Freezone ???

In het Centrum van Amsterdam heersen de toeristen. Op alle mogelijke tijden laten zij hun aanwezigheid blijken. Lawaai en vuil zorgen voor de meeste overlast. Door ondernemers wordt dit alleen maar versterkt. Slapen, drinken, eten en drugs krijgen de overlastgevers overal aangeboden. Bewoners trekken weg van deze overlast. En voor nieuwe bewoners is het of niet betaalbaar of niet leefbaar.

De regelgeving is verrassend. Aan de ene kant krijgen de ondernemers volledig de vrije hand om groot geld te maken. Aan de andere kan krijgen de bewoners niet helpende doekjes tegen de overlast.

Venetië lijkt het grote voorbeeld. Dat terwijl Barcelona nog net op tijd de juiste hulpmiddelen inzet om het centrum te redden van meedogenloze ondernemers en niet ontziende toeristen.

Tijdens een netwerk gesprek krijg ik te horen dat er op hoek van de Hondsrugweg en het Bullewijkpad een Hoofdkwartier is gevestigd van Freezone Hondsrugpark. De gemeente Amsterdam wil haar regels los laten in dit gebied. Ondernemers krijgen hier vrij spel om hun eerste onderneming te starten. Met markten, pop-ups en feesten met de start gemaakt worden van de “Nieuwe Stad”.

Dit gebied heeft nu vooral leegstaande kantoren. Een aantal hiervan zijn al omgebouwd tot hotels. Maar voor de noodzakelijke nieuwbouw zijn er ook grootse plannen om hier woningen te bouwen.

Ik houd mijn hart vast voor de toekomstige bewoners …..

https://www.amsterdam.nl/ondernemen/freezone/
https://hondsrugpark.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Freezone ???

 1. Stef Den Flater zegt:

  Zoals elders: het is me al langer opgevallen hoe vaak bedrijven en vooral winkels verhuizen. Er worden nieuwe winkelcentra gebouwd waar men zogezegd nieuwe jobs creëert en nieuwe winkels aanlokt maar in werkelijkheid zijn het bestaande winkels die verhuizen. Soms zelfs het zelfs twee winkels die men samenvoegt tot één. Zo komen er uiteraard geen nieuwe jobs maar is er wel leegstand, verdween er weer een stuk groen en verloederd een deel van de stad. Onlangs stond een onthutsend artikel in de Belgische kranten over het oprukkend beton in België. Politici willen een volledige betonstop in 2040. Ik vrees dat de realiteit hen al heeft ingehaald. Men blijft maar vergunningen geven en een groot deel van de landbouwgronden is al verloren gegaan. Onoordeelkundige blijft men maar verder bouwen daarbij ook nog eens voorrang gevend aan koning auto. Waar men bouwt, wijkt het resultaat ook nog eens grondig van de oorspronkelijke plannen. Vooral het groene aspect wordt op de plannen altijd veel groter voorgesteld dan de werkelijkheid. Een mens wordt er niet vrolijk van… behalve dan de enkeling die er rijker van wordt.
  Neerslachtige groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. eltjedoddema zegt:

  Halsema
  tegen t
  grootkaptoal…..

  n Kansloos verhoal?

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Het zal er allemaal niet op verbeteren.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Folkert Buiter zegt:

  Als geld de maat bepaalt en dit gedrag wordt vertoond, is de vraag wat het motief is van het stadsbestuur. Ik denk geld. Maar hoe komen ze dan aan dat geld en wanneer krijgen ze dat?
  Smeerlapperij en corruptie, dat is wat ik ruik als dit zo doorgaat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Oudmaarnietversleten zegt:

  Eng om er te wonen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Brrr… inderdaad geen fijn idee! Kan het nog gestopt worden?

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  vreselijk Rob
  temeer daar er veel te weinig woningen zijn , laat ze die lege kantoren tot woningen maken
  en goede regelgeving en naleving op vergunningen
  maar de smerige politiek , zowel lokaal als landelijk is er enkel maar voor het grote geld 😦

  HuisHaat groet

  Geliked door 1 persoon

 8. perdebytjie zegt:

  Hier by ons gebeur dit ook. Groot beleggingsmaatskappye moet heeltyd kapitaal investeer en dit word gedoen deur groot winkelsentrums te bou.Ander sentrums staan leeg en word ingeneem deur daklose mense,wat dan in haglike omstandighede daar woon. ’n Bose kringloop!

  Geliked door 1 persoon

 9. lummel zegt:

  Ik ga binnenkort weer eens naar mijn geboortestad. Ik hou mijn hart vast

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Ik denk dat veel problemen worden opgelost als grootwinkelbedrijven niet meer mogen huren, maar eigenaar zijn van het pand, en dus ook eigenaar van het probleem.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Amsterdam, ik ben er volgende week woensdag met mijn zus.
  Geen idee wat we gaan doen!
  Niet de toerist uithangen in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 12. wdfyfe zegt:

  It’s too bad Europe has been invaded by tourists, however, I must admit I’m one of the guilty ones.

  Geliked door 1 persoon

 13. ollieherman zegt:

  Toerisme is niet erg, maar massatoerisme wordt op een gegeven moment een plaag. Zoals in Amsterdam is gebeurd. Een weg terug is heel moeilijk zonder drastische maatregelen. Het kan goed samengaan, als het maar kleinschalig blijft.

  Geliked door 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Het zal altijd schipperen zijn tussen inkomsten van toeristen en overlast. Heb er wel eens wat over gezien op tv dat het soms de spuigaten uit loopt. Lijkt me lastig om daar een modus in te vinden want zonder toeristen willen ze ook niet natuurlijk. Daar leeft de stad ook van.

  Geliked door 1 persoon

 15. meninggever zegt:

  Of je nu woningen, kantoren of winkelcentrea bouwt, veelal vindt dit plaats op voormalig groen gebied. Het onttrekt ‘natuurlijk gebied’ aan de voorraad. Amsterdam (maar ook andere steden) doen net of groen niet belangrijk is. Alles moet wijken voor die bouwgekte. Spreiding van de bevolking zou een heel stuk schelen. Amsterdam groeit nu naar het zuiden (herhaling van situatie 19e eeuw), westen, en noorden. Overal waar een vierkante hectare ruimte ligt wordt de boel vol geplempt met woningen of kantoren. Bestaat er geen overzicht van de oude voorraad?? Zou toch moeten zou ik denken. Bouw eens compacter, hoger desnoods. Onlangs in Rotterdam zag ik dat men daar gewoon omhoog gaat, ook in het centrum. Dat geeft ook een eigen dynamiek. Maar belangrijkste is dat we stoppen met bouwen om het bouwen, maar nadenken over die vrije ruimte die we nu nog over hebben….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.