dit opschuiven van mijn pensioenleeftijd van de bloedbank maakt mij vrolijk. Blijkbaar leven wij nu langer en gezonder. Die tijd wil ik graag besteden aan leuke dingen.
Begrijp mij niet verkeerd. Mijn werk vind ik nog steeds leuk! Maar ik kijk ook uit naar de vrije tijd na mijn werkende leven …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

54 reacties op Uitgesteld pensioen

 1. shivatje zegt:

  Op zeker moment kom je tot inzicht dat het eigenlijk tijd is om het door te geven. Vaak op 67 nu als er niets veranderd mag ik nog op 60 gaan. En daar kijk ik ook naar uit.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Je bent positief ingesteld, daar nag je blij om zijn.
  Het zal je wel lukken de laatste paar werkjaren èn je pensioentijd door te komen op een goede manier.

  Geliked door 2 people

 3. Koen zegt:

  We zijn van hetzelfde bouwjaar dus ook bij mij staat de wekker op 67 en 3 maanden.

  Geliked door 1 persoon

 4. gemma1952 zegt:

  Het toeval wil dat mijn man en ikzelf dit jaar beiden met pensioen gaan. Wij zijn van 1952. Dit betekent met 66 jaar met pensioen gaan. Wij hopen van ganser harte dat voor ons de tijd is gegund om onze vrije tijd goed te besteden. Mijn man heeft er trouwens 50 werkzame jaren opzitten in plaats van 40. Dat is toch wel een hele prestatie. Veel succes met je vrije tijd.

  Geliked door 2 people

 5. Genieten van zoveel mogelijk momenten en activiteiten gedurende je werkzame leven, dat is de kunt zo lang je nog gezond bent. Veel plezier met alles wat je doet!

  Geliked door 1 persoon

 6. omabaard zegt:

  ik ben een jaartje ouder dan jij, Rob, en mocht nog net op 60 gaan. Mijn opvolgers, van jouw leeftijd, gaan op 62. Is er dan zo’n goot verschil tussen Nederland en België??
  Hier trekken ze het geleidelijk op naar 67. ik heb het wel enkel over het onderwijs, daar geldt deze regeling.

  Troost je 🙂 , op pensioen gebeuren ook nog veel boeiende en leerrijke dingen, je mag/moet het alleen zelf invullen.
  Ik hoor niet bij de koffiedrinkers, maar heb wel nog veel vriendencontacten uit mijn ‘vorig leven’, en gelukkig hoor ik (tot nu toe) vooral niet tot die andere groep!!

  Geniet van het jonge pubervolkje om je heen, dat mis ik soms wel.

  Geliked door 2 people

 7. Vrije tijd is zo fijn en zo belangrijk! Ik hoop dat je met plezier naar je werk blijft gaan maar dat je afbouwt.. Ik geef je gelijk hoor! Succes!

  Geliked door 2 people

 8. Rebbeltje zegt:

  Ben van het bouwjaar ’55 maar we genieten al jaren van de vrijheid
  Manlief is met 59 eruit gestapt en heeft tot op de dag van vandaag nog geen 5 minuutjes spijt daarvan gehad.

  Geliked door 1 persoon

 9. KnutzEls zegt:

  Manlief ging in 2002 met de VUT en heeft geen moment spijt gehad. Met vrijwillgerswerk is er veel op te vullen en de haast is uit ons leven. Wens je nog veel fijne jaren.

  Geliked door 1 persoon

 10. eltjedoddema zegt:

  Al bienoa 4 joar gebruukmoakend van keuzepensioun en in september van dit joar rechthebbend op AOW heb k niks te kloagen. Tied vlogt ook nou nog veurbie, mor wel mit aigen keuzes…….

  Geliked door 1 persoon

 11. Graag schud ik je hand – ik denk er ‘krak’ hetzelfde over!

  Geliked door 1 persoon

 12. majaer zegt:

  Wij genieten al een tijdje van ons pensioen en vervelen ons geen moment.

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Ik hoop nog enkele jaren te kunnen/mogen werken. Wel denk ik om 4/5 te werken ipv fulltime. Verder zie ik wel.

