Fokko Schepel vertelt:

Toen we nog van die gezellige Neanderthalers waren, ik weet het nog goed, hielden we ons voornamelijk bezig met jagen en verzamelen. Er was in die tijd weinig te zien op televisie, werken in kantoor was nog niet echt een dingetje en ook over het bespelen van de bugel in een fanfareorkest of het spelen van basketbal werd nog niet echt nagedacht. Dat kwam allemaal later. Omdat wij heden ten dage niet meer jagen komt ons leven voornamelijk neer op verzamelen. Je moet toch wat. Dat verzamelen doen we echter als de beste. Het hele jaar door zijn we druk doende met het volstoppen van ons holletje en leven met allerlei niet relevante zaken. Hoeveel wieldoppen, plantengieters, schilderijlijstjes en rieten mandjes heb je als mens nodig om het leven, zolang als mogelijk en wenselijk is, te rekken?

Voorts heeft de reisbranche nimmer als vereiste gesteld dat we minimaal twee maal per jaar in een vliegtuig moeten stappen. Maar nu even weer serieus. We hebben meer te doen mensen. De aarde gaat kapot. Ja, echt waar hoor.  En de 197 landen die het Klimaatakkoord hebben onderschreven, en dan met name de paar landen die er ook écht iets mee willen doen, zijn druk doende om dit te voorkomen.

Op de website van Fokko Schepel lees lees ik de volgende tips:

 1. Begin vandaag.
 2. Neem u voor om ieder jaar minimaal 10% te besparen op ALLES! Neem dagelijks een glas water in plaats van frisdrank. Sluit uw hypotheek over. Stap over van energieleverancier. Wees minder scheutig met het gebruik van schoonmaakmiddelen. Breng uw schoenen naar de reparateur in plaats van ze weg te gooien. Laat die kapotte rits van uw mooie vest herstellen in plaats van een nieuwe te kopen. Kijk op de website van uw Volkskrent (dat ben ik) om meer bespaartips te vinden. U wordt er alleen maar beter van.
 3. Beperk de aanschaf van producten en diensten die u slechts kortstondig een moment van geluk schenken: weg met de meuk en weg met niet duurzame artikelen.
 4. Heeft u de voorgenomen aanschaf echt nodig? Nee? Doe het dan niet.
 5. Ga niet vaker dan 1 keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Maar het liefst nooit. Elk land heeft een gouden strand (gratis reclameleus voor de toeristische sector, graag gedaan).
 6. Trek vaker een trui aan, draag slofjes, breng tochtstrippoen aan, hou de deur dicht, doe de kachel anderhalf uur voor het ter sponde gaan uit, etc. etc. Zorg dat u zich goed bewust bent van de energie die u thuis gebruikt. Zet de kachel tussen half april en half oktober uit. Met een vest en Spaanse sloffen houd u zich prima warm. Het is echt niet spartaans. Het is gewenning. Doe iets. U bespaart veel geld.
 7. Ga minder autorijden en maak meer gebruik van de fiets of het openbaar vervoer.
 8. Leef gezond: eet met mate, zuip en rook niet, eet bij het seizoen horende fruit en groentes (geen aardbeien in de winter) en het liefst uit eigen streek (scheelt transport).
 9. Deel! Waarom heeft elk huishouden een boormachine, grasmaaier, poffertjespan, heggenschaar of wafelijzer (is ie weer) in huis terwijl het nauwelijks gebruikt wordt? Fietst u weinig? Kunt u, uw fiets dan met de buren delen. Net als uw auto, aanhangwagen of vakantietent? Delen is het nieuwe bezitten.
 10. Stop zoveel mogelijk met het houden van huisdieren. Geen honden en katten meer fokken en alle huisdieren steriliseren. Goed voor de vogelstand en goed voor het milieu. Want er moet natuurlijk ook even iets controversieels en stofopwekkends in het voorstel zitten. Nou, daar heeft u het al. Reageert u maar.
 11. BONUSTIP: Verzuur niet. U mag dan goed aan het besparen zijn, waar u en de planeet van profiteert, maar het leven moet wel leuk blijven. Met de bovenstaande klimaatakkoord bevorderende doelen levert u weinig in en wint u veel terug: uw financiële positie zal verbeteren, uw gezondheid zal toenemen en u vindt meer rust.

