Losse blaadjes …

Mijn onderwijsverhalen beschrijf ik altijd geanonimiseerd en geantidateerd. Maar dit vrijmibo verhaal moet ik opschrijven. Een nieuwe collega begint te vertellen over zijn vorige school. Nu het gebruik van het internet flink in de schijnwerpers staat vertelt hij dat zijn vorige school nog werkte met een losbladig systeem. Elke leerling heeft een dossiermap met daarin de verzamelde gegevens. Maar veel van deze gegevens zitten losbladig in de dossiermap. Natuurlijk zitten de dossiermappen in een kluis achter slot en grendel.

Op mijn school is het een en ander voor alle betrokken toegankelijk in speciaal hiervoor ontwikkelde software. Het management, het zorgteam, de mentor en de vakleerkrachten hebben elk een andere beveiligde toegang tot deze software. Intakegegevens, onderzoeken, cijfers en ontwikkelingen zijn netjes gearchiveerd.

Werken met losse blaadjes past niet meer in deze tijd. De bestelling voor het volgende rondje wordt opgenomen. Een collega schudt meewarig met zijn hoofd om het amateurisme van de besproken school. Terwijl een andere collega figuurlijk de haren uit zijn hoofd trekt mompelt hij iets van; “De zorgleerling is natuurlijk weer de dupe.”

Het gesprek kabbelt verder over de komende vakantie en de zwangerschap van de afdelingsleider.

De bestelling wordt trouwens elektronisch opgenomen. Want ook de horeca gaat mee met de tijd en de informatisering …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Losse blaadjes …

  1. Met die nieuwe privacy wetgeving denk ik soms dat het gewoon op papier in een kaft hebben zitten gemakkelijker was geweest!
    *zucht*
    Maar ik ken nog de tijd van kladrapporten en cijfertjes overschrijven in een mapje… En ik geef nog maar 14 jaar les!

    Geliked door 1 persoon

  2. Michel zegt:

    Om te bedenken dat ik als liefhebber van drukwerk nu ook in de ‘cloud’ werk…

    Geliked door 1 persoon

  3. Bertie zegt:

    Met papier werken was ook niet alles hoor, met de eisen van nu zou het ondoenlijk zijn.

    Geliked door 1 persoon

  4. fietszwerver zegt:

    hoe was dat in de jaren ’50 en ’60 Rob
    volgens mij jaren van veel misbruik in allerhande instellingen , zoals o.a scholen
    en of dat nu via de moderne middelen beter is , nee ik denk het niet
    er wordt door de huidige politiek nog steeds te veel in de doofpot gestopt , of op z’n minst geprobeerd

    slaap we; groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Sjoerd zegt:

    De digitale snelweg kent uiteraard ook gebreken, maar wordt snel beter. Vooral het betaalverkeer loopt nog uit de pas

    Geliked door 1 persoon

  6. Er was een tijd waar al die gegevens in het hoofd zaten van de leerkracht. Weinig kans dat die daar ontsnapte.

    Geliked door 1 persoon

  7. perdebytjie zegt:

    Al die papierwerk was baie tydrowend en het geweldig ruimte in beslag geneem. Ek wonder net altyd, wat sal gebeur as alle energie opraak en daar geen elektrisiteit meer opgewek word nie. Dan stort die hele wêreld in duie en alle inligting daarmee saam….dis ’n erge scenario waaroor ek baie dink.

    Geliked door 1 persoon

  8. Lummel zegt:

    Big data en algoritmes. Machines berekenen wat de werkelijkheid zou kunnen zijn. Ik hoop maar dat er nog steeds mensen die hun hersenen kunnen en willen gebruiken.

    Geliked door 1 persoon

  9. Rimpelingen zegt:

    Ik erger me over het feit dat we op mijn werk moeten digitaliseren èn van heel veel dingen toch nog schriftelijke kopieën moeten bijhouden. ‘Papierloos’ noemen ze dat dan. Grrr.

    Geliked door 2 people

  10. bentenge zegt:

    Het heeft iets cosy dat papier, maar inderdaad echt niet meer vand eze tijd. Langs de andere kant, een papieren systeem is moeilijker van op afstand te kraken 😉

    Geliked door 1 persoon

  11. meninggever zegt:

    IK zie weinig fouts in een goed archief met duidelijke info op voorbedrukte formulieren waarop leerkrachten en anderen zaken kunnen aanvullen. Beter dan amateurs die een systeem bedienen dat ze niet begrijpen maar wel verkeerd benutten….Pas als de software echt deugt (en niet kan worden gehacked) is er een jubel te geven over dat soort scholen. Hoe staat het trouwens met gewoon goed onderwijs. Met veel feitenkennis en een sociale cohesie om ook de minder presterende leerling op sleeptouw te nemen???

    Like

  12. ollieherman zegt:

    Elk systeem valt of staat met de gebruiker.

    Geliked door 1 persoon

  13. gewoonanneke zegt:

    Ik vind het in de horeca wel een hele verbetering hoor ook voor het personeel dan al die briefjes. Bovendien scheelt het weer een boom. Ik krijg van de belasting alles digitaal via mijn belastingen maar toch sturen ze nog alles per post ook dat snap ik dan weer niet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.