Wereld Bijen Dag

  • Een bijenvolk bestaat ’s zomers uit 30.000 tot 60.000 bijen en één leggende koningin. Voor 1 kg honing maken honingbijen ongeveer 1 miljoen vluchten, jaarlijks verbruiken ze ca 150 kg honing.
  • Ze halen tijdens het bestuiven van de bloemen per jaar zo’n 30 kg stuifmeel op, rijk aan koolhydraten en aminozuren.
  • De gezondheid van de bij wordt bepaald door de samenstelling van het stuifmeel, vandaar dat diversiteit in dracht belangrijk is.
  • Dertig procent van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door bijen.
  • Bijen halen hun voedsel in een straal van ca 5 km rondom de bijenwoning.
  • De bij zoals wij hem kennen bevolkt al 30 miljoen jaar onze planeet.
  • Nectar-afgifte van bloemen is afhankelijk van het tijdstip op de dag en van de weersgesteldheid. In erg droge periodes is de sapstroom vaak te dik om nectar te kunnen opzuigen.
  • Honingbijen vliegen uit bij een 
temperatuur van ca. 10 graden C, hommels bij ca. 7 graden C.
  • Op het hoogtepunt van hun ontwikkeling kan een krachtig bijenvolk in de zomer wel zo’n 300 kg honing verzamelen.
  • Honing is de zonnebatterij van het donkere bijennest. Het wordt door planten opgevangen en als suikers in nectar omgezet. Bijen verzamelen dat en slaan de chemisch gebonden zonne-energie op als honing, de nectar wordt tot 80% ingedikt.
  • Over de hele wereld wordt 80 % van bloeiende planten bestoven door insecten, daarvan weer 85% door honingbijen. Er zijn slechts negen soorten honingbijen.
    De bij vervoert in haar darm-nectarmaag 40 mg nectar, het totaal gewicht van een bij is 90 mg. Zij transporteert dus bijna de helft van haar lichaamsgewicht aan nectar naar haar volk.
  • Per appelbloem kan een haalbij 2 mg nectar halen, een kersenboom brengt per dag wel zo’n 2 kg nectar op en per bloem 30 mg.
  • Het record aantal bezoeken van een honingbij is per dag 3000 bloemen. Zij vliegt van bloem tot bloem, ze heeft dus niet 3000 vluchten nodig.
  • De bij kan 10 km vliegen op een volle tank (40 mg nectar) en vliegt dan ook niet verder dan 2 tot 4 km van het nest om nectar te halen.
  • Mieren beschermen bladluizen omdat ze dol zijn op hun bladhoning, dat is het teveel aan door luizen opgezogen en weer uitgescheiden plantensappen, herkenbaar aan de glinsterende laag op bladeren, maar…

 

