Tuinvogels

Net naast mijn tuindeur vliegen Pa en Ma Pimpelmees af en aan. Zo zie ik ook regelmatig een scholekster bovenop het hoekhuis.

Over de Pimpelmees las ik ooit dat het vrouwtje het blauwste mannetje uitkiest. Mooi diepblauw gekleurd zijn is dan het selectiecriterium voor de vrouwtjes. Verschil tussen het mannetje of vrouwtje kan ik bij de pimpelmees niet zien. Maar zo druk als zij nu samen hun jongen voeren zo verfomfaaid zien zij er nu allebei niet mooi uit. Het mooie blauw is nergens meer te bekennen.

Voorgaande jaren werd er bij aankomst bij het nestkastje een waarschuwingskreet gegeven. De voerende ouder vloog dan snel naar buiten om plaats te maken. Nu duiken ze net even iets na elkaar naar binnen. Het eerste jaar dat ik het nest bekeek zaten er 11 eitjes in. Alle eitjes werden toen ook uitgebroed. Het uitvliegen heb ik jammer genoeg nog nooit gezien. Maar er zijn elk seizoen volop Pimpelmezen in en rondom mijn tuin.

Op de daken van de huizen in mijn woonwijkje ligt grind. Op sommige plekken wortelen er complete bomen tussen dat grind. Vooral aan de dakranden groeit van alles. Hoewel de omgeving voldoende water heeft is mijn woonwijk zelf vooral droog. Toch heb ik sterk het vermoeden dat er op de dakrand een scholekster nest te vinden is. Jammer genoeg s het hoekhuis een verdieping hoger. Ik kan het dus niet controleren. Maar af en aan vliegen en meerdere scholekster samen op de dakrand zegt mij genoeg. Eerder is mij dit nog nooit opgevallen. Maar ik probeer het zo goed mogelijk te volgen.

Na dat de jonge vogels al gevlogen zijn ontdek ik eindelijk het merelnest in mijn tuin. Door het doof worden kan ik nu ook de tuinvogels minder goed horen. Bij het wakker worden heb ik het fluiten van papa Merel gemist. Bij het observeren van mij tuin kreeg ik vooral de indruk dat de familie Merel verdwenen is. Af en toe vloog er door de tuin van mijn buren wel een merel. Maar een nest kon ik maar niet ontdekken. Tot dit gisteravond. In mijn sleedoornhaag vond ik een leeg merelnest. En dat is juist een plek waar geen van de buurtkatten bij kan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pimpelmees

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scholekster

https://nl.wikipedia.org/wiki/Merel

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Tuinvogels

 1. eltjedoddema zegt:

  Scholekster holden inderdoad wel van hoogte…….l

  Liked by 1 persoon

 2. aevertzen zegt:

  Dag Rob, Mag ik je wachtwoord? Veel succes in je strijd tegen censuur en een hartelijke groet, Annette Evertzen

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Liked by 1 persoon

 3. De platte daken met grind zijn voor scholeksters de ideale broedplaatsen. Industrieterreinen vallen bij hen dus extra in de smaak. De daken komen overeen met hun natuurlijke broedgebied en last van vertrapping of roofdieren hebben ze niet. Weer een wilde vogel die zich aanpast.

  Liked by 1 persoon

 4. lummel zegt:

  BIj ons veel zwanen,ganzen, merels, eenden, musjes en zwaluwen. Fijn je weer te lezen Rob

  Liked by 1 persoon

 5. Ik ben wel nieuwsgierig…. Groetjes Eline

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Liked by 1 persoon

 6. Fijn weer iets te lezen Robe! Heerlijk die vogeltjes in de tuin! Wij dachten dat er duiven een nest aan het bouwen waren in de coniferenheg. Maar buiten af en toe een duif in de buurt zie ik niks..

