Dirk III of Donald Trump?

De Slag bij Vlaardingen wordt wel gezien als het startpunt van de autonomie van het gewest Holland. Daarom is Dirk III door historici wel de ‘grondlegger van de Hollandse zelfstandigheid’ genoemd.

Aanleiding van de Slag bij Vlaardingen

Een van de belangrijkste oorzaken van de Slag bij Vlaardingen hangt samen met het eigengereide gedrag van graaf Dirk III. Dirk III deed aan piraterij (er wordt ook wel van ‘tol’ gesproken, maar piraterij is een juistere term). Dirk liet de schepen van Tielse handelaren op de Merwede aanhouden en eiste geld en/of goederen voor een doorvaart. Het betrof ongeveer tien procent van de lading. Dit inpikken van goederen en geld deed Dirk III echter zonder toestemming van de landsheer.

De Tielse handelaren en de bisschop van Utrecht konden hun klachten uitten op een ‘hofdag’ (het begrip Rijksdag raakte pas vanaf het einde van de Middeleeuwen in zwang), samengeroepen door keizer Hendrik II op 26 april 1018. Een hofdag was een bijeenkomst van regionale hoogwaardigheidsbekleders, waar deze hun wensen en klachten konden voorleggen aan de vorst of keizer. Op deze hofdag in Nijmegen beklaagden de handelaren, abten en bisschoppen zich over de piraterij van Dirk III. Keizer Hendrik II stelde de klagers in het gelijk. Deze weigerde dat echter en deed een verzoek om de hofdag eerder te mogen verlaten.

Deze grote mond, zo meenden Dirks critici, zou hem gaan bezuren. Meteen begon keizer Hendrik II met het organiseren van een strafexpeditie onder leiding van hertog Godfried van Neder-Lotharingen, die in de maanden april tot juli 1018 een troepenmacht in staat van paraatheid maakte, die afkomstig was uit Luik, Kamerijk en Utrecht.

Het verloop van de Slag

Op 29 juli 1018 arriveerde er een keizerlijk leger van ongeveer duizend man, aangevoerd door hertog Godfried van Neder-Lotharingen, vanuit Tiel via de Maas en Merwede bij de burcht van Dirk III, Ze kwamen met ongeveer vijfentwintig schepen, zo schat de auteur. De verdedigingsmacht van graag Dirk III bestond uit vermoedelijk ongeveer vijfhonderd personen.

De troepen van de keizer konden door de kreken, sloten en de rivier de Vlaarding niet bij de burcht van Dirk komen, ook niet via omtrekkende bewegingen. Vanuit een hinderlaag viel een deel van Dirks troepen vervolgens de totaal verraste tegenstander aan. De troepen van de keizer raakten in paniek, probeerden terug te komen naar hun schepen, maar werden massaal afgeslacht. De aanwezige bisschop Adelbold vluchtte als een van de eersten terug naar Utrecht. Hertog Godfried vocht tot het eind door, maar werd uiteindelijk door Dirk levend gevangen genomen. Zo boekte Dirk III een grootse overwinning.

Gevolgen van de Slag bij Vlaardingen

Na de Slag bij Vlaardingen kon Dirk III zijn graafschap West-Frisia gewoon eigenmachtig blijven besturen. De keizer liet hem voortaan met rust, ook omdat dit een voorwaarde was van Dirk III in ruil voor de vrijlating van de gevangengenomen hertog. Wel vond in 1025 nog een kleinschalig gevecht plaats, de Slag bij Bodegraven, tussen Dirk III en de bisschop van Utrecht. Maar ook hier wist graaf Dirk III stand te houden en een nederlaag af te wenden.

Hierna bleef het rustig en zag Dirk III nog kans om een bedevaart naar het Heilige Land te maken. Uiteindelijk stierf Dirk III in 1039, hij was toen 57 of 58 jaar oud.

Deze tekst lees ik bij: https://historiek.net/slag-bij-vlaardingen-1018-dirk-iii-boek/80851/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=nbrief-wk27-2018

 

Nu is mjn vraag of de importheffingen van Donald Trump ook piraterij zijn ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Dirk III of Donald Trump?

