Verschroeiende hitte

Als je buiten bent, hoor je de bomen haast zuchten. De droogte is al bijna erger dan in 1976, tot nu toe het droogste jaar ooit. Brandgevaar alom. De natuur in Zweden, Griekenland en ook in ons land staat in brand. Ik herinner mij het dolen door de bossen tussen Son en Best. Aan de ene kant het kanaal en aan de andere was de weg.

Tussendoor liep van de Destructor een stinkende sloot richting de Dommel. Rendac is nu de naam van dit bedrijf. Kadavers (inclusief beenderen en vethoudend slib), bloed en veren worden er verwerkt. Dit wordt verwerkt tot 91 diermeel, bloedmeel, verenmeel, dierlijk vet en huiden. Voor mij was het gewoon de fabriek met de stinksloot. De stankoverlast was vreselijk. En rondom de stinkloop was alles dood. Het inktzwart stinkend water verdween ongezuiverd in de Dommel.

De weg, het kanaal en de altijd overheersende stank van de stinksloot maakten dat je nooit kon verdwalen.

Het bos was ook nog eens overzichtelijk opgedeeld in vierkante kavels. Brede brandgangen liepen van de weg tot aan het kanaal. Aan beide kanten van de brandgangen stonden berken. Het berkenloof moest een brand blussen. En zo niet dan was de brandgang breed genoeg om het vuur tegen te houden.

Met het kanaal vlakbij was er altijd genoeg bluswater aanwezig.

Het asfalteren van een boerenweg tien kilometer verderop maakte dat een eeuwenoude bron opeens droog stond.

Toch herinner ik mij die Sonse Bossen als een groot aan een gesloten natuurgebied. Uiteindelijk is er weinig van over. Wegen, woonwijken en industrie versnipperden het gebied. Goed bedoelde acties om het heide gedeelte te behouden maakten een uitgestrekte droge grasvlakte. Ondergrondse natuurlijke waterstromen blokkeerden door de wegen- en huizenbouw.

Nu hoor ik in de Bijlmermeer de bomen in de Sonse Bossen zuchten en steunen door de verschroeiende hitte. Maar waarom ik niemand hoor over verkeerde keuzen en gemaakte fouten vraag ik mij ook af.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Verschroeiende hitte

  1. Vandaag wordt de natuur een beetje geblust, en kunnen we onze kamers wat verfrissen.
    ‘Verkeerde keuzes’ zijn het zeker (geweest), maar de macht van het geld primeert soms boven de rede. De volgende generaties zullen ervoor opdraaien.

    Geliked door 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    en zo was het in het hele land , overal werd er troep geloosd op het oppervlakte water
    en werden bossen gekapt en wegen aangelegd , en dat laatste gaat nog steeds door
    nu willen ze ook de bomen langs de wegen kappen want die springen voor de auto’s 😦
    en het is juist de grote mooie bomen die ons koel kunnen houden
    macht en geld en andersom daar draait het om

    warme groet

    Geliked door 2 people

  3. lem2 zegt:

    Een verademing was de bui van vannacht, al houdt het huis krampachtig vast aan haar warmte. Op het balkon is het heerlijk. Hoop dat iedereen zijn bomen op de juiste waarde schat en anders, dat ze je stukje zullen lezen! 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. Zo gaat dat Rob, de vooruitgang, daar moet veel voor wijken.

    Geliked door 1 persoon

  5. Bertie zegt:

    Sommige verkeerde keuzes probeert men terug te draaien, maar over enige jaren blijken ze toch weer anders te moeten.
    Alles wordt gezien in het licht van de tijd.

    Geliked door 1 persoon

  6. lummel zegt:

    In Frankrijk wordt door veel boeren weer als vanouds gewerkt. De ruilverkaveling en monoculturen hebben heel veel schade gebracht. Overstromingen en droogte omdat de hele waterhuishouding vestoord is. Anders produceren, beter kopen en beter eten. En dat is nog lekkerder ook.
    Groene Groet

    Geliked door 1 persoon

  7. Tja, de Sonse Bossen! Vertel lij wat, ik heb er een aantal jaren gewoond.

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Regen maar de stoep is niet nat geweest pffttt
    Maar het is niet meer zo snikheet…gewoon heet nu
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. KnutzEls zegt:

    Elke generatie denkt het beter te weten. En er moet geld op de bank, veel geld, meer geld. Het geluk van een wandeling in een koel bos levert echt te weinig op. Helaas. ..

