Pleintjes

In het Zuiden opgegroeid herinner ik mij de dorpspleinen. Soms stond er een prachtige Lindeboom op het plein. Rondom de boom een ronde bank om alles voorbij te laten gaan. Soms waren dat alleen maar gedachten. Soms uitgesproken naar anderen, vaker mijmerend en niet tot woorden komend. Bij het dorpsplein staan natuurlijk een kerk, het gemeentehuis en een hotel.

De kerk is natuurlijk Rooms Katholiek. Het diepe Zuiden was toen nog Rooms. Het hotel heet in mijn herinnering “ De Gouden Leeuw”. Bij een kleiner pleintje is het hotel een café. Dan wordt het opeens “’t Zwaantje”.

Altijd staan de gebouwen stijf tegen elkaar aan. Soms schots en scheef maar altijd is het een wand die het pleintje omsluit.

Bij een plattelandsgemeente is er soms het begin van een klein parkje te ontdekken. Een grasveldje en een groepje bomen staan dan rondom een muziekkiosk. Met zomerse feesten speelt hier dan de plaatselijke fanfare.

Maar altijd is het plein een ontmoetingsplek om iets te vieren. En anders is het terras van het café en/of hotel de feestplek. Zo’n plein groeit en ontstaat in de loop van de tijd.

Het marktplein onder metrostation Kraaiennest heeft de potentie om uit te groeien tot zo’n feestplek. De weekenden dat er Bijlmerbios is geven een aanzet. De Taibah Moskee en de Lighthouse Chapel van de Pinkstergemeente tonen de veranderde tijden in Nederland. Het rijtje Fastfoodzaken van winkelcentrum de Kameleon laat zien dat er vooruit gedacht is.

Het Anton de Komplein is natuurlijk vooral bekend door het standbeeld van de Kom. Maar een plein zal dit nooit zijn. In te korte tijd zijn hier een aantal gebouwen neer gezet zonder enige visie. Een plein kan groot of klein zijn. Maar altijd moeten de gebouwen er om heen een wand en beschutting geven. Op diezelfde manier is de Arena Boulevard ook geen plein te noemen. Het is alleen een brede wandelroute naar een paar groot uitgevallen feestzalen.

Terug naar Kraaiennest, ik verheug mij nu al op de nieuwste versie van de Bijlmerbios. Een dorpsplein als openlucht bioscoop blijft bijzonder!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Pleintjes

 1. kleinborkel zegt:

  Prachtige nostalgische bespiegeling. Ik zag het allemaal voor me.

  Geliked door 1 persoon

 2. joke_dev zegt:

  Pleintjes en kerken en bomen doen mij eerder aan Zuid-Frankrijk denken…

  Geliked door 1 persoon

 3. fialas zegt:

  ja die pleintjes, vooral in Brabant, overal in Brabant vind je van die omsloten driehoekige pleintjes, zelfs in Tilburg zijn ze terug te vinden. Iemand zei mij eens dat ze ooit zijn ontstaan als indrijfplek voor het vee, vandaar de driehoek.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Je beschrijft precies ons pleintje voor de kerk…boom, ronde bank
  Maar dat was eens, tegenwoordig moeten het kunstwerken zijn…die alles ontsieren 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Dit doet me denken aan het dorpsplein in Groede. Mooi beschreven Rob.
  Hartelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dit roept bij mij toch jeugdherinneringen op hoor. Wanneer je nog eens teruggaat naar je geboorte plaats, is er bijna niets meer te vinden van toen, en ga je teleurgesteld naar huis.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jan Jaap zegt:

  Dat is dus wat veel Vinexwijken missen: een duidelijk hart met een gemeenschapscentrum, kerk, dokterspost en winkels. Daarom vind ik veel van die wijken zo levenloos en zielloos.
  En ik vraag me af of dat ontbreken van een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats de ontworteling van de moderne mens niet in de hand werkt. Waar ontleen je je identiteit aan als je niet meer tot een gemeenschap behoort: je werk? voetbalclub? je inner circle van je familie??

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik zal zo al heel wat dorps pleintjes hebben gezien en gelukkig niet enkel in het zuiden hoor , van noord naar zuid en west naar oost kom je ze tegen , gelukkig
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Wondermooi beschreven… Ik zie me daar al op een terrasje zitten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Brabant en Limburg zijn pleintjeskampioenen, in veel plaatsen vind je ze. En inderdaad, meestal met terrassen eromheen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Toon Hermans zou er direct een lied van maken!

  Geliked door 1 persoon

 12. Suskeblogt zegt:

  mooie nostalgische bedenkingen.
  Hier is het ook niet meer zoals het vroeger was.

  Geliked door 1 persoon

 13. HesterLeyNel zegt:

  Dorpspleine was ook eens op ’n tyd gewilde bymekaarkomplekke hier by ons. Ongelukkig word dit nie meer onderhou nie.

  Geliked door 1 persoon

 14. Nieuwe pleinen hebben inderdaad vaak het euvel dat ze te snel en zonder visie voor ‘gezelligheid’, wat dat ook zijn mag, op papier zijn bedacht. Een echt plein is in de loop der tijd organisch gegroeid. En dat merk je gelijk.

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  misschien in het weekend tijd om een wandeling te maken
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 16. Wat een sfeer…

  Geliked door 1 persoon

 17. morkreba zegt:

  mooie nostalgische geschiedenis

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.