  1. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: macht. Je ziet het overal. Van het bestuur van een buurtvereniging tot de leiders van diverse landen. Er zit in veel mensen een schijnbaar onbedwingbare drang om iets te zeggen te hebben over anderen. Geld is daarbij zeer behulpzaam. Het geeft je de nodige status en de mogelijkheid om je leiderschap te kopen of te onderhouden. De macht die je hebt, geeft bovendien jou de mogelijkheid meer geld te genereren. Tolheffing is zo’n mogelijkheid maar als vertegenwoordiger van een compleet land, onder vier ogen met een andere leider je eigen toko promoten, ook. Ik denk dat die gek in America met zijn importheffingen en de daardoor afgedwongen onderhandelingen er uiteindelijk zelf financieel wel beter van wordt. Of dit ook opgaat voor de rest van zijn landgenoten betwijfel ik.
    Ik troost mij met de wetenschap dat er tot nu toe geen enkele leider, geen enkel regime iets van eeuwigheidswaarde heeft. De macht die ze hebben keert zich tegen hen. Oost Duitsland, Roemenië, Hitler, Franco, Nicaragua en Japan zijn maar enkele voorbeelden uit het verleden. Ik hoop nog mee te maken dat het gezonde verstand zegeviert en b.v. Noord Korea ‘normaal’ wordt. Wat ik met vrij grote zekerheid wel ga zien is de daverende afgang van die Amerikaanse gek en met hem al die republikeinen die deze idioot tot nu toe steunen.

    Geliked door 3 people

  2. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    zo mooi als peter hier boven kan ik het niet onder woorden brengen
    graag sluit ik me bij zijn reactie aan

    warm groet

    Geliked door 2 people

  3. Bertie zegt:

    En toch blijft Trump de popiejopie bij bepaalde bevolkingsgroepen, schijnt het. Misschien zijn het degenen die goede scholing ontberen, net als hij zelf? Die indruk maakt hij op mij. Uitgekookt maar niet echt intelligent.
    Het zou me niet verbazen als hij een tweede periode gekozen wordt.

    Geliked door 1 persoon

  4. Esther Cuyvers zegt:

    is piraterij niet van alle tijden, op micro en macro schaal?

    Geliked door 1 persoon

  5. Folkert Buiter zegt:

    Prachtig.

    Geliked door 1 persoon

  6. KnutzEls zegt:

    Je zette met de titel op het verkeerde been. Dirk III is hier een slijterij. Zag niet meteen de link. Ga je blog nog een keer op m’n gemak lezen en doorgeven aan in geschiedenis geïnteresseerde Vlaardingse neef.

    Geliked door 1 persoon

  7. Spontanity zegt:

    Tsja, Trump.
    Gaat blijkbaar toch zijn 2e termijn in.
    Is er iemand anders voorhanden?

    Geliked door 1 persoon

  8. KnutzEls zegt:

    Het draait toch steeds om geld. Heffingen, boetes, ergens moeten bedragen opgehoest worden. Wie moet betalen….? Wij allemaal!

    Geliked door 1 persoon

  9. wdfyfe zegt:

    It’s amazing how little things have changed in 1,000 years. I agree with petergortworst and George Harrison — “All things must pass” including Dirk III and Donald Trump.

    Geliked door 1 persoon

  10. Sjoerd zegt:

    De geschiedenis herhaald zich werd er vroeger al gezegd. We leren het nooit.

    Geliked door 1 persoon

  11. Suskeblogt zegt:

    Mooi stukje geschiedenis.

    Geliked door 1 persoon

  12. Alles is beter dan Trump!

    Geliked door 1 persoon

  13. ollieherman zegt:

    De relatie tussen Dirk III en Trump ontgaat me een beetje. Mooi verhaal overigens dat duidelijk maakt dat de NL geschiedenis nog veel onverdeelde verhalen kent.

    Geliked door 1 persoon

  14. meninggever zegt:

    Naar ik uit de historie begreep was die slag om Vlaardingen bepalend voor hoe ons land er nu uitziet. Hadden die andere lui gewonnen spraken we wellicht Duits of zo. Wat Trump betreft, ook al is de man een hork en malloot, hij heeft wel een punt waar het gaat om die heffingen. EU heeft in de meeste gevallen al flink meer heffingen op Amerikaanse producten dan omgekeerd. Die ongelijkheid moet je onder vrienden natuurlijk niet toepassen. Opvallend is dat we Chinees spul hier met open armen ontvangen terwijl we omgekeerd de meeste moeite hebben om onze waren daar zonder heffingen kwijt te raken. Made in China is lekker goedkoop en helpt ons aan ketens als Primark en Action, maar of dat nu alleen maar een verrijking is?

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.