    Geliked door 1 persoon

  10. fialas zegt:

    en de lieden die decennialang ons landschap hebben verkwanseld zitten als gerespecteerde burgers tevreden thuis met een lintje.

    Geliked door 1 persoon

  11. zinderen zegt:

    Rendac heeft ook een bedrijf in een naburige gemeente. De stank is er soms niet te harden. De huizenprijzen zijn er schappelijk. Je weet wat je erbij moet nemen…

    Geliked door 1 persoon

  12. Ferrara zegt:

    Overal hetzelfde liedje. Ik heb mijn roots in het oosten des lands, daar is destijds het riviertje de Regge gekanaliseerd en inmiddels met nieuwe inzichten en veel geld teruggebracht in meanderende staat.

    Geliked door 1 persoon

  13. Sjoerd zegt:

    De mens probeert de natuur te beheersen, het mislukt faliekant. Kijk maar naar de Oostvaarders plassen.

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Beheren en beheersen klinkt bijna hetzelfde, maar er zit een onmetelijke wereld van verschil tussen die beide begrippen.
      Helaas lijkt het erop dat de landelijke beleidsmakers daarvan nog steeds niet doordrongen raken. Integendeel, hoe vaker het bewijs geleverd wordt dat beide begrippen weinig meer delen dan een klank en aantal letters, hoe meer ze ervan overtuigd lijken te raken dat het toch gelijke betekenissen zijn.
      In een sombere bui denk ik wel eens dat er in een volgende uitgave van ‘De Dikke van Dale’ opgenomen wordt dat ‘beheren’ een foutieve, maar geaccepteerde schrijfwijze is van ‘beheersen’.

      Geliked door 1 persoon

      • Rob Alberts zegt:

        Dat hoop ik niet meer mee te maken.

        Vriendelijke groet,

        Like

        • Willem zegt:

          Ik evenmin, maar het zal niet de eerste keer zijn dat wat vandaag onlogisch, ja zelfs onmogelijk leek, morgen opeens realiteit is.
          Ik doe mijn best dat die somberheid niet de overhand krijgt en dat lukt op dit moment aardig met op de achtergrond muziek van Strawinsky, al schijn je tegenwoordig de naam als ‘Stravinsky’ te moeten spellen; “De Vuurvogel”.
          Optimistische groet uit De Liemers.

          Geliked door 1 persoon

  14. wdfyfe zegt:

    Hot and dry again this summer in Canada. Many fires. We’re learning to leave Mother Nature alone but it’s a slow process

    Geliked door 1 persoon

  15. Matroos Beek zegt:

    En nu gaat men weer over tot de aanleg van nieuwe natuur, ontpoldering, enz… ik vraag me nu al af wat men over pakweg 20-30 jaar zal zeggen over de keuzes die men nu maakt…

    Geliked door 1 persoon

  16. meninggever zegt:

    Biij toeval waren wij tijdens de bloedhete dagen op bezoek in Brabant-Zuidoost. Het was er flink verschroeider dan hier in het Amstelland. Toch een groot verschil in grondsoort. Hier zorgt de Amstel voor voldoende water in de polders, geen sloot staat droog. Daar wel. En een soort gele prairie waar af en toe een koe trachtte nog wat voedzaams te vinden. De meeste koeien op stal, aan het wintervoer. Een enkele boer sproeide niet alleen zijn weides ook zijn gazon. En die hadden dan een groene oase om zich heen en vettere koeien. Intussen is het afgelopen zaterdag gaan rekenen. En koelt de boel aardig af. Een likje tropen was ons deel. Net als toen. In 1976, toen ik nog eens een ritje Duitsland maakte en ontdekte dat daar alles geel was en droog. Toen ook. Maar ja, dat moet je hebben meegemaakt om het te geoven natuurlijk. Volgend jaar smeken we om zonneschijn. Want zo gaat dat in een land als het onze…

    Geliked door 1 persoon

  17. Folkert Buiter zegt:

    Vandaar dat Meander het gedicht “Bloedmaan” schreef. een aanklacht tegen de achteloosheid, het gebrek aan verantwoordelijkheid. Sterk verhaal Rob, goed verbeeldt en verwoordt.

    Geliked door 1 persoon

  18. Trudy zegt:

    Ja, het is heel droog geweest, nu bijna elk half uur hier een bui. Over die keuze weet ik niet veel, wel weet ik dat veel moois weg is, en dat is heel triest. Het is het gebied waar je vroeger woonde?

    Geliked door 1 persoon

  19. er valt zelfs boomschors van de takken. …

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.