Een lieve vriendin helpt mensen met een andere nieuwe manier van omgaan met eten. Vandaag heeft zij een soep challenge voltooid. Op Instagram is deze soep challenge te zien. Over soepen wil ik in deze blogpost iets schrijven. Maar eerst iets Mindfulness. Tijdens een mindfulness cursus krijg je op een gegeven moment een rozijntje aangeboden. Met je ogen dicht en een uitgestoken hand weet je niet wat je te wachten staat. Voelend, ruikend, daarna langzaam kauwend ervaar je dan wat het rozijntje met jou doet. Soep koken is voor mij ook zo’n ervaring. Ruiken, proeven en kijken zijn voor mij de 3 belangrijkste dingen bij het soep maken.
Soep smaakt mij altijd. Al eet ik het liefste ook nog heel veel brood bij mijn soep. Het soppen van brood maakt dat mij de soep dubbel lekker smaakt. Als de soep bijna op is eet ik mijn soep pas met een lepel.
Bij mijn Surinaamse vrienden heb ik een andere manier van soep eten geleerd. In plaats van met brood wordt de soep door Surinamers altijd met rijst gegeten. Het is anders dan met brood maar mij smaakt de soep dan ook prima.
Recepten volg ik niet. Zelfs op de lijst van ingrediënten varieer ik telkens weer. Koken is voor mij vooral goochelen met een lijst ingrediënten en een recept. Wat er uiteindelijk tevoorschijn komt is dan telkens de verrassing. Combineren, variëren en heel goed ruiken en proven is voor mij de truc. Als de kleur dan ook nog eens erg lekker uitziet vind ik elk gerecht geslaagd.
Tot 30 verschillende soorten soep kom ik zelf niet zo snel. Maar de volgende soepen deel ik graag met jullie:
Brandnetelsoep: In het voorjaar of ook nog in de vroege zomer geven de jonge groeischeuten en de eerste blaadjes van de brandnetel een gezonde soep. Even blancheren en klaar. Soms doe ik er een beetje zeezout bij.
Caraibische Kippensoep: Ik schreef er eerder al eens een blog post over. In de Caraïben wordt voor zieken een smakelijke, voedzame kippensoep gemaakt. In de Joodse keuken is er ook een speciaal recept voor Kippensoep voor zieken. Mijn Surinaamse en Antilliaanse vrienden pronken altijd met hun Joodse afkomst. De speciale Kippensoep voor zieken zal hier vast ook mee te maken hebben.
Erwtensoep: In de tijd dat ik nog vlees at heb ik bij mijn Surinaamse overbuurvrouw een geweldige erwtensoep gegeten. Het gebruikte zoutvlees in deze soep proef ik nu nog. Natuurlijk werd ook hier rijst bij geserveerd.
Groentesoep: Groentesoep kan in elk seizoen. Met heel veel verschillende groenten of juist met een groente en veel verse kruiden. En elk jaar ontstaan er natuurlijk bij mij nieuwe varianten.
Harissa soep: Elke Marokkaanse vrouw zal vertellen dat zij van haar moeder het lekkerste recept voor Harissa heeft gekregen. een enkele keer zal zij toegeven dat zij het familierecept een klein beetje heeft aangepast. Haar eigen gezin zal vertellen dat zij de lekkerste en meest voedzame Harissa maakt. Zonder dat zijn vrouw het kan horen zul je heel af en toe van de echtgenoot horen dat de Harissa van zijn moeder nog lekkerder is …
Heldere vermicellisoep: Uit mijn jeugd herinner ik mij het warme eten van tussen de middag. Mijn vader werkte de hele dag. Dus ons avondeten was warm. Maar bij de buren werd er heel traditioneel om 12.00 uur warm gegeten. Vooraf altijd een heldere vermicelli soep. Zonder te proeven verdween daarin een flinke sloot Maggi. Zonder te proeven moest de soep donker gekleurd worden door de Maggi. Of er nu veel of weinig zout in de soep was gedaan door Moeder de Vrouw? Altijd moest er Maggi bij …
Linzensoep: Als klein tussendoortje wil ik in een Turks restaurant graag een linzensoep eten. Natuurlijk eet ik deze soep met een beetje uitgeknepen citroen.
