Burennetwerk: Jan en Hedwich

Hedwich komt sinds juni bij Jan op bezoek. Hedwich vertelt: “De tweede afspraak zijn we samen gaan eten. Eerst boodschappen gedaan, samen gekookt, netjes de tafel gedekt en samen aan tafel gegeten. Bloemkool (op zijn verzoek), aardappels met jus en een slavink, een puddinkje na. We hebben veel gepraat en naar de vliegtuigen gekeken die voorbij kwamen”. Jan vult aan: “Ik had in tijden niet meer met iemand aan tafel had gegeten, het was leuk”.

Hoe zijn jullie bij Burennetwerk terecht gekomen?

Hedwich: Via een flyer in de brievenbus!

Jan: Via zorgverlener Lilian van Cordaan, was een idee van Lilian om Burennetwerk te benaderen.

Hoe was de eerste ontmoeting?

Hedwich: De eerste keer dat ik bij Jan langs kwam was er iemand van Cordaan aan het begin heel even bij, maar zij zei al snel: “dat zit wel goed”. Ik had iets lekkers meegenomen voor bij de koffie. Jan vertelde over het alleen zijn, zijn echtgenotes die zijn overleden, het werk dat hij vroeger heeft gedaan en nog veel meer. Ik vond het erg gezellig en Jan ook.

Hoe zijn de afspraken?

Jan: We konnen mekaar niet, dat was eerst vreemd. Toen is ze nog een paar keer geweest en dat ging heel goed. We gingen samen eten. Ik was een hele tijd alleenstaand, mijn vrouw was al een tijd dood. Mijn huishouden was helemaal niks. Ze heeft veel voor me geregeld. We drinken eerst samen koffie en maken dan een rondje door mijn huis. Hedwich is een heel aardige vrouw. Ze heeft me ook met haar auto weggebracht; ik ben niet zo goed ter been. Dan gingen we voor mijn oren naar het ziekenhuis. Zulke dingen doet ze wel hoor, ja.

Hedwich: We drinken elke week samen koffie, eten koek, saucijzenbroodjes en af en toe kom ik ’s avonds koken. Hij heeft me de spelregels van snooker uitgelegd, daar kijken we dan samen naar op tv. We hadden al snel een klik. Jan vertelt veel over zijn buurt; hij heeft altijd in Amsterdam gewoond. Het zijn altijd mooie verhalen. Jan doet niet veel meer, maar hij kan goed vertellen. Ik was benieuwd of ik Jan zo ver kon krijgen om dingen te gaan ondernemen. Hij heeft bij veel zaken hulp nodig en vindt het moeilijk dit te vragen. Soms vindt hij iets meteen een goed idee, zoals het inzetten van meer huishoudelijke hulp en het kopen van nieuw beddengoed. Soms gaat het iets te snel, zoals de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Ik houd rekening met zijn tempo, hij bedankt mij steeds weer voor mijn bezoek en hulp.

Zijn er ook wel eens problemen?

Hedwich: Jan is een rasechte Amsterdammer. Hij kan zeer pessimistisch zijn, maar kan ook heel goed overal weer een grap van maken: “Het is allemaal ook zo zwaar niet”. In september is Jan jarig: “Laten we je verjaardag vieren!”, zei ik tegen Jan. We zijn samen naar Loetje a/d Amstel gegaan. Maar Jan voelde zich erg ongemakkelijk tussen al die vreemde mensen en vond het broodje bal ook niet echt lekker. Dit was dus een minder groot succes. Samen komen we erachter waar Jan zich wel en niet prettig bij voelt. Naar een restaurant is iets te ingewikkeld, dus ik ben het iets dichter bij huis gaan zoeken.

Jan: Op het ogenblik is ze zwanger. Ik vind het jammer dat ze een tijdje niet langs zal komen, maar hopelijk komt ze daarna weer terug.

Wat is het meest waardevol?

Hedwich: Ik vind het heel waardevol om met een ouder persoon om te gaan, die van een heel andere generatie is. Zijn kijk op het leven, en een bepaalde nuchterheid daarin, is gewoon heel leerzaam. Ik vind het nogal wat dat hij op zijn 85ste alleen is en dat dat hem echt overkomen is. Het is nu iemand die in mijn hoofd zit; ik weet van zijn bestaan. Om iets voor hem te betekenen is echt geen gigantische investering.

https://www.burennetwerk.nl/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

26 reacties op Burennetwerk: Jan en Hedwich

 1. Suskeblogt zegt:

  Mooi initiatief, zo’n burennetwerk.

  Geliked door 1 persoon

 2. perdebytjie zegt:

  Baie goeie inisiatief!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Mooi werk. Volhouden!

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is voor sommigen een goede methode om andere mensen te leren kennen. En dat is op zich al goed genoeg. Het moet van twee kanten komen.

  Geliked door 1 persoon

 5. lummel zegt:

  Prima initiatief

  Geliked door 1 persoon

 6. Geweldig dit soort contact.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Dit is een pracht van een intitiatief!

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Heel mooi dat zoiets er is…

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Prachtig…het samenvoegen van mensen die anders alleen zijn.
  Maar nog mooier vind ik het dat er een klik is en dit wordt een vriendschap voor de rest van zijn leven…geweldig.

  Geliked door 1 persoon

 10. suzanna zegt:

  Wat leuk zeg! Zo leer je elkaar inderdaad (beter) kennen

  Geliked door 1 persoon

 11. Villasappho zegt:

  Wat een goed initiatief.

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  In een tijdperk waarin participatie toch vooral van mensen zelf moet komen en alleenstaanden toch wat aan hun lot overgelaten worden is dit een bijster positief initiatief…

  Geliked door 1 persoon

 13. HesterLeyNel zegt:

  Dis ’n uitstekende idee om generasies bymekaar te bring en eensame mense se lot te verlig.

  Geliked door 1 persoon

 14. Willem zegt:

  In de streek waar ik geboren en getogen ben, maar sinds 1964 niet meer woon, noemen we zoiets al eeuwenlang ‘naoberschap’. Een begrip dat zich uitstekend laat vertalen in “omzien naar elkaar”.
  In het Gronings schrijf je het als ‘noaberschap’, maar het begrip is er niet anders door.

  Geliked door 1 persoon

 15. ollieherman zegt:

  Prachtig verhaal, brok in mijn keel…

  Geliked door 1 persoon

 16. Dat is iets dat ik zou zien zitten om te doen met mijn pensioen…

  Geliked door 1 persoon

 17. gewoonanneke zegt:

  Mooi initiatief.

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  een pracht dat buren hulp netwerk
  waarom ik stop met de folders rondbrengen , ietsje anders leven , veel minder bier drinken en de noodzaak was weg 🙂 , deed het anders best graag , mag graag wandelen en dit is goede training , maar het wachten tot de folders kwamen werd me te gek

  fijne avond groet

  Like

 19. Vriendin van zegt:

  Wat leuk! Mooi!

  Geliked door 1 persoon

 20. Van zoiets word je blij…

  Geliked door 1 persoon

 21. Spontanity zegt:

  Ben bang dat zoiets, hoe mooi ook, niet overal zal gaan werken.

  Like

 22. afwaswater zegt:

  Mooi. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 23. Patty zegt:

  Prachtig initiatief. Hier in het mini-dorpje merk ik dat de senioren het ook fijn vinden even te ‘kleppen’. Maak er dan ook altijd even tijd voor.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.