  Geliked door 1 persoon

 14. Aftrede is aan te bevele

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  op de komende dag van de arbeid ben ik 3 jaar met pensioen en ik heb mij nog geen tel verveeld
  deed ik ook nooit en zal het ook nooit doen
  maar ff naar de kantine op het werk voor een praatje zit er bij mij helaas niet in , kan daar niet meer komen en dat ligt niet aan mijn mobiliteit 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Sjoerd zegt:

  Ik ben van 1953 en mag daarom wat eerder eruit, dit jaar wordt ik 65 en volgend jaar mag ik met pensioen. Ik werk normaliter nog 4 dagen per week nu.

  Geliked door 1 persoon

 17. Blewbird zegt:

  Ben van 57 en ga vanaf nu een dag per week minder werken. Met de bedoeling om het langer te kunnen volhouden. Ieder kiest zijn/haar eigen oplossing.

  Geliked door 1 persoon

 18. Matroos Beek zegt:

  In België wordt de pensioenleeftijd voor ambtenaren geleidelijk verhoogd tot 67. Ik zal vermoedelijk kunnen gaan op 63, zeker niet eerder. Men heeft mij uitdrukkelijk gezegd dat ik mij daar niet mag op vastpinnen. Het kan dus langer worden… Ik ben graag aan het werk, maar de afstand (38 km enkel) en de druk beginnen soms zwaar door te wegen. Ik heb angst dat ik het niet volhoud en/of dat ik plots niet meer mee zal kunnen en op die manier niet in schoonheid kan eindigen. Om die reden zou ik liever vroeger stoppen. Ik hoop uiteraard gezond en fit de eindmeet te halen. Gezondheid is het allerbelangrijkste, dan maakt het niet uit of je nu werkt of met pensioen bent. Liever gezond aan het werk dan ziekelijk met pensioen.

  Geliked door 2 people

 19. Wolf zegt:

  Wij gunnen u dat alles van harte, heer Alberts.
  Ik heb helaas al vaker meegemaakt dat pensionadas omkiepen binnen enkele maanden na hun pensioen. Mijn eigen vader bv. Nu is mijn partner met pensioen. Ik mag nog wat jaren. Ik blijf wat nerveus over die leefgrens.

  Geliked door 1 persoon

 20. mijn moeder heeft ook in het onderwijs gestaan met ‘de kleintjes’ en was blij als ze vervroegd op pensioen mocht gaan. ze heeft nu haar tweede leven gevonden met brijen en mode.
  ik ben nog te jong, maar mijn man is veel ouder en ik zie bij hem de werkdruk alsmaar hoger worden, oei denkt hij ook dikwijls – dit tot mijn 67 gaat… maar… – nu nog 17 jaar !

  Geliked door 1 persoon

 21. perdebytjie zegt:

  Dis ’n heerlike tyd in mens se lewe, veral as jy gesond is. Iets om na uit te sien!

  Geliked door 1 persoon

 22. fialas zegt:

  ik heb nog de 6 daagse werkweek meegemaakt, dwz ook de zaterdagochtend van half 9 tot 1 uur.
  mijn 27-jarige kleindochter werkt 36 uur . ik gun het de jonge mensen van harte, er wordt tegenwoordig ook onder zeer hoge druk gewerkt, dat hadden wij veel minder.

  Geliked door 1 persoon

 23. Willem zegt:

  In 2006 ging ik, na een jaar of tien gesteggel, waarin de rechter een belangrijke rol speelde, met mijn toenmalige werkgever, met vervroegd pensioen. Vanaf 1999 was ik al gedetacheerd bij een ander bedrijf, vanwege het hiervoor genoemde gesteggel en ik kreeg van dat bedrijf het verzoek voor ze te blijven werken op basis van “uurtje-factuurtje”. Dat had tot gevolg dat ik nog een jaar of vier gewerkt heb als zelfstandige met mijn eigen BV. Naast enkele kleine nadelen had het ook als groot voordeel dat ik mijn eigen voorwaarden kon stellen en een ervan was dat ik niet meer dan 3 á 4 dagen in de week werken wilde. Gemiddeld heb ik die jaren nog rond de 1100 uren per jaar voor ze gewerkt; ja, inderdaad vaak lange dagen, maar dat is niet erg als het werk leuk is en de onderlinge sfeer goed is en dat durf ik rustig te stellen; bij dat bedrijf heerste een geweldige sfeer en solidariteit. Ik heb zelfs na het behalen van mijn pensioengerechtigde leeftijd nog een half jaar doorgewerkt omdat de planning van het betreffende bouwwerk toen een goede gelegenheid bood om alles soepel over te dragen aan een collega.
  Maar ondanks dat het een fijn bedrijf was om voor en mee te werken ben ik na mijn pensionering maar eenmaal nog even op bezoek geweest. En bij die gelegenheid kwam ik er achter dat niemand op je zit te wachten. Misschien kwam dat ook omdat ik vrijwel altijd op locatie werkte en hooguit eens per twee maanden ‘op kantoor’ kwam. Ook toen ik er nog volop werkte kende ik veel collega’s alleen van naam. De secretariaatsafdeling kende je ook van gezicht, omdat zij degenen waren waar je in de praktijk mee te maken kreeg.