Misosoep: In mijn MacroIdiotische periode leerde ik Miso kennen. Ik gebruik het nog steeds. En heel af en toe maak ik nog Misosoep. Vaak alleen maar wat opgeloste miso in wat koken water. Het is voor mij de ideale opkikker aan het einde van een werkdag.
Pindasoep: In een blad las ik jaren geleden een recept voor pindasoep. Het originele recept ben ik natuurlijk al lang weer kwijt geraakt. In het oorspronkelijke recept zat kip. De kip werd in hap klare stukken met botjes gebruikt. Nu gebruik ik tofu als eiwitbron. Maar als er snijboontjes. peultjes of verse doperwtjes te verkrijgen zijn dan gebruik die ook. Deze soep smaakt dus elke keer weer anders. Een kant en klaar recept kan ik dus niet geven. Maar Afrikaanse mensen zullen altijd een betere familieversie geven. Al heb ik bij mijn Afrikaanse vrienden nog nooit gehakte pinda’s in hun soep gegeten. Zelf vind ik dat extra lekker. Bij mijn Surinaamse vrienden zit er natuurlijk ook weer rijst in de soep.
Tomatensoep: Met veel plezier kijk ik terug naar de kooklessen die ik aan mijn leerlingen mocht geven. In een van de eerste lessen kregen zij van mij alle beschikbare versies van tomatensoep uit de supermarkt. In glas, in blik, in een plastic zak of gedroogd als soeppoeder lijkt het alsof de soep steeds het zelfde is. Maar ook als recept verschillen de tomatensoepen. Dit was mijn manier om mijn leerlingen te laten kijken naar de ingrediëntenlijst, de voedingswaarde en de bereidingswijze. Natuurlijk mocht elke groep daarna de soepen klaar maken en proeven.
Kijk eens naar de Soep Challenge van doeatbeconsious op instagram. Want zij geeft op Instagram 30 smakelijke en mooi gekleurde soepen! Op aanvraag zal zij vast ook de benodigde recepten geven.
Mmm ik hou ook van soep. Denk dat ik maar eens een aantal varianten ga proberen 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Neen, ik houd helemaal niet zo van soep. Enkel en alleen als het in de winter geweldig koud wordt, eet ik soep, maar dan liefst erg dikke, die aan de ribben blijft plakken.
😉
LikeGeliked door 1 persoon
Heerlijk al die soepen, ik ben ook echt een soepfan en kan van alles wel een soepje brouwen. Pindasoep heb ik lang niet meer gemaakt…je brengt me op een idee.
LikeGeliked door 1 persoon
Dikke soep met lekker brood is een heerlijkheid, maar ik hoef soep nu ook niet iedere dag.
Warme groet.
LikeGeliked door 1 persoon
ha die Rob
af en toe wat soep en brood met oude kaas , echt lekker vind ik dat
slaap wel groet
LikeGeliked door 1 persoon
Hier zijn de kleinkinderen dol op groene soep…maakt niet uit welke
Hebben ze gelijk vitamientjes gehad… 😉
Zelf hou ik van pompoensoep met pastinaak/wortel en zoete aardappel YUMMIE
LikeGeliked door 1 persoon
Ach, zolang het maar geen tomaten- of pindasoep is, vind ik vrijwel alle soepen wel lekker. Op Kreta heb ik eens een soep gehad die daar kennelijk erg beroemd was, -de naam ben ik vergeten-, maar de kans dat die tot mijn favorieten zal gaan behoren is vrij minimaal.
