It is all in the Game …

Een in slaap gevallen leerling schud ik wakker. Met een glimlach neem ik een smartfoon in ontvangst. Met een zucht kijk ik naar de vele vierkante ogen om mij heen. Teveel pubers zitten alleen maar in hun GAME.

Op mijn eerste computer stond een prehistorisch spelletje. Na twee weken was ik hier echt op uitgekeken. Het verwijderen kostte weinig moeite. En ik heb er nooit spijt van gehad. Op zo’n zelfde manier heb ik ooit 1 gulden in een fruitautomaat gestopt. Natuurlijk was deze gulden snel verdwenen. Het plezier van die spelen begrijp ik nog steeds niet.

Een verslavingsexpert ben ik niet. Al moet ik toegeven dat ik jarenlang aan nicotine verslaafd ben geweest. Waarom ik net voor de start van dit Millennium wel heb kunnen stoppen met roken weet ik niet. Wel geniet ik nog steeds van de rust die ik heb met mijn rookvrije leven. Wel zie ik nog aan de fervente rokers dat zij een rokertje nodig hebben. Soms loop ik met hen mee om ons praatje te kunnen vervolgen.

Dat wij overal om ons alcohol, drugs, tabak en internetaansluitingen tot onze beschikking hebben maakt het misschien moeilijker om van een verslaving af te komen? De hoeveelheid geld die verdiend wordt aan verslaafden is natuurlijk ook gigantisch.

De gameverslaafde pubers missen in mijn ogen een groot gedeelte van hun toekomst. Waarbij de teleurstellingen van een mislukte middelbare school nog maar het minste is.

https://www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/gameverslaving/

 

https://www.brijder.nl/probleem/gameverslaving

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op It is all in the Game …

 1. Het zijn niet alleen de pubers, maar ook jongere kinderen zijn er aan verslaafd, wat de gevolgen voor de toekomst zijn? Het straatbeeld is sinds de komst van tv ,smartphone en games drastisch veranderd. Touwtje springen, hinkelen, hoepelen en dergelijke niet verslavende spelletjes zie je niet meer…..zóóóóó jammer!

  Geliked door 2 people

 2. Matroos Beek zegt:

  Zo jammer… Ik zie de leerlingen op de speelplaats naast elkaar zitten… en maar tokkelen op dat ding.
  Het ergste vind ik een peuter/kleuter met een tablet of smartphone op de bank – en dan die hinderlijke spelgeluiden erbij – terwijl die eigenlijk met blokjes moet spelen voor de ontwikkeling van zijn fijne motoriek en zich buiten met andere kinderen moet uitleven voor de ontwikkeling van zijn grove motoriek, algemene gezondheid en sociale ontwikkeling.
  Binnen twintig jaar lees je in de krant: ‘ik was twee en al zwaar verslaafd…’
  Er komt dus vast wel weer een kentering.
  Positieve groet en nog een fijne vrije maandag!

  Geliked door 3 people

 3. oh lala,dat is de realiteit, ja ik zie het ook bij vrienden met grote kinderen.
  ik hoop dat het hier nog gaat meevallen, ik hoop het…

  hier heb ik nog een kleintje dat in die wereld gaat komen ooit, of misschien ook minder dan we …
  inderdaad alles is beschikbaar hé. je hebt sterkte nodig en ondersteuning…
  hier is op dit moment een 5 jarige aan het spelen met zijn knikkerbaan van hout omdat de tablet geen spelletjes heeft en hij alleen maar op mijn gsm mag spelen en zo kan ik controle houden.
  (hij speelt wel zonder kleren aan, misschien dat toch in het oog houden – knipoog – )

  Geliked door 3 people

 4. eltjedoddema zegt:

  Je kinnen t beste nog deur de digi-beten worden…

  Geliked door 2 people

 5. Suskeblogt zegt:

  Ik ben benieuwd hoelang die smartphones nog populair zullen blijven bij de jeugd.

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  het is van de zotte met die rotdingen , ik speel geen spelletjes op pc of smartfoon , en heb veel plezier van beide als ik ze nodig heb
  ook ik was verslaafd aan roken en stopte van de 1 op de andere dag , wil ik ook met de pintjes doen 🙂
  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Mark Nankman zegt:

  Ik heb het bij mijn kinderen vaak over “schermverslaving”. Als er ergens een scherm met bewegende beelden aan staat valt er al geen zinnig gesprek meer met het kind te voeren, laat staan als het gaat om een game. Het absorbeert hun aandacht dusdanig dat ze geheel van de wereld om hun heen lijken te worden ontkoppeld. Het verschilt wel per kind, maar dat is het algemene beeld dat ik zie. Om de aandacht voor iets belangrijks van ze te krijgen moet ik vaak het schermpje ruwweg voor hun neus vandaan halen. Onbegrip en boosheid zijn dan mijn deel. Van andere ouders krijg ik het advies om het meer te accepteren en interesse te tonen voor hun wereld. Dat probeer ik echt. Ik vraag welke games ze spelen, en kijk eens met ze mee. En ik probeer de games zelf ook maar eens uit. Bijna altijd verveelt het spel me al na enkele dagen. Ik val volgens mij dan ook niet in de doelgroep van de makers van de spellen. En daar zit dan mijns inziens ook de verantwoordelijkheid. Net als bij alcoholische dranken en tabaksproducten.