  Geliked door 1 persoon

 24. burroholanda zegt:

  Met keuzepensioen gaan is een mooie manier om er eerder uit te gaan. Ik ben straks 63 en een half en stop dan. Het kost wel een stuk inkomen, maar als ik straks de AOW leeftijd haal komt er weer wat bij. Dan maar een glaasje wijn minder en niet meer drie keer op vakantie. De keuze voor de vrijheid is wel heel bewust. Ik heb het na 41 jaar in het onderwijs en nog anderhalf jaar soldaatje spelen wel gezien. Grootse plannen, daar begin ik niet aan. Inderdaad eerst maar eens kijken of lijf en geest met de vrijheid kunnen dealen.

  Geliked door 1 persoon

 25. gewoonanneke zegt:

  Ja ik snap dat best hoor, toen ik mijn werk kwijtraakte was ik echt zo verdrietig maar nu zou ik echt niet meer willen. Vrijwilligers werk een klein betaald baantje nog, ik verveel me echt nooit. Officieel moet ik nog tot einde van dit jaar werken. Leuk trouwens die serie over je woonomgeving. Wat een diversiteit en veel natuur zo dicht bij. Kan me voorstellen dat je daar graag woont.

  Like

 26. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja dit huisje gaat mijn pensioen tijd wel mee , nadien zal mij worst zijn hihi
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 27. Ronald Knust zegt:

  Leuk verhaal, Rob! Groeten, Ronald

  Geliked door 1 persoon

 28. Rudy Willems zegt:

  Als we nou allemaal maximaal 24 uur per week werken dan hoeft niemand meer een burnout te krijgen. Mensen hoeven ook niet meer 4 keer per jaar op vakantie om bij te komen na na je pensioen hoef je geen dure cursus vrije tijd besteden te volgen.

  Geliked door 1 persoon

 29. staartje zegt:

  Helemaal mee eens!

  Geliked door 1 persoon

 30. staartje zegt:

  Helder verwoord. Zit in vergelijkbare positie en vergelijkbare gedachten. Ik mag tot 66 en 9 maanden. Als het moeten wordt, moet ik weg van mezelf.🤣🙈🎉

  Geliked door 1 persoon

 31. Jokezelf zegt:

  Ik mocht met 65 jaar en 9 maanden, maar heb mezelf gepensioneerd met 63 jaar en 6 maanden omdat mijn man eerst al 5 jaar met de VUT was en daarna 5 jaar gepensioneerd was en wij graag wat langere reizen wilden aanmaken. Het is er, op twee stedentripjes van een week, niet meer van gekomen helaas. In maart 2015 begon hij te kwakkelen en in november van dat jaar is hij overleden. En ik ben erg blij dat ik toen niet meer naar mijn werk hoefde.
  En nu mis ik hem nog steeds verschrikkelijk, maar ik vermaak mij verder heel goed. Mijn werk heb ik nog geen seconde gemist en pensioen rocks!

  Geliked door 1 persoon

 32. meninggever zegt:

  Ik mocht, officieel, na 51 jaar en twee maanden werken met pensioen/AOW. Maar omdat ik zelfstandig nog wat werkte, ging dat door tot ik er zelf genoeg van had. Dat was eind 2016 zo. Mooi geweest. 54 jaar aan een stuk gewerkt. Met je 60e pensioen/AOW genieten lijkt mij fantastisch nu ik ontdek wat voor leuks je allemaal kunt doen als je niets meer hoeft. Rijkdom is iets anders dan gelukkig zijn met de dingen die voorliggen. En liefhebberijen zat. Blijf nieuwsgierig en je wordt niet oud. Aldus Hedy D’Ancona en die heeft gelijk.