  • bijen nemen die bladhoning graag op. Het bestrijden van bladluizen heeft voor bijen dus een dubbel nadeel: het gif met zijn nadelige gevolgen voor bijen en het verdwijnen van een voedingsbron.
  • Haalbijen slapen s’nachts. Jonge bijen ook, maar korter en met een dag- en nachtritme.
  • Klimop op leeftijd is een prachtige drachtplant voor bijen, maar wordt vaak verwijderd uit  ‘voorzorg’ voor verstikking.
  • Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen veroorzaakt bodemverontreiniging. Het bodemleven raakt verstoord, daardoor nemen ziekten en plagen juist toe, in plaats van af.
  • Dubbelbloemig gekweekte en genetisch gemanipuleerde bloemensoorten geven geen voeding aan bijen.
  • Tuinplanten – die in de grond staan en goed geworteld zijn -zijn geholpen door niet of onregelmatig watergeven. De wortels gaan in de diepte op zoek naar water, ontwikkelen daardoor een steviger wortelstelsel en worden minder gevoelig voor ziektes. Bovendien verzilt de oppervlakte minder.
  • Een plant wordt ziek als hij het niet naar zijn zin heeft. Vaak is dat het geval omdat hij verkeerd is geplaatst of wordt behandeld. De ziekte is een gevolg, geen oorzaak. Dit is vaak het geval bij planten die niet inheems zijn.
  • Planten waar bijen en andere insecten dol op zijn en die overal tussen tegels en in hoekjes groeien, worden vaak grof bestreden. Koekoeksbloemen, boterbloemen, brand- en dovenetels, distelachtigen, paardenbloemen, kool- en raapzaad, kamilles krijgen tegenwoordig het etiket onkruid maar zijn voor insecten een belangrijke voedingsbron.
  • Afgevallen bladeren bieden schuilplaatsen voor insecten, beschermen de grond tegen uitdroging en zijn een voedingsbodem voor schimmels en insecten die het organisch materiaal afbreken, waardoor de grond weer voeding kan geven aan de planten.
  • Het sap van de sterk geurende stoffen kruidnagel, ui en knoflook verwart het oriëntatievermogen van mieren, een streep ermee door de mierenstraat doet ze verdwalen waardoor ze het nest niet meer terugvinden, maar mieren zijn nuttige insecten.
  • Angst voor bijensteken hoeft u bij normaal gedrag niet te hebben, bijen steken uit zelfverdediging en gaan er aan dood.  Een bij laat bij de steek een alarmgeur achter als waarschuwing voor de andere bijen, dus is het raadzaam die op de steekplek te maskeren met bijvoorbeeld gras.
  • Wespen zijn natuurlijke opruimers. Ze gaan niet dood na een steek met hun angel.
  • In de diverse artikelen over bijensterfte wordt steeds de neonicotinoïde-groep genoemd als insectenbestrijdingsmiddel dat voor de honing- en wilde bijen zeer schadelijk is. Hiertoe behoren insecticiden met de volgende werkzame bestanddelen:
  • Imidacloprid (4 ng is dodelijk voor bijen)
  • Clothianidine (4 ng is dodelijk voor bijen)
  • Thiacloprid (14 µg is dodelijk voor bijen)
  • Thiamethoxam (30 ng is dodelijk voor bijen)
  • Acetamiprid (7 µg is dodelijk voor bijen)
  • ( 1 ng = miljardste deel van een gram. 1µg= 1000 nanogram )
  • Een uitgebreid overzicht van middelen die in de tuincentra/winkels te koop zijn, krijgt u via de link:  http://bijenstichting.wordpress.com/lijst-giftige-middelen/Het gaat om vlooienbanden voor hond en kat, mierenlokdozen, kamerplantensticks, insectenbestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, gazonversterker, etc.
  • Een uitgebreid overzicht van middelen die in de tuincentra/winkels te koop zijn, krijgt u via de link:  http://bijenstichting.wordpress.com/lijst-giftige-middelen/Het gaat om vlooienbanden voor hond en kat, mierenlokdozen, kamerplantensticks, insectenbestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, gazonversterker, etc.
  • Een stille, maar ongekend heftige natuurramp voltrekt zich waar neo-nicotinoïden worden ingezet in de landbouw. “Het aantal insectenetende vogels in Nederland neemt sneller af op plekken waar meer imidacloprid in het water zit”, zo was te lezen in het internationale vakblad Nature. (de Volkskrant, 10 juli 2014)
  • Eén afgestreken theelepel van de werkzame bestanddelen van een bestrijdingsmiddel uit de groep neo-nicotinoïden is voldoende om de hele bijenstand van Nederland te doden.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Wereld Bijen Dag

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik klikte op like omdat het goed is dat je dit aan de orde brengt
    er zijn al vele insectensoorten uitgestorven en gaat het zo verder dan zal dat ook voor de bijenvolken zijn , en wij zijn dan de volgende 😦
    ik ben aanstonds in het Brabantse land en hoop vele mooie landerijen en bermen te zien vol met bloemen en bijen

    wandel groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Interessant stukje Rob! Het houdt me wel bezig. Hier steeds meer imkers in de buurt. Zo kan ik lekkere honing kopen bij mijn buur. Mijn kat wordt vanaf dit jaar beschermd tegen vlooien en teken met een natuurlijke olie waarmee ik hem tweewekelijks helemaal moet insmeren. Geen giftige pipetten of pillen meer.
    Nog een fijne zondag.

    Geliked door 2 people

  3. lummel zegt:

    Prima stuk Rob. Wij eten alleen nog maar biologisch verbouwde groenten en fruit. Ook de wijn zoveel mogelijk bio. Gelukkig voor mij is daar gemakkelijk aan te komen waar ik woon

    Geliked door 1 persoon

  4. KnutzEls zegt:

    Ons tuintje wordt gelukkig nog door bijen bezocht. Hier geen bestrijdingsmiddelen, maar zoveel mogelijk natuur. Maar steeds vaker zie ik groen vernietigd worden en tegels er voor in de plaats komen. Fijn Pinksterweekend

    Geliked door 1 persoon

  5. Bertie zegt:

    Het was hard nodig de bijenstand weer op peil te brengen.
    Hier zie ik ernog niet veel, komt wel.

    Geliked door 1 persoon

  6. Suskeblogt zegt:

    Hier heb ik nog niet veel bijen gezien deze lente.
    Het wordt inderdaad vijf voor twaalf voor onze bijen.

    Geliked door 1 persoon

  7. Rebbeltje zegt:

    Dat je toch blij kan worden van bijen in de tuin…zag er al verschillende
    Staan ook veel bloemen voor ze en bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet.
    Alplikken we de slakken wel uit de hosta’s en strooien koffiedras
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  8. Het is een triest, maar belangrijk relaas met duizelingwekkende grootheden.
    Ik heb hier in tuin en natuur nog maar weinig bijen gezien dit jaar, ik zal straks nog eens een verkenningsrondje door de tuin maken.
    Zonnige groet uit Fryslân.

