13 Scholen

Dertien scholen vallen onder een schoolbestuur. Door de gebouwen en lokalen toewijzing van de gemeente heeft een school vier verschillende locaties. Berlinda is directrice van deze school. Van twee van deze locaties is Trees de afdelingsleider. Maar op een van deze twee locaties zorgt George voor alle regelzaken en de roosters. En Trees is vooral niet aanwezig.

Mijn stageschool telde ooit 5 verschillende leslocaties. en als dat nodig was werd er op de zolder van de naburige kerk ook nog les gegeven. Een directeur Meneer Fransen en zijn secretaresse Juffrouw Marijnen voor halve dagen zorgde dat alles op rolletjes verliep. Na 12 jaar wachten kwam er wel een prachtig nieuw schoolgebouw.

Bij de Stichting van 13 scholen wordt regelmatig geklaagd over de beslissingen van het schoolbestuur. Hoe verder weg des te makkelijker valt er over te roddelen en te klagen. Het aantal managementlagen geeft geen garanties. Maar bemoeilijkt wel de communicatie.

Schrijven over slechte schoolgebouwen of over ontbrekende leermiddelen of over te weinig tafels en stoelen? Het blijft toch de werkelijkheid voor Nederlandse scholen. Schaalvergroting heeft hier niets aan kunnen veranderen.

Dat dertien het ongeluksgetal is heeft er in mijn ogen niets mee te maken!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op 13 Scholen

 1. Matroos Beek zegt:

  Onze school met 4 afdelingen binnen de campus maakt men een geweldige inhaalslag met nieuwbouw en renovatie, maar ook met tuinaanleg.
  Directeuren, adjunct-directeuren en coördinatoren hebben we heel veel. In die mate dat men niet meer weet tot wie men zich moet richten met bepaalde vragen. Communicatie blijft een groot struikelblok. Veel zaken worden steeds doorgespeeld en niet opgelost. Of de kop wordt in het zand gestoken. Daar moet nog flink aan gesleuteld worden.
  Zonnige ochtendgroet.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dat zijn een boel scholen voor 1 bestuur , lijkt mij dan hoor
  en als dat bestuur dan langs elkaar heen werkt of de 1 denkt het beter te weten dan de ander krijg je vanzelf grote problemen
  mijn broertje werkt voor de hogeschool van Amsterdam , nu die zit ook door het hele land , zijn net fabrieken zoveel leerlingen en mensen die er werken , gigantisch groot allemaal , of dat nu zo goed is , ik heb m’n twijvels

  motregen groet

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Over scholen zal er altijd geklaagd worden.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Leo zegt:

  Tja…zo zijn er dertien in het dozijn….

  Geliked door 1 persoon

 5. eltjedoddema zegt:

  Groot – groter – dodelkst……..

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Wat is er toch mis met die vroegere scholen waarbij het schoolhoofd gewoon bepaalde wat nodig was en zorgde dat alles op rolletjes verliep. Geholpen door een goed team en een concierge waarmee niet te spotten viel. Ook toen waren de klassen meer dan vol. De leerlingen bepaald niet allemaal lievertjes maar de discipline was van ijzer. Nu zijn de regels van beton, de bestuurslagen niet om mee te spotten en loopt het hoofd van de teamleden om…Bij kleinere klassen…

  Geliked door 1 persoon

 7. Onze scholengemeenschap telt 6 scholen, samen goed voor ongeveer 6000 leerlingen.
  In 2019 komt er hier in België de befaamde onderwijshervorming en dus worden er aanpassingen aangekondigd… ik hou mijn hart al vast. Ze weten nog niet wie van welke laag juist waar zal moeten gaan besturen en wie van de leerkrachten in welke vestiging zal moeten/mogen lesgeven. Ze hebben dan ook nog tot september 2019 de tijd!

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Bij de mamoetwet van Cals is het begonnen wordt wel eens gekscherend gezegd…

  Geliked door 1 persoon

 9. Mijn onderwijstijd ligt al lang achter me, hoewel ik nog steeds mensen onderwijs.
  Destijds werd ik opgeleid voor de middenschool, waarvan je er 1 had in de Bijlmer.

  Bewolkt groetje

  Geliked door 1 persoon

 10. Michel zegt:

  Weer een bewijs dat groter niet altijd beter is. Sterker nog: meestal juist niet.

  Geliked door 1 persoon

 11. wdfyfe zegt:

  I’ve been away from my desk so my Dutch has faded but it sounds like schools in the Netherlands are just as top heavy as in Canada. Too many administrators, too many lines of communication always means less for the students. cheers

  Geliked door 1 persoon

 12. Rob Alberts zegt:

  Your Dutch is still fine.
  Cheers,

  Like

 13. Die schier oneindige wens naar schaalvergroting is voor mijn gevoel de dood in de pot. Of hoe je het ook maar wilt noemen, maar positief is het niet.

  Geliked door 1 persoon

 14. willy zegt:

  Dertien scholen en één schoolbestuur…..
  bijna niet te geloven
  schaalvergroting heeft toch ook zijn beperkingen
  groeten

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.