Het rare is dat ik gebrande pinda’s wel lekker vind, maar op het moment dat ze die gaan bewerken en mengen met allerlei zaken dan wekt het braakneigingen bij mij op. Het dieptepunt op dat gebied is voor mij satésaus. Vrij moeilijk binnen mijn familie, want er is een Molukse tak en die is daar bepaald niet vies van.
Wat tomaten aangaat iets vergelijkbaars. Rauwe tomaten, vooral de zongerijpte, zijn een delicatesse, maar op het moment dat ze verwarmd worden vind ik het ronduit smerig. Dus Italiaans eten is voor mij geen traktatie als er een op tomaten gebaseerde saus bij geserveerd wordt.
LikeGeliked door 1 persoon
…….en…….
de mosterdsoep
nait vergeten…….
dij
kin je
as je dat willen
in n soepjurk eten…..
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees graag jouw recept voor mosterdsoep.
Vroege groet,
LikeLike
Ik vroag Geesjen even, dij het n ainvoudeg resept. Ik stuur t in de loop van de dag.
LikeGeliked door 1 persoon
Soep, van ’s morgens vroeg. Raar idee :).
Mij kun je ook altijd plezieren met een portie om-het-even-welke-soep. Het zout laat ik achterwege, vanwege een te hoge bloeddruk, maar er zijn alternatieve kruiden genoeg op dit op te vangen.
LikeGeliked door 1 persoon
Soep smaakt altijd. Heerlijk om te koken en te eten.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben ook een echte soepfanaat echter zonder brood vooral in de winter, erwtensoep of bonensoep. Maar ook de anders gekleurde varianten zoals pompoensoep zijn heerlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
In de winter of bij koude temperaturen graag een kommetje soep maar zeker niet als het warm is.
Soep groet
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
Bij warm weer is voldoende vocht juist zo belangrijk.
Koude dranken zijn zelfs minder goed bij hitte.
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Dat klopt maar ik hou het dan bij warme dranken maar soep krijg ik echt niet binnen dan.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker. Ik ben ook een grote soepliefhebber. Zelf maken en met veel appetijt eten.
LikeGeliked door 1 persoon
HIER HET ANTWOORD VAN GEESJEN:
Dit is een zelfbedacht recept voor luie-vrouwen-mosterdsoep.
Je neemt een literblik of -pak champignonsoep, bakt spekreepjes (ik neem altijd zo’n tweelingbakje gerookte spekreepjes), snijdt een prei in heel dunne ringetjes.
De soep verwarmen en dan de gebakken spekjes en de preiringetjes erin en op het laatst twee eetlepels Groninger mosterd erdoor roeren. En klaar is Kees (of in dit geval Gees). Als je niet veel tijd hebt is dat ideaal.
Hartelijke groet,
Geesjen
LikeGeliked door 2 people
Dank voor dit recept.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan je ook nog wel het originele recept sturen van Abrahams Mosterdsoep van het Mosterdmuseum. Dat is een afbeelding, dus die kan ik hier niet plaatsen. Stuur maar even een mailtje naar eltjed@ziggo.nl, dan stuur ik die ook.
LikeLike
Dat wordt bie die dus: loie-Robs-mosterdsoep……….
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zal zelf eens meneer Goochel gebruiken.
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum…….
LikeGeliked door 1 persoon
De vegetarische variant:
Groninger mosterdsoep
Ingrediënten (voor 4 personen):
– 50 gram boter
– 60 gram bloem
– 125 ml room
– 1 liter groentebouillon
– ca. 2 eetlepels Abrahams (biologische) Groninger Mosterd
Bereidingswijze:
Laat de boter smelten. Voeg de bloem (bij voorkeur gezeefd) toe en roer dit met een houten lepel goed door tot een “roux”. Zet de “roux” op een zacht vuur en laat hem ongeveer 10 minuten garen, blijf wel af en toe door roeren. Verwarm ondertussen in een andere pan de groentebouillon en giet deze bij de roux. Roer dit goed door met een garde zodat er een egaal geheel ontstaat. Laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg nu naar smaak de mosterd toe. Met 2 goede eetlepels komt u al een heel eind. Als laatste voegt u de room toe en roert u het geheel goed door (soep niet meer laten koken).