  Geliked door 2 people

 8. Smartphone gewoon in de boekentas laten. Kunnen ze naar huis bellen ingeval van nood, voor de rest school, werk,… gsm vrij..

  Geliked door 3 people

 9. Villasappho zegt:

  Het valt ook niet mee ergens mee te stoppen waar iedereen om je heen over praat. De sociale druk is enorm laat je telefoon mar eens een dag thuis er wordt verwacht dat je meteen reageert.

  Geliked door 4 people

 10. perdebytjie zegt:

  Dit sal interessant wees om te sien wat die uitwerking hiervan oor vyftig jaar op die mens se ontwikkeling sal wees. Dalk evolueer die middelvinger in ’n plat dun potloodagtige stokkie, die oë na totale bysiendheid, spraak heeltemal onnodig, sitvlakke vet van al die sit, geweldige irritasie van die lig wat weerkaats uit die toestelle in die brein in….ek wonder sommer.

  Geliked door 2 people

 11. Rebbeltje zegt:

  Bij kinderen vind ik smartfoons en tablets met mate…maja die ouders pffttt
  Allemaal net zo erg bezig met die bliebjes en schermpjes

  Geliked door 2 people

 12. Bertie zegt:

  Problematisch? Drugs, tabak en alcohol zijn erger. Rondhangen uit verveling ook.
  Het klinkt fauw maar toch: het is de tijd. Wie weet is er over een paar jar iets anders. Of eerder.

  Geliked door 2 people

 13. Met die laatste opmerking in je blog kan ik ’t helemaal eens zijn.

  Geliked door 2 people

 14. Bij ons op school is er nog steeds een smartphone verbod op de speelplaats … zalig, zo leren ze face to face communiceren….

  Geliked door 2 people

 15. Sjoerd zegt:

  Ik drink iedere avond een paar biertjes, voel me prima en ben eigenlijk in mijn 65 jaar nooit een dag ziek geweest door die gewoonte en ook nooit een dag daarvoor vrij gevraagd. de laatste keer dat ik ziek thuis ben geweest kan ik me niet eens herinneren. Wat heet verslaaft.

  Geliked door 2 people

 16. willy zegt:

  de smartphone op zich heeft voor een grote grote technologische verandering gezorgd….
  maar het gamen op een phone of een ander toestel is begrijpelijk als het maar met mate gebeurt..
  en dat geldt natuurlijk voor veel zaken

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 17. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik koester het kind in mij hoor , maar kwajongens streken haal ik niet meer uit

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 18. Anita zegt:

  Have a very Nice week dear
  Kisses

  Geliked door 1 persoon

 19. gewoonanneke zegt:

  Ik ben ook nog steeds blij dat ik ook sinds 2000 een rookvrij leven heb. Spelletjes, ik speel wel wordfeut op mijn telefoon met een aantal mensen maar ook niet fanatiek, zo nu en dan een woordje. Heb wel een tijdje fanatiek gekaart op internet maar dat doe ik ook al lang niet meer en mis er niets aan.

  Geliked door 1 persoon

 20. meninggever zegt:

  Mijn zoon was denk ik een kind van de eerste generatie waar games (nog op oude Commore8/16 computers) een rol speelden. De kinderen bleven thuis, speelden niet meer buiten. Maar dat was onze opvatting, niet die van de kids zelf. Later kwamen de meer elektronische spellen. Simpel, als DonkyKong (of zoiets). Later ging hij zeer meer bewamen in het fenonmeen en kwam er uiteindelijk in te werken. Werd een kopstuk in de media in die wereld. Kwam dus allemaal goed. Niet elke verslaving hoeft te leiden tot een negatief resultaat. Vergis je niet dat in vroeger tijden oudere mensen juist verslaafd waren. Aan roken, drank, overmatig en vet eten, voetbal, de kerk, motorrijden etcetc.

  Geliked door 1 persoon

 21. Kakel zegt:

  Als je buiten om je heen kijkt, zie je overal jongen mensen. Ze zitten dicht bijeen en ze kijken alleen maar op het scherm van hun telefoon.
  In 1992 ben ik gestopt met roken. Ik vond het best zwaar maar heb er nog geen dag spijt van gehad.

  Geliked door 1 persoon

 22. valhalla zegt:

  Las pasgeleden over een onderzoek van de universiteit van Essex. Vreemden werden met elkaar in een ruimte gelaten met het idee op zoek te gaan naar wederzijdse interesses, of in elk geval een leuk gesprek te voeren. Als er een mobiele telefoon in de kamer lag bleek stelselmatig dat men een minder goed gesprek had, minder het idee had diegene te leren kennen. Ah, hierzo: https://www.huffingtonpost.com/2012/09/05/cell-phone-hurts-relationships-study-university-of-essex_n_1855930.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.