Lees verder op:

http://www.vrekkenpagina.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

43 reacties op Fokko Schepel vertelt:

 1. Naar mijn bescheiden mening, is het helaas een onomkeerbaar proces. Natuurlijk kunnen we in de rijke landen, met veel minder toe, in vroeger jaren waren wij snel tevreden met wat we hadden, en dat was echt niet veel. Maar de wereldbevolking blijft groeien, en al doe mensen willen eten, en een dak boven hun hoofd, dus zal er veel meer geproduceerd moeten worden, wat dan weer nadelige gevolgen heeft voor het klimaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen zegt:

  Ja … en ik krab maar weer eens in mijn haar. Bij wijze van spreken. ’t Is me wat. Een lijst waarbij ik denk .. dat doe ik al, dat doe ik ook en … dat dan weer niet, dat ook niet. De score zou niet heel slecht zijn … ik geef toe dat ik in een warm land woon dus verwarmingen en zo … daar doe ik niet aan – hooguit het omgekeerde … airco’s. En we eten veel uit eigen tuin.
  Weg met de huisdieren. Ik ben voor. Terwijl ik ook weet dat veel mensen het gezelschap van een hond of kat nodig hebben als bestrijding van eenzaamheid.
  Ik ga straks – lopend – naar de plaatselijke kleermaker die twee nieuwe ritsen in broek en jurk zal zetten.

  Geliked door 2 people

 3. kleinborkel zegt:

  Leuk en goed artikel, Rob. En fijn geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik deel de mening van Fokko
  en doe aardig mee met alle besparingen , zoals geen auto maar fiets en benenwagen
  enz enz enz
  ik zal nu op de fiets naar het ZH
  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Tjonge, gaan we samen het klimaat redden. Ha ha ha.
  Ik word al moe als ik het lees, vijfhonderd keer is wat te veel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een lijst met goede tips. Vooral de laatste. Zoals Angela Merkel zou zeggen; Wir schaffen dass.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Ik doe al veel, maar nog niet alles. Zo’n lijstjes, daar houd ik wel van. Je kan ze niet genoeg voorhouden aan de mensen. Als ieder een deel ervan kan verwezenlijken, schieten we hopelijk al een eind op.
  Milieuvriendelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 8. KnutzEls zegt:

  Doe mijn best, maar loop niet voor alles warm. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Groen denken is aardig voor de buhne, in de praktijk van alle dag erg lastig haalbaar. Kan pas echt iets bijdragen aan het zgn. schoner milieu als we ook de middelen beschikbaar krijgen om zaken als isolatie en anderssoortige verwarming te realiseren. Leuk om van het gas af te moeten, maar de gemiddelde burger zit niet te wachten op een investering van 15-25 mille voor een nieuwe warmtepomp. Zonder auto zouden we kunnen, mits er een 100% dekkend OV-systeem voor in de plaats komt. Vergeet het maar. Fietsen is leuk op de korte afstand, maar als je dagelijks bij gebrek aan betaalbare woningen van je woonstek op 35-50km afstand naar je werkplek moet is dat geen alternatief voor de auto of pakweg trein. We zijn intussen met 18 miljoen inwoners, binnen de kortste keren zijn dat er 20 miljoen. Wellicht de instroom van mensen van elders eens intomen om zo een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Want al die nieuwkomers moeten ook wonen. En waar vindt dat plaats? Kijk eens om je heen en zie hoeveel weidegrond wordt opgeofferd voor woningbouw. De Randstad is een aaneengesloten bebouwing geworden. Maar ook elders zie je dit fenomeen. Kortom, dromen zijn bedrog. De realiteit haalt ons allen in. Groen denkend of niet..

  Like

 10. Stephano Stoffel zegt:

  Leerrijk en ook humorvol artikel!