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Oh ja, heerlijk brood soppen in de soep, dat doe ik ook altijd.
LikeGeliked door 1 persoon
Een smakelijk logje!
Zoals jij het beschrijft kookte ik zelf ook ongeveer.
Ik ken niet alle soepen die hier staan maar wel veel. Het is een lekker soort eten. In bouillon zit geen voedzaamheid meer maar de groentes en andere vulling maken dat goed.
Bij warm weer eet ik wel eens snert, vurrukkulluk!
LikeGeliked door 1 persoon
Het schijnt nog heel gezond te zijn ook inderdaad om gewoon als ontbijt soep te eten.
Ik ben niet zo dol op soep, ja mijn eigengemaakte kippensoep, maar Jan houdt niet van dooie kippen dus dat kook ik eigenlijk nooit meer. Ik eet het wel, ook als ik ergens op bezoek ben of als het in een restaurant in een menu zit, maar verder hmmmmm….
Voor jou hoop ik dat je nog heel erg vaak soep zult kunnen eten, want genieten is belangrijk hè!
LikeGeliked door 1 persoon
Herkenbaar Rob.Ik ben ook een enthousiaste soepeter. Ik denk dat ik toch wel twee, drie keer per week soep maak. Voor mij is t een favoriet lunchgerecht.
LikeGeliked door 1 persoon
Goeie soepen Rob. Als je op gevoel kookt smaakt het inderdaad altijd net een beetje anders. Maar soms is dat net een beetje hetgevolg van een ideetje of iets dat je in de (koel)kast vond. Dat net een beetje maakt het overheerlijk, dus schrijf dat op en bewaar. Want je vergeet de gouwe greep. Zo betreur ik een koude rogsalade waarvan iedereen me het recept vroeg. Publiceer je trouvailles op je blogen je vindt het altijd en overal terug.
LikeGeliked door 1 persoon
Mag ik de receptenschrijverij aan jou overlaten?
Zonnige groet,
LikeLike
Maar dan raak je eigen trouvailles kwijt. En das jammer. Schrijf niet alles op maar alleen als het plotsklaps per ongeluk heel veel lekkerder was dan anders
LikeGeliked door 1 persoon
Hou ook van een lekkere kom soep en brood soppen maar. Vermicelli, juist werd altijd gebruikt vroeger en Maggi, dat was ik vergeten 😀
LikeGeliked door 1 persoon
ja ik heb plots veel inspiratie! dankjewel !
LikeGeliked door 1 persoon
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Soep is zalig ! Bij die pindasoep sloeg de twijfel wel even toe.
LikeGeliked door 1 persoon
Probeer het eens.
Net als de mosterdsoep eens iets anders.
Smakelijke groet,
LikeLike
nu en dan een lekkere soep gaat er bij mij steeds in.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik neem alleen mosterd na de maaltijdsoep
LikeGeliked door 2 people
Wat een soep-keukenprins ben jij!
LikeGeliked door 2 people
Het is helaas niet anders
LikeLike
Persoonlijk vind ik een verse minestronesoep ook niet te versmaden, net zo min als een mooie doorzichtige wonton soep.
Met smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Neen bedankt, voor mij geen soep.
LikeLike
Zo heeft een ieder iets anders dat lekker is.
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
IK ben wel van de soepen. Kippensoep als liefste, maar ook goede gevulde groentensoep, champignonsoep, erwtensoep, dat soort dingen. Al die brandnetels en zo laat ik aan me voorbij gaan. Net als Bruine Bonensoep. Maakte een van mijn oma’s vroeger en was de enige soort die zij ook scheen te kunnen maken. Ik was en ben er niet van, terwijl ik die bonen als gerecht heerlijk vindt..
LikeGeliked door 1 persoon