Kereltje

Ik herinner mij het propjes schieten uit mijn schooltijd. De minst belangrijke berichtjes werden zo over en weer uitgewisseld. Talloze blaadjes met net zulke onzinnige strafregels heb ik daarom moeten schrijven. Ik herinner het nog goed. Of ik daardoor belangrijke lesstof heb gemist betwijfel ik.

Zo kreeg ik net voor de zomervakantie van een leerling een email. Tijdens een les van zijn mentor wilde deze leerling mij nog even snel iets vertellen. Ik weet zeker dat de mentor hier niets van heeft gemerkt. Toch gebruikte deze leerling een schoolcomputer in het leslokaal. Waar zijn berichtje over ging ben ik vergeten. Maar zijn naam heb ik wel onthouden. Waarom? Zijn emailadres is Creeper, aangevuld met zijn geboortedatum .…

Tja, ben je dan nog anoniem?

Creeper is voor mij een lelijk, vervelend iemand. Maar daarin ben ik ouderwets. In het computerspel Minecraft is een Creeper; een beruchte, groen gecamoufleerde kamikazemob die bovendien bijna geruisloos is. Creepers kunnen zich verstoppen en de speler in een hinderlaag aanvallen. Als ze niets doen maken ze soms een klikkend of sissend geluid dat lijkt het geluid dat ze maken als ze doodgaan, maar dan wat zachter. Dit geluid wordt vaak verward met de kliktaal van spinnen. Anders dan zombies en skeletten bij Minecraft zullen creepers geen vlam vatten als ze in vol zonlicht staan, waardoor ze dag en nacht aanwezig zijn.

De ondertekening van de email vind ik veel sympathieker. In plaats van Creeper ondertekent hij zijn email met “kereltje”.

Sommige dingen zijn veranderd tijdens de lessen. Maar veel is toch nog precies hetzelfde. En 100% aandacht is er nooit!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Kereltje

 1. shivatje zegt:

  Hetzelfde maar op een andere manier. 😉

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Trudy zegt:

  Probeer het te bevatten, maar het ligt of aan jou, of aan mij of aan de hitte, maar begrijp er niks van. Wel begrijp ik dat leerlingen vaak van alles en nog wat doen tijdens de les, behalve dat wat op dat moment gevraagd werd.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Beste Trudy, ook ik heb last van de warmte. Maar de strekking van mijn blog is inderdaad dat leerlingen met van alles bezig zijn. Soms met wat leerzaam is, soms met wat zij op dat moment het belangrijkste vinden. Warme groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Trudy zegt:

    Ja, weet het uit ervaring, zo leuk als ze toch allemaal gevangen in een verhaal zitten en er later op terug komen, super goed mee gaan doen.

    Zelf ik ik ook wat gedagdroomd tijdens mijn schooljaren, maar nooit op de hogeschool en universiteit, daar werd zo fijn lesgegeven, ik was daar als een spons.

    Geliked door 1 persoon

 3. perdebytjie zegt:

  Ek stem saam…Creeper is ’n lelike naam.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  dat propjes gooien zal ik ook wel aan mee gedaan hebben , alsook het schrijven van strafregels 🙂
  maar van die computerspelletjes weet ik niets van
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  De vorm is veranderd maar de inhoud niet. Leerlingen blijven leerlingen;

  Geliked door 1 persoon

 6. tagrijn zegt:

  Lang geleden dat ik dit woord las. Heel heel lang geleden toen ik nog op de middelbare school zat, noemden wij een erg achterbakse jongen uit onze klas een echte kriep (fonetisch). Me nooit afgevraagd of dat nog een bepaalde betekenis had of hoe je het woord moest schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 7. KnutzEls zegt:

  Ach, wat is een naam? Als hij met kereltje ondertekent is het vast geen serpent 😆😆

  Geliked door 1 persoon

 8. Gelukkig blijft zoiets bestaan !

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Roept het bij jou jeugdherinneringen op?

   Vrolijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Mijn eerste strafstudie, jawel. Ik als braaf ‘kereltje’ die een prop wegschoot vlak naast het oor van de leraar. Die kon er niet mee lachen.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

     Aha, wij zijn soortgenoten. Op de Middelbare school kregen wij muziekles in de aula. Op het podium stond namelijk een piano.

     Wij zaten dan verspreid over de hele aula. Van alle kanten werden er propjes geschoten naar de muziekdocent. Het hele podium lag vol met onze propjes. Dat kon de leraar langs zich heen gaan.

     Maar op mijn propje midden op zijn voorhoofd, daar moest hij wel op reageren. Meteen de eerste lesweek werd ik dus naar de rector gestuurd ….

     Ondeugende groet,

     Like

 9. Matroos Beek zegt:

  Het is inderdaad van alle tijden.
  Zonnige vakantiegroet.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Als ik in mijn omgeving kijk zijn de grootste batraven leraar geworden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Van Creeper naar Kereltje. Ongehoorzam maar mèt fantasie 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Gerda zegt:

  Jeugd beleeft de wereld gewoon anders dan wij als volwassenen. Zou nog wel eens terug willen gaan in de tijd. Maar niet na dat moment waar ik per ongeluk raak gooide met een ijsbal.. op de leraar zijn hoofd. Ben weken niet naar zijn les gegaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Ha mijn vriendin en ik zaten in de uiterste hoeken voor die propjes…ik linksvoor tegen de lessenaar aan en zij omdat ze groter was rechtsachter…kon het nog verder 😉

  Oplossing was de briefjes in pennen verstoppen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 14. lummel zegt:

  Ach ja, een zelfgekozen naam zegt iets over degene die hem gekozen heb

  Geliked door 1 persoon

 15. lummel zegt:

  Heeft en niet heb ldb

  Geliked door 1 persoon

 16. Mack zegt:

  Propjes schieten deden wij alleen om elkaar te raken, niet om een boodschap over te brengen. Mijn school was waarschijnlijk lager dan die van jou.

  Geliked door 1 persoon

 17. gewoonanneke zegt:

  Propjes schieten deed ik ook met mijn zoon nog. zo leuk om te doen met zo’n stukje elektriciteitspijp en dan proberen in openstaande ramen te schieten. 😉

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  In mijn jeugd waren de klassen vol, de leerkrachten streng en hingen er stevige straffen boven het hoofd als je dingen deed die men volgens de regels niet accepteerde. Strafwerk was wel de meest milde vorm. Men sloeg er ook nog vrolijk op los. Kadaverdiscipline. Wat zorgde dat niemand zich verheven voelde boven de ander. Iedereen gelijk, want ondergeschikt aan het gezag. En in de kerken het donder en geweld van een God die scheiding aanbracht tussen zondaars en hen die in het heilige geloofde. Anders dan nu werd dat enige juiste geloof gekoppeld aan normen en waarden die je weerhielden om buiten de deur ook zondig te leven. Het had nog wel iets die vroegere maatschappij, ook al stonk het dan naar de spruitjes en bleken later die hel en verdoemenis predikers de katjes in het donker te hebben geknepen. Maar dat laatste is van alle tijden..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.