  Geliked door 1 persoon

 11. Loena zegt:

  Ik probeer echt rekening te houden. Veel fietsen, veel seizoensgroente en fruit van hier, veel tweedehands kopen en niet met het vliegtuig op vakantie. Maar wat ik echt niet ga doen is afscheid nemen van mijn trouw konijn Philip. Maar nu denk ik dat hij niet veel zal veranderen aan de vogelstand 😉

  Liefs

  Geliked door 2 people

 12. Rebbeltje zegt:

  Veel goeie tips die eigenlijk al bij iedereen bekend zijn maar is goed om het nog eens onder de neus geduwd te krijgen 😉
  Doe mijn best…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 13. vivapo zegt:

  Een interessant geheugensteuntje om af te vinken wat ik reeds doe en wat niet, in het bijzonder bij iedere aankoop stilstaan bij de vraag “heb ik dit écht nodig?”

  Geliked door 1 persoon

 14. Jokezelf zegt:

  Goeie tips die ik steeds makkelijker kan opvolgen naarmate ik ouder word. Op de een of andere manier word ik namelijk minder hebberig, geef ik veel van mijn overbodige zooi weg en koop ik vanzelf minder. Ik doe minder, dus ik eet minder en ik hoef ook niet meer dagelijks in de file te staan naar mijn werk. Bovendien heb ik so wie so al nooit huisdieren gehouden, dus… (en als ik nou ook nog eens een paar kilootje kwijt zou kunnen raken van dat minder eten 😆)

  Geliked door 1 persoon

 15. Spontanity zegt:

  Goh, ik ben toch al erg goed bezig al zeg ik het zelf 🙂
  Maar Rob, heb jij echt een vogelspin????

  Geliked door 1 persoon

 16. En toch word ik altijd wat kriegelig van dit soort adviezen.

  Geliked door 1 persoon

 17. willy zegt:

  ik doe mijn best en dat is ook al iets..

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  Ik doe ook mijn best, maar het kan nog altijd beter.

  Geliked door 1 persoon

 19. ollieherman zegt:

  Mijn poes is het er niet mee eens 🙂

  Geliked door 1 persoon

 20. HesterLeyNel zegt:

  Hoe ouer ek word, hoe meer raak ek ontslae van onnodige goed wat ek versamel het deur die jare en tog voel ek nooit dat ek ’n tekort aan enigiets het nie. Ek het ook nie meer lus vir lang motorritte nie en loop liewers waar ek wil wees. Die ouderdom is soms voordelig.

  Geliked door 1 persoon

 21. Een blog naar mijn hart en (qua ont-spullen) passend bij mijn verhaal waarop jij zo meelevend reageerde, waarvoor dank! Een hartelijke groet van Anne

  Geliked door 1 persoon

 22. Sjoerd zegt:

  Ik doe aan alles mee, maar van mijn heilige koe moet je afblijven, en in de avond van mijn glas wijn ook…

  Geliked door 1 persoon

 23. Die Fokko heeft het goed en humoristisch verwoord.

  Geliked door 1 persoon

 24. wdfyfe zegt:

  Good advice. As I get older I find it’s a lot easier to cut out the dead wood.

  Geliked door 1 persoon

 25. fietszwerver zegt:

  dank je Rob
  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 26. bentenge zegt:

  Persoonlijk denk ik dat ik het belangrijkste doe. Niet kopen om te kopen. Niet verplaatsen voor fun met uitzondering van één autovakantie per jaar en bezoeken aan vrienden. Ik vlieg niet en de rest van het gezin ook niet. En we hebben maar één kind.

  Geliked door 1 persoon

 27. Oudmaarnietversleten zegt:

  Een verhaal naar mijn hart!

  Geliked door 1 persoon

 28. afwaswater zegt:

  Zelf dingen maken met wat je hebt, of kunt (proberen te ) maken is vaak best heel leuk. Ook lekker, als je van bakken en koken houdt. Maar eh, die rieten mandjes, die gebruik ik echt hoor 🙂 . groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 29. Michel zegt:

  Ik heb al heel wat gehad aan de tips van Fokko en zijn mini-bespaarboekje heb ik ook in huis 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.