    Geliked door 1 persoon

  9. Daarnet prikte er eentje in mijn achterwerk. Drie dagen niet kunnen zitten, dat wordt lastig!

    Geliked door 1 persoon

  10. johan corthals zegt:

    Verekt interessant deze post. Al wist ik er wel iets van, toch weer wat bijgeleerd.

    Geliked door 1 persoon

  11. Wolf zegt:

    We hebben hier 7 gevarieerde bijen-/insectenhotels rondom het huis en alle kamers zijn steevast bezet :O}. Ben je aan het tuinieren, wat ik véél doe, dan zoemt en hommelt het om je heen dat het een lieve lust is. En het eerste wat ik doe als ik in de moestuinkas kom, is controleren of er zich verdwaalde bijen, wespen of hommels in bevinden, die ik dan voorzichtig buiten zet, de tuin in.
    Waar we overigens ook een vogelparadijsje van gemaakt hebben.
    Dus ook een insectenparadijs, want daar komen die vogels dan weer op af.
    Niet alleen omdat het móet willen we met ons allen overleven, maar ook gewoon, omdat het leuk is, omdat het goed voelt, al dat gehommel om je heen.
    “Ja maar een tuin, dat is zoveel werk”.
    Ja ik ben er heel wat uren mee bezig. En dat vind ik zelf prettiger dan een sportschool of therapiegroep!
    Enfin, het is goed dat het eindelijk zoveel onder de aandacht wordt gebracht. Ik krijg zelfs de hoop dat er nu echt dingen ten goede gaan veranderen.

    Geliked door 1 persoon

  12. Heel interessant Rob, laten wij vooral zuinig zijn op deze ijverige beestjes.

    Geliked door 1 persoon

  13. perdebytjie zegt:

    Geweldig interessant, dankie Rob.

    Geliked door 1 persoon

  14. Ferrara zegt:

    In onze postzegelborder vol bloeiende bodembedekkers komen de bijen regelmatig buurten. Alleen de akelei slaan ze over. Leerzaam blog.

    Geliked door 1 persoon

  15. http:ceesvandepanne.wordpress.com zegt:

    Geweldig Rob ..ik kan je vertellen dat ik van af nu nog maar een bei gezien hebt. vroeger was het wel anders. even zeggen dat ik dit heel erg gaaf vind wat jij er over vertel gelukkig kan ik weer even mee doen op WordPress Gr van Cees

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Mooi artikel. Ben altijd blij als ik in het voorjaar de hommels en bijen weer in de tuin zie komen. Naast al deze bestrijdingsmiddelen zijn ook de verstening van tuinen, de te nette tuinen er mede verantwoordelijk voor. Rommelhoekjes zijn belangrijk voor insecten en ook voor padden en kikkers trouwens in de winter.

    Geliked door 1 persoon

  17. meninggever zegt:

    Ik ben heel erg voor bescherming van bijen. Maar wat is er nu veranderd in de afgelopen jaren dat we ineens bedreiging van de volken zien? Vroeger werd met DDT gespoten. In de Flevopolder vlogen sproeivliegtuigen heen en weer over de velden. Intensief. Met gevaarlijk giftig spul. Nu mag dat allemaal niet meer. We gebruikten hetzelfde soort spul om mierenoverlast, dan wel ander ongedierte te bestrijden. Nooit was er een verhaal over stervende bijen. Nu we al dat spul niet meer (mogen) gebruiken gaat het ineens mis met die bijen. Simpele relaties tot gebruikte bestrijdingsmiddelen lijkt mij dus een lastige. Maar blijft ellendig dat die diertjes sterven. Omdat er zoveel in de keten vanaf hangt..

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Niet alleen de bestrijdingsmiddelen zijn het probleem.
      Maar ook de grote vlakten van monoculturen maken het leven onmogelijk voor onze noodzakelijke bestuivers.

      Bijvriendelijke groet,

      Like

  18. Kakel zegt:

    Ik zit er best over in. Normaal gesproken gonst het op dit soort dagen van bijen en hommels in onze tuin. Speciale planten om het hun naar de zin te maken en ik moet de bijen gewoon zóeken. Twee jaar geleden heb ik wilde peen uit de berm gestoken en in de tuin gezet. Mijn man verklaarde me voor gek. Ik hoop dat een vlinder haar eitjes erin legt en dan vouwen de schermpjes van de bloem zich dicht. Van ons bijenhotel wordt geen gebruik gemaakt helaas.
    Mooi artikel, Rob, en heel uitgebreid!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.