  Geliked door 2 people

 33. Trudy zegt:

  Voor mij is het te hopen dat het nog lukt om aan het werk te komen, soms denk ik, ik ben er, maar dan ineens weer drie stappen achteruit. De jaren in de verpleging, vanaf mijn 17de, het eenouderschap bijna mijn hele leven, met twee generaties kinderen met een jaar er tussen, mantelzorgen, nare dingen die ons zijn overkomen, hebben zijn tol geëist, maar de ware nekslag, mijn laatste ongeluk, maar goed ik houd hoop, ik wil heel graag, maar kan nog steeds niet, nu bijna een jaar er uit. Mijn vader zei ook altijd: Van rust gaan mensen dood. ( ik ben er gelukkig nog, dit jaar word ik 60 )

  Like

 34. ja Rob, ik ben er al 6 jaar … aan dat pensioen … ( ik ben nu 71… ) Geen moment verveeld, altijd aktief en nóg …
  Vrijwilligers werk gedaan en nog, bijvoorbeeld : Knutselateliers met kinderen, op beurzen en in een (NLDse) school in Toulouse, hier de knutsels aangepast op de lessen;
  Soms met ouderen in een bejaarden, verzorgings- of een tehuis voor gehandicapten
  ( nou ja, IK ben niét oud natuurlijk 😉 )

  ( mijn anti-stierenvecht-demonstraties ken je al, ook dat gaat nog door, maar is natuurlijk niét ‘wekelijks’ )

  En nu help ik een vriendin in het dorp waar ik nu woon, met het “sociale kruidenniers winkeltje” wat zij organiseert, door de week spul ophalen bij de supermarkten, opslaan in koelingen en vriezers en zaterdag’s kunnen mensen die ( soms tijdelijke ) hulp nodig hebben komen ‘winkelen’ … ( een vólle boodschappen kar voor 1 pers 5,– €, / 2 pers 6,5 / 3 en 4 personen 9 € /6 en meer 12,– € !
  Van dat ‘kasgeld’ koopt vriendin wat zij niet meekrijgt in de supers, vooral vers spul dus. en organiseert ze een kerstdag met feestmaal en kadootjes , ook weer mee te helpen natuurlijk !

  Ook gaven wij allebei ons op voor een aktie door de Franse overheid opgezette ” Lezen en làten lezen “, komende september beginnen we daarmee, krijgen we enkele uren in diverse scholen in onze omgeving om voor te lezen, te vertellen, en te làten lézen, dus komende maanden eerst wat bijeenkomsten, ik vind dit héél nuttig en doe het graag – àlles met kinderen ligt mij wel ! ( mijn frans is na 38 jaar hier ook goed ‘genoeg’ bevonden 😉 )

  Ook nog hulp bij vrienden met hun administratie- en komputerwerk,
  soms zo druk dat mijn eigen paperasserie er bij in schiet 😉
  en
  mijn eigen artistiek werk … want dààr neem ik ook de tijd wel voor …
  ( zie op mijn facebook als je wilt )
  Op 2 mei een kleine expo van NLDse artiesten en schrijvers,
  tijdens de Konings-receptie hier in het prachtige gemeentehuis
  van Toulouse, geroganiseerd door de associatie Neerlandia,
  de Honorair Consul mevr. Peenen, en de Gemeente Toulouse.
  Daar doe ik aan mee en moet nog wat extra ( speciale 3D-)lijsten maken,
  ik wil er ééntje voor de gelegenheid in de hoofdkleur oranje maken ,
  spreekt voor zich ! ( na 3 of 4 mei komen er wel fotos op
  FB te staan en op mijn wordpress )

  Nou Rob, als jouw lijst zo lang wordt als de mijne ,
  zit ik echt niet in over jouw tijdsbesteding na je pensioensdatum !
  Succes met de voorbereidingen, ook dat vergt heel wat tijd,
  tenminste hier in La France wel …
  en vooràl : véél plezier ! ! !
  zuidelijke groetjes,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 35. johan corthals zegt:

  Deze post gelezen. Zelf nu een jaar met pensioen, gewerkt tot 65, in een psychiatrisch ziekenhuis. Meestal op gesloten afdelingen. Kruipt niet in de kouwe kleren en toch wel blij dat het voorbij was. Verder nog dit, zelf hop ik niet van blog naar blog, onderweg heb ik daar weinig tijd voor, er kruipt veel tijd in schrijven en natuurlijk fietsen. Maar heel fijn dat U mijn verhalen leest.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.