Het Diemerbos

In 1993 zag ik de planters met knielaarzen en lieslaarzen rondlopen. Op sommige plekken stond het water tot kniehoogte. Op andere plekken zakte je tot je liezen in het moeras weg. Ook nu wil het op sommige plekken nog erg nat zijn. De opgegraven veeneiken bewijzen dat hier vroeger ook al een bos heeft gestaan. Bij de wervende tekst van Staatsbosbeheer sluit ik mij dan ook graag aan:

Wat zijn dat toch voor stammen die naast het pad liggen? Het Diemerbos, dat een belangrijk deel uitmaakt van natuurgebied Gaasp en Diem, is een jong bos. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water. Bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Wat bleek? Lang geleden was hier ook al bos! Een aantal van de gevonden stammen werd naast de paden gelegd.

In het deel van het Diemerbos dat aan Amsterdam-Zuidoost grenst, vind je picknickplekken, een grote ligweide, (verharde) wandelpaden en een speelbos. Aan de andere kant van de A9 mag de natuur meer haar gang gaan. Daar is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Loop ook eens het laarzenpad en ervaar wat moeras is!

Voor ZuidOosters heeft het even geduurd. De aanleg van de Veeneikbrug is met horten en stoten gedaan. De verbinding tussen de Bijlmerweide en het Diemerbos over de Gaasp kan nog steeds beter. Het wegdek van deze brug is niet voor iedereen even plezierig.

Toch lees ik met veel plezier het jubileumboek van de Vrienden van het Diemerbos. Bij het vijfjarig bestaan van deze stichting is het boekje “een bos is meer dan bomen” uitgebracht.

De bezuinigingen van staatssecretaris Henk Bleeker in 2012 en de aanleg van het speelbos “’t Banjerbossie komen in dit boekje voorbij. Ook het krantenartikel van 3 september 1994 over de komst van het Telegraafbos in de Gemeenschapspolder wordt geciteerd.

De lovende verhalen in het jubileumboek van beheerders, gebruikers , wandelaars, festivalgangers en buren roepen ook u op om het Diemerbos te bezoeken. En daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten.

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Het Diemerbos

 1. Matroos Beek zegt:

  Ooit kom ik zeker eens kijken naar dat mooie Diemerbos!
  Zonnige groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leven daar ook leeuwen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Mooi hè.
  Ergens las ik dat het Amsterdams Bos zich ooit, uitstrekte tot Alkmaar. Wie weet wat er nog te vinden zou zijn hier en daar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Het Diemerbos…klinkt zo bekend maar toch zo ver weg 😉
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 5. joke_dev zegt:

  Ken deze natuurgebieden niet maar alles wat natuur is moet behouden blijven, we hebben er al zo weinig. En fijn dat mensen er een boekje overschrijven. Blijft tenminste nog ergens iets van over…

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik kom er graag eens langs…

  Geliked door 1 persoon

 7. Henk Bleeker heeft meer kapot gemaakt dan natuur en landschap lief is.

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  het Amsterdamse bos tot aan Alkmaar hihi
  ik fietste en wandelde wel door het Diemerbos , en het is er goed toeven

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Stef Den Flater zegt:

  Ook al is het natuurbeleid in Vlaanderen sterk verbeterd, toch zijn dit soort natuurparken er nog altijd heel zeldzaam. In de Poldergemeenten Damme en Meetkerke heeft men bij graafwerken ook veeneiken gevonden. Helaas is men er niet op het idee gekomen om die boomsoort opnieuw te introduceren al zou een stuk polderbos heel welkom zijn. Jammer dat Amsterdam al vlug een paar uur sporen is.
  mvg,

  Geliked door 1 persoon

 10. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik was ben en zal altijd een kwajongen blijven 🙂

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 11. Michel zegt:

  Niks fijner dan een boswandeling. Wij zoeken meestal de bossen in Drenthe op.

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  Heette dat ooit niet het Telegraafbos? Was dat niet de sponsor voor die aanplanting….??

  Geliked door 1 persoon

 13. dit bos ga ik ook eens bezoeken als ik ooit nog eens in de buurt kom van Amsterdam

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.