  Liked by 1 persoon

 7. Kijk, dit stukje had ik dus niet willen missen 😊wij hebben ook altijd merelnesten in de tuin gehad, maar de merels zijn hier in brabant helaas niet meer zo takrijk. De mezen moeten vrezen voor hun leven als ze per ongeluk vergiftigde rupsen van de buxusmot verorberen. De houtduiven stuntelen zoals elk jaar balancerend in onze spar. Ze mieteren er telksens bijna uit, tot leedvermaak van mijn volierevogels. Groetjes eline

  Liked by 1 persoon

 8. Mooie observaties, Rob.
  Het is al meer gezegd: scholeksters broeden graag op platte daken met b.v. grind erop.
  In onze tuin is tijdens onze meivakantie een nestje jonge merels ten prooi gevallen aan eksters, vrees ik.

  Liked by 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Mooi hè, het leventje van dat spul van nabij mee te maken.

  Liked by 1 persoon

 10. willy zegt:

  bij de vogels geldt ook het recht van de sterkste

  hier houden kauwen heel wat vogels weg Rob

  en dat is jammer

  groeten

  Liked by 1 persoon

 11. Gerbie zegt:

  Die pimpelmees heeft toch een duistere kant…

  Liked by 1 persoon

 12. Ferrara zegt:

  In mijn postzegeltuintje komen de vogeltjes wel langs om te foerageren, Zo gezellig.

  Liked by 1 persoon

 13. Gerda zegt:

  Fijn dat ik het kon lezen Rob. Zonnige groet van mij deze keer! 🌞

  Liked by 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Scholeksters broeden heel vaak op platte daken… ongelooflijk heb ooit een keer gezien op mijn werk dat die kleintjes gewoon naar beneden vielen en het ook nog overleefden. Je mailtje met code was in mijn spammap gekomen.. Fijn toch nog te kunnen lezen hier.

  Liked by 1 persoon

 15. Guido Gezelle was een Brugs priester-dichter. Hij schreef echt pareltjes. Naar het schijnt waren zijn laatste woorden: ” ‘k hoorde zo geren de veugelkens schufelen’ ” (* fluiten).
  Hij woonde in een prachtige pastorie aan de rand van de oude Brugse binnenstad, waar nu nog van ‘zijn’ oude vogelhuisjes hangen.

  Liked by 1 persoon

 16. Sjoerd zegt:

  Mezen heb ik hier ook genoeg zitten, roodborstje zie ik ook, Duiven af en toe, die houden volgens mij niet zo van tuin, en er zitten een paar kleine vogels waarvan ik niet kan achterhalen wat het is, het lijken kleine wat rondere mussen. Maar het zijn geen mussen. En ze zijn schuw, zodra ik met mijn camera buiten ben zijn ze verdwenen.

  Liked by 1 persoon

 17. Jan Jaap zegt:

  Mooi stukkie! Ik geniet ook altijd van de vogels die komen buurten, al heb ik dan geen nest in de tuin.

  Liked by 1 persoon

 18. Geweldig vind ik altijd dat er vogels in de tuin nestelen want dan is er voldoende voeding te vinden. Hier waren ook merels, spechten, pimpelmezen, kwikstaartjes en natuurlijk de zwaluwen en s’ochtends wakker worden met het prachtige gefluit van merels is helemaal niet erg beter dan brommer- auto’s of wat voor machinerie ook.

  Liked by 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Hadden wij vroeger allerlei meesjes in de desbetreffende huisjes, dat is over sinds onze overburen een paar rode katten in de tuin los lieten die enorm huis hielden onder die gevleugelde vrienden. Die verhuisden. Merels zijn dit jaar ook weggebleven. Liepen voorheen tot aan de keukendeur om te bedelen om kruimels en zo meer. Maar die zouden naar verluid lijden onder e.o.a. virus wat typisch was voor de soort. Maar gelukkig vliegt en fluit er van alles en nog wat in onze tuinen en straat. Van groot tot klein. Gisteren nog een ooievaar zien zweven op zoek naar lekkere hapjes…

  Liked by 1 persoon

 20. Met mijn katten is het niet mogelijk om te nestelen

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.